1. Anasayfa
  2. Donanım

Google, Yeni Tensor İşlemcisini Neredeyse Sıfır Teknik Detayla Tanıttı, Ancak İşlemciye Dair Birçok Detay Yazımızda!

Google, düzenlediği etkinliğinde yeni akıllı telefonlarına ek olarak bir blog yazısı ile Tensor işlemcisini de anlattı. İşlemciye ilişkin paylaşılan yapay zeka özelliklerine Google'dan, teknik özelliklere de Engadget'tan aldığımız bilgilerle haberimizde değindik. VoiceTekno farkıyla yine Türkiye'de ilklerden olan yazımız sizlerle...

Google, Yeni Tensor İşlemcisini Neredeyse Sıfır Teknik Detayla Tanıttı, Ancak İşlemciye Dair Birçok Detay Yazımızda!
0

Haberlerimizi okuyanlar bilir, bugün büyük bir gündü çünkü Google, yeni Pixel serisi akıllı telefonları Pixel 6 ve 6 Pro’yu tanıtacaktı. İşte o etkinlik gerçekleşti ve Google, Pixel 6 ve Pixel 6 Pro’nun yanında PixelPass isimli abonelik servisini ve yeni Tensor mobil işlemcisini de duyurdu. Tensor işlemci, Pixel 6 ve 6 Pro’ya güç veriyor ve aslında, daha önce sizlerle paylaştığımız sızıntılarda olduğu gibi Ai (yapay zeka) odaklı geliştirmeler ile sunuluyor. Ancak Google’ın yaptığı bu duyuru için, tam bir duyuru maalesef diyemiyoruz, çünkü işlemci hakkında neredeyse hiçbir teknik veri bizimle paylaşılmadı.

Neyse, şimdi Google’ın aktardığı verilere lafı uzatmadan geçelim. Şirket, Tensor işlemcisinden bahsettiğini söylediği tam 18 paragraflık bir blog gönderisi yayınladı. Paylaşılan yazıda Pixel 6 ve 6 Pro ikilisine güç veren bu işlemcinin genelde iyi olduğu alanlardan ve sunduğu şeylerden bahsediliyor.

Evet, inanmayacaksınız ama Google’dan bize gelen bu. Tabii bizim gibi meraklılar, Google’ın paylaştığı, içinde hiçbir teknik veri yer almayan Dünya kadar uzun bir yazıyla yetinir mi? Elbette hayır, daha fazlasını öğrenme imkanımız varken olanla niye yetinelim? İşte global teknoloji platformu Engadget sayesinde, Google Tensor işlemciye ilişkin birçok teknik detay elimizde mevcut. Fakat şunu söylemeden olmaz, Google bu işlemciyi yapmak için yapmamış, ortada cidden muazzam bir ürün var.

Google Tensor işlemci, ARM’nin, bu yıl birçok işlemci üreticisinde gördüğümüz güçlü X1 çekirdeğinden 2 taneyi bünyesinde barındırıyor. Qualcomm’un şu anki en güçlü işlemcilerinden olan Snapdragon 888, yalnızca 1 adet Cortex X1 çekirdeğiyle geliyordu, yani burada 2 katlık ciddi bir artış söz konusu. Tensor işlemcideki bu 2 en güçlü çekirdek, 2.8Ghz saat frekans hızına sahip, bu hız Snapdragon 888’e göre çok az bir miktar daha düşük. Google Tensor yonga seti, neredeyse hiçbir ek ayrıntı olmadan tekrar duyuruldu Google’ın Tensor mobil işlemcisini tanımaya devam edecek olursak, 2.25Ghz hızla çalışabilen 2 adet ARM Cortex A76 yüksek performans çekirdekleri, sıradaki güç kümesi olarak bizi karşılıyor. Yapbozun geri kalan 4 parçasında ise, yine ARM’nin geliştirdiği Cortex A55 çekirdeklerini görmekteyiz. Cortex X2 konusunda bonkör davranılsa da, A78 gibi daha yüksek performanslı bir çekirdek birimi varken, neden A76 seçildiğini merak etmiyor değilim. Tabii bu çekirdekler işlemciyi güçsüz yapmıyor dediğim gibi, çünkü güç Tensor’da fazlasıyla var.

ARM Mali-G78 grafik işlemci ünitesine (GPU) sahip Tensor, 5nm üretim süreciyle geliştirildi. Yonga setinde yer alan ARM GPU’nun kaç çekirdekli olduğuna ilişkin ise net bir bilgi yok, ancak söylentiler 20 çekirdekli bir grafik biriminin bu işlemcide yer aldığı yönünde, doğruysa bayağı iyi.

Şimdi biraz da Google’ın paylaştığı teknik olmayan detaylara girelim, şirket Tensor işlemcisini, Google Research ile birlikte tasarladığını söylüyor. Research ile Tensor işlemci, geleceğe de dönük olarak Ai/ML platformu oluşturulabilmesine olanak tanıyor. Hatta şimdiden aramızda olan yapay zeka yeteneklerinden biraz bahsedecek olursam; Tensor işlemci, Hareket Modu, Yüz Bulanıklığını Giderme, videolar için Konuşma geliştirme modu ve videolara HDRnet uygulama (4K60 FPS’ye kadar çekim) gibi “son teknoloji ürünü ML gerektiren yeni birçok özelliğin önünü açıyor.

Elbette ki hepsi bu kadar değil. Tensor işlemci, şimdiye kadar Google tarafından kullanıma sunulan en iyi otomatik konuşma tanıma özelliği ile birlikte geliyor. Donanımsal geliştirmeler ile konuşma tanıma çok daha iyi bir hale geldi ve bu da; Asistan ile iletişiminizin, sesle yazma ve arama aktivitelerinizin çok daha verimli olacağı anlamına geliyor. Ayrıca bu işlemci ile birlikte ilk kez bir amiral gemisi, pil tüketiminden minimum ödün vererek canlı altyazı, ses kaydedici gibi uzun süre çalışan uygulama/işlevleri maksimum kalitede kullanabilmenize olanak tanıyor.

Google’ın Tensor işlemciyle getirdiği yapay zeka tabanlı yeniliklerden bir diğeri ise, canlı çeviri. Bu özellik sayesinde Pixel 6 ve Pixel 6 Pro telefonunuzda, WhatsAp, Google Mesajlar gibi sohbet uygulamalarını kullanırken dilini bilmediğiniz bir kişi ile konuştuğunuzda, gelen mesajı Çeviri uygulamasına yapıştırmanıza gerek kalmadan anlık olarak çevirebilecek ve cevabınızı da yine aynı şekilde iletebileceksiniz. Canlı çeviri özelliği sadece iletişim uygulamalarında değil, cihazınızda yer alan konuşmaları ve izlediğiniz videoları da sizin ana dilinize çevirebiliyor.

Üstelik tüm bu agresif makine öğrenimi özellikleri, Tensor işlemcisinin gücünün yalnızca küçük bir kısmını işgal ediyor, yani ne yaparsanız yapın bu ekstralar sizi olumsuz etkilemiyor. Google Tensor yonga seti, neredeyse hiçbir ek ayrıntı olmadan tekrar duyuruldu Sonlara doğru gelirken Pixel 6’nın, beraberinde gelen teknolojiler ile fotoğraf ve videolarda yüzünüzü çok daha iyi bir şekilde algılaması, kamera açıkken sizi daha hızlı bulup otomatik olarak odaklanması gerekiyor.

Bir de işin olmazsa olmaz kısmı, güvenlik var. Google, bu işlemcisinin diğer tüm özelliklerinde olduğu gibi güvenlik kısmında da olabildiğince iddialı. Tensor işlemcide, Titan M2 isimli bir güvenlik çekirdeği yer almakta. Trusty OS isimli bir alt işletim sistemi ile çalışan TrustZone ile gelen Google Tensro CPU, her hangi bir akıllı telefonda gördüğümüzden çok daha fazla güvenlik katmanına ev sahipliği yapıyor. Bu da Pixel 6 ve 6 Pro’yu Android cephesinin en güvenli akıllı telefonları ilan etmemiz için fazlaca yeterli gibi görünüyor.

Tensor güvenlik çekirdeği, aynı zamanda hassas kullanıcı verilerinizi korumak için Titan M2 güvenlik yongasıyla çalışan CPU tabanlı yeni bir alt sistem. Bağımsız güvenlik laboratuvarı testleri, Titan M2’nin elektromanyetik analiz, voltaj arızası ve hatta lazer arıza enjeksiyonu gibi saldırılara dayanabileceğini gösterdi.  Sonuç olarak Google, hem CPU, hem GPU, hem de güvenlik alanında bekleneni fazlasıyla veren bir işlemciyle karşımıza çıkmış durumda. Açıkçası bu kadarını beklemiyordum desem pek yalan söylemiş olmam. Google, şimdi bir taraftan kendi çekirdek tasarımı üzerinde çalışıyor ve olursa, gelecekte çok daha farklı şeyler göreceğiz. Açıkçası git gide kızışan bu yonga seti pazarına ayrı bir yazıda değinmek istiyorum. Bakalım Qualcomm’un tahtını başka kimler sallayacak?

Google’ın Tensor işlemcisi hakkında ne düşünüyorsunuz?

https://www.gsmarena.com/google_tensor_chipset_announced_again_with_barely_any_additional_details-news-51500.php

Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım

Uzun yıllardır teknoloji ile iç içeyim. İlk bilgisayar kullanmaya başladığım 2012 yılından beri, teknoloji benim en büyük tutkum oldu. İlerleyen yıllarda çeşitli konularda kompozisyonlar yazdım ve bazı yarışmalarda derece de elde ettim. Teknoloji araştırmalarımı YouTube, diğer teknoloji platformları ve forumlarda yaptım ve bugün bunlara ek yabancı kaynaklar ve makale tarzı içerikleri de inceliyorum. 2017 yılında yazım alanında edindiğim tecrübeleri insanlara aktarmak amacıyla Voice Tekno web sitesini kurdum ve o günden bu güne yazdığım haber ve özgün içeriklerle okuyucularımı memnun etme çalışmalarım devam ediyor. En büyük hayalim, bu platformu tanınan, bilinen bir yer ve teknoloji deyince insanların aklına gelen ilk platformlardan biri haline getirmek. Gelecekte bu konuda daha çok çalışma yapmayı ve iş birliklerimizi geliştirmeyi hedefliyoruz.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir