1. Anasayfa
  2. Donanım

2025 Yılında Galaxy Telefonlar İçin Özel Samsung İşlemci Geliyor!

Samsung, yalnızca kendisine ait Galaxy telefonlarda kullanacağı özel işlemcilerini, ilk defa 2025 yılında gün yüzüne çıkaracak. Yeni Samsung CPU'lar çok daha rekabetçi olabilir....

2025 Yılında Galaxy Telefonlar İçin Özel Samsung İşlemci Geliyor!
0

Apple’ı bir tarafa koyarsak, mobil işlemcilerin performansı çoğu zaman büyük tartışma konusu olmuştur. Gerek işlem üniteleri, gerekse de grafik performansları konusunda farklı değerlerle karşımıza çıkan Qualcomm, MediaTek ve Samsung işlemciler, çok çeşitli üreticiler tarafından kullanılıyor.

Akıllı telefon işlemcilerinde en şanssız olan şirket ise hiç şüphesiz Samsung, çünkü Koreli teknoloji şirketi, mobil işlemcilerinde istediği rekabetçi sonuçlara bir türlü ulaşamıyor. Bunun yanında işlemcilerini kullanan başka üreticilerin de olması, onları Samsung için özel olmaktan uzaklaştırıyor. Ancak şirket, bu duruma son vermek için harekete geçeceğinin sinyallerini bir süre önce vermişti ve bizler, Galaxy akıllı telefonlar için özel işlemciler geliştirileceğini öğrenmiştik. Bir Samsung yöneticisi, katıldığı bir röportajda kendisine diğer şirketlerle ilgili sorulan rekabet sorusuna, benzersiz bir işlemci geliştirerek rekabette yer alacaklarını yanıtını vermişti.

İşte o işlemci, takvimler 2025 yılını gösterdiğinde ilk defa karşımıza çıkacak.

Evet, 2025 yılı, arenada Qualcomm ve hatta Apple’a yetişmek için biraz uzun bir süreye tekabül etse de, ortaya çıkacak işin niteliği göz önüne alındığında bu sürenin normal olduğunu söyleyebiliriz.

Samsung, Exynos marka yonga setlerini hali hazırda Galaxy S amiral gemilerinde zaten kullanıyor, diğer taraftan ailenin orta seviye üyeleri de var. Ancak dediğimiz gibi bu işlemciler, Galaxy telefonlara özel değiller, yani Samsung, bu yonga setlerini Motorola, Vivo gibi çeşitli üreticilere satmakta. Ancak şirketin üzerinde çalıştığı bu işlemci, sadece Samsung Galaxy akıllı telefonlarda kullanılacak.

Basına yapılan “dimdik ayaktayız” açıklamasına ek olarak Samsung’un, özel CPU üretmek için birkaç farklı gerekçesi daha var. Biliyorsunuz, Samsung’un başı bir süre önce GOS (Game Optimizing Service) meselesi yüzünden büyük derde girmiş, firma ilk başta reddetse de daha sonra arka planda çalışan GOS yazılımıyla cihazların performansını düşürdüğünü itiraf etmiş ve bunu kullanıcıların menfaati için yaptığını belirtmişti. Takip eden günlerde GOS’un kısıtlayıcı özelliklerini güncelleme ile telefonlarından kaldıran Samsung, bunun insanların aklındaki kötü algıyı silemediğinin farkında ve bu amaçla, farklı bir şeyler yapması gerekiyor.

Bunun yanında Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 işlemcilerin küçük bir kısmı ve Samsung’un kendi Exynos 2200 çip seti, şirkete ait dökümhanelerde üretiliyordu ve fabrikadan çıkan işlemciler, 4nm olsa dahi, verimlilik açısından oldukça geride kalmışlardı. Qualcomm, üretimlerini TSMC’ye kaydırırken Samsung da, üretim hatlarını iyileştireceğinin sözünü vermişti ancak, burada da bir itibar kaybı oldu. Öte yandan Samsung da, düşük verimlilik sebebiyle ortaya çıkan bu sonuçtan pek memnun değil.

Son olarak Samsung’un amacı, tüm bu durumları göz önünde bulundurarak, Apple’ın A serisi yonga setlerinde yaptığıyla benzer şekilde, özel bir CPU üretmek ve aynı zamanda bunu kendi akıllı telefonlarıyla tıpkı Apple’ın yaptığı gibi iyi çalışacak şekilde optimize etmek. Samsung içerisinde bu seçenek, daha performanslı cihazlar ortaya  koyabilmek hedefiyle değerlendiriliyor.

Samsung, 2025'te Galaxy S serisine özel yonga seti sunacak

Samsung, 2020 yılına kadar ürettiği Exynos çip setlerinde kendisine ait çekirdekleri kullanmaktaydı. Ancak donanım üreticisi, Aralık 2019 tarihinde özel CPU çekirdek üretim birimini kapattığını duyurdu. Tabii bunun sebebi de, ortaya çıkan CPU çekirdek birimlerinin ne ARM’nin ne de Apple’ın çekirdekleriyle rekabet edemeyecek düzeyde kalmasıydı.

Samsung’un 2025 yılına kadar bizlerin beğenesine sunması beklenen yeni CPU’larının, Exynos markasıyla mı karşımıza çıkacağı yoksa Samsung’un tamamen yeni bir donanımla mı bizleri tanıştıracağı ise henüz belli değil. Ancak muhtemelen şirket, Exynos işlemcilerde oluşan kötü algının da sebebiyle, kendi telefonları için özel ürettiği işlem ünitelerinde artık Exynos markasını kullanmayacaktır.

Peki siz, Samsung’un Galaxy telefonlar için özel yonga seti üretmesi hakkında ne düşünüyorsunuz? Fikirlerinizi yorumlara bekliyoruz.

https://www.gsmarena.com/samsung_to_deliver_custom_chipset_to_galaxy_s_series_in_2025-news-54325.php

Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım

Uzun yıllardır teknoloji ile iç içeyim. İlk bilgisayar kullanmaya başladığım 2012 yılından beri, teknoloji benim en büyük tutkum oldu. İlerleyen yıllarda çeşitli konularda kompozisyonlar yazdım ve bazı yarışmalarda derece de elde ettim. Teknoloji araştırmalarımı YouTube, diğer teknoloji platformları ve forumlarda yaptım ve bugün bunlara ek yabancı kaynaklar ve makale tarzı içerikleri de inceliyorum. 2017 yılında yazım alanında edindiğim tecrübeleri insanlara aktarmak amacıyla Voice Tekno web sitesini kurdum ve o günden bu güne yazdığım haber ve özgün içeriklerle okuyucularımı memnun etme çalışmalarım devam ediyor. En büyük hayalim, bu platformu tanınan, bilinen bir yer ve teknoloji deyince insanların aklına gelen ilk platformlardan biri haline getirmek. Gelecekte bu konuda daha çok çalışma yapmayı ve iş birliklerimizi geliştirmeyi hedefliyoruz.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir