1. Anasayfa
  2. Android

Yeni Dönem Başlıyor: Katlanabilir Akıllı Telefonlar!

Yeni Dönem Başlıyor: Katlanabilir Akıllı Telefonlar!
0

Yaklaşık 4 ay önce sizlerle, katlanabilir cihazlarla ilgili bir içerik paylaşmıştım. Bu içerikte ise, geçtiğimiz haftalarda duyurulan katlanabilir cihazlardan bahsedeceğim.

İçeriğimizin konusu elbette teknik özellikler felan olmayacak. Zaten bunları az çok biliyoruz. Malumunuztelefonlarda bir dönüm noktası daha olacak katlanabilir telefonlar, Samsung, Huawei ve Xiaomi (prototip) tarafından duyurulmuştu. Apple’da şuan konuyla ilgili çalışmalar yürütüyor.

Teknolojiyi geriden takip etmeyi seven Blackbarry ise katlanabilir akıllı telefonların kaba tasarıma sahip, gereksiz cihazlar olduğunu söylemişti. Evet, gerçekten bu cihazlar cebimizde rahatsız edecek kadar kalın, ancak bu, geliştirilemeyeceği anlamına gelmiyor. İlk cep telefonunun kalınlığı 7mm değildi öyle değil mi?

Blackbarry saçma politikası yüzünden bata dursun. Katlanabilir telefon mücadelesinde gerçekten çok özgün tasarımlar görebileceğiz. Çentik, delik, damla gibi tüm cihazlarda aynı tasarımı görmeyeceksiniz. Kimi enine, kimi boyuna katlanacak, kiminin ekran şekli farklı olacak. Siz gözünüzün kestiğini satın alacaksınız.

Hepiniz içinizden “tamam, güzel diyorsunda, fiyatlar ne olacak?” diyorsunuz. İşte sıkıntı burada başlıyor.

Şuan standart bir akıllı telefonun (üst seviye) üretim maaliyeti yaklaşık 335USD. Bu fiyat, katlanabilir telefonlarda yaklaşık 740USD gibi astronomik bir fiyata çıkıyor. Firmaların pazarlama, reklam masrafları ve yüksek kar oranı sayesinde Galaxy Fold 1980USD, Huawei Mate X ise 2299EURO fiyat etiketleriyle satışta olacak.

Bunlar bizim ulaşabileceğimiz fiyatlar değil. Hatta ulaşabilenlerde satın almayacak, çünkü bireysel kullanıma uygun değiller. Çok kalınlar, büyük ekranları var ancak günümüzdeki video ve oyun formatlarıyla uyumlu değiller. Ve en önemlisi, işletim sistemi de buna tam hazır değil.

TCL firması, farklı katlanabilir akıllı telefon tasarımlarını göstermişti, ancak tüketici için uygun koşullar sağlanana kadar ürüetim yapmayacağını açıklamıştı. Evet, yıllardır üzerinde çalışılan bu cihazların ilk versiyonları, hem başarılı, hem başarısız oldular. Başarılı olmalarının nedeni, arkalarında bir çok firmayı sürükleyecek ve bu sektöre çeşitlilik sağlayacak olmaları. Başarısız olmalarının nedeni başta fiyatlar ve yukarıda gördüğünüz teknik nedenler.

Tasarım konusunda Huawei daha başarılı bir iş yapmış gibi görünüyor. Fakat Samsung, belki bazı endişelerden ötürü Huawei’deki gibi bir tasarım kullanmamıştır. Fiyat olarak tabi ki Samsung ancak cihazları karşılaştıramadan fiyat etkenini öne koymak pek doğru görünmüyor. Ne kameralar belli, ne sensörler:(.

Huawei Mate X, en az 16699TL olur, çünkü cihazın dolar fiyatı 2500USD. Samsung ise bira daha insaflı davranarak 14000TL civarlarında Galaxy Fold’u ülkemize getirebilir.

Katlanabilir akıllı telefon almak için sebepleriniz olabilir, fakat şu durumda almamak için daha çok sebep var gibi görünüyor. Önce işletim sistemlerinin uyumlu hale getirilmesi lazım, sonra yazılım ve oyunların… bunların hepsi en az 2 yıl sürer. O zamana kadar tasarımlar daha da oturmuş, daha dayanıklı ve düzgün cihazlar üretilmiş, ve en önemlisi fiyatlar düşmüş olur.

Ve artık bir devrin sonu, standart akıllı telefonlara önümüzdeki 10 yıl içinde muhtemelen veda edeceğiz. Ne kadar çok şeyin değiştiğine bakın. İlk İphone çıktığında buna ne gerek var, Samsung ilk phablet sınıfı telefonu Galaxy Note 1’i duyurduğunda bu kadar büyük telefonmu olur, Xiaomi Mix modelinde çerçevesiz ekrana yer verdiğinde telefonun neresinden tutacağız… evet, bunlar ve daha fazla tepki, bizim yenilikleri hemen kabullenemeyeceğimizin bir göstergesi. İşte bu yüzden, teknoloji her kesime hitap etmeli diyoruz. Hala tuşlu telefonlar çıkıyor, hala çerçeveli telefonlar çıkıyor. Şimdi katlanabilir telefonlara çok kötü diyoruz ancak, bu teknoloji cebimize girdiğinde aynı anda bir çok uygulamayı çalıştırmanın, uzun yolculuklarda katlanan ekranı açıp TV ve oyun zevkine varmanın ve nice kullanışlı özelliğin hayatığımızı aslında ne kadar kolaylaştırdığını göreceğiz. Unutmayın, teknolojide trentleri, cesur firmalar belirler. Belki onlar başarılı olamaz, ancak arkasından gelenler yeni fikirlerle bunu başarır. Biz her zaman fikrimizi söyleyelimki her şey daha iyi olsun.

Evet, şimdi Galaxy Fold 10 milyon satmayacak, zaten firmada böyle uçuk bir rakam beklemiyor. Çünkü cihazın üretimi gerçekten zor. Bir şeyi ne kadar az bulursanız, o kadar değerli olur. Şimdi teknolojide yeni değerler üretme zamanı!

Telefonlardan sonra sıra neye gelecek diye merak ediyor olabilirsiniz. Bilgisayarlar, hatta TV’lerin bile katlanabilir olmaları gelecekte muhtemel. TV için uçuk bir tahmin diyebiliriz, ancak bilgisayarların katlanabilmesi için Samsung’un çalışmaları olduğunu biliyoruz.

Artık sonuca bağlayalım. Evet, fiyatlar nedeniyle bu cihazlar peynir ekmek gibi satmayacak, hatta isteseniz bile üretim süreci nedeniyle sahip olmanız zorlaşacak. Fakat artık yeni bir dönem başlıyor. Taşıma derdinin olmadığı, otobüs televizyonlarının artık tarih olacağı bir dönem. Bu dönemde bize daha neler eşlik edecek neler. Neyse, onlarda bir sonraki sefere artık!

Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım

Uzun yıllardır teknoloji ile iç içeyim. İlk bilgisayar kullanmaya başladığım 2012 yılından beri, teknoloji benim en büyük tutkum oldu. İlerleyen yıllarda çeşitli konularda kompozisyonlar yazdım ve bazı yarışmalarda derece de elde ettim. Teknoloji araştırmalarımı YouTube, diğer teknoloji platformları ve forumlarda yaptım ve bugün bunlara ek yabancı kaynaklar ve makale tarzı içerikleri de inceliyorum. 2017 yılında yazım alanında edindiğim tecrübeleri insanlara aktarmak amacıyla Voice Tekno web sitesini kurdum ve o günden bu güne yazdığım haber ve özgün içeriklerle okuyucularımı memnun etme çalışmalarım devam ediyor. En büyük hayalim, bu platformu tanınan, bilinen bir yer ve teknoloji deyince insanların aklına gelen ilk platformlardan biri haline getirmek. Gelecekte bu konuda daha çok çalışma yapmayı ve iş birliklerimizi geliştirmeyi hedefliyoruz.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir