1. Anasayfa
  2. Android

Zuckerberg: App Store Tekel Konumda, Apple ABD Tarafından İncelenmeli!

Zuckerberg: App Store Tekel Konumda, Apple ABD Tarafından İncelenmeli!
0

ABD’li şirketlerin birbirleriyle aralarında oluşan kriz tüm hızıyla devam ediyor. Biliyorsunuz, 2 hafta önce yaptığım haberde ABD komitelerinden birinin (Antitröst) ülkesindeki çoğu şirkete yönelik çalışma yaptığını aktarmıştık. Fakat bu durum, ondan farklı. Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg, Apple’ı tekelcilikle suçlayarak ABD’den şirketi incelemesini istedi.

Wall Street Journal’e göre Zuckerberg, Facebook’u hükümet saldırılarından koruma ihtiyacı doğana kadar siyasetle pek alakalı değildi. Ancak bu durumdan sonra şirket, ABD hükümeti ile doğrudan iletişim kurmaya başladı. Her neyse, Facebook, yine bir dev olan Apple’a karşı bir hamle girişiminde.

Zuckerberg’e göre ABD, Apple’ı daha fazla incelemeli

Evet, yukarıda boş verin demiştim ya, şimdi işte geldik antitröst olayına. Facebook, antitröst ihlalleri nedeniyle büyük bir baskı altında kaldı ve yanlış bilgi ve komplo teorilerinin platformda yer alması sebebiyle yoğun bir eleştiri bombardımanına tutuldu. Firma güçlü politikacılar ve medya ajanslarıyla da iletişim kurdu, bu da Facebook’un başını iyice ağrıtabilecek bir durumdu. Neyse, ABD’deki 2 büyük siyasi parti bu sebeplerden ötürü Facebook’a karşı bir tavır aldı. Daha sonra bu odağa kullanıcılar da dahil oldu ve iş tabiri caizse Arap saçına döndü.

Bütün bunlara rağmen, hatta bunlar sayesinde, kusura bakmayın, 2016 yılında geliri 28 milyar dolar’ın altında olan Facebook, geçen yıl bunu 70 milyar Dolar’ın üstüne çıkartmayı başardı ve hızlı bir şekilde büyümeye devam ediyor.

Facebook, TikTok üzerindeki olası bir ABD yasağından CEO'sunun Trump danışmanlarıyla olan bağlarının sorumlu olduğunu reddediyor - Zuckerberg, App Store'u tekel olarak adlandırıyor ve Apple'ın ABD hükümeti tarafından incelenmesi gerektiğini söylüyor.

Facebook, TikTok’a yönelik olası bir ABD yasağından CEO’sunun Trump’ın danışmanlarıyla olan bağlarının sorumlu olduğunu reddediyor. Fakat bu konuyla ilgili söylentiler ve yapıldığı söylenen görüşmeler var. Hatta yapılan bu görüşmelere aşina olanlar, Facebook yöneticisinin, TikTok’un ABD operasyonlarını tartışmak için ABD başkanının damadı ve Hazine Bakanı Steven Mnuchin ile bir araya geldiğini söylüyor. Bir Facebook sözcüsü, şirketin Başkan Trump’ın İcra Kararına dahil olduğunu ve TikTok’un ana şirketi ByteDance’ın ABD operasyonlarından kendisini geri çekmesini talep ettiğini yalanladı. Biliyorsunuzdur, eğer Çinli popüler video paylaşım platformu TikTok’un ABD faaliyetleri, yerel bir şirkete devredilmezse uygulama, önümüzdeki ayın sonundan itibaren ülkede yasaklanacak.

Facebook sözcüsü yukarıdaki açıklamaya ek olarak şunları söyledi: “[Bay Zuckerberg] Yönetiminin TikTok’u yasaklamaya teşvik eden herhangi bir ifadesi yok, bu şekilde bir ima yanlıştır”.

Evet, yazımızın konusu olan Facebook Apple meselesine geliyoruz. Yine bu olayın da perde arkası hakkında fikir sahibi olan kaynaklar diyor ki Zuckerberg, ABD hükümet yetkililerine Apple’ın MacOS gibi işletim sistemlerini içeren büyük bir yazılım ailesi olduğunu ve Facebook’la Apple’ın aynı oranda incelemeye tabi tutulmasının doğru olmadığını, kendilerine büyük sıkıntı veren bu sürecin Apple tarafında neredeyse hiçbir sıkıntıya yol açmadığını söyledi. Zuckerberg buna dayanarak, Apple’ın daha fazla, her departmanının detaylı bir şekilde incelenmesini istiyor. Yani anlayacağınız Facebook, şartların eşit olmamasına rağmen inceleme biçiminin aynı şekilde olmasından şikayetçi. Ama Amerika, Facebook’un dediği kadar derin bir inceleme yapar mı onu bilemeyeceğim, neticede ülkede İOS ve iPadOS gibi Apple ürün ve yazılımları fazlaca kullanılıyor. Ayrıca Apple’ın ülkede belli bir saygınlığı var.

Facebook, Google’ın Alphabet ana şirketi de dahil antitröst soruşturmaları kapsamında incelenen 4 firmadan biri. Bu 4 şirket arasında Amazon da var.

Biz diğerlerini bir kenara bırakalım, soruşturma sonucunda Facebook, kendisine ait olan WhatsApp ve Instagram gibi platformları bağımsız hale getirmek zorunda bırakılabilir.

Facebook’un CEO’su geçen ay şöyle bir açıklama yapmıştı: “Telefonlara uygulamalar açısından nelerin geldiği konusunda Apple’ın kesinlikle tek taraflı kontrole sahip olduğunu düşünüyorum. Sanırım yaklaşık 50 Akıllı telefonu olan Amerikalıların ve dünya çapında çok daha fazla insan. Sanırım bir milyardan fazla Apple cihazı var. Bu yüzden insanların App Store’un bu kontrolü hakkında araştırması gereken bazı durumlar olduğunu düşünüyorum ve bunun rekabet dinamiği açısından sağlam olup olmadığı konusunda endişelerim var.” Yine Zuckerberg, “Apple’ın rekabeti engellediğini” ve “platformu tekel yaptığını” vurgulayan açıklamalarda bulunmuştu.

Facebook, Android ve Google Play ile bu sorunları yaşamıyor çünkü Google, kullanıcıları tek bir uygulama mağazasına mahkum etmiyor. CEO’nun bu konuyla ilgili ifadesi şöyle: “Bir geliştirici olarak, Google Play Store’da uygulamanızı yayımlayamazsanız veya ondan memnun değilseniz, en azından uygulamanızı insanların cihazlarına taşımanın daha bir sürü yolu var. Ve bu, insanların uygulama ihtiyaçları konusunda tamamen içeri kapalı olmayacağı anlamına geliyor. Google’ın tercih etmediği bir şeyi özgürce yapabiliyoruz, bunun gerçekten önemli olduğunu düşünüyorum, insanların bir şeyler yaratmak isterlerse bunu kullanıcılara sunmanın farklı yolları olması.”

Bazı kaynaklar, Zuckerberg’in Apple’dan rahatsız olmasının gerçek sebebinin, Apple’ın iOS 14 ile başlattığı ve reklam takibini zorlaştıran gizlilik değişiklikleriyle ilgili olduğunu söylüyor. Tabii ben burada takdiri size bırakıyorum.

Konuyla ilgili benden bir yazı ister misiniz?

https://www.phonearena.com/news/zuckerberg-wants-more-scrutiny-of-apple-by-us-government_id127897

Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım

Uzun yıllardır teknoloji ile iç içeyim. İlk bilgisayar kullanmaya başladığım 2012 yılından beri, teknoloji benim en büyük tutkum oldu. İlerleyen yıllarda çeşitli konularda kompozisyonlar yazdım ve bazı yarışmalarda derece de elde ettim. Teknoloji araştırmalarımı YouTube, diğer teknoloji platformları ve forumlarda yaptım ve bugün bunlara ek yabancı kaynaklar ve makale tarzı içerikleri de inceliyorum. 2017 yılında yazım alanında edindiğim tecrübeleri insanlara aktarmak amacıyla Voice Tekno web sitesini kurdum ve o günden bu güne yazdığım haber ve özgün içeriklerle okuyucularımı memnun etme çalışmalarım devam ediyor. En büyük hayalim, bu platformu tanınan, bilinen bir yer ve teknoloji deyince insanların aklına gelen ilk platformlardan biri haline getirmek. Gelecekte bu konuda daha çok çalışma yapmayı ve iş birliklerimizi geliştirmeyi hedefliyoruz.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir