1. Anasayfa
  2. Genel

Forza Motorsport (2023) İnceleme!

Forza Motorsport (2023) İnceleme!
0

Yapımcı:

Turn 10

Yayıncı:

Xbox Game Studios

Çıkış tarihi:

10 Ekim, 2023

Türler:

Yarış, Simülasyon

2023 Yılı biz oyuncular için oldukça dolu geçen bir yıl oldu. Yılın daha başında Dead Space Remake, Resident Evil 4 Remake, Hogwarts Legacy gibi bir çok oyun oynama ve bitirme fırsatı bulduk. Kimini beğendik, kimini beğenmedik. Ama ne olursa olsun doluluğuyla hatırlanacak bir yıl olduğu gerçeği var ortada.

2023 yılı oyun açısından dolu geçtiği gibi, firmaların da erişilebilirlik özellikleri bakımından atağa geçtiği bir yıl oldu. Bağımsız firmalar oyunlarına erişilebilirlik getirmeye başladı, onları takip eden büyük firmalar da bu özelliklerin nasıl getirileceğini öğrenmek ve böyle bir adım atmak istediklerinden erişilebilirlik danışmanlarıyla çalışmaya başladılar.

Bu danışmanlardan biri olan Brandon Cole, önceden Sony ile çalışmış ve The Last of Us Part I ve Part II için erişilebilirlik danışmanlığı yapmıştı. Bunu bilen ve bu konuda attığı adımları yetersiz gören Microsoft ise onunla iletişime geçti ve bu yazıma da konu olacak olan Forza Motorsport’un erişilebilirlik özellikleri için onunla birlikte çalışmaya başladı. (İnceleme diye girdik yılın özetini çıkartıyoruz gibi ama hadi neyse)

Bunları yazmam gerektiğini düşündüm çünkü bu oyunu oynamamı sağlayan adamı sizin de ucundan kıyısından tanımanızı istedim. Kendisi şu an zaten erişilebilirliği olan As Dusk Falls’a danışmanlık yapmaya başladı. Oyunun en büyük eksiği olan sinematiklerde ne olduğunu belirten açıklamaları getirmek için çalışıyor diyorum ve artık konuyu değiştiriyorum. :)

Yarış oyunları ile geçmişim PS2 dönemine dayanır. Zamanında tüm yarış oyunu severler gibi Need for Speed: Underground 2’de az araç sürmemişimdir. O zamanlar ağır oyuncu olan babam (halen öyledir) oyunu bitirmiş, alınabilecek tüm araçları almıştı. Ben ise istediğim aracı söyler, o alana kadar bekler ve kontrolcüyü ondan aldıktan sonra aracı boş yollarda herhangi bir şeye çarpana ve çıkmaza sokana kadar sürerdim. Çocukluğumun en güzel yıllarıydı. Yazıma konu olan Forza ile ise herhangi bir geçmiş hikayem bulunmuyor. Sadece Sony tarafına (artık PS özel yazmıyorum çünkü öyle ya da böyle her oyun PC’ye geliyor) çıkan Gran Turismo ve Forza’nın bir zamanlar ağır rekabette olduğunu, hatta sonrasında Forza’nın ezici üstünlük sağladığını biliyorum. Bir de kardeşimle Gran Turismo 3: A-Spec oynamıştım biraz. :)

Sonrasında Forza sadece pist yarışlarına odaklanmayı bırakıp, simülasyon olmayan Horizon serisini çıkardı ama o başka bir videonun konusu. :)

İnceleme başlasın artık. :)

Forza Motorsport, neden olduğunu anlamadığım bir şekilde 2023 senesinde kendini Reboot etme ihtiyacı duydu. Neden olduğunu anlamadım diyorum çünkü ilk 7 oyun Motorsport için ne ifade ediyorsa, yeni çıkan Motorsport’ta aynıymış gibi geliyor bana. Diğer oyunların sadece videosunu izlediğim içindir belki de.

Hikaye:

Oyunda çeşitli yarış etkinliklerine çeşitli sınıflardan araba alıp, o arabaları geliştirip etkinliklere katılıp yarışıyoruz. Yani bir hikayesi olmasını beklesem de, ne yazık ki beklediğimi bulamadım.

Bu etkinlikler esnasında pistlerdeki hava durumu, yarışın şartları gibi etkenler bir yarış oyunundan beklediğiniz gibi değişebiliyor. Gece yarışları, günlük güneşlik havalarda yarışlar, fırtınalı havalarda yarışmak gibi pek çok seçenek bulunuyor. Hikaye yani kariyer modunda hava durumu, gün döngüsü, kaç rakibin sizinle yarışacağı, hangi pistte yarışacağınız gibi özellikler size otomatik olarak sunuluyor, siz herhangi bir değişiklik yapamıyorsunuz.

Yarıştığınız hava durumuna bağlı olarak size yarış esnasında bilgi veren takım arkadaşınızın iletişim sistemi çalışmayabiliyor. Örneğin fırtınalı bir havada yarışıyorsanız o yarış esnasında iletişim sisteminiz çalışmıyor, ne tarafa ne şekilde döneceğinizi söyleyemiyor. Fırtına hafiflediğinde ise tekrar aktif hale geliyor. Bu da gerçekten yarışıyormuş hissini vermeyi başardı bana.

Kariyer modu 35-40 saatlik bir oynanış sunuyor.

Çeşitli sınıflardan araç seçip yarışabileceğinizi söylemiştim. Kariyer modunda ilk seçtiğiniz sınıfın herhangi bir önemi çoğunlukla olmuyor. Çünkü sizden belirli bir seviyede araç isteyen bazı yarışlar oluyor. Bunu da aracınızı geliştirerek arttırabiliyorsunuz.

Car XP sistemi:

Az önce yazdığım gibi bazı yarışlarda aracınızı geliştirmeniz gerekiyor. Bunu da ister kariyer modu dışında başka bir rakibin o pistteki zaman rekorunu geçme modu, pistte sadece sizin olduğunuz test sürüşü modu, ya da kendi ayarladığınız şartlara göre yapay zeka yarışçılarıyla yarışarak yapabiliyorsunuz. Bu modlarda aracınızı sürdüğünüzde virajlarda dönmenizin kusur oranına göre, zaman rekorunu kırmanıza göre, ya da yarışlarda her bir aracı geçtiğinizde aldığınız Car XP’leri araç üzerinde kullanarak arttırabiliyorsunuz.

Microsoft, Forza Motorsport’u tanımlarken CarPG terimini kullanıyor. Bunun nedeni ise az önce yazdığım gibi Car XP kasarak aracınızın seviyesini yükseltmeniz. Oyuna getirdiği bu özelliğin RPG oyunlarındaki gibi işe yaradığını söylüyor. Haksız da sayılmaz, çünkü az önce yazdıklarımı yaparak D sınıfından aldığınız bir aracı, X Sınıfına kadar yükselte biliyorsunuz ki ben en fazla P sınıfına kadar yükselte bildim. Yani X Sınıfı işlevsiz bir sınıf olmuş.

Araçlara her 5 seviyede bir yeni parçalar açılıyor. Bu parçalar için de Car XP kullanıyorsunuz. Dilerseniz geliştirme ile uğraşmak istemiyorsanız benim gibi tek tuşa basarak o an açılan tüm üst seviye parçaları XP’niz yetiyorsa araca uygulayabiliyorsunuz.

Sanırım önceki oyunlarda sadece yarışı bitirmek parçaları açmak için yeterli oluyormuş, ama öncekileri oynamadığımdan bir şey diyemeyeceğim.

Garaj:

Aldığınız her araç beklendiği gibi garaja ekleniyor. (çok şaşırtıcı) Satın alma menüsünde oldukça fazla araç çeşitliliği var. Öyle ki daha önce duymadığım markalardan bile araçlar oyuna eklenmiş. Ne yazık ki hepsini alıp deneme fırsatım olmadı ama bunu yapmak oldukça zaman harcatır diye düşünüyorum. Bir gün yaparım.

Aynı aracın farklı renklerini de garaja katabiliyorsunuz ve bunları ister Online ister Offline yarışlarda kullanabiliyorsunuz. Ama aldığınız her araç kariyer modunda kullanılamıyor.

Araçları almak için gereken krediyi ise oyunun tüm modlarında kazanabiliyorsunuz. Kaçıncı olduğunuza göre verilen kredi değişiklik gösteriyor, ama sonuncu olsanız bile fazla fazla kredi veriyor, bu da para kasmayı ve istediğiniz aracı almanızı kolaylaştırıyor.

Aldığınız aracı ister varsayılan renklerde, ister metalik, krom ve benzeri renklerde satın alabiliyorsunuz. Bütün arabaları değişik bir mavi renk yaptım. :)

Grafikler, Müzikler ve sesler:

Çoğu Forza oyuncusu grafiklerin eski Motorsport’larda daha iyi olduğunu, bu oyunda ise kötüleştiğini söylüyor ama ben görebildiğim kadarıyla böyle bir şey fark etmedim. Tüm ayarlar Ultra, RTX Overdrive modu açık ve DLSS kalite modunda oynadım ve grafikler bana oldukça güzel geldi. Düşük grafiklerde görmem daha da zorlaşacağı için her şeyi arttırdım. :) PC platformunda optimizasyonun batırıldığını söyleyenler de oldu ama ben sadece bir kere oyundan atması dışında bir sorunla karşılaşmadım.

Müzikler sadece oyunun menüsünde ve yarışa giriş esnasında çalıyor ve aynı müziklerin devamılar. Yani Menüde o an hangi müzik çalıyorsa yarışa girerken de aynı müziğin devamı çalıyor, herhangi bir değişiklik yok, yarış esnasında çalan müzik te yok. Bunu Spotify kullanarak kendiniz karşılamak zorundasınız. En azından ben öyle yaptım. :)

Müzikler açısından bir artı belirtecek olursam girdiğiniz menüye göre müziğin değişiyor olması diye bilirim. Yani değişmiyor da o an çalan müziğe daha heyecanlı ritimler ekleniyor, sakinleşiyor ve benzeri.

Araç sesleri ve ortam sesleri de bana oldukça güzel geldi. Araçları geliştirdikçe değişen seslerini duymak muazzam hissettiriyor. İlk seviye bir araç neredeyse hiç ses çıkartmazken son seviyelere yakın çıkarttığı ses ben buradayım dedirtiyor.

Erişilebilirlik:

Eveeeet, geldik bu mevzuya.

Erişilebilirlik olarak oyunda oldukça fazla seçenek bulunuyor. Aracı ne tarafa döndüreceğinizi belirten ses ip ucu, sinematik açıklamalar, diskalifiye ses ip uçları, engel ip ucu gibi sesli erişilebilir özellikler var. Bunların yanında aracı isterseniz kendinizin sürmeyeceği bir erişilebilirlik modu, kendinizin sürebileceği ama dönmenin ve çeşitli manevraların yapay zekaya bırakılmış bir erişilebilirlik modu, görsel olarak renk körlüğü modları, ekran okuyucu desteği, bu erişilebilirlik desteklerinden ne kadar yararlanıp yararlanmayacağınızı seçtiğiniz bir mod ve daha fazlası yer alıyor. Ben dönme ve çeşitli manevraları tamamen yapay zekaya bıraktım, kendim gazladım, ekran okuyucu ve sinematik açıklamaları açtım ve keyifime baktım. Tabi sizin ihtiyacınızı karşılayacak daha fazla özellik var dediğim gibi.

Artılar ve eksiler:

Artılar:

Uzun kariyer modu

PC performansı (en azından benim için)

Grafikler çok iyi (görebildiğim kadar)

Araç sesleri muhteşem, seviye arttıkça artan seviyeyi hissedebiliyorsunuz kulağınızda

Araç XP sistemi

Çeşitli hava durumları ve gün döngüsünün bulunması

Erişilebilirliğin arşa çıkmış olması (Devam et Microsoft, keşke Starfield’ta da Brandon Cole ile çalışsaydın)

Eksiler:

Hikayenin bulunmaması (kim hikaye bekler ki demeyin, ben bekliyorum ve önceki Horizon oyunlarında olmamasına rağmen 5’te vardı belki bir sonraki Motorsport oyununda olur)

Müziklerin yarış esnasında çalmaması

Erişilebilirliğin bazen düzgün çalışmaması (bu güncelleme ile düzeltilebileceği için bu özelliklerden bahsederken yazmadım)

Son olarak şunu belirteyim, kendim ilk defa bu kadar büyük ölçekte bir yarış oyunu oynadım, bu yüzden yazarken nasıl yazacağımı bilemedim. Herhangi bir kusurum olduysa, ya da beklentilerinizi karşılamayan bir yazı ortaya koyduysam özür diliyorum.

85.

Forza Motorsport (Steam)

Forza Motorsport (Microsoft)

Forza Motorsport (erişilebilirlik sayfası)

Reaksiyon Göster
  • 3
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım

Boş zamanlarında müzikle uğraşan, neredeyse 5 yaşından beri oyun oynayan, bilim kurgu seven bir garip adam. Sitenin oyun editörü. A.K.A. İncelemeci ve Erişilebilirlikçi çocuk.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir