1. Anasayfa
  2. iOS

Apple Dünyasında Taşlar Yerinden Oynayacak, iOS Üçüncü Taraf Uygulama Mağazalarına Açılıyor,

Ünlü Apple analisti Matk Gurman'ın Twitter üzerindeki açıklamalarına göre Apple, iOS 17 ve iPadOS 17 işletim sistemleriyle birlikte, AB'nin getirdiği yeni yasal düzenlemelere uymak için üçüncü parti uygulama mağazalarına izin vermeye başlayacak. Apple'ın politikalarında büyük revizyona gireceği 2023 yılı, şirketin sadece üçüncü taraf uygulama mağazalarına izin vermesini değil, aynı zamanda geliştiricileri NFC çipine, kameraya ve AirTage erişmesine de olanak sağlamasıyla dikkat çekecek. Yani iPhone'unuz ile üçüncü taraf uygulamalarda artık NFC kullanabileceksiniz. Değişiklikler en başta sadece 27 Avrupa Birliği ülkesi için geçerli olacak. Detaylar haberimizde...

Apple Dünyasında Taşlar Yerinden Oynayacak, iOS Üçüncü Taraf Uygulama Mağazalarına Açılıyor,
0

iOS üçüncü taraf uygulama mağazalarına açılıyor. Cupertinolu teknoloji devi Apple, Avrupa Birliği Komisyonu tarafından yeni kabul edilen Dijital Pazarlar ve Hizmetler yasasının platform sahiplerini uymakla yükümlü bıraktığı gereksinimleri karşılamak için iOS ve diğer ürün ve hizmetlerinin politikalarında büyük değişiklikler yapmayı planlıyor.

MacOS tarafı olmasa da, Apple’ın akıllı telefonlarında kullandığı iOS ve tablet bilgisayarlarında kullandığı iPadOS işletim sistemleri, dışarıdan uygulama yüklemeye ve diğer müdahalelere kapalı bir şekilde geliştiriliyor. iPhone veya iPad sahiplerinin, bir uygulamayı edinmek için tek seçenekleri var, Apple’ın uygulama mağazası App Store. Aynı koşul geliştiriciler için de geçerli, yani uygulamanızı iPad veya iPhone kullanıcılarına açmak isterseniz, App Store’da yayınlamaktan başka alternatifiniz yok.

Android’e baktığımızda ise, varsayılan olarak Play Store uygulama mağazasını gördüğümüz işletim sisteminde kullanıcılar isterse üçüncü taraf uygulama mağazalarından da uygulama edinebiliyor, hatta APK yükleyebiliyor. Geliştiricilerin de uygulamalarını tüketicilere sunmanın, doğal olarak farklı yolları doğuyor.

Bu durumun hem uygulama geliştiricilerine hem de kullanıcılara zarar verdiğini düşünen AB Komisyonu, Apple’ın iPhone ve iPad’te uyguladığı politikayı değiştirmesi için, bazı girişimlerde bulundu. Sonuç olarak ortaya, tüm AB ülkelerinin kabul ettiği böyle bir yönetmelik çıktı.

iOS üçüncü taraf uygulama mağazalarına açılıyor, peki birçok konuda çakı gibi dik olan Apple, bunu neden yapıyor?

APPLE İLE İLGİLİ ÖNERİLEN: iOS Pazar Payı iPhone 14 Serisiyle Arttı, Android’te Az da Olsa Düşüş Var!

SOSYAL MEDYA KATEGORİSİNDEN ÖNERİLEN: Twitter Blue Yeniden Kullanımda, Platformda 4000 Karaktere kadar Tweet Gönderme Özelliğine Çok Yakınız!

ÖNERİLEN: USB C AB Ülkelerinde Resmen Standart Oluyor, İşte Tarih!

Cupertinolu teknoloji devi Apple, işletim sistemlerini bundan böyle, belirli unsurlara açık şekilde tasarlayacak. Yani şirket, üçüncü parti uygulama mağazalarında iPadOS ve iOS özelinde izin verecek. Bu sayede kullanıcılar üçüncü taraf uygulama mağazaları ve web siteleri aracılığıyla uygulamaları iPhone akıllı telefon veya iPad tablet bilgisayarlarına indirebilecek.

Değişikliklerin en başta yalnızca Avrupa Birliği üyesi olan 27 ülkede gerçekleşmesi ve bu hizmetlerin diğer bölgelere nihai olarak genişletilmesi için zemin hazırlaması öngörülüyor.

Apple, iOS'u gelecek yıl üçüncü taraf uygulama mağazaları için açacak

Apple gibi şirketlerin, Dijital Marketler Yasası’na uymak için Ocak 2024 tarihine kadar zamanı var, bu da Apple’ın, söz konusu değişiklikleri önümüzdeki yıl cihazları için indirmeye açacağı yeni nesil işletim sistemleri olacak iPadOS 17 ve iOS 17 ile tüketici ve geliştiricilerin ilgisine sunacağı anlamına geliyor.

Apple’ın işletim sistemlerine getireceği düzenleme sadece alternatif uygulama marketlerinin kullanımına izin verilmesini kapsamıyor. Biliyorsunuz ki iPhone kullanıcılarının en çok şikayet ettiği konular arasında, NFC ile ödeme özelliğinin yalnızca Apple Pay uygulaması ile kullanılabiliyor olması var. Bu, ABD veya İngiltere gibi Apple Pay’ın aktif olduğu ülkelerde çok büyük problem olmayabilir, ancak Türkiye gibi ülkelerde kullanılamayan bu servis, insanların rahat bir şekilde telefonları üzerinden ödeme yapmalarını engelliyor.

işte Apple, geliştiricilere bundan böyle NFC çipine erişme iznini de verecek. Bunun yanı sıra geliştiriciler ayrıca; kameraya, Ağımı Bul uygulamasına, AirTag’e ve çok daha fazlasına da erişebilecek ve uygulamalarını, tüm bu özellikleri kullanabilecek şekilde geliştirebilecekler.

Yine iPad ve iPhone’lara yeni arama motorları getirmek de bu değişimin kapsamında yer almakta.

App Store’da, geliştiricilerin şikayet ettiği en önemli konulardan birisi, Apple’ın aldığı ücretler. Apple’a para ödemek istemeyen Fortnite geliştiricisi Epic Games, oyuna kendi uygulama için satın alma sistemini entegre etmişti ve bu nedenle Apple’ın uygulama mağazasından kovulmuştu. Alternatif uygulama mağazalarının, bu durumu ortadan kaldıracağını düşünebilirsiniz ancak ünlü Apple analisti Mark Gurman, Apple’ın uygulamalarını App Store üzerinden dağıtmasalar bile geliştiricilerden ücret almayı planladığını söyledi.

Apple, iOS'u gelecek yıl üçüncü taraf uygulama mağazaları için açacak

AB tarafından yürürlüğe konacak Dijital Pazarlar Yasası ve Dijital Hizmetler Yasası, adil rekabeti ve daha iyi gizlilik korumasını teşvik etmeyi ve bazı tekel hedefli reklamları kaldırmayı amaçlayan yasal düzenlemeler olarak karşımıza çıkıyor.

Apple’ın, kendi cihazlarında sunduğu, yine kendisine ait hizmetlerdeki asıl amaç ise, Apple cihaz kullanıcılarını her yönden kendine daha bağımlı hale getirmek. Tabii bunun yanında Apple’ın sunduğu hizmetler, gerçekten birlikte kullanıldıklarında oldukça uyumlu şekilde çalışabiliyorlar, ancak işin bu noktasının da ben, çok önemli olduğunu düşünenlerdenim.

Buradan bakıldığında, her şeye direnen Apple, söz konusu AB olunca daha farklı davranıyor tarzı yorumlar yapılabilir. Ancak diyelim ki, Apple çok cesur bir şirket ve Avrupa Birliği’nin 1 Ocak 2024 tarihi itibariyle tamamen yürürlüğe girecek bu yasasını uygulamayı reddetti, o zaman ne olacak?

Cevap çok basit, tabii ki Apple, oldukça yüksek cezalar ödemeye katlanmak zorunda olacak. Yasal düzenleyiciler, tekrarlanan suçlar için %20, maksimum da ilgili şirketin Dünya’daki cirosunun %10’u kadar para cezası verme hakkına sahipler. Yani söz konusu düzenlemeye uymayan diğer şirketler de, Apple da, yanlış bir şey yaparsa çok yüksek para cezaları ödemek zorunda kalacaktır.

iOS üçüncü taraf uygulama mağazalarına açılıyor, peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce iOS üçüncü taraf uygulama mağazalarına açılıyor haberi gerçekten önemli mi? Akıllı telefonunuza mobil uygulamaları hangi uygulama mağazalarından indirip yüklüyorsunuz? Düşüncelerinizi lütfen yorumlar bölümünden bizimle paylaşın.

Yazı Kaynakları
https://www.gsmarena.com/apple_to_open_ios_for_thirdparty_app_stores_next_year-news-56869.php
Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım

Uzun yıllardır teknoloji ile iç içeyim. İlk bilgisayar kullanmaya başladığım 2012 yılından beri, teknoloji benim en büyük tutkum oldu. İlerleyen yıllarda çeşitli konularda kompozisyonlar yazdım ve bazı yarışmalarda derece de elde ettim. Teknoloji araştırmalarımı YouTube, diğer teknoloji platformları ve forumlarda yaptım ve bugün bunlara ek yabancı kaynaklar ve makale tarzı içerikleri de inceliyorum. 2017 yılında yazım alanında edindiğim tecrübeleri insanlara aktarmak amacıyla Voice Tekno web sitesini kurdum ve o günden bu güne yazdığım haber ve özgün içeriklerle okuyucularımı memnun etme çalışmalarım devam ediyor. En büyük hayalim, bu platformu tanınan, bilinen bir yer ve teknoloji deyince insanların aklına gelen ilk platformlardan biri haline getirmek. Gelecekte bu konuda daha çok çalışma yapmayı ve iş birliklerimizi geliştirmeyi hedefliyoruz.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir