1. Anasayfa
  2. Android

Zoom, 19 Ekim’de Beklenen Özelliğini Yayımlıyor!

Zoom, 19 Ekim’de Beklenen Özelliğini Yayımlıyor!
0

2020’nin başından itibaren belki de çoğu kişinin hayal bile edemeyeceği bir duruma tanık olduk, Covid19. Virüse karşı tedbir amacıyla birçok ülkede okullar, iş yerleri ve STK’lar kapatıldı ve bu kurumlar, faaliyetlerini dijital ortamlarda sürdürmeye karar verdi. İşte bu iş için kullanılan, hatta Türkiye internet trafiğinin tek başına %20’sini ele geçiren Zoom, güvenlik alanında çoğu kişinin hoşuna gidecek toplantıları uçtan uca şifreleme özelliğini, önümüzdeki hafta Pazartesi günü yayımlayacak.

Şirket kendi blog gönderisinde bu özellik ile ilgili detayları paylaştı. Buna göre özellik, hem ücretli hem ücretsiz Zoom kullanıcıları tarafından kullanılabilecek. Şirket 30 gün boyunca uçtan uca şifreleme ile ilgili gelen geri bildirimleri izleyecek ve gerekli iyileştirmeleri yapacak. İlk aşamada E2EE (uçtan uca şifreleme) özelliğinin, bir nevi teknik ön izleme olacağını belirtelim.

E2EE'yi etkinleştirme önümüzdeki haftadan itibaren kullanıma sunulacak - Zoom, yeni güvenlik seçeneği ekliyor - 19 Ekim'den itibaren toplantılar için uçtan uca şifreleme

Şimdi de E2EE’nin çalışma mantığından biraz bahsedelim. Zoom, uçtan uca şifreleme özelliğinde bir toplantıyı şifrelemek için kendi sunucusu yerine kullanıcıların cihazlarından şifre anahtarlarının oluşmasını sağlayacak. Bu şifre, oluştuktan sonra yapılan toplantı, Zoom sunucularından şifrelenmiş olarak geçecek ve zoom çalışanları dahil kimse bu toplantılara erişemeyecek. E2EE, isteğe bağlı bir özellik olacak, kullanıcılar dilerlerse bu özelliği devre dışı bırakabilecek. Özellik etkinken yapılan toplantılarda, toplantının şifrelendiğini göstermek amacıyla cihaz ekranının sol üstünde yeşil bir koruma kalkanı görünecek, bu sayede katılımcılar, konuşmalarının şifrelendiğini görerek rahat bir nefes almış olacak. Konuyla ilgili Zoom’dan gelen açıklamayı aşağıdan okuyabilirsiniz.

En büyük önceliğimiz, kullanıcılarımızın güvenini kazanmak ve onların güvenliğini sağlamaktır. E2EE uygulamamız, platformumuzdaki güvenliği artırmaya devam etmemize olanak sağlayacaktır.

Uçtan uca şifrelemeyi kullanmak isteyen kullanıcılar, yalnızca ilk seferde telefon numaralarını SMS ile doğruladıktan ve basit birkaç adımı tamamladıktan sonra E2EE özelliğini kullanabiliyor.

Zoom, yine 1 aydan biraz daha uzun bir süre önce kullanıcıların hesap güvenliği için 2 faktörlü kimlik doğrulamayı (2FA) kullanıma sunmuştu. Bu yenilik, Zoom’daki kullanıcı hesapları için önemli bir güvenlik adımıydı, çünkü siber saldırganlar kişinin parolasını bilse bile ek doğrulama adımını geçmeden hesaplara erişim sağlayamıyordu. 2FA özelliğinin de aynı bu E2EE (uçtan uca şifreleme) özelliğinde olacağı gibi önceden etkinleştirilmesi gerekiyor, yeni bir hesap açtığınızda ise Zoom, 2 faktörlü doğrulamayı ilk aşamada size sormuyor. O yüzden yine ayarlardan özelliğin etkinleştirilmesi şart.

Zoom’un aşırı hızlı büyümesi ABD Senatosu ve Google’ı biraz tedirgin etti, hem senato hem de Google, Zoom’un kullanımını güvenlik endişeleri sebebiyle tamamen yasakladı. Zoom’a tek cephe alan ABD değildi, birçok ülke buna benzer şeyler yaptı, şirket  de bu ön yargıları yıkmak ve güvenlik tedbirlerini iyileştirmek için büyük bir hızla çalışıyor. Hatta şirket işi biraz ileri götürüp Zoom Güvenlik Konseyi’ni bile kurdu.

Ülkemizde de halen kullanılan ve bizim de şu anda üniversitede kullanmakta olduğumuz Zoom, hem toplantı planlama, hem de pratiklik açısından diğer uygulamaları geride bırakmayı başarmıştı. Tabii Google Meet de adamdır, hakkını yemeyelim.

Zoom’un kısa sürede büyümesi ve yeni güvenlik önlemleri hakkında ne düşünüyorsunuz?

https://www.phonearena.com/news/Zoom-security-option-end-to-end-encryption-for-meetings-starting-October-19_id127853

Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım

Uzun yıllardır teknoloji ile iç içeyim. İlk bilgisayar kullanmaya başladığım 2012 yılından beri, teknoloji benim en büyük tutkum oldu. İlerleyen yıllarda çeşitli konularda kompozisyonlar yazdım ve bazı yarışmalarda derece de elde ettim. Teknoloji araştırmalarımı YouTube, diğer teknoloji platformları ve forumlarda yaptım ve bugün bunlara ek yabancı kaynaklar ve makale tarzı içerikleri de inceliyorum. 2017 yılında yazım alanında edindiğim tecrübeleri insanlara aktarmak amacıyla Voice Tekno web sitesini kurdum ve o günden bu güne yazdığım haber ve özgün içeriklerle okuyucularımı memnun etme çalışmalarım devam ediyor. En büyük hayalim, bu platformu tanınan, bilinen bir yer ve teknoloji deyince insanların aklına gelen ilk platformlardan biri haline getirmek. Gelecekte bu konuda daha çok çalışma yapmayı ve iş birliklerimizi geliştirmeyi hedefliyoruz.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir