1. Anasayfa
  2. Genel

Apple ve Ericsson Arasında Barış Anlaşması, 7 Yıllık Kavga Tamamen Sona Erdi!

Reuters'ın haberine göre Apple ve Ericsson arasında 2015 yılından beri belli aralıklarla devam eden sürtüşme nihayet sona erdi. Taraflar, Ericsson'un patentlerinin Apple tarafından kullanılması hususunda anlaşmaya vardılar. Böylece yine bu yıl, 2 şirket arasında başlayan, karşılıklı 5G patent atışması da çözülmüş oldu. Detaylar haberimizde...

Apple ve Ericsson Arasında Barış Anlaşması, 7 Yıllık Kavga Tamamen Sona Erdi!
0

Apple ve Ericsson arasında barış anlaşması, 2 şirket arasında 2015 yılından beri uzun aralıklarla devam eden patent ihlali gerilimini nihayet sona erdirdi. .

Bugün Dünya genelinde şirketlerin para kazanmak için birçok farklı seçeneği var. Mesela, bir akıllı telefon üreticisiyseniz, işlemcinizi, 5G modeminizi Qualcomm’dan alabilir, diğer önemli bileşen ve özellikler için ise hak sahiplerinden lisans talep edebilirsiniz. Eğer talebiniz kabul edilirse ve sizden lisans kullanımı için bir bedel istendiyse, söz konusu bedeli ödeyerek ilgili patent veya teknolojiyi, kendi cihazlarınızda, lisans hakkı elde ettiğiniz süre boyunca kullanabilirsiniz. Son olarak giderlerinizi belirleyip, bu giderlerin üstüne ne kadar kazanç sağlamak istediğinizi planlayıp, geliştirdiğiniz akıllı telefonu satışa sunabilirsiniz.

Ya da kendinize ait teknolojileriniz vardır, bunlara sürekli yenilerini eklersiniz ve çok talep görürler, siz de bunlara ilişkin kullanım haklarını üçüncü taraf şirketlerle ücret karşılığı paylaşarak para kazanabilirsiniz. Ürettiğiniz değere ve o değerin ne kadar ilgi gördüğüne bağlı olarak, kazancınız da değişiklik gösterir. Tabii hem teknoloji geliştireyim, hem de akıllı telefon üreteyim derseniz de, sizi tutan bir şey yok.

Hatta isterseniz Apple gibi de yapabilirsiniz, bir taraftan Ar-ge çalışması yapıp, diğer taraftan akıllı telefon üretirken, bu akıllı telefonda kullanacağınız belirli teknolojiler için başka şirketlerle lisans anlaşması yapabilirsiniz.

Ancak zaman zaman, bu anlaşma süreçlerinde çeşitli tatsızlıklar yaşanabiliyor. Mesela, patentlerin asıl sahibinin, lisans alacak şirketi olması gerekenden daha yüksek ücretleri ödemekle yükümlü bırakması, bunlardan bir tanesi. Tabii tam tersi durum da aynen geçerli, bir patent izinsiz kullanılmışsa veya onun için az bedel ödenmişse de, şirketler arasında büyük anlaşmazlıklar yaşanabilir. Haberimizin konusu ise bir üst paragrafın en başında belirttiğim durum ile ilgili, ancak Apple ve Ericsson arasında barış anlaşması, bu durumu sona erdirmiş gibi görünüyor.

Apple ve Ericsson arasında barış anlaşması, peki 2 şirketin anlaşamadığı konu ne?

PATENT DEMİŞKEN BU DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Huawei ve Oppo Çapraz Lisans Anlaşması Yaptı, Ne Anlama Geliyor?

ÖNERİLEN: USB C AB Ülkelerinde Resmen Standart Oluyor, İşte Tarih!

OTOMOTİV KATEGORİSİNDEN ÖNERİLEN: Apple İlk Otomobilinin Çıkış Tarihini Erteledi, İşler Çok Karışık!

ÖNERİLEN: Karaoke Severler İçin Apple Music Sing, Bu Ayın Sonunda Geliyor!

Burada akıllı telefon üreticilerinin, telefonlarında titreşim vb. gibi özellikler için ödemek zorunda oldukları lisans ücretine girersek ortalık çok karışır, hatta bir yerden sonra bizi de aşar. Belki bir gün alanında uzman bir kişiyle tartışırız deyip geçelim.

Apple bile olsanız, kullanmak zorunda olduğunuz her teknoloji, bileşen veya tasarım için kendi özgün fikirlerinizi oluşturmak ve bunları cihazınızda kullanmak çok zor, hatta bazen imkansızdır. Bu nedenle, hem daha az maliyet ve çalışma, hem de ileride ortaya çıkacak daha büyük anlaşmazlıkları önleme için şirketler, alanında uzman firmalarla işbirliği yapar ve ücret karşılığında bu lisans ve hakları edinir.

Apple da böyle bir şirket, ve Ericsson’dan kullanım lisansını aldığı LTE patentleri için şirkete anlaşma kapsamında ödeme yapıyordu.

Apple ve Ericsson arasında varılan yeni lisans anlaşması, 2015'te başlayan patent davasını sona erdirdi

Fakat Apple, takvimler 2015 yılını gösterdiğinde Ericsson’un, 4G LTE patentlerinin kullanım hakkı için çok yüksek ücretler istediğini öne sürdü ve şirkete karşı dava açtı. Tabii konuya Ericsson açısından bakarsak, onlar da Apple’ın verdiği parayı az bulmuş olabilir ama, burada kimin haklı olduğuna siz karar verin.

Yıl bu kez 2022. 4G yerine artık hayatımızda 5G var ve bu kez, Apple ve Ericsson, 5G patent ve ekipman kullanımı konusunda birbirlerine karşılıklı yasal süreçler başlattılar. Ancak bu anlaşmazlığı da 2 firma, bir şekilde çözdü.

Reuters tarafından paylaşılan yeni bir rapora göre, Apple ve Ericsson, “patentli hücresel standart temel teknolojiler için küresel çapraz lisansları” içeren küresel bir patent lisans anlaşmasına imza attılar.

Taraflar arasındaki yeni lisans sözleşmesi, Apple ile Ericsson arasında 2015 yılında başlayan ve yıllarca süren patent anlaşmazlıklarının ardından geldi.

Bu uzlaşma tarafların (Apple ve Ericsson) arasındaki hukuki patentlerin kullanımına yönelik tüm anlaşmazlıkları resmen sonlandırmış oldu. 2 şirket arasındaki itilafın uzlaşma yoluyla çözülmesi bizce iyi olmuş.

Yeni anlaşmayla, Ericsson’un fikri mülkiyet haklarından (Apple ve diğerleri dahil) 4. Çeyrekte elde edeceği tahmini gelirin 5,0 milyar SEK ile 5,5 milyar (530,3 milyon $ – 578,5 milyon $) arasında olacağı tahmin ediliyor.

Peki siz, Apple ve Ericsson arasında barış anlaşması hakkında ne düşünüyorsunuz? Hak ihlali gibi durumlarda tarafların izleyeceği tutum sizce nasıl olmalı? Fikirlerinizi lütfen yorumlar bölümünden bizimle paylaşın.

Yazı Kaynakları
https://www.gsmarena.com/new_license_deal_reached_by_apple_and_ericsson_ends_a_patent_feud_that_started_in_2015-news-56829.php
Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım

Uzun yıllardır teknoloji ile iç içeyim. İlk bilgisayar kullanmaya başladığım 2012 yılından beri, teknoloji benim en büyük tutkum oldu. İlerleyen yıllarda çeşitli konularda kompozisyonlar yazdım ve bazı yarışmalarda derece de elde ettim. Teknoloji araştırmalarımı YouTube, diğer teknoloji platformları ve forumlarda yaptım ve bugün bunlara ek yabancı kaynaklar ve makale tarzı içerikleri de inceliyorum. 2017 yılında yazım alanında edindiğim tecrübeleri insanlara aktarmak amacıyla Voice Tekno web sitesini kurdum ve o günden bu güne yazdığım haber ve özgün içeriklerle okuyucularımı memnun etme çalışmalarım devam ediyor. En büyük hayalim, bu platformu tanınan, bilinen bir yer ve teknoloji deyince insanların aklına gelen ilk platformlardan biri haline getirmek. Gelecekte bu konuda daha çok çalışma yapmayı ve iş birliklerimizi geliştirmeyi hedefliyoruz.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir