1. Anasayfa
  2. Genel

Facebook, Ürün isimleriyleKarıştırılabilecek Alan Adlarını Dolandırıcılık Sebebiyle Dâvâ Ediyor

Facebook, Ürün isimleriyleKarıştırılabilecek Alan Adlarını Dolandırıcılık Sebebiyle Dâvâ Ediyor
In this photo illustration the Facebook icon is seen displayed on smartphone screen in this illustration photo taken in Poland on February 19, 2020. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images)

Facebook, insanları dolandırmak ve kimlik avı amaçlı açılan alan adlarını kaldırmak için çalışmalarını sürdürüyor. Şirket, bunun için alan adı kayıt kuruluşu Namecheap ve vekil servisi Whoisguard’a dâvâ açtığını duyurdu. Facebook’a göre dolandırıcılar, insanları Facebook uygulama ve ürünleriyle bağlantılı olduklarını düşündürmek ve insanları dolandırmakamacıyla alınmış 45 alan adı kaydetti. Whoisguard’ın kaydedilmesine izin verdiği alan adları arasında instagrambusinesshelp.com ve whatsappdownload.site gibi alan adları bulunuyor.

Facebook, Ekim 2018 ile Şubat 2020 tarihleri arasında Whoisguard’a birden fazla talepte bulunduğunu ve alan adları hakkında bilgi paylaşmasını istediğini belirtti. Bir sürü talebe rağmen şirket, Facebook’a şüpheli alan adları ile ilgili bir bilgi sunmadı veya bu alan adları için her hangi bir işlem yapmadı.

Facebook yaptığı açıklamada: Hedefimiz insanlara zarar vermek isteyenlere karşı bir şeyler yapmak ve insanları alan adı sahtekârlığı ve kötüye kullanımdan korumak, bu amaçla yasal işlemler yapmaya devam edeceğiz. İfadelerini kullandı.

Facebook, benzer bir dâvâyı geçtiğimiz yıl OnlineNIC alan adı kayıt kuruluşuna karşı açmıştı. Bu davada firma, OnlineNIC’in bildirdiği 20 URL için siber güçlerin inceleme yapmasına izin vermişti.

Alan adı dolandırıcılığı günümüzde sıkça karşılaşılan bir durum. Türkiye açısından baktığımızda banka ve firmalar adına açılan sahte giriş sayfaları yüzünden bir çok kullanıcı mağdur oluyor. Ancak kendi hizmetleri için titiz davranan Facebook, bu reklamları engelleyemiyor. Twitter’da da benzer şekilde, reklam politikalarında bazı açıklar veya gevşeklikler var ve bu tip reklamlar çok hızlı yayılıyor. İlerleyen günlerde ne olacağını göreceğiz ancak resmi bağlantılar ve bunların yönlendirdiği bağlantılar dışında gelen bağlantılara tıklamamaya ve bu sitelere kişisel bilgilerinizle giriş/kayıt olmamaya özen gösterin. Facebook gibi platformların standart reklamlarında genellikle .com’u kullandığını ve kullanım oranı düşük alan adı uzantılarını kullanmadığını unutmayın. Aynı zamanda kısaltma içeren, ek ad içeren (FB-portal veya Facebook Messenger kullan) gibi sayfa adlarıyla reklam vermediğini ve reklamları genelde diğer reklamlardan ayrı bir şekilde gösterdiğini unutmayın. Bu tarz Facebook’tan geldiği söylenen bir E-posta alırsanız, bu E-postanın Facebook’ta kayıtlı olup olmadığını araştırın. Kişisel bilgilerinizi talep eden E-postaları dikkate almayın ve silin.  Bakalım bu davanın sonucu ne olacak?

Bu konu hakkında fikirleriniz neler?

KAYNAĞI GÖRÜNTÜLE

Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım

Uzun yıllardır teknoloji ile iç içeyim. İlk bilgisayar kullanmaya başladığım 2012 yılından beri, teknoloji benim en büyük tutkum oldu. İlerleyen yıllarda çeşitli konularda kompozisyonlar yazdım ve bazı yarışmalarda derece de elde ettim. Teknoloji araştırmalarımı YouTube, diğer teknoloji platformları ve forumlarda yaptım ve bugün bunlara ek yabancı kaynaklar ve makale tarzı içerikleri de inceliyorum. 2017 yılında yazım alanında edindiğim tecrübeleri insanlara aktarmak amacıyla Voice Tekno web sitesini kurdum ve o günden bu güne yazdığım haber ve özgün içeriklerle okuyucularımı memnun etme çalışmalarım devam ediyor. En büyük hayalim, bu platformu tanınan, bilinen bir yer ve teknoloji deyince insanların aklına gelen ilk platformlardan biri haline getirmek. Gelecekte bu konuda daha çok çalışma yapmayı ve iş birliklerimizi geliştirmeyi hedefliyoruz.

Yazarın Profili