1. Anasayfa
  2. Android

Bir Markanın Fan Boyu Olmak!

Bir Markanın Fan Boyu Olmak!
0

Gerek ülkemizde gerek dünyanın geri kalanında, bir markaya aşırı bir şekilde hayranlık söz konusu olabiliyor. Öyle ki bu hayranlık, bir süre sonra taraf tutmaya dönüşüyor ve insanlar birbirleriyle kavga etmeye başlıyor.

Fakat şöyle bir sorun var, hiçbir firma, babasının hayrına size hizmet vermiyor. Siz bir ürün veya hizmeti elde etmek için para ödüyorsunuz ve bu ürün/hizmete sahip oluyorsunuz. Ödediğiniz parayı sadece aldığınız şeye değil, ona karşılık alacağınız desteğe de ödüyorsunuz ve aslında 2 şey alıyorsunuz.

Bu konumuzun dışında, başka bir zaman  bunu da değerlendiririz. İşte bu üründen ve aynı markadan aldığımız diğer ürün ve hizmetlerden memnun kaldığımızda o markaya belli bir hayranlık besliyoruz.

Bu aslında çok normal, yani bir markayı sevebilirsiniz. Fakat bu ssizi objektiflikten uzaklaştırıyorsa bir sorun var demektir. Bu durum sadece bir teknoloji firması için değil, her şey için geçerli ve bir nebze de tehlikeli.

Bu yazımda, genel olarak Apple üzerinden yorum yapacağım ancak söylediklerim, tüm markalar için geçerli. Yani siz Samsung, Huawei gibi firmalar için bunu yapıyorsanız bu bakış açısından vazgeçmeniz gerekiyor.

Webtekno ve diğer platformlardaa gördüğüm yorumları baz alarak bir değerlendirmede bulunacağım.

İlk öncelikle, aşırı savunuculuk yapıp diğer markaları  yok saymaktan bahsedelim. Öncelikle böyle bir değerlendirme olmaz. Şu anda hiçbir üretici, parçalarını %100 kendisi üretmiyor. Apple; RAM, ekran gibi bazı parçalarını Samsung ve Toshiba gibi üreticilerden alırken, işlemcisini ise TSMC’ye ürettiriyor. Yani şirket, neredeyse sadece yazılımı kendi teknolojisiyle üretior. Tabii işlemci yonga setlerini de kendisi tasarlıyor, bunu yapan üretici sayısı çok az.

Buradan anlıyoruz ki Apple, var olmak için diğer üreticilerden faydalanmak zorunda. Biliyoruz ki Samsung’tan daha başarılı bir ekran üreticisi neredeyse yok.

Buz dağına başka bir açıdan bakalım,  Google. Biliyorsunuz Google, Android işletim sistemiyle mobil alanda Apple’ın tek rakibi konumunda. Apple, daha çok profesyonel kullanıma odaklanırken Google son kullanıcıya hitap etmeyi genellikle amaçlıyor. Tabii Samsung gibi üreticiler cihazlarını iş kullanıcıları için optimize ediyor ve yeni özellikler ssunuyorlar, o yüzden saf Android, tüketiciler tarafından pek tercih edilmiyor.

Bu 2 şirket, rakip olmalarına rağmen aralarında önemli bir anlaşma var. Google, iPhone’ların arama motorunun Google Search olması için şirkete her yıl 1 milyar Dolar para ödüyor. Bu sayede Google, İphone’larda en çok kullanılan arama motoru oluyor.

Benzer şekilde Apple’ın Apple Music uygulaması da Android’te yer alıyor, ve böylece şirket, İphone veya İpad kullanmasalar dahi tüketicilerden para kazanabiliyor. Samsung, belki ürettiği telefon adedinden daha fazla ekranı Apple, Xiaomi, Oppo ve Huawei gibi çeşitli üreticilere satıyor.

Bu şirketlerin varlığı, bize önemli bir fırsat. Çünkü yenilikler yapan şirketler birbilerinden ilham alıyor ve bu sayede teknoloji, çok hızlı bir şekilde gelişiyor. Samsung olmasa Apple’dan, Apple olmasa Samsung’tan göremeyeceğimiz bir sürü özellik var.

Yani sonuç olarak, Apple bir diğerleri tek, aşırı derecede mantıksız bir düşünce şekli. Firmalar birbirlerinden sürekli ilham alıyor, sürekli yeni şeyler öğreniyor, birbirleriyle sürekli iletişim ve iş birliği halinde oluyorlar. Her firmayı, rakip veya düşman yerine, bilişim dünyasına kattıklarıyla değerlendirmek gerekiyor.

Gelelim Apple’ım var diye haba atıp, diğer ürünlere çöp diyenlere. Öncelikle sizi tebrik ediyorum, çünkü aynı zamanda kendi telefonunuza, tabletinize veya bilgisayarınıza da çöp diyorsunuz, nedeni, bu cihazlarda Apple’ın farklı markalardan aldığı bileşenler bulunuyor.

Apple, büyük bir teknoloji şirketi olabilir, ama mükemmel olamaz. Hiçbir firma da, mükemmel olduğunu iddia edemez. Her üreticiyi sektöre kattıkları ile değerlendirip, bunlar için kavga etmezsek gayet iyi olacak.

Şunu unutmayın, her firma bir ilki kazandırır. Apple olmasaydı bir akıllı telefon, Samsung olmasaydı bilgisayar gibi kullanılabilen bir telefon, Huawei olmasaydı çok iyi fotoğraf çeken kameralar olmazdı. O yüzden rekabet iyidir, iyidir, iyidir..

Sizin para verdiğiniz üreticiler için kavga etmenize hiç gerek yok. Onlar bunu yapmıyor, sürekli çalışıyorlar, sürekli iş birliği içindeler. O yüzden bugün, bu noktadalar. Bizim de kavgayı bırakıp birlikte çalışmamız gerekiyor.

Yazımı beğendiniz mi?

 

Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım

Uzun yıllardır teknoloji ile iç içeyim. İlk bilgisayar kullanmaya başladığım 2012 yılından beri, teknoloji benim en büyük tutkum oldu. İlerleyen yıllarda çeşitli konularda kompozisyonlar yazdım ve bazı yarışmalarda derece de elde ettim. Teknoloji araştırmalarımı YouTube, diğer teknoloji platformları ve forumlarda yaptım ve bugün bunlara ek yabancı kaynaklar ve makale tarzı içerikleri de inceliyorum. 2017 yılında yazım alanında edindiğim tecrübeleri insanlara aktarmak amacıyla Voice Tekno web sitesini kurdum ve o günden bu güne yazdığım haber ve özgün içeriklerle okuyucularımı memnun etme çalışmalarım devam ediyor. En büyük hayalim, bu platformu tanınan, bilinen bir yer ve teknoloji deyince insanların aklına gelen ilk platformlardan biri haline getirmek. Gelecekte bu konuda daha çok çalışma yapmayı ve iş birliklerimizi geliştirmeyi hedefliyoruz.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir