1. Anasayfa
  2. Finans

Enpara Bağımsız Bir Banka Oluyor, İşte Detaylar!

QNB Finansbank bünyesinde 2012 yılından beri faaliyet gösteren ve "şubesiz bankacılık" modelini benimseyen Enpara, artık özerk bir yapıya kavuşuyor. QNB Finansbank'ın bir kuruluşu olsa da Enpara, bundan böyle kendi kararlarını tek başına alabilecek statüde olacak. Enpara.com, tüketicilere sunduğu ücretsiz bankacılık işlemleri ve çeşitli kampanya fırsatlarıyla dikkat çekiyor. Bu değişikliğin müşterileri nasıl etkileyeceğine dair detaylar da haberimizde

Enpara Bağımsız Bir Banka Oluyor, İşte Detaylar!
0

QNB Finansbank’ın sahibi olduğu Enpara bağımsız bir banka oluyor. Enpara, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’ndan (BDDK) bankacılık faaliyeti lisansı aldı.

QNB Group’a satılmadan önce Finansbank bünyesinde kurulan Enpara.com, dijital kanallardan sunduğu ücretsiz işlem seçenekleri ve birbirinden avantajlı kampanyalarıyla tüketicilerin dikkatini çekmiş ve fazlaca tercih edilir olmuştu. Eğer Enpara müşterisi olursanız, internet şube ve mobil şube üzerinden yapacağınız EFT ve Havale işlemlerinden herhangi bir işlem ücreti veya komisyon alınmıyor. Aynı zamanda, yine dilerseniz Enpara.com tarafından sunulan, ayidatsız Enpara.com kredi kartına başvurarak, kredi kartı harcamalarınızı yıl sonunda herhangi bir ayidat ödeme derdi olmadan gerçekleştirebilirsiniz.

Bir dönem oldukça güzel kampanyalarıyla da dikkat çeken Enpara, son yıllarda kaliteli kampanya sayısını ciddi seviyede azalttı. Ayrıca tüketicilere hitap eden kampanyaların koşulları da oldukça saçma hale geldi. Örneğin ilk başta, Spotify veya Netflix gibi abonelikleriniz için %50 ücret iadesi kampanyasından faydalanmanız için, yalnızca ayın Enparalı’sı olmanız yeterliyken, şimdilerde benzer kampanyalar, ayın Enparalı’sı olma şartına ek olarak, bir önceki ay en az 5000 TL kredi kartı ekstresi ve en az 2 devam eden otomatik ödeme talimatının bulunması şartlarına bağlanmış durumda.

Ayrıca belirtmeliyim ki, Enpara.com’un mobil uygulaması modernlikten çok uzak ve tamamen elden geçirilmesi gerekiyor. Her neyse, biz dönelim asıl konumuza.

Enpara bağımsız bir banka oluyor, peki kullanıcılar için bir şey değişecek mi?

ANDROID KATEGORİSİNDEN İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: OnePlus Open’dan Yeni Görseller, Tasarımda Büyük Değişiklikler Var!

ANDROID KATEGORİSİNDEN İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: OnePlus Ace 2 Pro 150W Hızlı Şarj ile Geliyor!

OTOMOTİV KATEGORİSİNDEN İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Qualcomm ve Hyundai Ticari Elektrikli Otomobiller İçin İşbirliğine Gidiyor!

ANDROID KATEGORİSİNDEN İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Oppo Find N3 Hızlı Şarj Desteği Ortaya Çıktı!

Yazının en başında belirttiğim gibi, Enpara tamamen QNB Finansbank’a ait bir marka ve ayrı bir bilançosu da yok. Bir özerkliğe sahip olmaması sebebiyle, siz Enpara kullansanız bile, aslında işlemlerinizi QNB Finansbank üzerinden yapmış oluyorsunuz. Ancak bu durum, çok yakında değişecek gibi duruyor. Öyle ki QNB Finansbank’a ait olan markanın, sonunda özerk bir yapıya kavuşmasına izin veriliyor.

Yeni çıkan BDDK kararına göre, Enpara Bank A. Ş. İsimli, 300 milyon Amerikan Doları sermayeye sahip bir banka kurulacak. Üstelik Enpara için yapılan başvuru dijital bankacılık faaliyetleri çerçevesinde yapılan bir başvuru değil, bu da eğer istenirse, Enpara bankasının ileride fiziksel şubelerle de karşımıza çıkacağı anlamına geliyor.

Bundan bir süre önce BDDK, yalnızca dijital ağ üzerinden faaliyet gösterme imkanı sunan bankaların kurulmasına izin verileceğini açıklamıştı. Yeni yönetmeliğe göre dijital bankalar, en az 1 milyar TL büyüklükte bir sermaye ile kurulabilecek ve müşterilere sadece dijital kanallar üzerinden hizmet sunabilecek. Dijital banka olarak hizmet vermek üzere yapılan başvurulardan birisi Turkcell’den gelmişti.

Görüyoruz ki Finansbank, artık Enpara.com’un bağımsız bir şekilde hareket etmesine izin verecek. Daha önce markaya ilişkin tasarruflar tamamen QNB Finansbank’a aitti ve kullanıcılar, düşen kalitenin QNB Finansbank sebebiyle olduğuna inanıyorlardı. Daha önce Enpara.com, yalnızca reklam bütçesine sahipti.

Markanın bağımsız hale gelmesi, tüketicilerin daha iyi fırsatlarla karşılaşmasının önünü açabilir. Aşağıdan BDDK kararına ilişkin ayrıntıları inceleyebilirsiniz.

 

5 Ağustos 2023 CUMARTESİ

Resmî Gazete
KURUL KARARI

sayı : 32270

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumundan
BANKACILIK DÜZENLEME VE DENETLEME KURULU KARARI

Karar Sayısı: 10640

Karar Tarihi: 03.08.2023

Kurulun 03.08.2023 tarihli toplantısında, 02.08.2023 tarih ve E-32521522-
101.01.01-91662 sayılı yazı ve eklerinin incelenmesi sonucunda;
Bankaların İzne Tabi İşlemleri ile Dolaylı Pay Sahipliğine İlişkin Yönetmeliğin 4üncü maddesi kapsamında alınan bilgi ve belgeler ve söz konusu bilgi ve belgelere yönelik aynı maddenin ikinci fıkrasında verilen yetki çerçevesinde, 5411 sayılı Bankacılık Kanununun (Kanun) 7nci ve 8 inci maddeleri kapsamında yapılan
inceleme ve değerlendirme neticesinde, Kanunun 6ncı maddesi uyarınca kurucu ortakları Digital-Q-FS Limited, QNB Finans Faktoring A.Ş., QNB Finans Finansal
Kiralama A.Ş., QNB Finans Portföy Yönetim A.Ş. ve Efinans Elektronik Ticaret ve Bilişim Hizmetleri A.Ş. tarafından 300 milyon ABD Doları muadili Türk Lirası sermayeli “Enpara Bank A.Ş.” unvanlı bir mevduat bankası kurulmasına izin verilmesine
karar verilmiştir.

Mevcutta Enpara.com kullanan tüketiciler için herhangi bir değişiklik olup olmayacağı konusuna gelirsek, en başta negatif yönde bir değişiklik olmayacağını rahatlıkla söyleyebilirim. Enpara, kesinlkile kuruluş ilkelerinden taviz vermeyecektir.

Ek olarak QNB Finansbank iştiraki olma durumu devam ettiği için, kullanıcılar önceden olduğu gibi QNB Finansbank ATM ve şubeleri üzerinden işlemlerini gerçekleştirmeye devam edecektir. Enpara’nın yaptığı diğer banka ATM işbirliklerinin ise ne olacağını zamanla göreceğiz ancak, bu konudaki anlaşmaların da ben yenileneceğini düşünüyorum.

Kampanyalar tarafında ise Enpara, eskiden olduğu gibi bol avantajlı kampanyalarla tüketicilerin karşısına çıkabilir, ek olarak vadeli mevduat hesapları için tüketiciler, daha yüksek faiz oranlarından faydalanma imkanı yakalayabilir. Enpara Bank A. Ş.’nin Enpara markası için getiri ve götürülerinin ne olacağını zaman içerisinde göreceğiz.

Bu arada, ortakların Enpara.com’u satmak için böyle bir girişimde bulunduğunu düşünenler de var ancak, kısa vadede bunun olacağını ben zannetmiyorum. Ek olarak bilançoların ayrılması, Enpara için kesinlikle olumlu bir gelişme olacaktır.

Enpara bağımsız bir banka oluyor, peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Fikirlerinizi lütfen yorumlar bölümünden bizimle paylaşın.

Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım

Uzun yıllardır teknoloji ile iç içeyim. İlk bilgisayar kullanmaya başladığım 2012 yılından beri, teknoloji benim en büyük tutkum oldu. İlerleyen yıllarda çeşitli konularda kompozisyonlar yazdım ve bazı yarışmalarda derece de elde ettim. Teknoloji araştırmalarımı YouTube, diğer teknoloji platformları ve forumlarda yaptım ve bugün bunlara ek yabancı kaynaklar ve makale tarzı içerikleri de inceliyorum. 2017 yılında yazım alanında edindiğim tecrübeleri insanlara aktarmak amacıyla Voice Tekno web sitesini kurdum ve o günden bu güne yazdığım haber ve özgün içeriklerle okuyucularımı memnun etme çalışmalarım devam ediyor. En büyük hayalim, bu platformu tanınan, bilinen bir yer ve teknoloji deyince insanların aklına gelen ilk platformlardan biri haline getirmek. Gelecekte bu konuda daha çok çalışma yapmayı ve iş birliklerimizi geliştirmeyi hedefliyoruz.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir