1. Anasayfa
  2. Android

Android One Projesinde Suçlu Kimdi?

Google, bir dönem Android One programıyla, Androi güncellemelerini kendisiyle çalışan markalara kusursuz bir döngüde göndereceğinin sözünü vermişti. Ancak şirket sözünde durmadı ve olanlar oldu. Android One hikayesinde gerçek suçlu kim, yazımızda açıklıyoruz.

Android One Projesinde Suçlu Kimdi?
0

Google’ın 2009 yılında üreticilerin kullanımına sunduğu işletim sistemi Android, geçen yılların sayesinde oldukça iyi bir işletim sistemi haline geldi ve iOS’a karşı şu anda en güçlü rakip konumunda bulunuyor. Fakat Android’in, Apple’a karşı asla başarılı olamadığı bir konu var, yazılım güncellemeleri. Google, bu sorunun çözümü için birkaç şey denedi ancak, istenen verime hiçbirinde ulaşılamadı. İşte onlardan birisi de Android One projesiydi.

Android işletim sistemine sahip akıllı telefonlar, şu an hiç olmazsa amiral gemi tarafında güncellemeleri eskisine göre çok daha hızlı alıyor. Samsung gibi üreticiler bu konuda çalışma hızlarını son yıllarda hissedilir derecede arttırdılar. Ancak şimdi, Android dünyasının önemli fiyaskolarından biri olan, Android One’a bir göz atacağız.

Tam emin olmamakla birlikte, sanırım 2015 yılında duyduk bu Android One’ı. Google dedi ki, üreticiler telefonlarını üretecek, içine saf Android işletim sistemini koyacak ve güncellemeleri de ben vereceğim. Bu birçok kişide büyük ilgi uyandırdı, çünkü o güne kadar, şirketin Nexus serisi dışında hiçbir Android telefon, doğrudan Google tarafından güncellenmiyordu. Ayrıca Android’in saf halinin bu telefonlarda yer alması da önemliydi, çünkü üçüncü taraf üreticilerin aksine Google, ara biriminde çok az harici uygulamaya yer veriyordu.

Her şey iyi ve güzeldi, Google pek çok ülkenin üreticisiyle Android One ortaklığı yaptı, herkes de mutlu oldu. Hatta ülkemizdeki akıllı telefon üreticilerinden biri olan General Mobile da, Android One sayesinde büyük bir ilgi odağı haline geldi ve şirket özellikle GM 5 Plus modeliyle dikkatleri üzerine çekti.

İşler ilk başta çok güzel gitti, güvenlik güncellemelerinin günü gününe gelmesi, Android sürüm yükseltmelerinin neredeyse yeni sürümün çıkışıyla benzer tarihlerde bu telefonlar için yayınlanması oldukça iyiydi. Fakat birçok projeyi eline yüzüne bulaştırma konusunda başarılı olan Google, burada da harika bir işe imza attı.

Yıl sanırım 2017 veya 2016’nın sonları. Google, yaptığı açıklama ile bundan sonra Android One projesine dahil telefonların güncelleme sürecini bizzat kendisinin yürütmeyeceğini söyledi ve bu işten artık üreticilerin sorumlu olacağını belirtti. Böylece Google, iş birliği yaptığı birçok akıllı telefon üreticisini yarı yolda bıraktı çünkü yazılım için Google’a güvenen bu markalar, şirketin bu tutumundan sonra yalnız kaldı.

Teknoloji basınına yansıyan bu haber, elbette ki herkese ulaşmadı ve kullanıcılar da haliyle sormaya başladı. Hani en güncel telefon bizimdi? Hani 2 Android sürüm güncellemesi alacaktık? Reklamlarda bize daima güncel kalacağımız söylenmişti ne oldu?

Maalesef üreticiler de, bu konuya ilişkin müşterilerini bilinçlendirme konusunda çok başarılı olamadılar. Hatta buna rağmen Android One ile telefonlarını pazarlamaya devam eden üreticiler de oldu.

Ülkemize dönelim, General Mobile’a, onlar da bu durumdan fazlaca olumsuz etkilendiler. Yazılım güncelleme taahüdlerini bozmayacaklarını açıklayan şirket, bu işi kendi içinde çözmeye çalıştı. Ancak bu çalışmalar da çok verimli olmadı ve güncellemeler, söz verildiği gibi 1 hafta sonra değil, neredeyse 1 yıl sonra geldi.

Yani durum şu, Android One ilk ortaya çıktığında, gerçekten güncelleme konusunda büyük vaatlerle geldi fakat Google’ın sebebini bilmediğimiz şekilde projede fiilen var olmayacağını açıklaması, tüm bu üreticileri yalnız bıraktı. Olayın iç yüzünü bilmeyen kullanıcılar da tabii ki haklı olarak Google’a değil, üreticilere tepkilerini ilettiler.

Sonuç olarak kısa bir süre sonra, Android One ismini artık hiçbir yerde görmemeye başladık. Bunun sebebi de ortada, çünkü artık Android One diye bir şey kalmadı. General Mobile’ın da Android güncellemelerinin dışında farklı sorunlarla baş etmesi gerekiyordu, şirket teknik servis konusunda müşterilerini o kadar mağdur etti ki bir ara hatırlıyorum, herkes firmaya ağız dolusu giydiriyordu.

Sonuç olarak, Google’ın teşvikleriyle başlayan Android One programı, belki sürdürülseydi Google’ın işletim sistemlerini yaygınlaştırma hızı şu an ve önceki dönemlerden çok daha iyi düzeyde olacaktı. Ancak Android One, hiçbir zaman hedeflenen başarıya ulaşamadı, çünkü Google, her telefon için aynı anda yayınladığı güncellemelerin sorun çıkarabileceğini düşündü ve yazılım alanında bir ekibe sahip olmayan üreticiler de, bu konuda deneyim sahibi olmadıkları için ya güncelleme desteği konusunda büyük sıkıntı yaşadılar, ya da güncellemeleri aylar sonra verdiler.

Google da, daha sonra bu isimden vazgeçti ve Android One programını sonlandırdı. Ancak Google ve telefon üreticileri, bu işi daha iyi bir noktaya taşıyabilmek için sürekli çalışıyorlar. Mesela Google, yakın zamanda Android 12 ile, kesintisiz güncellemeler özelliğini zorunlu kılacak. Bunun yanında şirketin, yeni Pixel telefonlarında artık en az 4 ana sürüm Android güncellemesi sunacağı iddia ediliyor.

Yine AB tarafından hedeflenen de birtakım şeyler var, bunlar da üreticileri yazılım desteği konusunda zorlayacak. Mesela, 3 yıl işletim sistemi güncellemesini azami olarak isteyen AB, buna ek olarak ürünlerin güvenlik iyileştirmelerini de en az 5 yıl almasını istiyor. Tüm bunlara rağmen, Android işletim sisteminin sorunlarının nasıl çözümleneceği hala gizemini koruyor. En son gelen bilgilerde, Android işletim sistemi ve üretici yazılımlarının ayrılabileceği söyleniyordu, ancak bugüne kadar ne Google, ne de üreticiler bu konuda bir açıklama yaptı. Peki Android One hakkında siz ne düşünüyorsunuz?

 

Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım

Uzun yıllardır teknoloji ile iç içeyim. İlk bilgisayar kullanmaya başladığım 2012 yılından beri, teknoloji benim en büyük tutkum oldu. İlerleyen yıllarda çeşitli konularda kompozisyonlar yazdım ve bazı yarışmalarda derece de elde ettim. Teknoloji araştırmalarımı YouTube, diğer teknoloji platformları ve forumlarda yaptım ve bugün bunlara ek yabancı kaynaklar ve makale tarzı içerikleri de inceliyorum. 2017 yılında yazım alanında edindiğim tecrübeleri insanlara aktarmak amacıyla Voice Tekno web sitesini kurdum ve o günden bu güne yazdığım haber ve özgün içeriklerle okuyucularımı memnun etme çalışmalarım devam ediyor. En büyük hayalim, bu platformu tanınan, bilinen bir yer ve teknoloji deyince insanların aklına gelen ilk platformlardan biri haline getirmek. Gelecekte bu konuda daha çok çalışma yapmayı ve iş birliklerimizi geliştirmeyi hedefliyoruz.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir