1. Anasayfa
  2. Genel

Google Katlanabilir Telefonlar İçin Standartlar Belirleyecek, Sağlam Olmayan Cihazlar Dışarı!

Google, katlanabilir akıllı telefonlara ilişkin iş ortaklarının uymakla yükümlü olacağı bazı gereksinimler uygulamayı planlıyor. Bu gereksinimler, cihazların tasarım ve yazılım desteği konularını içine alıyor. Mesela, üreticilerin katlanabilir akıllı telefonlarında, en az 200000 katlama döngüsünü gerçekten sunabilmesi zorunlu olacak. Ek olarak OEM'lerin, bu cihazlarına en az 2 ana Android sürüm güncellemesi ve 3 yıl da güvenlik paketi güncellemelerini sunması gerekecek. Şirketin katlanabilir akıllı telefonlara ilişkin hazırladığı standartlara dair ayrıntılar haberimizde...

Google Katlanabilir Telefonlar İçin Standartlar Belirleyecek, Sağlam Olmayan Cihazlar Dışarı!
0

Google katlanabilir telefonlar için standartlar belirleyecek. Android işletim sisteminin sahibi Google; iş ortakları Oppo, Samsung, Xiaomi ve diğer markalar gibi katlanabilir akıllı telefonlar üzerinde yoğun mesai harcıyor. Fakat şirket, sadece bir katlanabilir akıllı telefon geliştirmekle kalmak istemiyor. Son dönemde bazı modellere ilişkin ortaya çıkan ve hayal kırıklığı yaratan sağlamlık testi sonuçları, görünüşe göre Google’ı alarma geçirmiş. Öyle ki ABD’li dev, katlanabilir akıllı telefonlar için üreticilerin karşılaması zorunlu olan bazı gereksinimler üzerinde çalışıyor.

2019 yılında Güney Koreli teknoloji devi Samsung’un tanıttığı ve tüm Dünya’da satışa sunduğu katlanabilir akıllı telefonu Galaxy Fold ile birlikte, endüstride yeni bir dönem başlamıştı. Kısa süre içerisinde Xiaomi, Oppo gibi akıllı telefon üreticileri de kendi katlanabilir cihazlarını piyasaya sürdü ancak, Samsung telefonlarını Dünya genelinde satışa sunmasıyla rakiplerinden bir adım öne geçiyordu.

Bu yıl da firma, fazlaca dikkat çeken katlanabilir cihazları Galaxy Z Flip5 ve Galaxy Z Fold5’i tanıttı. Özellikle Galaxy Z Flip5, güncellenen arka kapak tasarımıyla en çok satan katlanabilir akıllı telefon olmaya aday.

Diğer taraftan, pazara henüz dahil olmayan oyuncular da var. Mesela Cupertinolu teknoloji devi Apple, henüz bir katlanabilir akıllı telefon tanıtmadı ve şirketin, telefon yerine bir tabletle kullanıcıların karşısına çıkabileceği söyleniyor. İkinci en önemli oyuncu da Android işletim sisteminin sahibi olan Google, evet, geçtiğimiz Mayıs ayına kadar Google’dan herhangi bir katlanabilir telefon duyurusu görmemiştik, şirket her ne kadar Pixel Fold’u tanıtmış olsa da şu anda kendisine ulaşmak çok mümkün değil. Görünüşe göre, Google bazı sorunları fark etmiş ve katlanabilir akıllı telefonlar tasarlamaya ek olarak, tüm üreticilerin uyması gereken birtakım düzenlemeler yapmayı düşünüyor. Google, son dönemlerde başlayan sağlamlık tartışmaları sebebiyle katlanabilir akıllı telefonlar için tüm iş ortaklarının karşılaması gereken bazı standartlar belirleyecek.

Katlanabilir akıllı telefonların çoğu, özellikle tasarım yönünden harika görünüyor ancak, yıllardır bu cihazlarda yapılan pek çok geliştirmeye rağmen, katlanabilir akıllı telefonlarla ilgili ürünün ne kadar uzun ömürlü olduğu ve ne kadar sağlam olduğu konusunda birtakım endişeler var, bir de çoğu amiral gemisi cihaz üreticisi için geçerli olmasa da, katlanabilir cihazlarda da yazılım desteği konusunda sorunlar olduğu aşikar. Google, tüm bu sorunları ve soru işaretlerini ortadan kaldırmak için düğmeye bastı. Gelen bilgilere göre, Google katlanabilir telefonlar için standartlar belirleyecek.

Google katlanabilir telefonlar için standartlar belirleyecek, peki bu üreticiler için ne anlama geliyor?

ANDROID KATEGORİSİNDEN İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Google Android Cihazlarınız Arasındaki İletişimi Kolaylaştıracak!

iOS KATEGORİSİNDEN İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: iPhone 15 Pro A17 Bionic ve 6 GB RAM ile Rakip Tanımayacak!

DONANIM KATEGORİSİNDEN İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Snapdragon 8 Gen 3 ile Galaxy S24+ GeekBench’te Görüldü!

ANDROID KATEGORİSİNDEN İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Vivo Pad Air’ın Özellikleri Açıklandı!

Google, paylaşılan yeni bir bilgiye göre katlanabilir bir akıllı telefon piyasaya sürmeden önce kullanıcılara bu cihazlara ilişkin “gerçek” bir güvence vermek istiyor. Bugün, her ne kadar üreticiler piyasaya sundukları cihazlar hakkında, “200000 kez katlamaya dayanıklı” gibi ifadeler kullansalar da, yakın zaman önce gördük ki bu iddialar bazen sınıfta kalabiliyor.

Mesela Motorola, Razr 40 Ultra katlanabilir cihazının 400000 kez katlanmaya dayanıklı olacağını öne sürmüştü. Fakat cihaz üzerinde yapılan bir test, Razr 40 Ultra’nın sadece 126266’ncı katlamada fişi çektiğini ortaya çıkardı. Evet, vaat ettiği değerin yarısına bile ulaşamadan Motorola Razr 40 Ultra, menteşe yapısıyla sınıfta kaldı.

Üreticilerin kimi zaman ortaya attığı, test edilmemiş değerler ve yapılan testler sonucunda açıklanan bu değerlerin gerçeği yansıtmadığının gün yüzüne çıkması, kullanıcılarda bazı soru işaretlerinin oluşmasına neden oldu. Google da, alacağı yeni tedbirle birlikte üreticilerin, güven kaybı oluşmasına neden olacak bu ihmallerini önlemek istiyor gibi görünüyor.

Google, gelecekteki katlanabilirler için donanım gereksinimleri uygulayabilir

*Google Katlanabilir Telefonlar İçin Standartlar Belirleyecek, Sağlam Olmayan Cihazlar Dışarı!

Sızıntı kaynağı Mishaal Rahman’ın Google içerisinden aldığı bilgiler, ABD’li teknoloji devinin gelecekte satışa çıkacak tüm katlanabilir cihazların uzun ömürlülüğü konusunda tüketicilere bazı güvenceler sunulması yönünde çalışma yaptığını söylüyor.

Buna göre Google, üreticilerden bir katlanabilir akıllı telefon için, cihazın yaşam döngüsü boyunca en az 200000 kez katlanmaya dayanıklı bir tasarım geliştirmesini isteyecek. Yani OEM üreticilerin, hem kullanıcılara, ancak öncelikli olarak Google’a, bu konuda güvence vermesi gerekecek.

200000 katlamanın günlük kullanımda ne ifade ettiğinden de kısaca bahsedelim. Eğer siz, katlanabilir akıllı telefonunuzu günde 100 kere açıp kapatıyorsanız, 200000 katlama sayısı size yaklaşık 5 yıllık bir cihaz ömrü sağlayacaktır. Ben oynamayı sevmiyorum, en fazla günde 50 kere aç kapa yaparım derseniz de, cihazın katlama ömrü 10 yıla kadar çıkacaktır. Tabii bunun pek çok koşula bağlı olarak değişiklik göstereceğini unutmayın.

Google, katlanabilir cihaz gereksinimlerini burada bitirmiyor zira şirket, 200000 kez katlanabilme ile işi sınırlamak niyetinde değil.

Google, tork menteşesi kullanan katlanabilir akıllı telefonlar için, 200000 katlama döngüsünü tamamladıktan sonra orijinal torkunun, en az %80’ini korumasını isteyebilir. Burada, Galaxy Z Flip5 üzerinde yapılan bir katlama testine atıfta bulunuyoruz, zira genel olarak bu testte harika bir puan alsa bile Galaxy Z Flip5, 223 bin katlanmadan sonra yarı kapalı açıları tutma yeteneğini etkili bir şekilde kaybediyor, yani cihazda tork sorunları yaşanıyor. Google’ın konuyu bu yönüyle ele alması bence oldukça mantıklı, çünkü kimsenin değinmediği bir konu bu.

Google, gelecekteki katlanabilirler için donanım gereksinimleri uygulayabilir

*Google Katlanabilir Telefonlar İçin Standartlar Belirleyecek, Sağlam Olmayan Cihazlar Dışarı!

Google, üreticilere donanım tarafında sunduğu bu muazzam gereksinimlere ek olarak işin yazılım tarafına da el atmış. Yine içeriden gelen bilgilere göre Google, OEM üreticilerinden bundan sonra satışa sundukları katlanabilir akıllı telefonlarında tüketicilere, en az 2 ana Android sürüm güncellemesi ve 3 yıl güvenlik desteği vermelerini isteyebilir.

Google, zaten kendisi cihazları için 5 yıla kadar güvenlik güncellemesi ve 3 ana Android sürüm güncellemesi verme taahhüdünde bulunuyor. Diğer taraftan Samsung ve Oppo da, özellikle amiral gemi cihazları için aşağı yukarı 5 yıl güvenlik güncellemesi yayınlayacağının sözünü veriyor. Android sürüm güncellemeleri konusunda iki şirketin eline de su dökecek firma yok. Yine de Google’ın, bu konuda belirli bir standart oluşturması bence gerekli.

Google, katlanabilir cihazlar için zorunlu tutacağı iddia edilen bu gereksinimler hakkında şu ana kadar herhangi bir açıklama yapmadı, ancak Voice Tekno olarak gelişmeleri takip etmeyi sürdüreceğiz. Google katlanabilir akıllı telefonlar için standartlar belirleyecek, peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Fikirlerinizi lütfen yorumlar bölümünden bizimle paylaşın.

Yazı Kaynakları
https://www.gsmarena.com/google_might_implement_hardware_requirements_for_future_foldables-news-59530.php
Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım

Uzun yıllardır teknoloji ile iç içeyim. İlk bilgisayar kullanmaya başladığım 2012 yılından beri, teknoloji benim en büyük tutkum oldu. İlerleyen yıllarda çeşitli konularda kompozisyonlar yazdım ve bazı yarışmalarda derece de elde ettim. Teknoloji araştırmalarımı YouTube, diğer teknoloji platformları ve forumlarda yaptım ve bugün bunlara ek yabancı kaynaklar ve makale tarzı içerikleri de inceliyorum. 2017 yılında yazım alanında edindiğim tecrübeleri insanlara aktarmak amacıyla Voice Tekno web sitesini kurdum ve o günden bu güne yazdığım haber ve özgün içeriklerle okuyucularımı memnun etme çalışmalarım devam ediyor. En büyük hayalim, bu platformu tanınan, bilinen bir yer ve teknoloji deyince insanların aklına gelen ilk platformlardan biri haline getirmek. Gelecekte bu konuda daha çok çalışma yapmayı ve iş birliklerimizi geliştirmeyi hedefliyoruz.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir