1. Anasayfa
  2. Oyun

İngiltere: Microsoft’un Activision’ı Satın Alması Oyunculara Zarar Verecek!

Microsoft'un Activision ile yaptığı 68,7 milyar Dolarlık satın alım anlaşması son 1 yıldır konuşulmaya devam ediyor. Rekabetle ilgili pek çok düzenleyici kuruluşun radarına giren bu anlaşma hakkında daha önce ABD ve Avrupa Birliği antitröst komitelerinden ön bulguları içeren açıklamaları duymuştuk. Şimdi ise, İngiltere Rekabet ve Piyasalar Otoritesi, Microsoft ve Activision birleşmesi hakkında ön görüşlerini içeren açıklamasını yayınladı. Rekabet kurumlarının bu konu hakkındaki incelemelerinin 2023 yılının ortalarına doğru sonuçlanması bekleniyor. Sürecin Microsoft leyine tamamlanma ihtimali ise, tüm karşıt görüşler göz önüne alındığında çok da mümkün görünmüyor. Detaylar haberimizde...

İngiltere: Microsoft’un Activision’ı Satın Alması Oyunculara Zarar Verecek!
0

İngiltere’deki rekabeti düzenleyici kuruluşa göre, Microsoft’un Activision’ı satın alması oyunculara zarar verecek. Microsoft, geçtiğimiz yıl oldukça yüksek bir bedel karşılığında bugün PlayStation ve Xbox oyun konsollarında çok popüler olan oyunların yapımcısı olan Activision’ı satın aldığını duyurmuştu. Satın alım gerçekleştiği günden bu yana birçok yasal düzenleyici kuruluşun radarında olan Microsoft, bu hamlesiyle Sony tarafından da rekabete aykırı hareket etmekle suçlanmıştı.

Temel olarak Sony, Microsoft’un Activision’ı satın alarak rekabette kendisinin önüne geçeceğini iddia ederken, Microsoft da asıl tekel olan şirketin Sony olduğunu öne sürdü. Hem konsol üreticisi 2 devi karşı karşıya getiren hem de Avrupa Birliği, ABD ve İngiltere’de haksız rekabete ilişkin çalışmalar yapan yasal düzenleyici kuruluşların gözüne takılan Activision satın alımı, bu yıl da konuşulmaya devam edecek çünkü bu kuruluşlar, inceleme çalışmalarını en erken yılın ikinci yarısında bitirebilecekler.

Dediğimiz gibi, konuyla ilgili birçok yasal çalışma yapılıyor ve ilk bulgular, rekabete ilişkin pek çok yasal düzenleyici kurumun, Microsoft ile Activision arasında yapılan ve oyun tarihindeki bugüne kadarki en büyük satın alım anlaşması olan Activision Microsoft birleşmesi ile ilgili endişelerini dile getirdiğini gördük. 68,7 milyar Dolar bedelli bu birleşmenin çok konuşulacağını biliyorduk, çünkü yine, benzer bir şekilde yarı iletken sektöründeki en büyük satın alım hareketi olan ancak düzenleyici kuruluşlar tarafından reddedildiği için gerçekleşmeyen NVIDIA ve ARM satın alım anlaşmasını da aynı şekilde çok konuşmuştuk.

İngiltere’deki konuyla ilgili düzenleyici kuruluş olan Rekabet ve Piyasalar Otoritesi, Microsoft ve Activision anlaşması hakkında fikirlerini dile getiren son yasal kuruluş oldu. İngiltere rekabet kurumunun görüşü şu, Microsoft’un Activision’ı satın alması oyunculara zarar verecek.

İngiltere’ye göre Microsoft’un Activision’ı satın alması oyunculara zarar verecek, peki neden?

ANDROID KATEGORİSİNDEN İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: OnePlus Pad Tanıtıldı, İyi Ama Daha İyi Olabilirdi!

OTOMOTİV KATEGORİSİNDEN İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Xiaomi Otomobilinin Görüntülerinin Sızdırılmasında İhmali Olan Tedarikçiden Para Talep Etti!

BİLGİ KATEGORİSİNDEN İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: 2022 Yılında Tablet Satışları Azaldı, ChromeBook Satışları Yere Çakıldı!

BİLGİ KATEGORİSİNDEN İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Apple 2022 Dördüncü Çeyrek Mali Raporu, iPad ve Servisler Haricinde Tüm Gelir Kalemlerinde Düşüş Var!

2 şirket tarafından yapılan ve sözleşmeye bağlı olan satın alım anlaşmalarının tamamlanması için, tek yetkili, maalesef o 2 şirketin temsilcileri değil. Bu tarz büyük anlaşmaların, İngiltere ve Avrupa Birliği’ndeki bir dizi düzenleyici kuruluş tarafından da onaylanması gerekiyor. Haksız rekabeti ve tekelciliği önlemeye ilişkin çalışmalar yapan düzenleyici kuruluşlar, bu anlaşmaları inceleyerek, rakip şirketler için her hangi bir ekstra olumsuzluk yaratıp yaratmayacağını incelemek istiyor. Bu incelemeler olumsuz sonuçlanırsa, tıpkı NVIDIA ve ARM anlaşmasında gördüğümüz gibi satın alan taraf, sözleşmeden çekiliyor.

İngiliz Rekabet ve Piyasalar Otoritesi de, bu konuları inceleyen Birleşik Krallık’daki yerel bir kuruluş ve onların da konuya ilişkin ilk görüşü, pek Microsoft leyine değil. 

İngiliz düzenleyici: Microsoft'un Activision'ı satın alması oyunculara zarar verecek

*İngiltere: Microsoft’un Activision’ı Satın Alması Oyunculara Zarar Verecek!

Sadece düzenleyici kuruluşların değil, analistlerin de inandığı şey şu, Microsoft’un bu satın alımı, uzun vadede oyuncuları negatif yönde etkileyecek. Bu inançtaki temel sebep, Activision tarafından geliştirilen Call of Duty gibi oyunların, gelecekte yalnızca Xbox oyun konsollarına özel olma ihtimali.

Eğer bu ihtimal gerçekleşirse, oyun konsollarında daha yüksek fiyatları, Xbox’un pazar hakimiyetini, daha düşük hizmet kalitesini ve çok daha fazla olumsuz durumu görebiliriz. 

İngiltere Rekabet ve Piyasalar Otoritesi’nin konuyla ilgili yaptığı açıklamayı aşağıdan inceleyebilirsiniz:


Bizim işimiz, Birleşik Krallık oyuncularının zamanla rekabete zarar verebilecek ve daha yüksek fiyatlar, daha az seçenek veya daha az yenilikle sonuçlanabilecek küresel anlaşmaların çapraz ateşine yakalanmamasını sağlamaktır. Geçici olarak burada durumun böyle olabileceğini tespit ettik.

Avrupa Birliği Antitröst Komitesi de, bu anlaşma ile ilgili İngiltere ile benzer görüşteydi. AB komitesi, Microsoft ve Activision arasındaki satın alım anlaşması tamamlanmadan önce tarafların bazı konularda önlem ve çalışma yapması gerektiğini düşünüyor. 

Avrupa Birliği Antitröst Komitesinin (CMA – Committe of Antitröst) konuyla ilgili sunduğu öneri, Activision’a ait olan Call of Duty markasının şirketten ayrılarak, bağımsız bir marka haline getirilmesi yönünde. AB, bu koşulda anlaşmaya izin verilebileceğini belirtiyor, çünkü Call of Duty bağımsız olursa, haksız rekabete neden olan durum ortadan kalkmış olacak. 

Ancak böyle bir durum yaşanırsa, Call of Duty serisinin geleceğinin tehlikeye düşeceği çok açık. Öyle ki oyunun bağımsız bir şirketle geliştirilmeye devam etmesi, markanın kaynaklarına büyük ölçüde zarar verecektir, çünkü artık arkasında, güçlü bir şirket olmayacak. 

Microsoft ise konuyla ilgili AB ve İngiltere ile aynı fikirde değil. ABD’li yazılım devi, Activision’ın Microsoft bünyesine geçtikten sonra yeni çıkan hiçbir oyunun, Xbox platformuna özel olmayacağını söyledi. Hatta Activision ile Xbox özel oyun çıkarmayacaklarının da sözünü verdi. 

Microsoft bununla da kalmayarak, hem düzenleyici kuruluşlara hem de Sony’ye endişelenecek bir durum olmadığını kanıtlamak amacıyla, Japon deve Call of Duty’nin yeni oyunlarının 10 yıl boyunca PlayStation konsollarda yer almasına yönelik 10 yıllık bir anlaşma yapmayı teklif etti. 

Ancak CMA, Microsoft’un bu açıklamalarını ve teklifini pek tatmin edici bulmuyor. Çünkü Microsoft’un, geçmişte Windows ve Xbox’a özel oyunlar çıkardığı ortada ve şirketin, gelecekte böyle davranmayacağının garantisi yok. 

ABD’li şirket, 2020 yılında da ZeniMax oyun stüdyosunu kendi bünyesine katmıştı. CMA, Call of Duty PlayStation’da kalsa bile, Sony’nin maddi olarak bu satın alımdan sonra daha kötü koşullara maruz kalacağından endişe duyuyor.

Sony, PlayStation haricinde içerisinde bulunduğu pek çok ürün grubu pazarında Dünya genelinde kan kaybediyor. Eğer PlayStation kalesini de kaptırırsa Japon teknoloji devinin, tutunacak bir dalı kalmayacak. Bu yüzden Sony, elindeki tek değerli markayı korumak zorunda. 

İngiltere’ye göre Microsoft’un Activision’ı satın alması oyunculara zarar verecek, peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Fikirlerinizi lütfen yorumlar bölümünden bizimle paylaşın.

Yazı Kaynakları
https://www.gsmarena.com/uk_competition_regulator_microsofts_acquisition_of_activision_hurts_gamers-news-57486.php
Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım

Uzun yıllardır teknoloji ile iç içeyim. İlk bilgisayar kullanmaya başladığım 2012 yılından beri, teknoloji benim en büyük tutkum oldu. İlerleyen yıllarda çeşitli konularda kompozisyonlar yazdım ve bazı yarışmalarda derece de elde ettim. Teknoloji araştırmalarımı YouTube, diğer teknoloji platformları ve forumlarda yaptım ve bugün bunlara ek yabancı kaynaklar ve makale tarzı içerikleri de inceliyorum. 2017 yılında yazım alanında edindiğim tecrübeleri insanlara aktarmak amacıyla Voice Tekno web sitesini kurdum ve o günden bu güne yazdığım haber ve özgün içeriklerle okuyucularımı memnun etme çalışmalarım devam ediyor. En büyük hayalim, bu platformu tanınan, bilinen bir yer ve teknoloji deyince insanların aklına gelen ilk platformlardan biri haline getirmek. Gelecekte bu konuda daha çok çalışma yapmayı ve iş birliklerimizi geliştirmeyi hedefliyoruz.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir