1. Anasayfa
  2. Genel

Vivo X100 Pro İşlemcisi Stres Testine Sokuldu, Sonuçlar Beklendiği Gibi!

Vivo'nun MediaTek'in en yeni amiral gemisi yonga seti Dimensity 9300'den güç alan akıllı telefonu X100 Pro, stres testine sokuldu. MediaTek'in bu işlemcisi, 4 adet Cortex X4 Prime çekirdek kurulumuna sahip olmasıyla dikkat çekiyordu, ancak merak edilen tek soru, bu yüksek performans çekirdeklerinin pratikte bir şey ifade edip etmediğiydi. İşte sanıyoruz, yavaş yavaş bu sorunun cevabı geliyor. Detaylar haberimizde...

Vivo X100 Pro İşlemcisi Stres Testine Sokuldu, Sonuçlar Beklendiği Gibi!
0

Vivo X100 Pro İşlemcisi stres testine sokuldu. Dev işlemci üreticisi MediaTek’in Dimensity 9300 yonga setinden güç alan Vivo X100 Pro, MediaTek’in bu yıl neyi doğru, neyi yanlış yaptığını anlamamızı sağlayacak yeterince veriyi bize verdi.

MediaTek, Qualcomm’un Snapdragon 8 Gen 3 amiral gemisi çipinin tanıtımından çok kısa bir süre sonra kendi üst seviye yonga seti Dimensity 9300’ü bizlerin beğenisine sunmuştu. Nasıl ki Snapdragon 8 Gen 3’ü ilk kullanan bir Xiaomi 14 Pro akıllı telefon varsa, Dimensity 9300’ü kullanan da bir Vivo X100 Pro akıllı telefon var ve her 2 model de, bize 2024 yılında fazlaca göreceğimiz bu 2 işlemci hakkında detaylı bilgiler veriyor. Yok, bunlar teknik bilgilerden ibaret değil, daha çok, bu işlemcilerin ne kadar rekabetçi olacaklarıyla ilgili.

MediaTek’in Dimensity 9300’ü, rakibi Qualcomm’dan farklı olarak, tam 4 adet Cortex X4 Prime yüksek performans çekirdeğine ev sahipliği yapıyordu. Bunun yanında çipte, 4 adet de yine yüksek performans gösteren Cortex A720 çekirdekleri yer alıyor. İlk bakışta, tabiri caizse “büyük bir çılgınlık” olarak yorumlayabileceğimiz bu çekirdek kurulumunun, ısınma ve verimlilik sorunlarıyla gündeme gelebileceği düşünülüyordu. İşte merakları giderecek, hikayenin üzücü sonu yavaş yavaş ortaya çıkıyor. Vivo X100 Pro işlemcisi stres testine sokuldu ve MediaTek’in, işlemcisinde sadece yüksek performans ünitelerine yer vermesinin ne kadar yanlış bir karar olduğunu bize gösterdi.

Vivo X100 Pro işlemcisi stres testine sokuldu, peki sonuçlar bize ne söylüyor?

OTOMOTİV KATEGORİSİNDEN İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Huawei ve Changan Otomotivde İnovasyon İçin Güçlerini Birleştiriyor!

GENEL KATEGORİSİNDEN İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Sony Xperia 1 VI ve 5 VI Sahtecilikle Mücadele İçin Dijital İmza Özelliği Sunacak!

ANDROID KATEGORİSİNDEN İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Realme GT5 Pro 7 Aralık’ta Tanıtılacak!

FİNANS KATEGORİSİNDEN İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Honor da Halka Arz Oluyor, İşte Detaylar!

iOS KATEGORİSİNDEN İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Touch ID Apple Cihazlara Geri Dönmeyecek!

Vivo’nun en yeni amiral gemisi akıllı telefonu X100 Pro, donanım testi yapmayı seven meraklı kullanıcıların ve inceleme editörlerinin eline geçmeye başladı ve bu da, teorikte 4 adet Cortex X4 Prime çekirdeğine sahip olan, yani çok güçlü görünen MediaTek Dimensity 9300’ün bu gücünü gerçek kullanım senaryolarında ne kadar koruyabileceğini bize gösterdi.

Evet, MediaTek Dimensity 9300’de tam 4 adet Prime performans çekirdeği var, fakat bu işlemcide gücü korumak için hiçbir ekstra verimlilik katmanı yok. Ayrıca Dimensity 9300’de dahili bir soğutma bloğu da mevcut değil, Vivo da harici bir soğutma sistemi eklemeye gerek duymamış.

Bu tablo sayesinde, MediaTek Dimensity 9300’ün saf termal performansının ne kadar iyi olduğu hakkında fikir edinebiliyoruz.

Her şeyden önce ne yaparsanız yapın bu işlemciyi soğutmanız zaten çok zor. Popüler bir CPU sınırlama testinde 8 çekirdekli Dimensity 9300, yalnızca 2 dakika içerisinde performansının %54’ünü kaybetti. Stres testinde çekirdeklerden dördü 1,2 GHz’e, üçü 1,5 GHz’e ve biri yalnızca 0,6 GHz’e düşürüldü; test sonucu alınan veriler 3,25 GHz Cortex-X4 çekirdeği, üç 2,85 GHz Cortex-X4 çekirdeği ve dört 2 GHz Cortex-A720 çekirdeğinin performansıyla karşılaştırıldı.

Dimensity 9300 yalnızca 2 dakikada performansının %46'sına ulaştı

*Vivo X100 Pro İşlemcisi Stres Testine Sokuldu, Sonuçlar Beklendiği Gibi!

Bu sonuç ne kadar kötü olabilir ki? Diye sorarsanız, sizlere hemen, GSMArena’nın Snapdragon 8 Gen 2 işlemci kullanan bir akıllı telefonla yaptığı referans testinin sonucunu paylaşalım. Yapılan testte bu telefon, 10 dakikalık bir CPU kısma sürecinde performansının yalnızca %20’sini kaybetti.

CPU azaltma testi, telefonun maksimum stresle nasıl başa çıktığını görmek için tüm CPU çekirdeklerini tam hızda çalıştıracak şekilde tasarlanmıştır. Vivo X100 Pro, birçok amiral gemisi akıllı telefonda olduğu gibi dahili olarak sadece pasif bir soğutma sistemi içeriyor. Bu tip soğutma bloklarında, işlemcide oluşan ısıyı boşaltmak için buhar odası yöntemi kullanılıyor ve maalesef ki bu, 4 adet Cortex X4’ü serinletmek için yeterli değil.

Dimensity 9300’ün, aktif soğutma sistemli yani ısıyı cihazdan uzaklaştırmak için fan kullanan bir akıllı telefon veya tablet bilgisayarda daha iyi performans göstermesi beklenebilir. Örneğin oyun telefonları, Dimensity 9300’ün bu gücünden gerçekten faydalanabilir. Fakat henüz aktif soğutma bloğuna sahip, MediaTek Dimensity 9300 CPU’dan güç alan bir akıllı telefonun tanıtıldığını görmediğimiz için, bunu sınamamız mümkün değil.

Vivo X100 Pro işlemcisi stres testine sokuldu, peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? MediaTek’in bir işlemciye, verimlilik sorunlarını hesaba katmadan 4 adet yüksek performans çekirdeği yerleştirmesi sizce ne kadar doğru? Fikirlerinizi lütfen yorumlar bölümünden bizimle paylaşın.

Yazı Kaynakları
https://www.gsmarena.com/the_dimensity_9300_throttles_after_2_minutes_in_stress_test-news-60717.php
Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım

Uzun yıllardır teknoloji ile iç içeyim. İlk bilgisayar kullanmaya başladığım 2012 yılından beri, teknoloji benim en büyük tutkum oldu. İlerleyen yıllarda çeşitli konularda kompozisyonlar yazdım ve bazı yarışmalarda derece de elde ettim. Teknoloji araştırmalarımı YouTube, diğer teknoloji platformları ve forumlarda yaptım ve bugün bunlara ek yabancı kaynaklar ve makale tarzı içerikleri de inceliyorum. 2017 yılında yazım alanında edindiğim tecrübeleri insanlara aktarmak amacıyla Voice Tekno web sitesini kurdum ve o günden bu güne yazdığım haber ve özgün içeriklerle okuyucularımı memnun etme çalışmalarım devam ediyor. En büyük hayalim, bu platformu tanınan, bilinen bir yer ve teknoloji deyince insanların aklına gelen ilk platformlardan biri haline getirmek. Gelecekte bu konuda daha çok çalışma yapmayı ve iş birliklerimizi geliştirmeyi hedefliyoruz.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir