1. Anasayfa
  2. Genel

Aktif Gürültü Engelleme (ANC) ile Pasif Gürültü Engelleme Nedir, Aralarındaki Farklar Nelerdir?

Yeni yazımızda kulak üstü ve TWS kulaklıklarda adını sıkça duyduğumuz ANC (Aktif Gürültü İptali) ve Pasif Gürültü Engelleme özelliklerinin ne olduğunu anlattık ve bunlar arasındaki farklardan bahsettik. Yazı daha çok, ANC teknolojisinin tanıtımı gibi oldu ama olsun, size iyi okumalar...

Aktif Gürültü Engelleme (ANC) ile Pasif Gürültü Engelleme Nedir, Aralarındaki Farklar Nelerdir?
0

Teknolojik bir ürün satın alırken, teknik özellik tablosunda, inceleme videolarında ve pek çok yerde, ne olduğunu bilmediğimiz veya benzer isimli 2 özelliğin farkını merak edebiliyoruz. İzlediğimiz videolarda genelde, bu tarz özelliklerin detaylı olarak anlatıldığını görmeyiz.

Kulaklıklarda gördüğümüz gürültü engelleme özellikleri de bunlardan biri. Pasif gürültü engelleme, aktif gürültü engelleme, şu şöyle çalışıyor, bu böyle çalışıyor diye diye sizin de kafanız karışıyor ve bu 2 şeyin arasındaki farkı merak ediyorsanız, doğru yerdesiniz. Bu yazımızda, ANC ve PNC arasındaki farkları tanıyacağız.

Gürültü engellemenin ne olduğunu tanıyarak başlayalım, kulağınıza kulaklığınızı taktığınızda, çevredeki sesleri sizin için izole eden teknolojiye gürültü engelleme denir. Gürültü engelleme, interaktif olduğunda ANC (Aktif Gürültü Engelleme/İptali) adını alır ve aslında, gürültü engelleme özelliği anlatılırken genel manada bahsedilen budur.

Gürültü engelleme hem TWS, hem de kulak üstü kablolu/kablosuz kulaklıklarda bizi karşılayan bir teknolojidir.

Pasif gürültü iptali: Kulak içi kulaklıklarda yer alan silikonların kulağınızın etrafını sarması sonucunda, bu silikon sayesinde olan bir gürültü engelleme tipidir. Burada, aslında her hangi bir teknoloji yoktur, bu yüzden elde ettiğiniz deneyim oldukça sınırlı olur.

Aktif Gürültü İptali (ANC): Pasif gürültü engellemenin aksine burada, adı üstünde aktif bir şekilde çalışan bir teknoloji vardır. Kulaklığınız, üzerinde yer alan mikrofonlar yardımıyla, çevredeki sesleri dinler ve bu seslerin tam tersi yönünde frekanslar üreterek, sesin size ulaşmasını engeller. Bu sayede, gürültü sizin müzik ve seyir keyfinizi bölmez.

ANC teknolojisinin verimliliği, hangi seviyeye kadar gürültüyü engelleyebileceği gibi konular kulaklık üreticilerine göre değişiklik gösteriyor. Mesela, Huawei’in FreeBuds 3 TWS kulaklığı, 15 desibele kadar gürültü engelleme desteği sunarken, yine şirketin FreeBuds Pro’su, 30 desibele kadar gürültüleri filtreleyebiliyor. Yani arada 2 katlık bir fark söz konusu.

Kulaklık üreticileri, ANC’yi ayarlamanız için size de bırakabilir, otomatik olarak yapılandırılabilecek şekilde de sunulabilir. Mesela, Samsung’un Galaxy Buds 2’si, direkt gürültüyü engellemek yerine, o anın koşullarına uygun olarak kendisini ayarlayabiliyor. Diyelim ki siz bir restorandasınız ve kulağınızda kulaklık var ve aynı zamanda, ANC özelliği de açık. Siz bir şeyler sipariş etmek için garsona seslendiğinizde kulaklık, konuştuğunuzu anlayarak şeffaf moda geçiyor ve hem kendi sesinizi hem de karşınızdaki kişinin sesini duyabiliyorsunuz. Standart ANC ve pasif gürültü engelleme özelliklerinde bu tarz şeyler bulunmuyor, birisinde zaten hiçbir ayar şansınız yok.

ANC, son 2 yıldır, genellikle üreticiler tarafından ayarlanabilir şekilde sunuluyor. Otomatik olması veya manuel olması, müşterinin tercihine bırakılıyor. Ayrıca, şeffaflık modu, kısmi gürültü engelleme ve tamamen gürültüyü filtreleme gibi seçenekler, kulaklığınız kulağınızdayken dış dünya ile ne kadar bağlantıda kalacağınızı belirlemenizi sağlıyor.

Pasif gürültü engellemede, ANC’nin aksine dışarıda yürürken, otobüsteyken veya gürültünün hissedilebileceği bir ortamdayken, dışarıdaki sesleri rahatlıkla duyabiliyorsunuz, çünkü silikonlu kulak ucunun filtreleyebileceği gürültü maalesef çok sınırlı. Ancak ANC, aktif bir şekilde ters frekans ürettiği için, sizi tüm bu seslerden arındırabiliyor.

Ancak aktif gürültü engelleme, her ne kadar çok iyi bir teknoloji gibi görünse de, belirli durumlarda çok tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Mesela, trafikte yürürken, gürültü engellemeyi kapatmanız veya varsa kulaklığınızı şeffaf moda geçirmeniz oldukça faydalı olacaktır. Eğer bunu yapmazsanız, çevreden gelen sesleri duyamazsınız ve ani bir tehlike durumunda ölüm riskiyle baş başa kalabilirsiniz.

ANC özelliği; spor salonundayken, ofiste klima gürültüsünden kurtulmak isterken, metrobüste veya metroda gelen motor sesini duymak istemiyorken oldukça işinize yarayacaktır. Ayrıca, dışarıdan gelen seslerin filtrelenmesi sayesinde, kulaklığınızdan aldığınız ses size çok daha doyurucu ve berrak gelecektir.

Son olarak, pasif gürültü engellemede bu seçeneklerin hiçbiri mevcut değil, tamamen kulaklıkla birlikte gelen silikonun sınırlarına bağlı olmak zorundasınız. Eğer yeri geldiğinde gürültüden kurtulmak isterseniz, ANC’nin iyi bir şekilde sunulduğu bir kulak üstü veya TWS kulaklık seçmenizde fayda var.

Evet, iyi sunulduğu diyorum çünkü üstünde her ANC desteği olduğu yazan kulaklık, maalesef o kadar başarılı değil. Bu sebepten ötürü almayı düşündüğünüz kulaklığı iyi bir şekilde araştırmalı ve sunduğu gürültü engellemenin performansını incelemelisiniz. Eğer hafif bir filtreleme işinizi görüyorsa ve ben metrobüs sesinden, dedikodu cümlelerinden rahatsız olmuyorum diyorsanız, silikonla desteklenen bir gürültü engelleme işinizi görecektir. Ama ben, ANC destekli bir ürünün alınması taraftarıyım.

Bu yazımızda sizlerle hem ANC (Aktif Gürültü Engelleme) hem de pasif gürültü engelleme özelliklerini tanıdık ve ANC’nin neden daha iyi olduğunu anlattık. Peki siz, ANC teknolojisi hakkında ne düşünüyorsunuz? Fikirlerinizi ve sonraki içeriklerimiz için önerilerinizi yorumlara bekliyoruz.

Reaksiyon Göster
  • 3
    alk_
    Alkış
  • 5
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 1
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım

Uzun yıllardır teknoloji ile iç içeyim. İlk bilgisayar kullanmaya başladığım 2012 yılından beri, teknoloji benim en büyük tutkum oldu. İlerleyen yıllarda çeşitli konularda kompozisyonlar yazdım ve bazı yarışmalarda derece de elde ettim. Teknoloji araştırmalarımı YouTube, diğer teknoloji platformları ve forumlarda yaptım ve bugün bunlara ek yabancı kaynaklar ve makale tarzı içerikleri de inceliyorum. 2017 yılında yazım alanında edindiğim tecrübeleri insanlara aktarmak amacıyla Voice Tekno web sitesini kurdum ve o günden bu güne yazdığım haber ve özgün içeriklerle okuyucularımı memnun etme çalışmalarım devam ediyor. En büyük hayalim, bu platformu tanınan, bilinen bir yer ve teknoloji deyince insanların aklına gelen ilk platformlardan biri haline getirmek. Gelecekte bu konuda daha çok çalışma yapmayı ve iş birliklerimizi geliştirmeyi hedefliyoruz.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir