1. Anasayfa
  2. Genel

Çerçeveleri Kaldırıyoruz, Ekranı Katlıyoruz, Söyleyin, Biz Nereye Gidiyoruz?

Çerçeveleri Kaldırıyoruz, Ekranı Katlıyoruz, Söyleyin, Biz Nereye Gidiyoruz?
0

Teknoloji öyle hızlı gelişiyorki, eskiden düşündüğümüzde hayal olan herşey bir bir gerçekleşiyor. Bundan 20 yıl önce kimsenin aklına çerçevesiz ekranı bırakın, akıllı telefon bile gelmezdi. Fakat teknoloji sınırları zorlamaya başladı.

Elinizde bir ekran tuttuğunuzu hayal edin. Kağıt gibi, dümdüz bir ekran. Acaba nasıl olurdu? Mesela 5.1 inçlik Galaxy S6’daki tüm çerçeveleri kaldırırsak ortaya 4.6 inç civarı bir ekran boyutu çıkacaktır. Bizde S6 boyutlarında, 5.8 inçlik bir akıllı telefona sahip olabilirdik…

Biraz geçmişe gidersek, ilk İphone’un boyutu 3.5 inçti. O ekran, zamanının en büyüğüydü ve bu kadar büyük telefonun ne kadar gerekli olabileceğiyle ilgili tartışmalar ortaya çıktı. Şimdi, Huawei Mate 20X 7.2 inçlik ekrana sahip ve yine çok büyük olduğundan bahsediyoruz. Piyasada olan hiç bir yeniliğe kullanıcılar hemen alışamaz..

Çerçevesiz ekran tipini ilk DELL’in XPS 13 modelinde (2015) gördük. Bilgisayarlar için önemli bir devri başlatan bu modelin sadece bir kaç rakibi bulunuyordu, fakat son zamanlarda bu alandada yarış başladı. 2016’nın Ekim ayında Xiaomi, Mix modeliyle %83’lük bir ekran gövde oranıyla karşımıza çıktı. 2013 yılında duyurulan akıllı telefonların çoğu %66 civarı ekran kasa oranlarına sahipti.

EEEE bu ilk Xiaomi’nin aklınamı geldi?

Hayır, 2015 yılında ZTE’nin çerçevesiz ekrana sahip bir akıllı telefon duyuracağı iddiaları ortada dolaşmaya başlamıştı. Fakat firmadan böyle bir girişim görememiştik. Samsung ve Apple gibi markalarda bu maaliyeti yüksek teknolojiyi kullanmak için henüz erken olduğunu düşünüyordu. Aslında bu işin bahane kısmı, markalaşmış firmalar müşteriyi kaybetme riski alamaz. Bu teknolojinin insanlar tarafından nasıl karşılanacağını ön göremeyen firmalar klasik cihazlar üretmeye devam etmişlerdir.

Ancak işin gerçeği bu kadar geçmişte değil. Diğer firmalarda 2016 yılında bu tarz çalışmalara başlamışlardı.

Bu 2 devin elinde büyük bir koz vardı. Çerçevesiz ekranı ilk önce Apple yada Samsung yapsaydı şuan “cesurlar” listesinde olacaklardı bana göre. Fakat onların daha büyük bir avantajı vardı. Xiaomi tüm dünyada değilken onlar çoğu ülkede satış yapıyordu.

Samsung, o yıl yaşanan Galaxy Note 7 faciasından sonra müşterilerinin ilgisini tekrar çekme amacıyla S8 modeline yoğunlaştı.

Bazı arkadaşların aklına “nasıl 2016’da başlamışlar” gibi sorular takılabilir. Bunu izah etmem gerekirse, o sene (2016) içerisinde çoğu kez S8’in çerçevesiz bir ekrana sahip olacağına dair sızıntılar vardı. Elbetteki sızıntılar gerçeği yansıtmıyordu, fakat insanları heyecanlandırmak için oldukça yeterliydi..

Dönelim konumuza, S8 için ilk yayımlanan sızıntı görseller çok abartılıydı. Fakat sonraları ürün şekillendi. %84 ekran kasa oranına sahip S8, 29 Mart 2017 tarihinde düzenlenen etkinlikte duyuruldu.

Ticarette düşünen değil, hızlı olan kazanır lafı burada pek işlemedi. Sebebi, Samsung, Galaxy S8’in tanıtımını çok iyi yaptı. Hem ülkemizde hem tüm Dünya’da. Xiaomi, ürünlerinden çok fazla kar elde etmek istemediği için TV reklamları yerine YouTube videolarını kullandı.

Fakat bu reklamlardada hedef mevcut Xiaomi modellerinin satıldığı yerlerdi. Samsung ise çoğu ülkede reklam ve pazarlamayı çok iyi yaptı.

Evet, Samsung bir bomba patlattı fakat sözde asıl bombayı 12 Eylül 2017’de Apple attı. Düzenlediği etkinlikte çıkardığı teknolojileri yeniymiş gibi sundu, fakat çentik bile kendine ait bir şey değildi.

Parmak hareketleri ve çentiği getirdi diye Apple, aslında ilk sonsuz ekranı yapan firma ol(muş).

Buradan sonra çok bir değişiklik olmadı, Mate 20’ye kadar. Huawei, 10 gün önce duyurduğu cihazıyla su damlası boyundaki çentiği hayatımıza soktu.*

Şimdi bizi neler bekliyor?

Ortaya çıkan söylentilere göre Samsung, sensörleri ve ön kamerayı ekrana gömecek bir teknoloji üzerinde çalışıyor. 2020 yılında duyurulacak Samsung modellerinde yer alması beklenen teknolojinin sonsuz ekran teknolojisinde bir ilk olacağı kesin.

Fakat bunun öncesinde, büyük olasılıkla Samsung ve Huawei’den katlanabilir telefon göreceğiz. Samsung, 7 Kasım’da düzenleyeceği geliştirici konferansında katlanabilir akıllı telefonu duyuracak.

Katlanabilir akıllı telefon önemli bir dönüm noktası olacak, çünkü artık cebimizdeki 5.1 inçlik akıllı telefon 10 inçe kadar yükselebilecek. Buda cebimizde aynı zamanda bir tablet taşıyacağımız anlamına geliyor.

Katlanabilir akıllı telefonlar çerçevesiz olarak duyurulsa güzel olurdu, ancak ürünlerin menteşeli yapısı nedeniyle bu ne yazıkki mümkün olmayacak. 2020’li yıllarda firmalar bunada bir çözüm üretecektir.

Samsung’un tek hedefi telefonları katlamak değil. Firma, hayatımızdaki herşeyi daha küçük ama daha kullanılabilir hale getirmek için çalışıyor. Bu yüzden laptop ve tablet çalışmalarındada bulunuyor.

‘Yeni türev, delikli ekran!

Samsung, bugün Çin’de kendi üretmediği Galaxy A6’yı satışa sundu. Bundan sonra firma, noktalı bir ekrana sahip Galaxy A8’in resmini gösterdi, fakat cihaz ile ilgili bir çıkış tarihi açıklanmadı.

Delikli ekran ile Samsung, ekranın üstünde bir yere ön kamera ve sensörleri yerleştirecek. En azından benim anladığım, bu donanımlar çentikten bağımsız cihaz üzerinde duracak.

Bunun bize zararı, ekrana her baktığımızda sanki bir leke, çatlak varmış izlenimini bize çağrıştıracak. Ne yapalım, 2020’ye kadar bekleyeceğiz.

İşin birde maddi boyutu var. Fakat buna, ayrı bir yazıda deyineceğiz. Serinin bir sonraki bölümünde görüşmek üzere!

Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım

Uzun yıllardır teknoloji ile iç içeyim. İlk bilgisayar kullanmaya başladığım 2012 yılından beri, teknoloji benim en büyük tutkum oldu. İlerleyen yıllarda çeşitli konularda kompozisyonlar yazdım ve bazı yarışmalarda derece de elde ettim. Teknoloji araştırmalarımı YouTube, diğer teknoloji platformları ve forumlarda yaptım ve bugün bunlara ek yabancı kaynaklar ve makale tarzı içerikleri de inceliyorum. 2017 yılında yazım alanında edindiğim tecrübeleri insanlara aktarmak amacıyla Voice Tekno web sitesini kurdum ve o günden bu güne yazdığım haber ve özgün içeriklerle okuyucularımı memnun etme çalışmalarım devam ediyor. En büyük hayalim, bu platformu tanınan, bilinen bir yer ve teknoloji deyince insanların aklına gelen ilk platformlardan biri haline getirmek. Gelecekte bu konuda daha çok çalışma yapmayı ve iş birliklerimizi geliştirmeyi hedefliyoruz.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir