1. Anasayfa
  2. Donanım

Qualcomm’un İşlemcilerini TSMC Dökümhanelerinde Üretmesinin Gerçek Sebebi Ne?

Tayvan merkezli yarı iletken tasarımcısı Qualcomm, geçtiğimiz yıl Samsung ile yaşadığı sorunlardan sonra işlemcilerini üretmek için tekrar TSMC'nin kapısını çalmıştı. Görünen o ki firma, üretim ortağı olarak TSMC ile uzun süreler çalışmakta kararlı ve mecbur kalmadıkça Samsung veya başka herhangi bir şirketle masaya oturmakta pek istekli değil. Qualcomm'un kaygılarına yönelik detaylar haberimizde...

Qualcomm’un İşlemcilerini TSMC Dökümhanelerinde Üretmesinin Gerçek Sebebi Ne?
0

Qualcomm’un işlemcilerini TSMC dökümhanelerinde üretmesinin gerçek sebebi ne? Tayvanlı yarı iletken geliştiricisi Qualcomm, bu yıl tanıttığı Snapdragon 8 Gen 2 yonga setinin üretimi için TSMC’yi tercih etmişti. TSMC, en büyük rakibi Samsung’a kıyasla 4nm üretim teknolojisinde verimlilik açısından çok daha iyi seviyede olduğu için firmanın, önümüzdeki yıl da TSMC’den şaşması beklenmiyor. ,

Qualcomm, geçtiğimiz yıl Snapdragon 8 Gen 1 yonga setini, Samsung Foundry’nin 4nm üretim tesislerinde ürettirmişti. Verimlilik düzeyi düşük olduğu için bu işlemciyi kullanan akıllı telefonlar da dahil olmak üzere pek çok cihaz, ısınma sorunuyla gündeme gelmişti. Qualcomm da bu olaydan dersini alarak, Snapdragon 8+ Gen 1 ile TSMC’ye geri dönmüştü.

Görünüşe göre dev işlemci üreticisi, bu konuda ağzının bir kez daha yanmasını istemiyor. Yazımızda, Qualcomm’un işlemcilerini TSMC dökümhanelerinde üretmesinin gerçek sebebi ne? Sorusunu cevaplıyoruz.

Qualcomm’un işlemcilerini TSMC dökümhanelerinde üretmesinin gerçek sebebi ne? Şirket sağlam kalmakta kararlı

GİYİLEBİLİR KATEGORİSİNDEN İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Galaxy Ring’i Galaxy S24 Serisiyle Birlikte Bekliyorsanız Beklemeyin!

ANDROID KATEGORİSİNDEN İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Galaxy S24 Ultra’nın Sadece Snapdragon 8 Gen 3 Sürümünün Olacağı İddia Edildi!

GİYİLEBİLİR KATEGORİSİNDEN İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Galaxy Watch 5 ve Watch 6’ya Uyku Apnesi Tespiti Özelliği, Önümüzdeki Yıl Geliyor!

İşlemci üretiminde nanometre değeri küçüldükçe, bu işin ne kadar verimli yapılabildiği de daha fazla tartışılmaya başlandı. Bir dönemler nanometre küçültme yani işlemcilerde üretim verimliliği konusunda en büyük rakibi TSMC’nin bir adım önünde olan Samsung, bu pozisyonunu 2018 yılından sonra büyük ölçüde kaybetti ve halen de tam manasıyla toparlayabilmiş değil.

Şu anda hem Samsung Faundry hem de TSMC, 3nm üretim teknolojisiyle işlemci üretebiliyor. Güney Koreli bir haber kaynağı olan Chosun’a göre Samsung’un 3nm Gate-All-Around (GAA) üretim süreci de, TSMC’nin 3nm FinFET üretim teknolojisi de şu anda %50 verimlilik seviyesine ulaşmış durumda. Yani 2 firma da, tamamen aynı verimlilik seviyesinde işlemci üretebiliyor.

Bilgilendirmekte fayda var, Gate-All-Around (GAA) teknolojisi, transistörün dört taraftan kanalla temas etmesini sağlar, bu da akım kaçağını azaltır ve yüksek drenaj akımına izin verir. Samsung, dikey olarak yerleştirilmiş nano tabakalara sahip bu teknolojiyi 3nm üretim alanlarında kullanırken, TSMC bu teknolojiyi 2nm üretim sürecine geçtikten sonra kullanmaya başlayacak, yani bayağı zamanı var.

Samsung Faundry, popüler işlemci geliştiricilerini müşterisi haline getirmek ve TSMC’den daha iyi bir noktada olmak için yoğun çaba harcıyor. Elbette bu çabalar arasında, potansiyel müşterilere teklif götürmek de var.

Kore’den gelen bir rapora göre bu çağrıyı alan şirketlerden birisi de Qualcomm ve kendileri diyor ki, Samsung Faundry, 3nm üretim alanlarında %70 verimlilik seviyesine ulaşıncaya kadar bizim iş ortağımız olmayacak.

“Verimlilik” terimini de tam olarak ifade etmek gerekirse, yüzde ile ifade edilen bu oran, bir silikon biriminde kalite kontrolünden geçen yonga seti sayısını ifade ediyor. Mesela, Samsung’un bir 3nm üretim tesisinde 100 adet işlemci üretildiyse ve bunların 50 tanesi kalite kontrolünden geçtiyse, bu o tesisin %50 verimlilik seviyesinde üretim yaptığını gösterir.

Fakat dökümhane %30 verimlilikle de üretim yapsa, %90 üretimle de verimlilik yapsa TSMC ve Samsung gibi yonga seti üreticileri, ürettikleri her işlemcinin parasını cebe indiriyor.

Burada da Cupertinolu teknoloji devi Apple’dan bir örnek verelim, biliyorsunuz ki kendileri, Apple A17 Pro işlemcilerini TSMC’nin 3nm üretim alanlarında üretti ve iPhone 15 Pro serisinde kullandı. Şirket ile yapılan anlaşma kapsamında TSMC, şu anda ürettiği kusurlu işlemcilerin parasını da aynı şekilde Apple’dan alıyor.

Eğer Qualcomm, Samsung’a %50 verimlilik seviyesinde işlemci ürettirirse, Samsung’a kusurlu işlemciler için ödediği parayı kasasına tekrar koymak amacıyla işlemcilerinin birim fiyatına zam uygulamak zorunda kalacaktı.

3nm üretim sürecinde üretilen çipler, daha küçük transistörler kullanıyor ve transistörler arası mesafe de daha kısa oluyor. Bu nedenle, 3nm bir yonga setinin içerisine, 4nm’ye kıyasla yaklaşık %18 oranında daha fazla transistör yerleştirilebilir.

Bir işlemcide ne kadar çok transistör varsa, o işlemci o kadar çok verimli veya güçlüdür.

Bugün eğer 3nm bir yonga seti kullanan akıllı telefon satın almayı düşünürseniz, yalnızca Apple’ın geliştirdiği iPhone 15 Pro ve iPhone 15 Pro Max cihazlarını satın alabilirsiniz, çünkü bu telefonlarda 3nm verimlilik düzeyinde üretilen A17 Pro yonga seti var.

Samsung, bu yıl Çin merkezli bir bitcoin şirketine 3nm çiplerin teslimatını gerçekleştirdi. Fakat akıllı telefonlar için üretilmediğinden dolayı bu yonga setlerini üretmek çok daha kolaydı.

Öte yandan yazının en başında da belirttiğimiz gibi, Qualcomm’un kötü bir Samsung hikayesi var. 2022 yılında piyasada gördüğümüz amiral gemi akıllı telefonlara güç veren Snapdragon 8 Gen 1 işlemci, Samsung’un 4nm üretim bantlarından çıktı. Fakat %35 gibi oldukça düşük bir verim oranı Qualcomm’u fazlaca rahatsız etti ve firma bu nedenle, Snapdragon 8+ Gen 1 ile birlikte TSMC’ye geri döndü.

Bu ayın sonunda tanıtılması beklenen Snapdragon 8 Gen 3 de TSMC’nin 4nm ve 3nm üretim tesislerinde üretilecek. Fakat işler 2024 yılında tanıtılacak Snapdragon 8 Gen 4’e geldiğinde biraz değişebilir.

Deniyor ki Qualcomm, Snapdragon 8 Gen 4’ü hem TSMC’ye hem de Samsung Faundry’ye ürettirecek. Tabii Samsung’un, Snapdragon 8 Gen 4’lerin tamamını üretmesi de söz konusu, zira Apple ve MediaTek yüzünden TSMC’nin 3nm üretim alanları dolmuş durumda.

Yani TSMC, Qualcomm’a üretim yapabilecek boşluğa sahip olamazsa Tayvanlı çip geliştiricisi mecburen Samsung’un kapısını çalabilir. Yani Samsung, 3nm üretim hatlarındaki verimlilik düzeyini %70 seviyesine zamanında çıkarmayı başaramasa ve Tayvan’da üretim için fabrika kurmasa bile Qualcomm, 3nm için “Samsung’u seçmek” gibi zor bir karar vermek zorunda kalacak.

Elbette şirketin bir diğer seçeneği, Snapdragon 8 Gen 4’ü de TSMC’nin 4nm üretim teknolojisiyle ürettirmek, fakat bence bu, oldukça mantıksız bir adım olacaktır.

Bu arada ABD’li yonga seti üreticisi Intel de Qualcomm’a işlemcilerini üretmek için teklif götürmüş. TF International analisti Ming-Chi Kuo’ya göre, Qualcomm kısa süre önce Snapdragon yongalarını üretmek için Intel’den gelen teklifi de geri çevirmiş.

Sonuç olarak, Qualcomm’un artık verdiği parayı çöpe atmak gibi bir niyeti yok. Şirket bu yüzden, daha iyisini bulana kadar TSMC ile işbirliğine devam edecektir. Bu, gelecekte şirketi nanometre yarışında geride bırakabilir. Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?

Yazı Kaynakları
https://www.phonearena.com/news/qualcomm-sticks-with-tsmc_id151355
Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım

Uzun yıllardır teknoloji ile iç içeyim. İlk bilgisayar kullanmaya başladığım 2012 yılından beri, teknoloji benim en büyük tutkum oldu. İlerleyen yıllarda çeşitli konularda kompozisyonlar yazdım ve bazı yarışmalarda derece de elde ettim. Teknoloji araştırmalarımı YouTube, diğer teknoloji platformları ve forumlarda yaptım ve bugün bunlara ek yabancı kaynaklar ve makale tarzı içerikleri de inceliyorum. 2017 yılında yazım alanında edindiğim tecrübeleri insanlara aktarmak amacıyla Voice Tekno web sitesini kurdum ve o günden bu güne yazdığım haber ve özgün içeriklerle okuyucularımı memnun etme çalışmalarım devam ediyor. En büyük hayalim, bu platformu tanınan, bilinen bir yer ve teknoloji deyince insanların aklına gelen ilk platformlardan biri haline getirmek. Gelecekte bu konuda daha çok çalışma yapmayı ve iş birliklerimizi geliştirmeyi hedefliyoruz.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir