1. Anasayfa
  2. Android

Orta Seviye Akıllı Telefon Alıp Kısa Aralıkta Değiştirmek mi, Yoksa Bir Amiral Gemisi Alıp Gittiği Yere Kadar Kullanmak mı?

Orta Seviye Akıllı Telefon Alıp Kısa Aralıkta Değiştirmek mi, Yoksa Bir Amiral Gemisi Alıp Gittiği Yere Kadar Kullanmak mı?
0

Hepimiz bir tüketiciyiz ve zaman zaman bazı ihtiyaçlarımız olabiliyor. Bu ihtiyaçlardan biri de, artık eskimiş olan telefonunuzu yenilemek olabilir. Burada da bazı konularda ikilemde kalmış olabilirsiniz, bir amiral gemisi alıp uzun süre mi kullanayım, yoksa orta seviye telefon alıp kısa vadede mi yenileyeyim? İşte bugün, bu soruyu yanıtlayacağız.

Öncelikle bu soruya net cevabı ancak siz verebilirsiniz, ben burada 2 durumu da karşılaştıracağım ve tercihi yine size bırakacağım. Her şeyden önce, bu kararınızı belirleyen 2 baş etmen aylık geliriniz ve bir telefona ne kadar para ödeyebileceğiniz. Bunun yanında operatör ve kredi kartlarıyla taksitli bir telefon alacaksanız, ayda ne kadar bu işe ayıracağınızı gözden geçirmeniz gerekiyor. Mesela evliyseniz, bir maaşı telefona vermek probleme yol açabilir.

Şimdi 2 durumu da değerlendireceğim. Eğer taksitli alacaksanız ve aylık ayırabileceğiniz bütçe çok yüksek değilse, zaten günümüz amiral gemilerinden hiçbirini alamazsınız. Çünkü 3500TL ve üzeri telefonlar, 6 aydan daha uzun taksitlendirilemiyor ve alacağınız telefon 6000TL bile olsa bunu altıya böldüğünüzde yüksek bir bedel ortaya çıkacaktır. Bu durumda, orta seviye bir telefon tercih etmeniz ve gittiği yere kadar kullanmanız en mantıklısı olur.

Eğer ödeyeceğiniz tutarın pek bir önemi yoksa burada amiral gemisi bir akıllı telefon tercih edebilirsiniz, fakat bunu yapmadan önce kendinize, “buna ihtiyacım var mı?” diye sormayı unutmayın. Zengin bile olsanız, ihtiyacınız olmayan bir ürünü satın almak iyi olmayacaktır, bilinçsiz tüketim her zaman risktir.

Fiyat konusunu geride bıraktıysak, sıradaki konu hangisi beni en uzun götürür?

İlk öncelikle belirtmem gereken şu, malzeme kalitesi açısından artık mükemmel derecede iyi ve uygun fiyatlı akıllı telefon modelleri var. Bu yüzden, kalite konusunu çok dert etmeyin ama buradan şunu da anlamayın, ben bunu yere düşürsem bir şey olmaz. Elbetteki yeni üst seviye telefonlar daha güçlü camlar kullandığı için öne geçecektir ancak kasa soyulması ve durup dururken çatlama gibi durumları bir Redmi Note 9’da yaşamazsınız.

SAmsung falan alacaksanız, bu konu problem olabilir, çünkü şirket uygun fiyatlı telefonlarında artık plastik malzemeye dönmüş durumda.

Bunun dışında ne alacağınıza karar vermeniz için performans, kamera ve ekran gibi çeşitli konuları gözden geçirmeniz gerekiyor. Mesela kaliteli bir akıllı telefon kamerasına veya canlı renklere ihtiyacınız var mı? Telefonu yük gerektiren işlemlerde ve oyun oynamak için kullanıyor musunuz? Pil ve şarj süresi sizin için önemli mi? Yazılım desteğini dikkate alacak mısınız?

Bu soruların çoğuna cevabınız evet ise amiral gemisi seviyesinde telefonlara yönelmeniz mantıklı olacaktır. Bir kısmına evet, mesela yalnızca performansa evet derseniz burada da ihtiyaçlarınızı karşılayacak ürünlere denk gelebilirsiniz. Hatta ülkemizde göremesek de iQOO adlı bir marka, 330USD fiyat etiketiyle Snapdragon 865 işlemcili telefonunu Çin’de piyasaya sürmüştü, Türkiye’de de Phoco Phone’un ürünlerine bakabilirsiniz. Tabi taksitli alacaksanız ve bütçeniz de sınırlıysa, Phoco’nun amiral gemisini almak size pahalıya patlayabilir, burada dediğim gibi kararı siz vereceksiniz.

Evet, yukarıdaki soruları da cevapladıktan sonra şimdi geliyoruz işin mantık kısmına. Günümüzde birçok orta seviye telefon çok iyi performans sunup bu performansını genelde uzun bir süre korusa da, bu her donanım için geçerli olmuyor. Mesela alacağınız telefon Galaxy A21 falansa 2 seneye kalmaz performans sorunları yaşama ihtimaliniz var. Bu durumda telefonunuzu yeniden değiştirmek isteyebilirsiniz, fakat 2 sene sonrası için bir orta seviye telefona vereceğiniz bir miktar, eski telefonunuzun fiyatını da eklediğinizde  dönemin amiral gemisinden daha pahalıya gelebilir. Yurtdışında bu olmaz ama ülkemizde ekonomi konusunda belirsizlikler var. Eğer en az 4 – 5 sene başım ağrımasın diyorsanız, amiral gemisi telefonlara, özellikle iPhone ve OnePlus telefonlara yönelmenizde fayda var.

Apple’da da bir iPhone SE alırsanız, performans anlamında mükemmel bir deneyim yaşayabilirsiniz. Aynı fiyatta rakiplerinde Snapdragon 765G falan var.

Orta seviye telefonlara genelde 2 sene bile zor güncelleme geliyor. Mesela Samsung’ta eğer Galaxy A70 sonrası bir orta seviye telefon almazsanız, 2 veya 1 yazılım güncellemesi alırsınız, bunun yanında güncellemeler de geç gelir. Eğer yazılım desteği sizin için bir kriter ise amiral gemi ve bazı orta seviye cihazları incelemenizde yarar var.

Amiral gemisi dediğimiz de, illa bu yıl çıkan bir telefonu almak zorunda değilsiniz, 1 sene öncesinin amiral gemisi bile, bu yılın orta seviye telefonundan daha avantajlı olacaktır.

Sonuç olarak bütçe ve ihtiyaçlarınız, hangi seçeneğin sizin için uygun olduğunu belirleyecektir. Orta seviye telefon alıp sık değiştirmek, ileride size daha pahalıya patlayabilecek olsa da eğer iyi kullanırsanız, daha karlı sonuçlanabilir. Mesela bir redmi Note 9 Pro’ya iyi bakarsanız, onu da 4 sene kullanırsınız diye düşünüyorum. Her durumda, neye ihtiyacınız varsa bunu tespit etmeli, kendinize yukarıdakilere benzer sorular sormayı ve her şeye rağmen bilinçli bir tüketici olmayı unutmayın. Aldığınız telefonun özellikleri havalı diye alıyorsanız ve o özellikleri hiç kullanmayacaksanız, bundan kaçının.

Sizlerle birlikte son günlerde duyduğumuz bir soruyu detaylı bir şekilde cevaplandırdık. Siz de merak ettiklerinizi yorumlardan sorabilir, yanıt alabilirsiniz. Bunun yanında merak ettiğiniz her soru için halen desteğe hazırız.

 

Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım

Uzun yıllardır teknoloji ile iç içeyim. İlk bilgisayar kullanmaya başladığım 2012 yılından beri, teknoloji benim en büyük tutkum oldu. İlerleyen yıllarda çeşitli konularda kompozisyonlar yazdım ve bazı yarışmalarda derece de elde ettim. Teknoloji araştırmalarımı YouTube, diğer teknoloji platformları ve forumlarda yaptım ve bugün bunlara ek yabancı kaynaklar ve makale tarzı içerikleri de inceliyorum. 2017 yılında yazım alanında edindiğim tecrübeleri insanlara aktarmak amacıyla Voice Tekno web sitesini kurdum ve o günden bu güne yazdığım haber ve özgün içeriklerle okuyucularımı memnun etme çalışmalarım devam ediyor. En büyük hayalim, bu platformu tanınan, bilinen bir yer ve teknoloji deyince insanların aklına gelen ilk platformlardan biri haline getirmek. Gelecekte bu konuda daha çok çalışma yapmayı ve iş birliklerimizi geliştirmeyi hedefliyoruz.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir