1. Anasayfa
  2. Donanım

Mobil İşlemci Pazarının Durumu: Samsung ve MediaTek Düşüşte, Qualcomm Yükselişte Lider!

Counterpoint, 2021 yılı dördüncü çeyreğe ilişkin mobil işlemci pazar payı istatistiklerini yayınladı. Paylaşılan veriler Voice Tekno farkıyla sizlerle...

Mobil İşlemci Pazarının Durumu: Samsung ve MediaTek Düşüşte, Qualcomm Yükselişte Lider!
0

2022 yılına girmiş olmamıza rağmen, önceki yıla ilişkin analizler halen elimize ulaşmaya devam ediyor. Birçok konuda kendi araştırma ve raporlarını yayımlayan Counterpoint, şimdi de 2021 dördüncü çeyreğine ilişkin mobil işlemci pazar payı durumunu gösteren yeni verilerini kamuoyu ile paylaştı. Bu verilere göre Samsung ve onun Exynos yonga setleri ile MediaTek işlemcilerin pastadaki payında hissedilir bir düşüş var. Qualcomm ve Unisoc CPU’lar ise pazardaki büyümeleriyle dikkat çekiyor.

Counterpoint Research’e göre akıllı telefon yonga seti pazarı 2021’in son çeyreğinde 2020’nin 4. çeyreğine kıyasla %5 büyüme gösterdi. Çip krizi sebebiyle oluşan bileşen kıtlığı ve değişen pazar taleplerine bağlı olarak, işlemci üreticileri, ilginç sonuçlarla karşı karşıya kaldı.

Şimdi gelin verilere yakından bakalım. 2020’nin son çeyreğine göre MediaTek, pazar payında %37’den %34’e geriledi, ancak dev yonga seti üreticisi, halen daha mobil CPU pazarının lideri konumunda bulunuyor.

Analistler, akıllı telefon üreten şirketlerin çip sıkıntısına karşı bir önlem olarak fazladan donanım stokladığını öne sürüyor. Yonga seti üreticileri bu dönemde ihtiyaç duyduklarından çok daha fazla CPU’yu ellerinde barındırıyorlardı, bu da sevkiyatların daha düşük olmasına sebep oldu. Ah  şu stokçuluk yok mu…

Karşı puan: MediaTek ve Exynos pazar payı düşüşleri, Qualcomm ve Unisoc yükselişte

Counterpoint Research analistlerinin düşüncesi, MediaTek’in yeni Dimensity 9000 işlemcisi ve 5G destekli akıllı telefonlara artan talep ile birlikte, şirketin gelirlerini ve pastadaki payını artıracağı yönünde.

Ancak burada kötü bir haberimiz var, Tayvan merkezli yarı iletken üreticisi TSMC, bu yıl, işlemci üretim fiyatlarında önemli bir artışa gitti. Bu zammın, yonga seti üretim maliyetlerine şimdiden kendini hissettirdiğini biliyoruz. Ancak buna rağmen MediaTek, 2022’de iyi bir yıl geçirecek, çünkü ortada iddialı işler var.

Qualcomm’a geldiğimizde, firma, iş birliği yaptığı dökümhanelerden istediği sayıda çip tedarik edememesine rağmen Ekim – Aralık 2021 döneminde önceki yılın aynı dönemine göre tedarikte %33’luk bir büyüme gerçekleştirdi ve yılı güçlü biçimde kapattı. Bu büyüme, Qualcomm’u %30’luk pazar payıyla, mobil CPU üreticilerinde ikinci sıraya taşıdı.

Qualcomm amiral gemisi ve yüksek kaliteli işlemcilerin üretimine 2021 yılı boyunca ağırlık verdi. Ayrıca şirket diğer üretim alanlarıyla da arzı artırmayı başardı.

Ancak Qualcomm’un rakipsiz olduğu bir alan var ki, halen kimse adamların eline su dökebilmiş değil. Evet, bilen bildi, 5G modem pazarı. Firma, %76’lık devasa pazar payıyla, 5G modem tedarikinin çok büyük bir kısmını üstleniyor.  Önceki yıla göre Qualcomm, pazarda %63’lük ekstra bir büyüme yaşadı.

Qualcomm’dan modem satın alan üreticilerden en önemlisi, hiç şüphesiz Apple. Apple, iPhone 12 serisi ve iPhone 13 serisindeki A yonga setleri için dev işlemci üreticisinden sürekli 5G modem satın aldı. Cupertinolu devin yanı sıra, Android akıllı telefon üreticileri de “hocam bize 5G modem ver” diyerek Qualcomm’un kapısını çaldılar. Bu da muazzam bir yükseliş ve pazar payı ile sonuçlandı.

Karşı puan: MediaTek ve Exynos pazar payı düşüşleri, Qualcomm ve Unisoc yükselişte

Gelelim Samsung Exynos tarafına. Aslına bakarsanız Güney Koreli teknoloji devi Samsung’a ait Exynos CPU’lar, yakın zamana kadar en çok satın alınan CPU modelleri arasında ilk üçte yer alıyorlardı. Hatta, daha geçmişe gittiğimiz zaman, 2020 yılında Samsung Exynos çip setlerinin, Apple A işlemcileri bile geçtiğini görmüştük ancak, bu rapora göre kendileri yalnızca %4’lük bir pazar payına sahip.

Samsung akıllı telefon üretim birimi, işlemciler konusunda yeni bir politika uyguladı bu yıl ve rapor, 2021’in son çeyreğine ilişkin. Şu anda Galaxy S22 serisi, Dünya’nın pek çok yerinde Snapdragon 8 Gen 1 işlemciyle satışta ve gelecek raporlara bu durum, ciddi oranda etki edecektir.

Gelelim adını son zamanlarda duyduğumuz ancak hızlı bir şekilde yükselişini sürdüren Unisoc’a. Son 1 yıl içerisinde Unisoc, 2 kat büyüme ile mobil işlemcilerdeki pazar payını %11’e kadar yükseltti. Genel olarak düşünüldüğünde, aslında Unisoc’un yükselişi hiç şaşırtıcı değil. Çünkü onun işlemcilerini Honor, Realme, Motorola, ZTE, Transsion (Tecno, Infinix) ve hatta Samsung bile kullanıyor. Unisoc genelde giriş seviyesi ve orta seviye mobil CPU’larla karşımıza çıkıyor.

Son olarak Huawei’e ait HiSilicon’dan bahsedeceğiz, tabii bahsedecek pek bir şey yok. Çünkü kendileri için işler artık  kötünün ötesinde, berbat. Counterpoint analistleri, şirketin çip stoğunun neredeyse tükendiğini ve yeni çiplerin, özellikle de yüksek seviye performans sağlayacak amiral gemisi işlemcilerin üretiminde büyük sorunlar yaşandığını belirtiyor. HiSilicon’un tahmin edeceğiniz üzere en büyük müşterisi Huawei’in kendisi ve onlar da, bu durumdan dolayı Qualcomm’un 4G yonga setlerine geçiş yapmak zorunda kaldı. Şirkete ait en son amiral gemisi P50 Pro, Snapdragon 888 LTE’den güç alıyor.

Peki siz, Counterpoint tarafından açıklanan bu veriler hakkında ne düşünüyorsunuz?

https://www.gsmarena.com/counterpoint_mediatek_and_exynos_market_share_dips_qualcomm_and_unisoc_on_the_rise-news-53319.php

Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım

Uzun yıllardır teknoloji ile iç içeyim. İlk bilgisayar kullanmaya başladığım 2012 yılından beri, teknoloji benim en büyük tutkum oldu. İlerleyen yıllarda çeşitli konularda kompozisyonlar yazdım ve bazı yarışmalarda derece de elde ettim. Teknoloji araştırmalarımı YouTube, diğer teknoloji platformları ve forumlarda yaptım ve bugün bunlara ek yabancı kaynaklar ve makale tarzı içerikleri de inceliyorum. 2017 yılında yazım alanında edindiğim tecrübeleri insanlara aktarmak amacıyla Voice Tekno web sitesini kurdum ve o günden bu güne yazdığım haber ve özgün içeriklerle okuyucularımı memnun etme çalışmalarım devam ediyor. En büyük hayalim, bu platformu tanınan, bilinen bir yer ve teknoloji deyince insanların aklına gelen ilk platformlardan biri haline getirmek. Gelecekte bu konuda daha çok çalışma yapmayı ve iş birliklerimizi geliştirmeyi hedefliyoruz.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir