1. Anasayfa
  2. Donanım

Düne Bir Gülümse: Snapdragon 625 İşlemci, Bir Dönemin En Çok Sevileni!

Qualcomm'un verimlilik, performans ve sunduğu teknik detaylarla dikkat çeken orta seviye işlemcisi Snapdragon 625'i hatırladınız mı? Pek çok akıllı telefona, tablet bilgisayara ve hatta sıra dışı ürüne güç veren bu işlemciyi tanımak için yazımızda, yeni bir yolculuğa çıkıyoruz. Siz de GSMArena'nın katkılarıyla hazırladığımız bu içerikle Qualcomm'un en başarılı orta seviye işlemcisine derin bir yolculuğa çıkmak istiyorsanız okumaya devam edin!

Düne Bir Gülümse: Snapdragon 625 İşlemci, Bir Dönemin En Çok Sevileni!
0

Snapdragon 625 işlemcisini hatırladınız mı? Qualcomm’un 2016 yılında tanıttığı, orta seviye mobil cihazlar için geliştirilen Snapdragon 625 işlemci, döneminin ve hatta sonrasının parlayan yıldızıydı. Selefine kıyasla hissedilir seviyede artan verimliliği ve güç verdiği popüler cihazlarla o yılların en çok konuşulan donanımlarından olan Snapdragon 625’e bugün, sizlerle birlikte küçük bir yolculuk yapıyoruz.

İşlemciye yolculuk olur mu? Demeyin. Eğer işin içinde GSMArena ve VoiceTekno varsa, her türlü teknolojiye, cihaza ve konuya yolculuk yapabilirsiniz. Bu yazıyı sizlerle Türkçe bir şekilde buluşturan her ne kadar biz olsak da, asıl teşekkürü böyle ayrıntılı bir içeriği hazırlayan GSMArena ve editörlerine etmeliyiz diye düşünüyorum. 

Biz de bundan böyle hem GSMArena’dan sizlere aktardığımız “Flash Back” içeriklerini, hem de bizzat kendimizin hazırladığı geçmiş teknoloji ve ürünlerden bahsettiğimiz özgün yazılarımızı, bundan sonra “Düne Bir Gülümse” adı altında sizlerle buluşturacağız. O halde yılın ilk “Düne Bir Gülümse” içeriği başlasın :).

Bu İçerikte Ne Var?

Snapdragon 625 işlemci, 2016 yılının efsanesi, peki üreticiler ve tüketiciler, neden bu işlemciyi çok sevdi?

ANDROID KATEGORİSİNDEN İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: 1 Yıl Ücretsiz YouTube Music Premium Üyelik Fırsatı, Tek Şart Geri Bildirimde Bulunmak!

SOSYAL MEDYA KATEGORİSİNDEN İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: AB TikTok’u Uyardı, Yeni Düzenlemelerimize Uyun!

OTOMOTİV KATEGORİSİNDEN İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Xiaomi Modena Otomobil, Çin’de Kış Koşullarında Test Edilirken Görüntülendi!

Teknoloji dünyasında pek çok şey hafızalardan silinmez, bu kimi zaman bir işlemci olur, kimi zaman bir akıllı telefon, kimi zaman alınan bir karar. Bu akıldan silinmeme meselesi, iyi bir şeyde olabileceği gibi kötü bir şeyde de olabilir, mesela yazımızın konusu olan Qualcomm üzerinden gidersek, şirketin 2015 yılındaki amiral gemi cihazlara güç veren Snapdragon 810 yonga setinin, eminiz ki oldukça etkileyici bir “kötü” hikayesi vardır. Ancak bugün kötü hikayelerden değil, iyi hikayelerden konuşalım, biraz yüzümüz gülsün öyle değil mi? Bizimle aynı fikirdeyseniz, o halde gelin, Snapdragon 625’e yakından bakalım.

Snapdragon 625 işlemci, 2016 yılının Şubat ayında Qualcomm tarafından tanıtıldı ve bu CPU, 14nm üretim süreciyle üretilen ilk Snapdragon 600 serisi çip olma özelliğini taşıyordu. Daha önce üreticilerin beğenisine sunulan, Snapdragon 625’in selefi Snapdragon 617, 28nm üretim teknolojisiyle üretildiğinden, bu yükseltme orta seviye Qualcomm işlemciler için oldukça önemliydi.

Geçmişe Dönüş: Snapdragon 625

Snapdragon 625’in Snapdragon 617’ye kıyasla nasıl daha az güç tükettiğini somut bir şekilde de örneklendireceğiz, ancak teorikte bu yonga, selefine kıyasla günlük sıradan kullanımda %35’e kadar daha az güç tüketiyordu.

Mesela diyelim ki Snapdragon 617 ve Snapdragon 625 işlemcilerini kullanan 2 farklı akıllı telefonunuz var. SD 617’li cihaz, sıfırdan yüze şarj olduğunda günlük kullanımda 12 saat pil ömrü sunuyorsa, bu Snapdragon 625’te 17 saate kadar çıkabiliyordu.

Yüksek verimlilik sayesinde uzun pil ömrü sunması, Snapdragon 625 CPU’nun en fazla öne çıkan özelliği olmuştu. Bu işlemci, çok çeşitli akıllı telefon modellerine güç verdi ve onu, onlarca farklı akıllı telefon ve tablet bilgisayarda gördük. Şimdi Snapdragon 625’i kullanan bilinen bazı cihazlara göz atacağız. Ancak önce, bu Snapdragon 625 nasıl bir işlemciydi? Diye soranlar için işlemcinin teknik özelliklerini bir hatırlayalım.

^Snapdragon 625’in teknik özellikleri nelerdi?

CPU tarafında, 8 çekirdekli ARM Cortex A53 bizleri karşılıyordu. Cortex A53, elbette o dönemin en güçlü işlemci çekirdeği değildi ancak 14nm gibi yüksek verimlilik oranı, bu işlemcinin 2,0GHz saat frekans hızına çıkmasına olanak sağladı. 

Bu işlemcinin selefi olan Snapdragon 617’de de 8 çekirdekli bir CPU vardı ama, onda 4 + 4 çekirdek kurulumu mevcuttu, çekirdekler yine Cortex A53’tü. Performans çekirdekleri 1,5GHz’de çalışan SD 617, verimlilik söz konusu olduğunda ise 1,2GHz’lik diğer 4 çekirdeğe güveniyordu.

Neyse biz Snapdragon 625 işlemci ile devam edelim, kamera donanımı tarafında da bu yonga seti sınıfına göre oldukça fazla şey vaat ediyordu. İşlemcide çift ISP (kamera işlemcisi) yer alıyordu ve bu ISP, 24MP’ye kadar kameralara izin veriyor, 4K çözünürlüğe kadar AVC ve HEVC videoları çekip işleyebiliyordu. Bu yeni ISP, normal şartlarda daha sonra satışa çıkan yeni nesil orta seviye işlemcilerde (Snapdragon 650/652 gibi) öne çıkarılmıştı. 

Geçmişe Dönüş: Snapdragon 625

Snapdragon 625 bağlantı tarafında da dönemine göre oldukça tatmin edici özelliklerle sunulmuştu. 300Mbps’ye kadar indirme ve 150Mbps’ye kadar yükleme hızı sunabilen LTE X9 modeme sahip olan CPU, Wi-Fi tarafında da 433Mbps’ye kadar indirme hızlarına ulaşılmasına imkan sağlayan Wi-Fi 5 (ac) kablosuz ağ desteğiyle birlikte geliyordu. 

Snapdragon 625 çip setinin sunduğu diğer bağlantı özellikleri arasında Bluetooth 4.1’in yanı sıra GPS, GLONASS, Galileo ve Beidou vardı. 

Snapdragon 625 işlemci, orta seviye cihazlar için ihtiyaç duyulan neredeyse tüm donanımsal özelliklere sahipti. Performans mükemmel değildi, ancak çok iyiydi. Fakat işlemcide desteklenen ekran çözünürlüğünün 1080p Ful HD’da kalması, ekran kalite tarafında daha üst standartlara çıkılmasını engelledi. Tabii Qualcomm QHD çözünürlüğü daha sonra piyasaya sürdüğü Snapdragon 650 serisi işlemcilerinde desteklemeye başladı, bunu da belirtmek gerek. Yani daha yüksek çözünürlüklü bir orta seviye Android akıllı telefon veya tablet bilgisayar almak istediğinizde, daha sonra satışa sunulan yeni işlemcili modelleri tercih etmeniz gerekiyordu. 

Snapdragon 625’in donanımsal özelliklerini burada noktalıyoruz. Şimdi sizlerle birlikte, bu yonga setinden beslenen bazı önemli cihazlara bakacağız. O halde devam edelim :).

^Snapdragon 625 işlemcisini hangi cihazlar kullandı?

Asus, Zenfone 3 serisi ile birlikte Snapdragon 625 CPU’yu kullanan ilk akıllı telefon üreticilerinden birisi olmuştu. ZE552KL model kodlu cihaz, 5,5 inç boyutunda, Full HD+ çözünürlükte bir ekranla karşımıza çıkmıştı, 3000mAh gibi ilk başta düşük olduğunu düşündüğümüz bir pil kapasitesiyle gelen bu akıllı telefon, bu pille 74 saate kadar çalışma süresini kullanıcılarına sunabiliyordu. Snapdragon 625’in ne kadar güç verimliliği yüksek bir yonga seti olduğunu anlamak için güzel bir veri öyle değil mi?

Bu arada Zenfone 3, 7,7mm kalınlıkla oldukça ince bir tasarıma da sahipti. 

Asus, daha sonra Zenfone 3 Deluxe (ZS550KL) isimli akıllı telefonunu piyasaya sürdü ve bu telefonunda da Qualcomm’un Snapdragon 625 çipini kullandı. Deluxe ismini bir yerden hatırlıyor musunuz? Hatırlıyorsanız yalnız değilsiniz, çünkü Asus’un bu ismi taşıyan bir de amiral gemisi cihazı vardı ve o telefon, Snapdragon 820 ve 821 işlemcilerinden güç alıyordu. ZS550KL model numaralı Zenfone Deluxe’a isim yönünden benzeyen Zenfone 3 Deluxe, ondan farklı olarak donanım tarafında Snapdragon 625 yongasıyla tüketicilerin karşısına çıkmıştı. Tabii bu 2 telefon arasında kamera, ekran vb. gibi pek çok konuda ciddi farklılıklar vardı ama bu yazının konusu değil.

 

Asus Zenfone 3 ZE520KLAsus Zenfone 3 ZE552KLAsus Zenfone 3 Deluxe 5.5 ZS550KLAsus Zenfone 3 Yakınlaştırma ZE553KL

*Asus Zenfone 3 ZE520KL • Zenfone 3 ZE552KL • Zenfone 3 Deluxe 5.5 ZS550KL • Zenfone 3 Zoom ZE553KL resimleri kaynak: GSMArena

Şimdi şöyle bir soru  gelebilir, Snapdragon 625 nerede, 820 veya 821 nerede… Evet, aslına bakarsanız orta seviye bir işlemci ile amiral gemisi bir işlemciyi karşılaştırmak çok da akıl kârı değil, ancak Snapdragon 625’in başardığı çok önemli bir şey var.

GeekBench 4 çoklu çekirdek performans testinde Snapdragon 625 işlemci, Snapdragon 820 işlemciden güç alan OnePlus 3’ü ufacık bir farkla geride bırakmayı başardı. Ancak geriye kalan hiçbir şeyin, GPU ve tek çekirdek performansı gibi, Snapdragon 820 ile uzaktan yakından bir alakası olmadığını söylemeliyiz. 

Telefon isimlendirme politikasıyla bir dönem kafaları bir hayli karıştıran Asus, bunu bir de Asus Zenfone 3 Zoom isimli bir başka akıllı telefonunda yaptı. Normalde şirketin satışa sunduğu Asus Zenfone Zoom isimli bir akıllı telefon vardı ve bu cihazda, değişken odak uzunluklu periskop lens kullanılmıştı. Ancak Zenfone 3 Zoom, 59mm boyutta, 2,3 kata kadar yakınlaştırma yapabilen kamerasıyla onun halefi bir model olmaktan fazlaca uzaktı, yani büyük bir hayal kırıklığı olmuştu diyebiliriz. 

Orta seviye telefon deyince akla ilk gelen üreticilerden Xiaomi de, Snapdragon 625’i pek çok ürününde kullandı. Mesela şirketin Android One platformunu kullanan ilk akıllı telefonu Xiaomi Mi A1, bu platformdan güç alıyordu. O zamanlarda büyük ilgiyle karşılanan Android One ve SD 625 ikilisi, birkaç başarısız çalışma sebebiyle bu ilgiyi bir süre sonra kaybetmeye başladı. Çinli dev, 2017 yılında satışa sunduğu Mi A2 akıllı telefonda Snapdragon 625 işlemcisini bir kez daha tercih etti. 

Xiaomi Mi A1 (Mi 5X)Xiaomi Mi A2 Lite (Redmi 6 Pro)Xiao mi mi max 2Xiaomi Redmi Not 4

*Xiaomi Mi A1 (Mi 5X) • Xiaomi Mi A2 Lite (Redmi 6 Pro) • Xiaomi Mi Max 2 • Xiaomi Redmi Not 4 resim kaynağı:  GSMArena

Xiaomi, Snapdragon 625’i o dönem, en büyük akıllı telefonu Mi Max2’de de kullanmıştı, öyle büyük deyip geçmeyin, 16/9 en – boy oranının halen yaygın olduğu dönemde gelen bu cihaz, 174,1 mm boyunda ve 88,7 mm genişliğindeydi ve tam 6,44 inçlik ekran boyutuyla göze çarpıyordu. 

SD 625’in yüksek verimlilik oranı sayesinde 126 saate kadar pil süresine ulaşabilen Xiaomi Mi Max2, orta seviye için başarılı bir modeldi. 

Çinli şirket Redmi Note4 cihazında da Snapdragon 625’e yer verdi. Redmi Note4, 5,5 inçlik ekran boyutu, alüminyum çerçevesi, yeterli kamerası ve etkileyici pil ömrüyle çok sevildi. Şu etkileyici pil ömrünü biraz açarsak, 4100mAh gibi yine kapasite olarak küçük diyebileceğimiz bir bataryayla gelen telefon 119 saat tek şarjla kullanım süresi vaat ediyordu. 

Güney Koreli teknoloji devi Samsung da, Snapdragon 625’i kullandığı çeşitli akıllı telefonlarını piyasaya sürdü. Şirket 2016’da Çin pazarına özel tanıttığı Galaxy C7 modelinde, bu işlemciyi kullandı, Galaxy C7 de yine alüminyum çerçevesi ve üst seviye tasarımıyla güzel bir akıllı telefon olmuştu. 5,7 inç, Full HD çözünürlükte SUPER AMOLED ekrana sahip olan Galaxy C7, pil dayanıklılık testlerinde, içerdiği küçük 3300mAh pile rağmen 100 saate varan tek şarj ile açık kalma süresiyle oldukça şaşırtmıştı. 

Samsung, Snapdragon 625 işlemciyi bölgesel olarak piyasaya sürdüğü başka telefonlarda da kullandı, mesela yine Çin’de ve ek olarak Güney Kore’de satılan Galaxy On7’nin yanı sıra Amerika Birleşik Devletleri pazarında satışa çıkan Galaxy J7’de de bu işlemciye yer verildiğine tanık olduk. 

Samsung Galaksi C7Samsung Galaxy On7 (2016)Samsung Galaksi J7 V

*Samsung Galaxy C7 • Samsung Galaxy On7 (2016) • Samsung Galaxy J7 V

Lenovo ve Motorola markalarını taşıyan pek çok cihazda da yine Snapdragon 625 işlemcisine rastlamak mümkündü. Örneğin Moto Z Play, uygun fiyatlı Z telefonuydu, bu telefon Motorola’nın, daha doğrusu Lenovo’nun sahibi olduğu Motorola’nın başarısız bir girişimi olan Moto Mod modüler sistemine desteğini sürdürdü. Ek olarak Moto G5 Plus ve G5S Plus gibi çok daha standart telefonlar da bu kanatta satışa çıktı.

Lenovo, tabletlerinde de bu yonga setine yer vermişti. Mesela alt bölümünde pek de başarılı olmayan bir hoparlör kurulumu bulunan, alışılmadık tasarımlı, katlanmış dergi gibi bir tasarımla gelen Yoga Tab 3 Plus. 7 mm Lenovo Tab 4 10 Plus gibi daha ince cihazlarla Lenovo, bizlerin karşısına çıktı.

Motorola Moto Z Oynatmotorola moto g5s artıLenovo Yoga Sekmesi 3 ArtıLenovo Tab 4 10 Artı

*Motorola Moto Z Play • Motorola Moto G5S Plus • Lenovo Yoga Tab 3 Plus • Lenovo Tab 4 10 Plus

Tabii ki BlackBerry’yi söylemezsek çok ayıp olur. Birinci sınıf Passport ve Priv’in başarısızlığından sonra, BlackBerry daha uygun fiyatlı bir şey deneme kararı aldı. BlackBerry Keyone, 4.5 inçlik ekrana ve elbette Snapdragon 625 işlemciye sahipti. BlackBerryOS işletim sistemi tamamen rafa kaldırıldıktan sonra tanıtılan bu  akıllı telefon Android 7.1 sürümünü çalıştırıyordu ve ek olarak, ekranının altında fiziksel bir Qwerty klavye barındırıyordu. 

Birkaç ay sonra, 5.5″ 1080p ekrana sahip tamamen dokunmatik BlackBerry Motion’ın tanıtımını izledik. Yine Android 7.1 işletim sistemiyle gelen bu telefon, fiziksel bir klavyeye sahip değildi. BBOS işletim sisteminde klavyeyle ilgili pek çok kısa yola hızlı bir şekilde erişme imkanı vardı ancak, Android bu alanda, biraz daha sınırlı bir deneyim sunuyordu. 

BlackBerry KeyoneBlackBerry Hareketi

*BlackBerry Keyone • BlackBerry Motion resim kaynağı: GSMArena

Snapdragon 625 yonga seti ile raflarda boy gösteren bir diğer akıllı telefon ise YotaPhone 3’tü. Bu telefonun sunduğu oldukça farklı bir deneyim vardı, çift ekran. Bu çift ekranlı telefonun bir tarafında 5,5″ AMOLED paneli (1080p) ve diğer tarafında 5,2″ e-Ink ekranı (720p) vardı. e-Ink ekranı kapasitif bir dokunmatik panele sahipti ve her zaman açık ekran özelliğini destekliyordu. Ayrıca ikinci ekranda, çeşitli bilgilendirici Widget’ları da görme imkanı mevcuttu. 

Yota YotaTelefon 3

*Yota YotaPhone 3

Snapdragon 625 işlemciyi kullanan güzel bir sürpriz:^ZTE Spro Plus projektör

Hep bu çipi kullanan telefonlardan ve tabletlerden bahsettik, ancak Snapdragon 625, yalnızca bu cihazlara güç vermedi. Bu donanımı gördüğümüz belki de en değişik cihaz, ZTE tarafından geliştirilen Spro Plus akıllı projektördü. Tabii kendisi aynı zamanda bir tablet bilgisayar.

8,4 inçlik AMOLED, 2560 x 1600 piksel çözünürlükte bir ekranla gelen bu cihaz, projeksiyon olarak kullanılmadığında sıradan bir Android tablet bilgisayar gibi çalışabiliyordu. Üründe, Android 6.0 Marshmallow sürümü yüklü olarak geliyordu.

Gelelim ürünün en önemli özelliğine, projeksiyon olma yeteneği. 80 inçlik devasa bir boyuta kadar görüntü oluşturabilen, 500 lümen lazer bir projeksiyon olan ZTE Spro Plus, 2.4m uzaklıkta, 1.366 x 768 piksel çözünürlüğe kadar görüntüyü duvara yansıtabiliyordu. 12100mAh gibi oldukça büyük bir pile sahip olan cihaz, Harman Kardon destekli 4W güçlü hoparlörleri ve dahili LTE desteğiyle birlikte gittiğiniz her yeri bir sinema salonuna çevirebilir. 

ZTE Spro Plus Android destekli projektör/tabletZTE Spro Plus Android destekli projektör/tabletZTE Spro Plus Android destekli projektör/tabletZTE Spro Plus Android destekli projektör/tablet

*ZTE Spro Plus Android destekli projektör/tablet

GSMArena’nın paylaştığı verilere göre, kendi veri tabanlarında şu anda bu işlemciyi kullanan tam 48 farklı cihazın kaydı var. Üstelik bu sayıya ZTE Spro Plus Android destekli projektör/tablet gibi ürünler dahil değil. 

Mesela listelerinde yer almayan Huawei Nova da, Snapdragon 625 işlemcisiyle birlikte piyasaya çıkmış. 

Snapdragon 625 platformundan beslenen en son akıllı telefonları 2018 yılında gördük, bu, işlemcinin aradan geçen zamana rağmen halen popüler olduğunun kanıtı. 

2016 yılının sonunda Qualcomm, 2,0GHz yerine 2,2GHz saat frekans hızına sahip, diğer özellikleri SD 625 ile tamamen aynı olan, Snapdragon 626 çip setini tanıtmıştı. Bu CPU, Snapdragon 625 işlemcisinin hız aşırtmalı bir versiyonundan başka bir şey değildi. 

Snapdragon 626’yı da en son, 2019 yılında tanıtılan birkaç orta seviye akıllı telefonda gördük. 

Bugün, Snapdragon 625’in başlattığı ucuz, yeterince güçlü, oldukça verimli ve sınıfı için gereken her şeyi içeren işlemci mottosunu Snapdragon 680 yongası devam ettiriyor. Gelecekte de bu geleneği, farklı işlemcilerin devam ettirdiğini eminim ki göreceğiz.

Evet, GSMArena’nın katkılarıyla uzun bir içeriğin, daha doğrusu yolculuğun sonuna gelmiş bulunuyoruz. Gitmeden önce size soralım, Snapdragon 625 işlemcisi hakkında ne düşünüyorsunuz? Bu işlemciyi kullanan her hangi bir akıllı telefonunuz oldu mu? Fikirlerinizi lütfen yorumlar bölümünden bizimle paylaşın.

Yazı Kaynakları
https://www.gsmarena.com/flashback_the_snapdragon_625_efficiently_conquered_the_midfield_in_2016-news-57259.php
Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım

Uzun yıllardır teknoloji ile iç içeyim. İlk bilgisayar kullanmaya başladığım 2012 yılından beri, teknoloji benim en büyük tutkum oldu. İlerleyen yıllarda çeşitli konularda kompozisyonlar yazdım ve bazı yarışmalarda derece de elde ettim. Teknoloji araştırmalarımı YouTube, diğer teknoloji platformları ve forumlarda yaptım ve bugün bunlara ek yabancı kaynaklar ve makale tarzı içerikleri de inceliyorum. 2017 yılında yazım alanında edindiğim tecrübeleri insanlara aktarmak amacıyla Voice Tekno web sitesini kurdum ve o günden bu güne yazdığım haber ve özgün içeriklerle okuyucularımı memnun etme çalışmalarım devam ediyor. En büyük hayalim, bu platformu tanınan, bilinen bir yer ve teknoloji deyince insanların aklına gelen ilk platformlardan biri haline getirmek. Gelecekte bu konuda daha çok çalışma yapmayı ve iş birliklerimizi geliştirmeyi hedefliyoruz.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir