1. Anasayfa
  2. Android

Samsung’un Ne Yapmaya Çalıştığını Anlayan Var mı?

Samsung’un Ne Yapmaya Çalıştığını Anlayan Var mı?
0

Samsung, 2020 yılında çok önemli bir konuyla gündeme geldi, işlemci meselesi. Aslında bunun ilk yankıları 2019 yılında çıkmıştı ancak o zamanlarda Exynos ile Snapdragon arasındaki fark çok yüksek değildi. Ayrıca kullanıcılar, Exynos işlemcili Galaxy S10 ve Note 10 modellerinin şirketin anavatanı Güney Kore’de de satılmasından dolayı bunu mazur görmüşlerdi.

Fakat bu sene, Güney Kore’de satılan Galaxy Note 20 ve S20 modelleri de Snapdragon 865/865+ işlemciyle geldi ve bu, tüketicilerin fazlaca sinirini bozdu. Galaxy S20 satışa çıktığında, şirketin Exynos işlemci kullanmayı bırakması için bir imza kampanyası bile başlatıldı.

Samsung, her yerde aynı performansa sahip cihazları satışa sunduğunu söylese de test sonuçları öyle demiyordu. Tüketiciler, yaptıkları benchmark testlerinde %20’ye kadar bir performans farkının, SD865 ve Exynos 990 arasında olduğunu gördü.

Samsung asıl skandalı Note 20 serisinde yaptı, çünkü Snapdragon 865+’ya karşılık Avrupa’da Exynos 990 işlemcili Note 20’yi piyasaya sürdü. Burada, işlemcinin üretimde iyileştirildiğini söyleyen Samsung, yine üstüne tepkileri topladı.

Şirket, AMD ile ortak bir çalışma yapıyor ve Exynos 1000 serisinde RDNA mimarisine sahip AMD Radeon GPU’ların kullanılması planlanıyor, fakat Samsung, gücünü kanıtlamazsa başı epey ağrıyacak.

Samsung’un çift işlemci politikasından vazgeçmesi gerektiğini her zaman söylüyorum, hatta bunu Türkiye’de ve tüm dünyada söyleyen onlarca teknoloji platformu, bundan şikayetçi olan milyonlarca kullanıcı ve şirkete vereceği zararları düşünen onlarca analist varken Samsung, bu sözlere kulağını tıkamış gibi görünüyor.

Eğer Exynos 1000 de böyle bir skandalla gelirse ve şirket çift işlemci politikasından vazgeçmezse, gelecekte farklı sorunlarla karşılaşma ihtimali var.

İşlemci konusunu önerilerimizle bitirelim, Samsung, kendi işlemcisine bu kadar güveniyorsa her yerde kullansın, görelim bakalım ne olacak.

Bu işlemci konusundan bir kez daha bahsetmiştik, o yüzden daha fazla girmiyorum. Samsung tüketicilerine büyük bir ayrımcılık yaptığının farkına varmalı.

Peki sorun sadece işlemci mi? Tabii ki hayır. Bildiğiniz gibi Galaxy Note 20, Note 20 ve Note 20 Ultra olmak üzere 2 farklı modelle geldi. Standart model plastik tasarıma sahip ve bazı özellikleri kırpılmış bir modeldi ve fiyatı 949 Euro civarındaydı. Düşünün, bu kadar para veriyorsunuz, aldığınız kasa plastik.

Note serisinde plastik kasayı en son Note 3 modelinde gördük. Note 4’te kenarlarda metal çerçeve kullanan Samsung, arka kapaı ise plastik malzemeden üretmişti, fakat o dönemlerde bu kapağın tasarımı çok iyiydi. Şimdi ise S3 ve Note 2’deki gibi bir plastik arka panel ve çerçeveler var.

Samsung’un plastiğini güçlendirdiğini söyleyebilirsiniz, teknik olarak da doğru. Fakat şirket, S5 modelinde geliştirdiğini söylediği plastik kasanın soyulma sorunundan dolayı S6’da metal ve cam gövdeye geçti.

Aldığınız telefonun donanımı önemli, ancak Note 20 bir iş telefonu ve sağlam olması gerekiyor. İşte şirket, ana modelde bunu pek başaramadı.

Yanlış bilmiyorsam ana modelde Edge ekran da yok, bunun yanında 120Hz tazeleme oranı da sunulmuyor. Yani kamera lensleri ve içindeki teknolojiler dışında bayağı eskiye dönmüş bir akıllı telefon karşımızda, üstelik çok pahalı.

Bunu ilk kez söylüyorum, bu maaliyet düşürmek falan hikaye. Samsung da Apple gibi kasasındaki parayı artırmanın derdine düşmüş, ama bundan önce halletmesi gereken konular var. Mesela teknik servis.

Bir iPhone aldığınızda ve bir sorunla karşılaştığınızda Apple, size değişim yapmaya kadar bir sürü seçenek sunuyor, yani ürünümün arkasındayım diyor. Samsung ise lensi buğulanma yaptığı için servise giden Galaxy Note 20 için sorunun normal olduğunu söylüyor. İşte at ile eşek arasındaki fark gibi, Samsung ile Apple arasındaki müşteri desteği farkı.

Ayrıca Apple’da eleştirdikleri çoğu şeyi de taklit ettiler. Bunlardan bazıları artık mecburi, mesela kulaklık girişi. Ama tek model yerine 3 model yapıp bunların özelliklerini ayırmak çok da gerekli bir şey değil. Eskiden bir S, bir Note modeli çıkartan Samsung; bunları önce ikiye, sonra bu sene de üçe çıkardı. Elinde bulunan fiyat avantajını da son yıllarda kaybetmeye başladı.

Sizi bu noktaya getiren tüketiciler, ve siz onları dinlemek zorundasınız. Bugün ürününüzü satmak için kandırdığınız 1 tüketici, yarın 1 milyon olup size değer kaybettirdiğinde, artık geri dönüşü olmayan bir yola giriyorsunuz. Tıpkı Nokia gibi. Tüketicilerin fikirlerini, çalışanlarının analizlerini önemsemeyen Nokia, 2000’lerde pazarın lideriyken 2016’da tamamen pazardan silindi. Önünde böyle bir örnek var ken, bence yaptığın hatalardan vazgeç Samsung.

Samsung’un şu anda yapabileceği en önemli şey telefonlarını ayırmak. Mesela Galaxy S21 için söyleyelim, bir tepe model, bir de daha uygun fiyatlı ama düzgün bir modelle Samsung tüketicilerin karşısına çıkmalı. Tabii Apple ile rekabet etmek için bunların büyük ekranlı modelleri de satışa sunulabilir.

Note serisinin amacı zaten belli, o yüzden onda Plus ya da Ultra gibi takılara hiç gerek yok, direkt tek bir modelle satışa sunulması gerekiyor.

Gerçi şöyle bir şey de yapılabilir, uygun fiyatlı bir Galaxy S’nin yanına mükemmel bir S+, onun yanında da büyük ekranlı bir Note modeli, böylece 3 modelle olay kapanmış ve şirketin eli rahatlamış olur. Böylece güncellemeler daha hızlı gelir, sorunlar daha rahat çözülür.

Orta seviyede de model azaltmaları gerekiyor, Çinli üreticilerin yaptığı gibi kafa karıştırmalı işleri şahsen sevmiyorum.

Şu anki durumdan tespit edebildiğimiz tek şey, Samsung’un kendini batırmaya çalıştığı yönünde oluyor. Siz bu kadar eleştirinin üstüne plastik kasalı bir Note 20 ve performans olarak Snapdragon 865+’dan geri bir modeli, yüksek ve aynı fiyattan satarsan tüketici, daha iyisi var ken neden bunu alayım? Deyip İphone almakta gayet haklı ki İphone 12’nin 5G destekli en düşük modelinin 700USD civarında olması bekleniyor, artık bilmiyorum Note 20’nin hali ne olur.

Bu pazarlama stratejisinin Samsung’a zarar getirdiğini bu çeyrekte gördük ve ileride de görmeye devam edeceğiz. Çünkü şirket, aradaki performans farkına rağmen aynı paraları verip Note 20 veya S20 alan tüketicilerinden özür dilemek için hiçbir şey yapmıyor. Bakın Apple’a, adamlar bir yavaşlatma yüzünden kullanıcılarına pil değiştirme hakkı sundular.

Samsung’un 2 işlemci politikasından vazgeçip geçmeyeceğini Şubat ayında göreceğiz. Ama ben buna teknik bir engel olduğunu düşünmüyorum, çünkü Galaxy S10 Lite, tüm dünyaya Snapdragon 855 işlemciyle gelmişti. Demekki isteyince tek işlemci kullanabiliyor Samsung Amca.

Bu tarz konularda yazmaya devam edeceğim, yazmamı istediğiniz konuları belirtirseniz, özgün içeriklerimi zenginleştirmeye çalışacağım. Yazımı beğendiniz mi?

Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım

Uzun yıllardır teknoloji ile iç içeyim. İlk bilgisayar kullanmaya başladığım 2012 yılından beri, teknoloji benim en büyük tutkum oldu. İlerleyen yıllarda çeşitli konularda kompozisyonlar yazdım ve bazı yarışmalarda derece de elde ettim. Teknoloji araştırmalarımı YouTube, diğer teknoloji platformları ve forumlarda yaptım ve bugün bunlara ek yabancı kaynaklar ve makale tarzı içerikleri de inceliyorum. 2017 yılında yazım alanında edindiğim tecrübeleri insanlara aktarmak amacıyla Voice Tekno web sitesini kurdum ve o günden bu güne yazdığım haber ve özgün içeriklerle okuyucularımı memnun etme çalışmalarım devam ediyor. En büyük hayalim, bu platformu tanınan, bilinen bir yer ve teknoloji deyince insanların aklına gelen ilk platformlardan biri haline getirmek. Gelecekte bu konuda daha çok çalışma yapmayı ve iş birliklerimizi geliştirmeyi hedefliyoruz.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir