1. Anasayfa
  2. Android

Merkez Bankasının Yeni FAST Sistemi İle İlgili Bilmeniz Gerekenler, Gerçekten Mükemmel mi?

Merkez Bankasının Yeni FAST Sistemi İle İlgili Bilmeniz Gerekenler, Gerçekten Mükemmel mi?
0

Uzun süredir bankalarla uğraşan biriyseniz, sizi en çok rahatsız eden konulardan biri de bir başka banka hesabına para transferi yaparken saat sınırına takılmanız olmuştur. Aynı bankalar arası transferler 7/24 yapılabiliyorken, bir hesaba EFT yapmak isterseniz haftaiçi 09:00 – 17:00 saatleri arasında bunu yapabiliyorsunuz. Ek olarak bazı bankalar, 16:00’dan sonra yapılan EFT’ler için ek ücret talep edebiliyor. Kendileri buna geç EFT benzeri isimler koysa da bu saatin nesi geç, onu anlayabilmiş değilim.

Her neyse, bu ayın başlarında Türkiye Merkez Bankası, çoğumuzun bu sıkıntıya çağre olduğunu düşündüğü FAST (Fonların Anlık ve Sürekli Transferi) sistemini duyurdu. Bu sistem saat sınırını ortadan kaldırıp 7/24 işlem yapabilmenizi sağlamanın yanısıra, para transferi yaparken IBAN numarası girme zorunluluğunu ortadan kaldırıyor. Müşteriler gönderecekleri kişinin telefon numarasını, e-posta adresini veya Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası/Vergi Kimlik Numarasını girerek, diledikleri kişiye kolayca para gönderebilecek. FAST sistemi, 18 Aralık’tan itibaren aşamalı olarak kullanıma sunulacak olsa da Ziraat Bank ve İş Bankası başta olmak üzere birçok banka, kolay adres tanımı yapmanıza izin vererek, bu bilgileri şimdiden işlemenizi sağlıyor. Kolay Adresleme ne derseniz, sizin yukarıda bahsettiğim tüm bilgileriniz “Kolay Adres” olarak geçiyor.

FAST sisteminden överek bahsetsek de aklımızı kurcalayan bazı sorular vardı. Mesela birden fazla hesaba aynı bilgileri Kolay Adres olarak ekleyebilecek miyiz? Diyelim ki ekledik, bu bilgilerden birini giren birisi, bizim hangi hesabımıza para göndermiş olacak?

Emir’le bu sorulara düşündüğümüz cevaplar şunlardı, aynı bilgileri birden fazla bankaya tanımlarsak 2 olasılık olacağı şeklindeydi. Bunlardan birisi A bankasındaki müşterinin, arkadaşının A bankasındaki hesaba para göndermek için örneğin telefon numarasını tuşladığında, aynı bankanın otomatik olarak tanınacağı yönündeydi. Diğer olasılık ise hangi hesabına para göndermek istediğimizin bir seçenekle sorulmasıydı, yani o telefon numarasına adreslenmiş tüm banka hesapları para gönderme ekranında karşımıza çıkacaktı.

Fakat süreç çok farklı oldu, bu bilgileri de İş Bankasının FAST sistemi ile ilgili SSS sayfasından öğrendik. Buna göre örneğin bir telefon numarası, yalnızca 1 adet banka hesabına tanımlanabiliyor. Yani bir bilginizi A bankasına tanımladınız, aynı bilgilerinizi B bankasına tanımlayamıyorsunuz.

Ancak burada şöyle bir ilginçlik var, ben aynı e-posta, telefon ve kimlik numaramı YapıKredi, İş Bankası ve Ziraat Bank’a tanımladım ve her hangi bir hata almadım. Sanıyorum bununla ilgili çalışmalar da henüz bitmemiş, böyle bir durum varsa bir bildirim almamız gerekiyordu diye düşünmekteyim.

FAST sisteminde bazı kısıtlamalar da bulunuyor, bunlar da biraz canınızı sıkabilir. Örnek verecek olursak para transfer limiti 1000 TL’ye kadar sınırlandırılmış durumda. Bu limit günlük mü yoksa aylık mı bununla ilgili bir bilgiye ulaşamadım, fakat günlük toplam 1000TL olduğunu tahmin ediyorum.

Şu ana kadar öğrenemediğimiz bir diğer husus da işlem ücretleri konusu, yani FAST sistemi ile para transferi için bankalar ne kadar ücret talep edecek, normal EFT ücretlerinden daha mı çok ödeyeceğiz? Gibi soruların cevabı henüz yok. Çoğu kişi, bu konuda bankaların denetlenmesi ve işlem ücretlerine bir sınırlama getirilmesi gerektiğini söylüyor. Gönül isterdi ki tamamen ücretsiz olsun para transferleri, her şeyi internetten yaptığımız bu dönemde para transferine ücret ödemeyelim, ama yapacak bir şey yok.

Yazınızın sonuna gelmeden önce İş Bankası’ndan aldığımız ve sizin de ilgileneceğinizi düşündüğüm birkaç soruyu buraya eklemek istiyorum.

Bu İçerikte Ne Var?

Kolay Adres ile ilgili bilmeniz gerekenler

Kolay adres olarak kullanılacak bilgilerden her birine yalnızca bir hesap (IBAN) bağlanabilecektir.
Farklı kolay adresler aynı hesap numarasına bağlanabilecektir.
Bir müşteri en fazla beş (5) adet kolay adrese sahip olabilecektir.

Sık Sorulan Sorular

Kolay Adres nasıl tanımlanır?

Bunun için bankanızın internet/cep şubesindeki ilgili menüyü kullanabilirsiniz.

Kolay Adres sistemi hangi saatlerde çalışıyor?

​Hesabınızla Kolay Adres eşlemesini 7 gün 24 saat gerçekleştirebilirsiniz.

Kolay Adres menüsünden hangi işlemler yapılabilir?

İlgili menüden cep telefon numarası, e-posta adresi ,TC Kimlik numarası, Vergi Kimlik numarası (VKN) ve Yabancı Kimlik numarası (YKN) hesaplarla eşleştirilebilir.

Bir IBAN birden fazla hesaba tanımlanabilir mi?

​Bir hesaba en fazla 5 farklı Kolay Adres tanımlanabilir. Örneğin; İş Bankası’ndaki bir IBAN için cep telefonunuzu, TCKN/VKN/YKN’nizi, e-posta adresinizi Kolay Adres olarak tanımlayabilirsiniz.

Kolay adres tanımı nereden yapılır?

Bankanızın internet şubesi ve mobil uygulamasından, Kolay Adres menüsünü kullanarak tanımlama yapabilirsiniz.

Her hangi bir bankadan başka bir banka için Kolay Adres tanımı yapılabilir mi?

Bankaların bu hizmeti sundukları kanalları üzerinden sadece ilgili bankadaki hesaplarınıza ait Kolay Adres tanımlarınızı yapabilirsiniz.

Kolay Adres ile hangi para transferleri yapılıyor?

​FAST devreye girdiğinde 1000 TL’ye kadar yurtiçi bankalararası para transferleri kolay adres ile yapılabilecek.

Detaylı bilgi için bankanız ile iletişime geçebilirsiniz.

Her ne kadar bazı eksikleri ve belirsizlikler olsa da FAST, önemli bir adım. Umarız ilerleyen süreçte daha çok gelişir, limitler artar ve bir Kolay Adres birden fazla hesaba tanımlanabilir hale gelir. Gelişmeleri takip edeceğiz.

*Techno Voice haberidir. İçerikte yer alan Sık Sorulan Soruların büyük bir kısmı https://www.isbank.com.tr/kolay-adres‘den alınmıştır.

Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım

Uzun yıllardır teknoloji ile iç içeyim. İlk bilgisayar kullanmaya başladığım 2012 yılından beri, teknoloji benim en büyük tutkum oldu. İlerleyen yıllarda çeşitli konularda kompozisyonlar yazdım ve bazı yarışmalarda derece de elde ettim. Teknoloji araştırmalarımı YouTube, diğer teknoloji platformları ve forumlarda yaptım ve bugün bunlara ek yabancı kaynaklar ve makale tarzı içerikleri de inceliyorum. 2017 yılında yazım alanında edindiğim tecrübeleri insanlara aktarmak amacıyla Voice Tekno web sitesini kurdum ve o günden bu güne yazdığım haber ve özgün içeriklerle okuyucularımı memnun etme çalışmalarım devam ediyor. En büyük hayalim, bu platformu tanınan, bilinen bir yer ve teknoloji deyince insanların aklına gelen ilk platformlardan biri haline getirmek. Gelecekte bu konuda daha çok çalışma yapmayı ve iş birliklerimizi geliştirmeyi hedefliyoruz.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir