1. Anasayfa
  2. Genel

BİR MİCROSOFT FACİYASI OLAN WİNDOWS PHONE NASIL BİTTİ?

BİR MİCROSOFT FACİYASI OLAN WİNDOWS PHONE NASIL BİTTİ?
0

Microsoft, bazı konularda günümüz teknolojilerinin öncüsü olmuştur. İlk internet tarayıcılarından biri olan İnternet explorer’da buna bir örnektir. İşletim sisteminde görselliğe, her cihazla uyumluluğa önem veren Microsoft son 14 yılın teknolojilerine pek ayak uyduramadı.

2007 yılında duyurulan ilk İphone modeliyle Mobil çağ resmen başladı. Apple’dan sonra Google çok geç kalmadan Android işletim sistemini duyurdu ve bir çok üreticiye pazarladı. Üreticiler hem uygun fiyatlı, hemde kullanışlı ürünler satışa sunmaya başladılar. Bu sayede Android kısa sürede İos’un en büyük rakibi haline geldi. Bu durumu umursamayan Nokia ise hala Symbian işletim sistemli telefonlar üreterek piyasada tutunmaya devam ediyordu.

Microsoft’un zaten Windows Mobile isimli basit tabanlı gelişmemiş bir işletim sistemi bulunuyordu. Bu durumu çok da umursamayan Microsoft, geleceği hala bilgisayarlarda görüyordu.

Kısa vadede mobil cihazlar o kadar başarı gösteremesede İnsanlaarın ihtiyaçları artmaya başladı. Bu nedenden dolayı bir çok tüketici, Nokia gibi eski nesil cihazları bırakıp Apple, Samsung gibi akıllı telefon üreticilerinin cihazlarını tercih etmeye başladılar. Bu vesile ile tuşlu cihazlar önem ve değer kaybetmeye başlarken, akıllı telefonlar ise gelişimini sürdürmeye devam etti. Bu, bilgisayar kullanım sürelerinide etkiledi, bir çok kullanıcı Mail gönderme, video izleme, Facebook/internette gezinme gibi işlerini akıllı telefonlarıyla yapmaya başladı.

Microsoft ise durumun ciddiyetini anlayarak mobil işletim sistemini geliştirmeye odaklandı. Ayrıca rakiplerinden geri kalmamak için Windows 8 işletim sistemiyle masaüstü kullanıcılarını resmen yok saydı. Bir çok kişi Windows 8 lisansı satın almadı. Üreticilerin bir kısmı cihaz üretmeye yanaşmadı.

Kullanıcıları en çok mutsuz eden başlat menüsünün kaldırılıp yerine metro (modern) arayüzün getirilmesi oldu. Dokunmatik cihazlar ile uyumlu çalışan bu özellik PC türü cihazlarda beklenen performansı veremedi. Burada başarısızlık debam ederken Nokia’da zor günler geçirmeye başlamıştı. E6 modeli ile Symbian belle, E7 modeliyle daha gelişmiş bir Symbian sürümün, 701 ve 702, N8, N9, C5-3, C7 modellerinde ise geliştirilmiş Symbian sürümleri kullandı. Ancak kullanıcılar bunların hiç birinden tatmin olamadı. Nokia, akıllı telefon bölümünde büyük kayıplar vermeye başlamıştı.

Farklı bir markayla uğraşmak istemeyen ve maaliyeti azaltmak isteyen Microsoft yeni Windows projesi için Nokia’nın birikiminden faydalanmaya karar verdi. 2012 yılının sonlarına doğru Nokia, aşamalı olarak satın alınmaya başlandı. Satın alma, Nisan 2014’de tamamlandı.

Bu antlaşmadan sonra Nokia, Microsoft’un yeni işletim sistemi Windows Phone 8 çalıştıran cihazlar üretmeye başladı. Aslına bakarsanız bu cihazlar daha öncede üretiliyordu ancak sınırlı sayıda pazarda satışa çıkıyordu. Phone 8 ile Windows, daha çok ülkede satışa çıktı. Nokia amiral, orta üst, orta, orta alt ve giriş seviyesi cihazlar üreterek Microsoft ile bağlılığını sürdürdü. İlk başta iyi satışlar elde eden Nokia Lumia modelleride bir süre sonra ilgi kaybetmeye başladı. 2014 yılında satın alımın tamamlanmasıyla birlikte Windows Phone, tüketicilerin gözünden tamamen düştü. Kullanıcılar Nokia’nın yazılımlarını kullanıyorlardı ve Nokia, o zaman kullanıcıların hoşuna gidecek bir çok yazılım piyasaya sürmüştü. Zaten Phone 8.1’de Windows 8.1’den 8 ay sonra meydana çıktı.

Microsoft’un asıl hedefi bilgisayarlar, tabletler ve akıllı telefonlar ile eş zamanlı çalışabilen bir platform oluşturmaktı. Ne yazıkki Windows 8 ile bunu başaramadı. Ayrıca mağaza çok yetersiz kaldı. Kullanıcılar, yeni çıkan uygulamaların büyük bir kısmından marum kaldılar. Var olan uygulamalar ise çok sık güncellenmiyordu. Ayrıca mağaza, popüler uygulamaların sahteleriyle dolmuştu. Bunun nedeni ise herkesin yazılım geliştirebileceği platformların (Project siena) gibi oluşturulması olarak gösteriliyordu. Ayrıca Microsoft, var olan geliştiricileri hiç bir şekilde teşfik etmiyordu. Ayrıca Google ile antlaşamamaları bir çok popüler uygulamaların (Gmail, YouTube gibi) WP’da bulunmamasına neden oldu. Dolayısıyla kullanıcıların Windows Phone’a verdiği şansı geri almalarına neden oldu ve kullanıcılar İOS ve Android işletim sistemli cihazlara geçmeye başladılar.

Nokia Windows Phone işletim sistemli cihaz üretmenin büyük bir hata olduğunu çok geç anladı. Adı sanı tamamen silinen Nokia, ilk önce akıllı telefon, ardından haritalar bölümünü sattı. Bu şekilde zarardan kurtulmaya çalıştı. Microsoft ile yaptığı antlaşma Nokia’ya 2017 yılına kadar akıllı telefon üretme hakkını vermedi. Bu süreye kadar film kamerası gibi çeşitli ürünler duyurdu.

Microsoft gelen güncellemeler ile kullanıcılara yeni özellikler sunmaya çalıştı. Zaman aman Google ile antlaşmaya çalıştı. Fakat Windows Phone ilgi kaybetmeye devam etti. Popüler uygulamalar Windows Phone’da olsada bazı oyunlar ve uygulamalar ya çok geç yayımlanıyor, ya da hiç yayımlanmıyordu. Windows 10 ile Phone ibaresi tamamen kaldırıldı ve tek işletim sistemi sıfatına geçildi. Windows 10, her yerde Windows 10 olarak anılmaya başladı. Fakat bu sürüm, Windows 10’un çıkışından çok uzun süre sonra yayımlandı. Ayrıca bir çok cihazada güncelleme verilmedi. Bu kişilerde cihazlarını terk etmeye başlayınca Windows Mobil projesi yavaş yavaş sahneden çekildi.

Microsoft 2016 yılında önce amiral gemi cihaz üretmeyi bıraktığını bildirdi. Geçen yıl ise artık yeni bir cihaz üretilmeyeceğini, güvenlik hariç hiç bir güncelleme yayımlanmayacağını açıklayarak işletim sistemini resmen rafa kaldırdı. Yaklaşık 1.5 yıl süren kan kaybı bu şekilde sonuçlandı. Microoft, rakiplerine boyun eymek zorunda kaldı.

Microsoft’un en büyük hatası yazılımcıları desteklememek oldu. Bunun yanı sıra işletim sisteminin büyük bir kısmı kapalı kaynak kodlu olduğu için Android’deki kadar sisteme erişilemiyordu. Windows 10 mobil ile Microsoft Android uygulamalarını WM’de çalıştırabilecek bir özellik duyurddu. Fakat arayğz ve uygulama uyuşmazlıkları bunun nee kadar kötü bir fikir olduğunu gösterdi.

Nokia döneminde firmanın geçmiş deneyimlerinden faydalanılarak çok iyi cihazlar üretildi. Örneğin Lumia 1020 o dönemin en iyi kameralarından birini barındırıyordu. Haritalar hizmeti ise dönemin Google Maps hizmetine göre oldukça iyidi Nokia’nın işten çekilmesiyle Windows Phone’un hiç bir anlamı kalmadı. Ayrıca 2015 yılının Ekim ayında duyurulan Lumia 950, bir çok ülkede çok geç satışa çıktı. Örneğin Türkiye’de Mayıs 2016.

Ayrıca işletim sistemi son zamanlarında hiç umursanmadı. Hele kullanıcı görüşleri hiç dikkate alınmadı. Hatta bazı güzel özellikleri yeni güncellemelerle güncellemek yerne kaldırdılar.

Sonuç olarak ilk zamanlar gayet güzel giden Windows Phone, daha sonra bir çöplük oldu ve kokmaya başlayınca çöp kutusuna gönderildi.

Sizce Microsoft, Windows Phone’ı geliştirmek için ne yapmalıydı?

Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım

Uzun yıllardır teknoloji ile iç içeyim. İlk bilgisayar kullanmaya başladığım 2012 yılından beri, teknoloji benim en büyük tutkum oldu. İlerleyen yıllarda çeşitli konularda kompozisyonlar yazdım ve bazı yarışmalarda derece de elde ettim. Teknoloji araştırmalarımı YouTube, diğer teknoloji platformları ve forumlarda yaptım ve bugün bunlara ek yabancı kaynaklar ve makale tarzı içerikleri de inceliyorum. 2017 yılında yazım alanında edindiğim tecrübeleri insanlara aktarmak amacıyla Voice Tekno web sitesini kurdum ve o günden bu güne yazdığım haber ve özgün içeriklerle okuyucularımı memnun etme çalışmalarım devam ediyor. En büyük hayalim, bu platformu tanınan, bilinen bir yer ve teknoloji deyince insanların aklına gelen ilk platformlardan biri haline getirmek. Gelecekte bu konuda daha çok çalışma yapmayı ve iş birliklerimizi geliştirmeyi hedefliyoruz.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir