1. Anasayfa
  2. Android

Asıl İstemediğimiz Ne?

Asıl İstemediğimiz Ne?
0

Huawei ve ABD; daha doğrusu Çin ve ABD ticaret savaşını, teknolojiden anlamayanlar bile artık biliyor. Apple’ın yanlış ticaret politikası, diğer donanım üreticilerinin son zamanda saçmalaması, ABD’nin donanım ve yazılım taraflı hakimiyetinin zayıfladığının en net göstergesi olmuştu. Artık inovatif bir şeyler sunamayan Apple’ın, bir şeyler yapmaya çalışan Samsung’un mücadelesinde Apple, önce Samsung’a yenildi, daha sonra da Çin’in en büyük teknoloji devi Huawei’e.

İşte düşünmemiz gereken an da bu durumda ortaya çıkıyor. Verilerimizi hangisine emanet etmek daha füvenli? Çin mi, yoksa ABD mi?? Çin’in kötü bir veri geçmişi var, peki ABD masum mu? Hayır. Belkide daha önemli bir soru var, teknoloji silahını yalnızca bir ülkenin tek eline vermek ne kadar mantıklı?

Bu zamana kadar ABD ve firmalarını pek çok yönde eleştirdik. Bunun nedeni sadece inovatif bir şeyler sunamamaları, ya da onlarca genci düşük maaşlı çin’deki fabrikalarda çalıştırmaları değildi. Sizin her şeyinize sahip olma isteğiydi.

Facebook’un yaptıklarını anlatmama gerek yok sanırım. Adamlar, internete bağlanmanızı değil, Facebook’a bağlı olmanızı istiyor. Google’da benzer şekilde. Yoksa neden uçsuz bucaksız yerlere internet götürmek için trilyonlarca Dolar para harcasınlar?

Çoğunuz hala fark etmese de bizler dev firmalarınızın gelir kaynağıyız. Kişisel bilgilerimiz, özel hayatımız markalara satılıyor, algoritmaların havuzunda işleniyor ve internette gördüğümüz reklamlar, izlememiz önerilen videolar, hatta asistanlara sorduğumuz soru cevapları bile bu bilgiler ışığında şekilleniyor. Tabi asistanlar üzerindeki etkiyi tam olarak görmedik sanırım.

Bunun üzerine tekrar düşünmek gerek. Çin, asla savunulacak bir ülke değil, ABD’de. Çünkü görünen amaç ve asıl amaç her zaman farklıdır.

Şimdi gelelim, neyi istemediğmize. Bunu yazdığım yazılarda dile getirdim, sektörde tek marka kalırsa, inovatif şeyler sunamaz ve zamanla bakış açısı daralır. İnovasyon, daha çok para isteğiyle yer değiştirir ve siz, yüksek fiyata sadece markayı almış olursunuz, teknolojiyi değil.

Çin’in istediği şeyle ABD’nin istediği şey arasında çok büyük bir fark yok.  Hatta Huawei, sık sık, en büyük olacağız diye vurgu yapıyor, çalışanlarına “savaşa hazır olunn” diye mektup gönderiyor.

Huawei, tasarımını bir çok kez diğer markalardan kopyalamış bir firma, bu inkar edilemez. Fakat bütün altyapıyı, geliştirme ürünlerini ve verileri tek bir firmanın eline verirsek, sadece haksızlığa uğruyor diye hak ettiğinden fazla imtiyaz verirsek, ortada sadece elden giden veriler, inovatif olmayan ürünler ve liderliğini her dakika vurgulayan CEO’lardan başka hiçbir şey kalmaz.

Her zaman söylüyorum, her markayı kullanalım, yeni teknolojilere şans verelim. Fakat, bir şekilde bunların içinde olalım. Bu yaptığımız, yok %100 yerli, yok şurasını biz yaptık gibi şeyler olmasın. Qualcomm’da, Samsung’ta bizim mühendislerimiz de çalışsın. Bağlantı altyapılarında bizim mühendislerimiz de görev alsın. Bizde kendi inovatif fikirlerimizi, endişe etmeden faaliyete geçirmek için çalışalım. Teknoloji, tehlikeli bir silahtır. Kimin elinde olursa, İnsanlığın sonunu getirebilir, teknolojinin gelişimini tamamen durdurabilir, istediği veriyi, önünde kimse olmadığı için istedği şekilde işleyebilir, satabilir.

Her zaman yeni girişimlere bir şans verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Eğer özgün bir şeyler sunmayı başarmışsa, onun gelişmesine, tüm İnsanlık olarak katkı sağlamalıyız. Böylece,; verilerimiz tek bir ülkenin, tek bir firmanın eline geçmez, lider firmalar ilgi gören teknolojilere göre daha özgün fikirler ortaya koyar ve biz insanlar kazanırız. Rekabet, bizim için her zaman iyidir.

Şunu belirtmek istiyorum, burada biz Huawei’i örnek vermiş olabiliriz, fakat olay bundan ibaret değil. İntel/AMD, WhatsAPP /Telegram… aklınıza gelebilecek, teknolojiyle alakası olmayan firmalar bile dahil söylediklerime. Burada desteklemediğim şey, tek elciliğin ta kendisidir.

Unutmamamız gereken şu, teknoloji evrenseldir ve hep evrensel kalacaktır. Facebook, tüm verilerimize sahip olmayı, Huawei, tüm Dünya’da rakipsiz olmayı, Apple, bütün işlemlerinizi kendisine bağlamayı, Google tüm verierinize sahip olmayı istemiş olsa bile, bu hiçbir zaman değişmeyecektir. Buna, biz izin vermemeliyiz, izin  vermeyeceğiz!

Bu konuyla ilgili daha fazla içerik ister misiniz? Tek elcilik hakkında fikirleriniz neler? Bu tarz içerikler devam etsin mi?

Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım

Uzun yıllardır teknoloji ile iç içeyim. İlk bilgisayar kullanmaya başladığım 2012 yılından beri, teknoloji benim en büyük tutkum oldu. İlerleyen yıllarda çeşitli konularda kompozisyonlar yazdım ve bazı yarışmalarda derece de elde ettim. Teknoloji araştırmalarımı YouTube, diğer teknoloji platformları ve forumlarda yaptım ve bugün bunlara ek yabancı kaynaklar ve makale tarzı içerikleri de inceliyorum. 2017 yılında yazım alanında edindiğim tecrübeleri insanlara aktarmak amacıyla Voice Tekno web sitesini kurdum ve o günden bu güne yazdığım haber ve özgün içeriklerle okuyucularımı memnun etme çalışmalarım devam ediyor. En büyük hayalim, bu platformu tanınan, bilinen bir yer ve teknoloji deyince insanların aklına gelen ilk platformlardan biri haline getirmek. Gelecekte bu konuda daha çok çalışma yapmayı ve iş birliklerimizi geliştirmeyi hedefliyoruz.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir