1. Anasayfa
  2. Genel

WhatsApp Genel Müdürüne Göre Telegram Kullanıcılarını Şifreleme Konusunda Kandırıyor!

WhatsApp'ın şu anki genel müdürü Will Cathcart, Twitter hesabı üzerinden rakibi Telegram'a sataştı. Kendisi, Telegram kullanan kişilerin, WhatsApp kullananlara kıyasla daha az güvende olduklarını söyledi ve Telegram'da, uçtan uca şifrelemenin başlangıçta etkin olmamasını eleştirdi. Ek olarak, ona göre Telegram'daki grup sohbetlerinin şifrelenmemesi büyük bir risk. WhatsApp'ın başkanı, ayrıca Wired tarafından yazılan bir makalenin sonuçlarından da Tweet'lerinde bahsetti ve bu makalede, Telegram'a ilişkin enteresan şeyler var. Telegram'ın konum API'sı, bir süre önce kullanıcıların konum bilgilerini açık bir şekilde servis etmesiyle gündem olmuştu. WhatsApp, güvenlik konusunda öne çıktığı alanlarla Telegram kullanıcılarını kendisine bağlamaya çalışıyor. Detaylar haberimizde...

WhatsApp Genel Müdürüne Göre Telegram Kullanıcılarını Şifreleme Konusunda Kandırıyor!
0

WhatsApp genel müdürüne göre Telegram kullanıcılarını şifreleme konusunda kandırıyor. Bildiğiniz gibi Meta’nın sahibi olduğu WhatsApp platformu, kullanıcıların iletişim güvenliği ve gizliliği için pek çok çalışma yapıyor. Bu çalışmalar arasında hiç şüphesiz en dikkat çekeni, uçtan uca şifreleme.

WhatsApp, paylaştığınız durum güncellemeleri de dahil olmak üzere, grup ve bireysel sohbet mesajlarınız da dahil uygulamada yaptığınız her şeyi uçtan uca şifreleme teknolojisiyle koruyor, daha doğrusu koruduğunu iddia ediyor. Uçtan uca şifrelemede, sizin tüm yazışmalarınız, bağımsız olarak çalışan bir şifreleme aracı tarafından yüksek güvenlik derecesiyle şifreleniyor ve yazışmalarınızı bu sayede, WhatsApp da dahil hiçbir üçüncü taraf inceleyemiyor. Uçtan uca şifreleme, bugün pek çok mesajlaşma servisinde kendisine yer buluyor ve bunlara, FaceBook’un diğer uygulamaları da dahil. Ayrıca farklı kategoride hizmet veren çeşitli uygulama ve web siteleri de bu teknolojiyi kullanabiliyor.

Uçtan uca şifreleme yani E2EE teknolojisini gördüğümüz bir diğer popüler mesajlaşma uygulaması da, özellikle Meta’nın yeni gizlilik sözleşmesinden sonra 100 milyona yakın kullanıcı kazanan Telegram platformu. Telegram, o günden bugüne kullanıcılarına hep, diğer platformlara kıyasla daha güvenli olduğunu ve kullanıcı gizliliğine saygı duyduklarını ifade ediyor. 

Fakat dev mesajlaşma servisinin ezeli rakibi ve şu anda pazar lideri olma konumunu da koruyan WhatsApp, Telegram ile aynı fikirde değil. WhatsApp genel müdürüne göre Telegram kullanıcılarını şifreleme konusunda kandırıyor.

WhatsApp genel müdürüne göre Telegram kullanıcılarını şifreleme konusunda kandırıyor, peki kendisi, bu sözüyle neyi anlatmak istiyor?

OTOMOTİV KATEGORİSİNDEN İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Xiaomi’nin Otomobil İşinde Hedefleri Büyük: 20 Yıl İçerisinde İlk 5’e Girmeyi Hedefliyoruz!

ANDROID KATEGORİSİNDEN İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: OnePlus 11 Çin Sürümlerinde Bölge Kilidi Var!

iOS KATEGORİSİNDEN İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: iPhone 15 ve iPhone 15 Plus Daha Büyük Kamera Çıkıntısıyla Gelecek, Peki Neden?

DONANIM KATEGORİSİNDEN İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Qualcomm Oryon CPU’ya Sahip İlk İşlemcisini Test Etmeye Başladı!

WhatsApp, daha doğrusu sahibi olduğu ana şirket Meta, bir süredir anlık mesajlaşma servisleri tarafında diğer rakiplerine karşı saldırı halinde. 

Haberimizin konusu Telegram çekişmesinden birkaç ay önce FaceBook ve Meta CEO’su Mark Zuckerberg, WhatsApp’ın Apple’ın iMessage servisinden çok daha güvenli olduğunu öne sürmüştü. Bildiğiniz gibi iMessage, iPhone kullanıcılarının kendi aralarında sadece internet bağlantısı kullanarak, anlık mesajlaşma yapmalarına olanak sağlayan bir Apple servisi. WhatsApp’tan tek farkı, iMessage, yalnızca Apple kullanıcılarını birbirine bağlıyor. 

Her neyse, şimdi de Meta’nın hedefinde, asıl büyük rakibi Telegram var. WhatsApp’ın başkanı Will Cathcart, Telegram’ın pek de göründüğü kadar güvenilir olmadığını ima eden bir paylaşımı Twitter hesabı üzerinden yaptı.

Cathcart, Telegram konusundaki endişelerini somut bulgularla dile getirmeyi tercih etmiş. Kendisi paylaşımında, Wired tarafından yazılan bir makaleye atıfta bulunmuş ve bunun yanında, uçtan uca şifreleme (E2EE) uygulamasına yönelik kendi eleştirisinden alıntı yapmış.

Cathcart’a göre Telegram’ın E2EE özelliği, bağımsız taraflarca doğrulanmadı ve bu, güvenliğe gölge düşürebilecek bir durum. Bunun yanı sıra Cathcart, Telegram uygulamasında yer alan uçtan uca şifreleme özelliğinin bazı kusurları olduğunu da ifade ediyor. 

WhatsApp müdürü tarafından belirtilen sorunların en başında, E2EE’nin, varsayılan olarak etkinleştirilmemiş olması var. Yani, siz Telegram’ı yükleyip bir hesap oluşturduğunuzda, uçtan uca şifrelemeyi ayrıca manuel olarak açmanız gerekiyor, aksi takdirde mesajlarınız şifrelenmiyor.

Kendisinin bahsettiği ikinci sorun ise, uçtan uca şifreleme teknolojisinin Telegram grup sohbetlerinde kullanılamıyor olması. Yani uçtan uca şifrelemeyi etkinleştirmiş bile olsanız, her hangi bir grup sohbetinde, mesajlarınız, E2EE ile korunmuyor. Telegram, E2EE’nin grup sohbetlerinde kullanılamamasının sebebi olarak, sohbetlerin yedeklenmesi sırasında yaşanabilecek bazı sorunları gösteriyor. 

WhatsApp Telegram’a karşı saldırırken sizce onlar bu iddiaları cevapsız mı bırakacak? Tabii ki hayır. Hatta, Telegram tarafı da WhatsApp platformuna ilişkin kendi endişelerini bir süre önce dile getirmişti. 

Mesela Telegram yetkililerine göre WhatsApp’ın sohbetleri Google Drive’a yedeklemesi riskli. Çünkü sohbetlerin kendisi E2EE ile şifrelense de, sohbet yedekleri şifrelenmiyor ve bu, kullanıcıların güvenliği için bir risk oluşturuyor. 

Telegram’a göre devlet yetkilileri, adli soruşturma süreçlerinde, Google Drive yedeklerinden dolayı WhatsApp yerine Google’a talepte bulunarak, kullanıcıların mesajlaşmalarını isteyebilir. Zaten ortada şifreleme falan da yok, herkes için hava hoş diyorlar yani.

Tabii şu unutulmamalı, yazının en başında da belirttiğimiz gibi bu 2 platform birbirinin rakibi ve elbette, her ikisi de birbirlerine karşı, daha üstün olduklarını söyleyen bu tarz çalışmalar yapma hakkına sahipler. Bu nedenle, bu meselelere fazla kafa yormak bence bir şey ifade etmiyor, hangisi işinize gelirse onu kullanın, emin olun, ikisi güvenlik açısından birbirlerinden çok da farklı değil.

Telegram eleştirisi hakkında daha fazla ayrıntı için Cathcart’ın Twitter başlığına buradan ulaşabilirsiniz.

Wired tarafından paylaşılan makale de, bence okunmaya değer. WhatsApp genel müdürünün de atıfta bulunduğu bu makale, görünüşe göre Rus yetkililerin gizli Telegram sohbetlerine erişimi olduğu birkaç örneği anlatıyor. Üstelik daha da kötü olan, Telegram’ın güvenlik açısından kusurlu olan konum API’sı, söylentilere göre kullanıcılarının konumlarını yaklaşık 3km/2mi yarıçapına kadar sızdırmış olabilir. 

Telegram, daha sonra bu konu hakkında bir açıklama yaparak, API’sını elden geçirdiğini söyledi fakat, bu sorunu gerçekten çözdü mü ondan emin değiliz. 2 platform arasındaki savaşın, kısa vadede bir kazananı olacak gibi görünmüyor, tabii bardağa diğer tarafından bakarsak, WhatsApp liderliği kaptırmadığından halen bir numara.

WhatsApp genel müdürüne göre Telegram kullanıcılarını şifreleme konusunda kandırıyor, peki siz, bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Siz, kullandığınız mesajlaşma servisinde güvenliği hangi sıraya koyuyorsunuz? Fikirlerinizi lütfen yorumlar bölümünden bizimle paylaşın.

Yazı Kaynakları
https://www.gsmarena.com/whatsapp_head_criticizes_telegram_for_misleading_its_users_over_its_encryption-news-57545.php
Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım

Uzun yıllardır teknoloji ile iç içeyim. İlk bilgisayar kullanmaya başladığım 2012 yılından beri, teknoloji benim en büyük tutkum oldu. İlerleyen yıllarda çeşitli konularda kompozisyonlar yazdım ve bazı yarışmalarda derece de elde ettim. Teknoloji araştırmalarımı YouTube, diğer teknoloji platformları ve forumlarda yaptım ve bugün bunlara ek yabancı kaynaklar ve makale tarzı içerikleri de inceliyorum. 2017 yılında yazım alanında edindiğim tecrübeleri insanlara aktarmak amacıyla Voice Tekno web sitesini kurdum ve o günden bu güne yazdığım haber ve özgün içeriklerle okuyucularımı memnun etme çalışmalarım devam ediyor. En büyük hayalim, bu platformu tanınan, bilinen bir yer ve teknoloji deyince insanların aklına gelen ilk platformlardan biri haline getirmek. Gelecekte bu konuda daha çok çalışma yapmayı ve iş birliklerimizi geliştirmeyi hedefliyoruz.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir