1. Anasayfa
  2. Genel

AKILLI TAHTALAR GÜVENLİ Mİ?

AKILLI TAHTALAR GÜVENLİ Mİ?
0

Bu yazımızda herkesin merak ettiği akıllı tahtalar güvenli mi? Sorusunu inceleyeceğiz.
Bildiğiniz gibi MEB, 2011 yılında fatih projesini duyurmuş, bu kapsamda okullara akıllı tahta, öğrencilere ise tablet dağıtılacağını söylemişti. Proje her ne kadar istendiği gibi gitti görünsede, hala bu projeye erişemeyen okullar var. Neyse, konumuz bu değil. Bugün sizlerle akıllı tahtaların güvenliğini tartışacağız. Bildiğiniz gibi akıllı tahtalar, Microsoft’un 2009 çkıkışlı Windows 7 işletim sistemi ile geliyor. Bununla beraber, tahtaların içinde her hangi Office yazılımı gelmiyor. En azından benim gözlemlediğim bu. Ürüne Öğretmenler ya da BT uzmanları tarafından Office yazılımı yükleniyor. yÜKLENEN Office yazılımları ise orijinal değil, eski sürüm ve güvenlik güncellemelerini almıyorlar. Daha doğrusu, alamıyorlar. Eğer yazılım Crack’lı olsaydı, bakın orijinal değil, bu güncellemeleri alacaktı. Ben bu güncellemelerin Öğretmenler tarafından belli zaman aralıklarında yapıldığını düşünüyorum fakat, bu yeterli değil.
Akıllı tahtalarda her hangi bir güvenlik yazılımı gelmiyor. Buda güvenlik endişelerini beraberinde getiriyor. Sizin okulunuzda var mıdır bilemiyorum, ancak bizim okulda, geçen seneden beri musallat.exe virüsü kişiden kişiye bulaştı, bulaşmaya devam ediyor. Dosyanın ne yaptığı adından belli, dosya uzantılarını değiştiriyor, yada dosyayı normal bırakıp içine sızıyor. Örneğin bir RAR arşivi açtığınızda olayın boyutunu görebilirsiniz. Bu tür virüsler, çoğu güvenlik yazılımı tarafından artık tanınıyor. Fidye yazılımı olsa, bu kadar şanslı olamayabilirdik. Virüsün nasıl bulaştığını ise hala öğrenebilmiş değiliz. Virüsü akıllı tahta üretemeyeceğine göre, bunun bir çıkış yeri var. Burada aklınıza gelen şeyi tahmin edebilirim, taşınabilir bellek. Evet, virüs bu yolla bulaşıyor. Zararlı yazılımın olduğu bir bilgisayara USB bellek bağlanıyor. Kişi bunun farkında olmadığı için zararlı yazılım belleğine bulaşıyor. Kişi olayın farkına vardığında ise iş işten geçmiş oluyor.
Bunlar tamamen benim yürüttüğüm tahminler. Hepsinin doğruluk garantisini veremem.
Peki zararlı akıllı tahtaya nasıl bulaşıyor?
Bu durumdada tahminlerimi söyleyeceğim. Zararlı sinsi davranıyor demiştim yukarıda, içeride bulunan farklı bir dosya adı gözünüzden kaçabiliyor. Örneğin USB belleğinizin ana dizininde 30 adet farklı dosya varsa, bu virüs içine sızdığında 31 adet olabiliyor. Siz sadece aradığınız dosyayla ilgilendiğiniz için, o dosyayı açtığınızda içinde sinsi bir virüste barındırmış oluyorsunuz. Bu sayede virüs elden ele geçiyor. Bugün Türk Dili ve Edebiyatı dersinde sunum yapacak bir arkadaş, bu virüs dosyası yüzünden Usb belleği akıllı tahtaya takamadı. Taksaydı, büyük ihtimal virüs akıllı tahtaya bulaşacaktı.
ÖĞRETMENLER VE ÖĞRENCİLER NE YAPMALI?

    Verilerinizi düzenli olarak yedekleyin.
    Güncel bir güvenlik yazılımı kullanın. Bu işi ücretsiz yapan çok iyi yazılımlarda var, onları araştırabilirsiniz.
    Hazırlayacağınız sunumların bir kopyasını bilgisayarınıza ve ya D sürücünüze kaydedin. Ya da ikinci bir USB bellek kullanın.
    Bilgisayarınızın otomatik güncellemelerini açık tutun ya da manuel olarak güncellemeleri kontrol edin.

Ayrıca akıllı tahtalar Öğretmenler tarafından düzenli olarak denetlenmeli. Bu sayede istenmeyen durumlar önlenebilir. Kaynağını güvenmediğiniz bir içeriğe, Word belgesine, ya da sadece Word değil hiç bir Office belgesine bilmediğiniz bir yerden geldiyse dikkat edin. İllaki görüntüleyeceğim derseniz, korumalı modda görüntüleyin.
Kısacası akıllı tahtalar güvenlik bakımında pek iyi değiller. Bu konuda MEB’in bir çalışma yapması gerektiğini düşünüyoruz. Ama siz, kişisel bilgisayarınızı güvenli tutmaya devam edin!
Bu arada başlığa akıllı tahta dedik ama akıllı tahtalardan pek bahsetmedik. Yinede, yararlı olacağını umuyoruz.
Sizce kişisel ürünlerin güvenliği ne kadar önemli?

Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım

Uzun yıllardır teknoloji ile iç içeyim. İlk bilgisayar kullanmaya başladığım 2012 yılından beri, teknoloji benim en büyük tutkum oldu. İlerleyen yıllarda çeşitli konularda kompozisyonlar yazdım ve bazı yarışmalarda derece de elde ettim. Teknoloji araştırmalarımı YouTube, diğer teknoloji platformları ve forumlarda yaptım ve bugün bunlara ek yabancı kaynaklar ve makale tarzı içerikleri de inceliyorum. 2017 yılında yazım alanında edindiğim tecrübeleri insanlara aktarmak amacıyla Voice Tekno web sitesini kurdum ve o günden bu güne yazdığım haber ve özgün içeriklerle okuyucularımı memnun etme çalışmalarım devam ediyor. En büyük hayalim, bu platformu tanınan, bilinen bir yer ve teknoloji deyince insanların aklına gelen ilk platformlardan biri haline getirmek. Gelecekte bu konuda daha çok çalışma yapmayı ve iş birliklerimizi geliştirmeyi hedefliyoruz.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir