1. Anasayfa
  2. Bilgi

2022 Yılında Tablet Satışları Azaldı, ChromeBook Satışları Yere Çakıldı!

VoiceTekno olarak, sizlerle yeni sektöre ilişkin istatistiksel verileri paylaşmaya devam ediyoruz. Bu haberimizin konusu ise IDC'nin yayınladığı, 2022 yılı son çeyrek ve 2022 yılı genelinde, tablet bilgisayar ve ChromeBook satışlarına ilişkin veriler. Kısaca aktarılan bilgiler diyor ki, tablet pazarında bir miktar küçülme var, ancak ChromeBook satışları, yıllık bazda neredeyse yarı yarıya azalarak daha kötü durumda. IDC'nin açıkladığı rapor, üreticilerin tablet bilgisayarlardaki pazar payını öğrenmemize ve genel olarak yıllık bazda hem tablet hem de ChromeBook pazarının nasıl bir profil çizdiğini anlamamıza oldukça katkı sağlıyor. Tüm ayrıntıları haberimizde anlattık, okumaya devam edin...

2022 Yılında Tablet Satışları Azaldı, ChromeBook Satışları Yere Çakıldı!
0

IDC tarafından paylaşılan yeni bir rapora göre 2022 yılında tablet satışları azaldı. Bunun yanında, ChromeBook satışları da toplamda yarı yarıya azalarak neredeyse dibi gördü.

2022 yılını geride bırakalı 1 aydan fazla zaman geçmiş olsa da, gelir, sevkiyat ve satış raporları elimize yeni yeni ulaşmaya başlıyor. Gelen raporların çoğu, ilgili ürün grubunun hem 2022 yılı son çeyrekteki performansına, hem de 2022 yılındaki genel performansına ışık tutuyor ve ayrıntılı bilgi edinmemizi sağlıyor. Araştırma şirketlerinden IDC’nin 2022 yılı son çeyreğine ilişkin yayınladığı tablet ve ChromeBook satışları raporu da bunlardan bir tanesi. Raporda hem şirketlerin geçtiğimiz yıl son çeyrekteki satış performansına, hem de yıllık bazdaki satış performansına atıfta bulunuluyor.

Şimdi dilerseniz, ayrıntılara bakmaya başlayalım.

2022 yılında tablet satışları azaldı, ChromeBook satışları ise resmen dibi gördü

ANDROID KATEGORİSİNDEN İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Galaxy S22 Serisinin Fiyatları Düşüyor!

BİLGİ KATEGORİSİNDEN İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Apple 2022 Dördüncü Çeyrek Mali Raporu, iPad ve Servisler Haricinde Tüm Gelir Kalemlerinde Düşüş Var!

ANDROID KATEGORİSİNDEN İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Galaxy S23 Serisinin Soğutma Sistemi Ortaya Çıktı, Artık Tüm Modellerde Özel Soğutma Var!

OTOMOTİV KATEGORİSİNDEN İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Meizu Geely ile Otomobil Üretecek, Şirketin Otomobil Markası Ortaya çıktı!

IDC’nin, tablet bilgisayar ve ChromeBook satışlarına ilişkin 2022 yılı son çeyrek ve 2022 yılı genel durum raporu yayınlandı. Paylaşılan rapora bakıldığında, tablet pazarında bir miktar gerileme yaşandığını görmek kaçınılmaz. Ek olarak pandemi ve uzaktan eğitim döneminde altın çağını yaşayan ChromeBook satışları, düşüş göstermeye devam ediyor ve sert düşüş, 2022 yılında da kendisini raporlara yansıtmış.

Genel durumda, 2022 yılı içerisinde tablet pazarı %3,3 oranında gerileme kaydederken, Ekim – Aralık 2022 dönemini kapsayan yılın son çeyreğinde pazar, %0,3 oranında sabit bir büyüme elde etti. 

ChromeBook tarafında ise 2021 yılında %181,5 gibi olağanüstü bir büyüme yaşanmıştı, ancak bir gün, bu pazarın doğal noktasına dönmesi kaçınılmazdı. Güçlü bir 2021 yılının ardından ChromeBook satışları, 2022’de yıllık bazda %48 oranında, yılın son çeyreğinde ise %24,3 oranında düştü. 

Şimdi isterseniz biraz da detayları inceleyelim. Tablet pazarı özelinde konuşursak, tahmin edileceği üzere bu pazarda Apple ve Samsung’un baskın bir gücü var. Apple, özellikle tabletlerinde sunduğu performans, verimlilik ve yazılım desteğiyle ön plana çıkarken, Samsung da son dönemlerde bu bölüme yaptığı yatırımların karşılığını almaya başladı. 

Apple, 2022 yılının dördüncü çeyreğinde %49,2 pazar payıyla satışlardaki durumunu açık ara farkla önde götürüyor. Cupertinolu teknoloji devinin 2022 yılındaki ortalama pazar payı ise %39 seviyesindeydi ve yine, açık ara öndeydi. 

Güney Koreli teknoloji devi Samsung ise, geçtiğimiz yılın son çeyreğinde yaklaşık %16,8 oranındaki satış pazar payıyla tablet bilgisayar kategorisinde satışlarda ikinci sıradaki konumunu korumayı sürdürdü. Samsung’un yıllık pazar payı ise %18,6 seviyesinde kaldı. 

Şimdi herkes düşünüyor ve diyor ki, kesin yıllık bazda yine birçok şirket satışlarda düşüş yaşamıştır, ama diğerlerine kıyasla daha fazla satış yapan ve kendini ön plana çıkaran bir şirket muhakkak vardır. Peki bu şirket hangi şirket olabilir? Evet, aklına ilk geleni söyleyenler doğru bildi, tabii ki artık tablet bilgisayarların kralı konumuna gelen Apple. 

Apple, 2022’de yıllık bazda satışlarını %7 oranında artırarak, yıl genelinde büyüme elde eden tek tablet bilgisayar üreticisi olmayı başardı. iPad ürün ailesiyle pek çok tüketici grubuna hitap eden Apple, sanıyoruz yeni ürünlerinin de etkisiyle 2022 yılı son çeyrekte satışlarını, önceki yılın aynı dönemine kıyasla %28,8 oranında artırdı. 

Samsung ise, yıllık bazda olmasa da 2022 yılı son çeyrekte, satışlarını %7,1 gibi mütevazi bir oranda yükseltti. Bakalım şirket, bu yıl nasıl bir satış profili çizecek.

IDC: Tabletler ve Chromebook'lar 2022'de büyük bir düşüş görüyor

*2022 Yılında Tablet Satışları Azaldı, ChromeBook Satışları Yere Çakıldı!

Tablet pazarının diğer popüler oyuncuları olan Amazon, Lenovo ve Huawei ise, hem yıllık sonuçlarda hem de çeyrek bazlı sonuçlarda büyümede negatif eğilim gösterdiler. Pazar analistleri, üreticilerin uzun vadede kazanç elde etmek için, geliştirdikleri tablet bilgisayarlarda ana akım müşterileri hedeflemeleri gerektiğine inanıyor. Yine dağıtıcı ve satıcılar da, stratejilerini buna göre oluşturabilirler. 

Oppo ve Xiaomi gibi pazarda yeni yeni varlık göstermeye başlayan bazı üreticiler, bu tüketici grubunu hedeflemek için 2022 yılı içerisinde birçok orta seviyede konumlanan tablet bilgisayar modeli tanıtıp piyasaya sürdüler. Bu taktik, özellikle kullanıcıların, üst seviye bir ürün almak istedikleri zaman bunu 2 kez düşündükleri ve premium bir cihaz almak için gerçekten geçerli bir neden bulamadıkları dönemlerde üreticilere fazlaca fayda sağlıyor. Bilindiği üzere Dünya’nın pek çok yerinde bir ekonomik darboğaz var ve insanlar, durumları iyi olsa bile ellerindeki kaynakları verimli kullanmaya gayret ediyor. Bu nedenle özellikle tasarruf yapan belirli bir sınıfı hedeflemek oldukça önemli bize göre.

IDC: Tabletler ve Chromebook'lar 2022'de büyük bir düşüş görüyor

*2022 Yılında Tablet Satışları Azaldı, ChromeBook Satışları Yere Çakıldı!

Gelelim biraz da ChromEBook pazarının durumuna. 2020 yılında büyümeye başlayan ve 2021 yılında da o döneme kadar hiç görülmemiş şekilde en iyi dönemlerinden birisini geçiren ChromeBook pazarı, 2022 yılında bu ürünlere duyulan ihtiyacın da azalması sebebiyle satışlarda ciddi bir düşüşle karşı karşıya kaldı. Okul sezonunda, ChromeBook tarafında bir miktar olumlu hareketlilik yaşanabilir.

IDC: Tabletler ve Chromebook'lar 2022'de büyük bir düşüş görüyor

*2022 Yılında Tablet Satışları Azaldı, ChromeBook Satışları Yere Çakıldı!

Ancak maalesef, analistlerin tahminleri ChromeBook’un, eğitim ihtiyaçlarını karşılamaktan öteye gidemeyeceğini söylüyorlar. Yani büyük ölçüde, 2023 yılı içerisinde ChromeBook satışları azalmaya devam edecek, satışlar artsa bile bunun tek nedeni, eğitim ihtiyaçları sebebiyle bu ürünleri tercih eden öğrenci ve öğretmenler olacak.

Yani uzmanlara göre ChromeBook satışları azalma eğilimini sürdürecek, çünkü bu cihazlar eğitim dışında çok da popüler değiller. PC’ler, bilgisayar pazarının hakimi olmaya gelecekte de devam edecektir. 

IDC: Tabletler ve Chromebook'lar 2022'de büyük bir düşüş görüyor

*2022 Yılında Tablet Satışları Azaldı, ChromeBook Satışları Yere Çakıldı!

Peki siz, IDC’nin paylaştığı bu rapor hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce tablet bilgisayarlar ve ChromeBook’lar, 2023 yılında nasıl performans gösterir? Fikirlerinizi lütfen yorumlar bölümünden bizimle paylaşın. 

Yazı Kaynakları
https://www.gsmarena.com/idc_tablets_and_chromebooks_see_a_steep_decline_in_2022-news-57448.php
Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım

Uzun yıllardır teknoloji ile iç içeyim. İlk bilgisayar kullanmaya başladığım 2012 yılından beri, teknoloji benim en büyük tutkum oldu. İlerleyen yıllarda çeşitli konularda kompozisyonlar yazdım ve bazı yarışmalarda derece de elde ettim. Teknoloji araştırmalarımı YouTube, diğer teknoloji platformları ve forumlarda yaptım ve bugün bunlara ek yabancı kaynaklar ve makale tarzı içerikleri de inceliyorum. 2017 yılında yazım alanında edindiğim tecrübeleri insanlara aktarmak amacıyla Voice Tekno web sitesini kurdum ve o günden bu güne yazdığım haber ve özgün içeriklerle okuyucularımı memnun etme çalışmalarım devam ediyor. En büyük hayalim, bu platformu tanınan, bilinen bir yer ve teknoloji deyince insanların aklına gelen ilk platformlardan biri haline getirmek. Gelecekte bu konuda daha çok çalışma yapmayı ve iş birliklerimizi geliştirmeyi hedefliyoruz.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir