1. Anasayfa
  2. Finans

Findeks Kredi Notu Nedir, Nasıl Alınır?

Bu içeriğimizde Findeks'in hizmetlerinden biri olan kredi notunu yakından tanıyoruz.

Findeks Kredi Notu Nedir, Nasıl Alınır?
0

Günlük alışkanlıklarımızın önemli bir kısmını finansal faaliyetler oluşturuyor. Alışveriş yaparken artık nakit para taşımak yerine, banka hesap kartımızı veya varsa kredi kartımızı kullanıyoruz. Ev veya araba almak isterken, ya da her hangi bir ihtiyacımızı karşılamayı düşünürken de bankaların sunduğu kredi seçeneklerine başvurabiliyoruz. Bir banka kartı almak için kimliğiniz yeter ancak, öğrenci değilseniz bir kredi kartı almak, her zaman mümkün olmayabilir. Ya da kullandığınız kredi kartlarının borçlarını zamanında ödememeniz, hayal ettiğiniz arabayı alamamanıza neden olabilir.

Uluslararası çapta, kredi uygunluğunuzu değerlendiren farklı sistemler bulunuyor. Mesela, ABD’de kredi veya kredi kartı almak isterseniz, ülkede SSN numarası denilen bir finansal kimlik bilgisine sahip olmalısınız. Türkiye’de ise, Kredi Kayıt Bürosu’na ait Findeks, kredi derecelendirme işini yürütüyor. Geçmişteki ödemeleriniz, finansal alışkanlıklarınız gibi birçok metrik sistem tarafından analiz edilerek, gelecek 12 ay içerisinde borçlarınızı ödeme ihtimaliniz hesaplanıyor. İşte Findeks Kredi Notu, tam olarak bu oluyor.

Findeks’in sunduğu tek hizmet kredi notu değil. Diğer paket seçenekleriyle Findeks’i, tüm kredi kartlarınızı, toplam limitinizi ve birçok şeyi takip edebileceğiniz bir hizmet olarak kullanabiliyorsunuz. Biz ilk başta, Findeks Kredi Notu hizmetini tanıyacağız.

Bu İçerikte Ne Var?

‘Findeks Kredi Notu nedir?

Findeks Kredi Notu, kişilerin kredi, kredi kartı, kredili mevduat hesabı borçlarını ödeme alışkanlıkları, mevcut borç durumu, ödeme alışkanlıkları, yeni açılan kredi ürünleri ve kredi kullanım yoğunluğuna göre hesaplanan bir finansal ölçek. Findeks Kredi Notu hizmetini tek seferlik satın alabileceğiniz gibi, farklı özelliklere sahip paketlerle birlikte de satın alabilirsiniz. Eğer bir Findeks paketi alırsanız, 12 ay boyunca her ay bir Findeks not raporu almanız mümkün.

Findeks Kredi Notu neye göre hesaplanıyor?

Findeks Kredi Notu, aşağıdaki etkenlerle hesaplanır:
Kredili Ürün Ödeme Alışkanlıkları (Kredi Notunun %45’ini oluşturur)
Mevcut Hesap ve Borç Durumu (Kredi Notunun %32’sini oluşturur)
Yeni Kredili Ürün Açılışları (Kredi Notunun %5’ini oluşturur)
Kredi Kullanım Yoğunluğu (Kredi Notunun %18’ini oluşturur)

Findeks kredi notu, 1 ile 1900 arası değişen bir sayısal değere sahip. Puan yükseldikçe, risk değeri azalıyor ve bankaların gözünde, bir kredi başvurusunda “daha değerli” oluyorsunuz.

Findeks Kredi Notu ne işe yarar?

Findeks kredi notu, bankalardan kredi veya kredi kartı almanız için gereken bir geçiş bileti olarak tanımlanabilir. Bankalar, kredi başvurularınızda genelde geçmiş ödeme alışkanlıklarınıza dayanan Findeks skorunuza göz atar. Ayrıca operatörlerden taksitli telefon satın alırken, bir elektronik mağazasında tüketici kredisi kullanırken vb. yine Findeks kredi notunuz bu şirketler için bir metrik olabilmektedir. Yine kirada oturmak istediğiniz zaman, ev sahibiniz de sizden, Findeks kredi notu isteyebilir. Buna bugüne kadar denk gelmedim ama yapan vardır diye düşünüyorum.

 Başkasına ait Findeks kredi notu alabilir miyim?

Evet alabilirsiniz, ancak bunun için Findekss kredi notunu almak istediğiniz kişinin onay vermesi gerekiyor. Bu onay 2 şekilde verilebiliyor:

Birinci yöntem:Findeks Kredi Notu istenen kişi; Findeks Mobil Şube veya İnternet Şubesi’nden Paylaşım Ayarlarını kullanarak, raporunun paylaşılmasını istediği kişi ya da kurumun TCKN veya VKN’sini girerek ön onay verebilir.

İkinci yöntem:Findeks İnternet Şubesi ya da Mobil Şube’den Findeks Kredi Notu alınmak istenen kişinin bilgileri girilerek kişiye SMS atılar ve Findeks Kredi Notu’nun paylaşımı için izin istenir. SMS’e olumlu cevap verilmesi ile onay verilebilir.

‘Findeks kredi notumu nasıl yükseltebilir veya yüksekte tutabilirim?

Findeks kredi notunuz, günlük hayatınızda birçok şeyi etkiler. Mesela kredi kartı limitinizi artırmak isterseniz, sigortalı bir işte çalışmanızın yanında iyi bir ödeme performansı da sergilemiş olmanız oldukça önemli. Bu konuda, yapabileceğiniz bazı şeyler bulunuyor.

Kredi ve kredi kartı ürünlerinizin ödemelerini son ödeme tarihine kadar yapmanız, kredi skorunuzun tam %45’ini etkiliyor. Bu yüzden, bu hizmet ödemelerinizi asla geciktirmeyin. Özellikle, son ödeme tarihinden sonra yapılan kredi veya kart borcu ödemeleri, kredi notunuzu olumsuz yönde etkileyecektir. Eğer çok dalgın biriyseniz, kredi ve kredi kartlarınız için otomatik ödeme talimatı verebilirsiniz.

Mevcut olan/bitmiş borç durumunuz ise kredi notunun %32’sini oluşturuyor. Burada, gelecekten ziyade geçmişte aldığınız banka kredi ve kartlarınızın borçlarına ilişkin ödeme performansınız dikkate alınıyor. İyi veya kötü bir ödeme çizgisi ile tamamlanan kredi borçları, düzenli veya düzensiz ödenen kredi kartı ekstreleri, teminatlı veya teminatsız borçların durumu ve mevcut limitler dahilinde bu kısım kredi notunuza dahil ediliyor.

Yeni açılışını yaptığınız krediler de, kredi notunuzun %5’lik küçük bir kısmını içermekte. Yeni alınan kredilerin taksitlerini ödeme konusunda ne kadar sadık olacağınızın bilinememesinin yanında, kredi borcunuzun artması Findeks skorunuzun aşağı, daha riskli bir aralığa dönmesine sebep olacaktır.

Kredi kullanım yoğunluğunuz ise, kredi notunun %18’lik bir kısmını oluşturuyor. Bu oranın yüksek olması sebebiyle, hiç kredi kullanmayan bir kişinin kredi notu, kredi kullanan birinden daha düşük olabilir.

‘Findeks kredi notunu nasıl alırım?

Yazının başında da belirttiğim gibi Findeks kredi notunu, tek seferde satın alabilirsiniz. 1 adet Findeks kredi notunun ücreti ise 6 TL + KDV.

Kredi notunuzu Findeks internet sitesinden satın alabileceğiniz gibi, kullandığınız bankaların internet/mobil şubelerinden de edinebilirsiniz. Eğer Findeks’in internet sitesinden satın almak isterseniz:

  1. Buraya tıklayarak Findeks kredi notu sayfasına gidin ve sayfanın alt bölümüne inerek, “Satın Al” düğmesine tıklayın.
  2. Gelen ekranda TC. Kimlik numaranızı, telefon numaranızı ve güvenlik metninde yer alan sayı/rakamları girin.
  3. Kişisel verilere ilişkin aydınlatma metnini onaylayın.
  4. “Devam” tuşuna basın ve gelen ekranda e-posta, kredi kartı bilgilerinizi ve istenirse talep edilen diğer bilgileri girin.
  5. Ödeme işlemini tamamladıktan sonra kredi notunuz size iletilecektir.

Bu yazımızda, Findeks kredi notunun ne olduğuna, nasıl hesaplandığına ve nasıl alınabileceğini yakından baktık. Bir sonraki ilgili içeriğimizde, Findeks paketlerinden bahsedeceğiz ve Findeks uygulamasını tanıyacağız. FFindeks kredi notu hizmetini daha önce kullandınız mı? Yazımızı beğendiniz mi?

 

Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım

Uzun yıllardır teknoloji ile iç içeyim. İlk bilgisayar kullanmaya başladığım 2012 yılından beri, teknoloji benim en büyük tutkum oldu. İlerleyen yıllarda çeşitli konularda kompozisyonlar yazdım ve bazı yarışmalarda derece de elde ettim. Teknoloji araştırmalarımı YouTube, diğer teknoloji platformları ve forumlarda yaptım ve bugün bunlara ek yabancı kaynaklar ve makale tarzı içerikleri de inceliyorum. 2017 yılında yazım alanında edindiğim tecrübeleri insanlara aktarmak amacıyla Voice Tekno web sitesini kurdum ve o günden bu güne yazdığım haber ve özgün içeriklerle okuyucularımı memnun etme çalışmalarım devam ediyor. En büyük hayalim, bu platformu tanınan, bilinen bir yer ve teknoloji deyince insanların aklına gelen ilk platformlardan biri haline getirmek. Gelecekte bu konuda daha çok çalışma yapmayı ve iş birliklerimizi geliştirmeyi hedefliyoruz.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir