1. Anasayfa
  2. Donanım

Qualcomm Snapdragon 4 Gen 2 tanıtıldı, 4nm Verimlilikle Giriş Seviyesi Çip!

Dev yonga seti üreticisi Qualcomm, giriş seviyesi akıllı telefonlara güç verecek yeni işlemcisi Snapdragon 4 Gen 2'yi duyurdu. Yeni işlemci, özellikle CPU performansı ve kamera yongası tarafında önemli iyileştirmeler içeriyor. Snapdragon 4 Gen 2 platformundan beslenen ilk akıllı telefonlar yılın ikinci yarısında piyasaya sürülecek ve bu cihazlar Vivo, Redmi ve Xiaomi'den gelecek. Yeni yonga seti hakkında detaylar haberimizde...

Qualcomm Snapdragon 4 Gen 2 tanıtıldı, 4nm Verimlilikle Giriş Seviyesi Çip!
0

Qualcomm Snapdragon 4 Gen 2 tanıtıldı. Snapdragon 4 Gen 2, 4nm verimlilik süreciyle üretiliyor ve daha hızlı RAM ve depolama çözümlerini destekliyor. Bu işlemci, Qualcomm’un 4 Gen serisinde, 4nm üretim teknolojisiyle üretilen ilk işlemci olma unvanına da sahip.

Giriş seviyesi işlemciler dediğimizde akla gelen birkaç yonga seti geliştiricisi vardır, MediaTek, Samsung ve adını son zamanlarda duyduğumuz Unisoc. Ancak hepsinden önemlisi ve sunduğu tüm işlemcilerle Android dünyasını domine eden üretici, tahmin edeceğiniz üzere Tayvanlı yarı iletken üreticisi Qualcomm. Qualcomm, bugün giriş seviyesi işlemci ailesine yeni bir üye ekledi.

Geçtiğimiz yıla kadar işlemci isimlendirmesinde Snapdragon 800, Snapdragon 600 ve Snapdragon 400 isimlendirme şemasını kullanan Qualcomm, 2022 yılında işlemcilerin isim politikasında önemli bir değişikliğe gitti. Şirket Snapdragon 8 Gen 1 ile işlemcilerini yeniden sınıflandırdı ve bu şemaya göre 8 Gen serisi amiral gemisi, 6 Gen serisi orta seviye ve 4 Gen serisi ise giriş seviyesi işlemcilerin isimlendirilmesinde kullanılmaya başlandı.

Snapdragon 4 Gen 1 geçtiğimiz yıl tanıtılmıştı ve bazı giriş seviyesi akılı telefonlarda kendisine yer bulmuştu. Şimdi Qualcomm Snapdragon 4 Gen 2 tanıtıldı ve giriş seviyesi cihazlar için bu işlemci, pek çok yeniliği beraberinde getiriyor.

Qualcomm Snapdragon 4 Gen 2 tanıtıldı, daha iyi performans, daha yüksek verimlilik

OTOMOTİV KATEGORİSİNDEN İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Seres Yeniden Markalaşan Aito M5 ile Avrupa Pazarına Giriyor!

ANDROID KATEGORİSİNDEN İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Galaxy S24 Serisi 3 Farklı Model ile Geliyor, Telefonların Kod Adları Ortaya Çıktı!

DONANIM KATEGORİSİNDEN İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Micron UFS 4.0’ı Tanıttı, 2 Kat Daha Hızlı Depolama Birimleri Akıllı Telefonlara Geliyor!

ANDROID KATEGORİSİNDEN İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Galaxy Z Flip5 Kapak Ekranında Google Haritalar’ı Çalıştırabilecek!

Qualcomm, geçtiğimiz yıl Eylül ayında tanıtımını yaptığı Snapdragon 4 Gen 1 yonga setinin halefi olan Snapdragon 4 Gen 2’nin tanıtımını gerçekleştirdi. Diğer adı SM4450 olan bu işlemci, Snapdragon X61 kablosuz modem ile beraber sunuluyor. Bu modem sayesinde Snapdragon 4 Gen 2, 5G’nin geliştirilmiş 3GPP Sürüm 16 sürümünü destekleyen ilk Snapdragon 4 serisi işlemci olmayı başarıyor. Ne demiştik, Snapdragon 4 Gen 2 giriş seviyesine güzel şeyler getiriyor.

Qualcomm, yeni giriş seviyesi yonga setinin hangi dökümhanede üretildiğini açıklamadı. Fakat 4nm üretim süreci, 4 Gen 1’e kıyasla önemli bir gelişme zira geçtiğimiz yıl piyasaya sürülen bu işlemci, TSMC’nin 6nm üretim sürecini temel alıyordu. 4 Gen 2’nin, TSMC’nin 4nm üretim alanlarında üretilme ihtimali, geçtiğimiz yıl izlenen politikaya bakarsak çok yüksek.

Yeni giriş seviyesi Qualcomm CPU, 2 adet 2,2Ghz hızda çalışan performans çekirdeğine ve 6 adet de 2,0Ghz hızda çalışan verimlilik çekirdeklerine ev sahipliği yapıyor. Şirketin ifadesine göre bu yeni çekirdek kurulumu, Snapdragon 4 Gen 1’e kıyasla işlemci performansı tarafında %10’luk bir artış sağlıyor.

Snapdragon 4 Gen 2’de yer alan Adreno GPU hakkında ise bir bilgi verilmedi. Yani önceki nesle kıyasla yeni GPU’nun şu anda ne sunduğunu bilmiyoruz.

Snapdragon 4 Gen 2, ekran desteği tarafında geçtiğimiz yıldan farklı bir şey sunmuyor. İşlemci, maksimum FullHD+ çözünürlükte, 120Hz ekran tazeleme oranı sunan ekranlara izin veriyor.

Snapdragon 4 Gen 2, en büyük yeniliği desteklediği güncel donanım standartlarıyla bizlere sağlıyor. Yeni işlemci, LPDDR5X RAM’ler için destek getiriyor, bu da üreticilerin giriş seviyesi akıllı telefonlarında 3200Mhz’e kadar LPDDR5X RAM’leri kullanabileceği anlamına geliyor.

Ek olarak, Snapdragon 4 Gen 2 UFS 3.1 depolama çözümü için de destek sunmakta. Bu da yine akıllı telefon üreten şirketlerin, uygun fiyatlı cihazlarında daha güncel bir depolama birimi kullanabilmesini sağlayacaktır.

Tüm bunların yanında kamera için güncellenen bir ISP da dahil olmak üzere Snapdragon 4 Gen 2’de pek çok değişiklik bulacaksınız. Ayrıntılı teknik özellikler ve önceki nesille karşılaştırma için aşağıdaki tabloya göz atabilirsiniz. Haber tablodan sonra da devam ediyor.

Snapdragon 4 Gen 1 1Snapdragon 4 Gen 2
Üretim süreci6 nm (TSMC)4 nm (?)
Çekirdek kurulumu2 adet 2,0 GHz + 6 adet 1,8 GHz2 adet 2,2 GHz + 6 adet 2,0 GHz
GPUAdreno 619?
Bellek (RAM) çözümüLPDDR4x 2,133 MHzLPDDR5x 3.200MHz
Depolama çözümüUFS 2.2UFS 3.1 (2 şeritli)
Ekran desteği120 fps’de FHD+’ya kadar120 fps’de FHD+’ya kadar
İSS (kamera desteği)ÜçlüÇift (12 bit)
Kamera108MP’ye kadar108 MP’ye kadar, 32 MP’ye kadar Sıfır Deklanşör Gecikmesi
Video kayıt1080p @ 60fps’ye kadar1080p @ 60fps’ye kadar, EIS
ModemX51 (2,5 Gbps indirme, 800 Mb/sn yükleme)X61 (Rel. 16, 2,5Gbps indirme 900Mbps yükleme))
KablosuzWi-Fi 5, Bluetooth 5.1 (aptX)Wi-Fi 5, Bluetooth 5.1 (aptX)
USB3.2 Gen 13.2 Gen 1
Hızlı şarjQuick Charge 4+Quick Charge 4+

ISP tarafında, kamera sayısı desteğinde geçtiğimiz yıla (Snapdragon 4 Gen 1 3 kamera)  baktığımızda gerilme varmış gibi görünebilir, ancak Snapdragon 4 Gen 2, çift kamera desteğiyle birlikte önemli bir geliştirme alıyor. Ne bu? Derseniz, videolar için daha iyi gürültü azaltma sağlayan Çoklu Kamera Geçici Filtreleme (kısaca MCTF) adlı yeni bir yetenek diyebilirim. Video çekim tarafı, 1080p FHD ve saniyede 60 kare, ağır çekimde ise 720p HD saniyede 320 kare ile sınırlı olsa da işlemci, artık EIS’e (Elektronik Görüntü Sabitleme) sahip.

Çip, 108MP’ye kadar kameraları veya Sıfır Deklanşör Gecikmesi için 32MP’ye kadar kameraları (veya çift kameralar için 16+16MP) destekliyor. Otomatik odaklama ise SD 4 Gen 1’e kıyasla daha iyi.

Selefi gibi Snapdragon 4 Gen 2 de, Quick Charge 4+ desteğiyle birlikte geliyor. Qualcomm’a göre Quick Charge 4+ ile bir pil, %0’dan %50’ye sadece 15 dakikada dolabiliyor, tabii burada detaylı bir bilginin yer almadığını belirtmeliyiz.

USB-C için de işlemci, USB 3.2 Gen 1 hızlarını destekliyor, bu da 5Gb/s’ye kadar hız demek.

Snapdragon 4 Gen 2 tanıtıldı: serideki ilk 4nm çip, daha hızlı RAM ve depolamayı destekler

*Qualcomm Snapdragon 4 Gen 2 tanıtıldı, 4nm Verimlilikle Giriş Seviyesi Çip!

3GPP Sürüm 16, güç tasarrufu özellikleri sunar, kapsama alanını iyileştirir ve hücre tabanlı konumu daha doğru hale getirir. X61 modem 4×4 MIMO (100 MHz bant genişliğine kadar ulaşabiliyor. Ayrıca bu modem 2,5Gbps’ye kadar indirme ve 900Mbps’ye kadar yükleme hızlarına destek sağlıyor. Bu da daha iyi 5G deneyiminin herkesin cebine girebileceği anlamına geliyor.

Tüm bu geliştirmelerin yanında kablosuz bağlantı tarafında işlemcinin önceki nesle kıyasla bir geliştirme almadığını belirtmeliyiz. Wi-Fi tarafında 2,4Ghz ve 5Ghz (AC) bantlarını destekleyen Snapdragon 4 Gen 2, ses tarafında ise aptX ile Bluetooth 5.1’i destekliyor.

Snapdragon 4 Gen 2 CPU’yu çalıştıran ilk akıllı telefonlar bu yılın ikinci yarısı itibariyle satışa sunulmaya başlayacak. İlk cihazlar Xiaomi, Vivo ve Redmi tarafından piyasaya sürülecek.

Peki Qualcomm’un en yeni giriş seviye işlemcisi Snapdragon 4 Gen 2 hakkında siz ne düşünüyorsunuz? Fikirlerinizi lütfen yorumlar bölümünden bizimle paylaşın.

Yazı Kaynakları
https://www.gsmarena.com/snapdragon_4_gen_2_unveiled_the_first_4nm_chip_in_the_series_supports_faster_ram_and_storage-news-58976.php
Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım

Uzun yıllardır teknoloji ile iç içeyim. İlk bilgisayar kullanmaya başladığım 2012 yılından beri, teknoloji benim en büyük tutkum oldu. İlerleyen yıllarda çeşitli konularda kompozisyonlar yazdım ve bazı yarışmalarda derece de elde ettim. Teknoloji araştırmalarımı YouTube, diğer teknoloji platformları ve forumlarda yaptım ve bugün bunlara ek yabancı kaynaklar ve makale tarzı içerikleri de inceliyorum. 2017 yılında yazım alanında edindiğim tecrübeleri insanlara aktarmak amacıyla Voice Tekno web sitesini kurdum ve o günden bu güne yazdığım haber ve özgün içeriklerle okuyucularımı memnun etme çalışmalarım devam ediyor. En büyük hayalim, bu platformu tanınan, bilinen bir yer ve teknoloji deyince insanların aklına gelen ilk platformlardan biri haline getirmek. Gelecekte bu konuda daha çok çalışma yapmayı ve iş birliklerimizi geliştirmeyi hedefliyoruz.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir