1. Anasayfa
  2. Donanım

Google Veri Merkezlerine Yönelik İlk ARM Çipi Axion’u Tanıttı!

ABD'li teknoloji devi Google, bulut sunucuları için geliştirdiği özel ARM tabanlı yonga seti Axion'un tanıtımını gerçekleştirdi. Bir süre önce Amazon'un yaptığına benzer şekilde Google da artık, hem Google Cloud servisi abonelerine ARM tabanlı işlemcisine erişme imkanı tanıyacak hem de bu çipler Google'ın ürün ve servislerine güç verecek. Detaylar haberimizde...

Google Veri Merkezlerine Yönelik İlk ARM Çipi Axion’u Tanıttı!
0

Google veri merkezlerine yönelik ilk ARM çipi Axion’u tanıttı. Şirketin duyurusunu gerçekleştirdiği bu yeni donanım, 2024 yılı sonundan itibaren Google Cloud müşterilerine sunulmaya başlayacak.

ARM işlemci devriminin sadece bilgisayarlarımız ve akıllı telefonlarımızda olduğunu sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Şu anda pek çok işlemci üreticisi, kurumsal kullanımı ve özellikle de web sunucularını hedefleyen ARM tabanlı CPU’larını tanıtıyor ve her geçen gün daha fazla sunucuda, ARM tabanlı yonga setlerini görmeye devam ediyoruz. Bu alanda NVIDIA, Amazon gibi devlerin de pek çok farklı çalışması var.

Google da yaklaşık 3 yıldır, tanıttığı Tensor serisi işlemcilerle mobil cihazlarında Samsung ile iş birliği yaparak tasarladığı donanımlara yer veriyor. ABD’li devin ARM işlemcileri başka alanlarda da kullanmayı planladığını ve bu tarafta Ar-Ge çalışmaları yaptığını zaten biliyorduk. Şimdi bu çalışmalar ilk meyvesini vermiş gibi gözüküyor.

Bundan böyle Google Cloud servisini kullananlar, Google tarafından geliştirilen ARM tabanlı ilk sunucu işlemcisinden faydalanma fırsatı yakalayacaklar. Google veri merkezlerine yönelik ilk ARM çipi Axion’u tanıttı.

Google veri merkezlerine yönelik ilk ARM çipi Axion’u tanıttı, bu yıl sonunda Google Cloud müşterilerine açılıyor

ANDROID KATEGORİSİNDEN ÖNERİLEN YAZI: Galaxy Z Fold6 Z Fold5 ile Aynı Kameralara Sahip Olacak, Z Fold6 Ultra Sürpriz Yapabilir!

ANDROID KATEGORİSİNDEN ÖNERİLEN YAZI: Android 15 ile Gelişmiş Masaüstü Modu Yolda!

ANDROID KATEGORİSİNDEN ÖNERİLEN YAZI: Google Telefon Uygulamasında Bilinmeyen Numaraları Öğrenme Devri Başlıyor!

DONANIM KATEGORİSİNDEN ÖNERİLEN YAZI: Qualcomm Windows PC’ler İçin İkinci Bir ARM İşlemci Üzerinde Çalışıyor, Snapdragon X Plus!

ANDROID KATEGORİSİNDEN ÖNERİLEN YAZI: Galaxy Z Fold FE ve Z Flip FE Bu Kez Gerçekten Yolda Olabilir!

Amazon tarafından hali hazırda bir süredir veri merkezlerinde kullanılan, şirketin geliştirdiği ARM tabanlı CPU’lara, bulut alanındaki bir başka oyuncu olan Google’dan yanıt geldi. ABD’li şirket, veri merkezlerine güç vermeye başlayacak üst sınıf performans gösteren ARM tabanlı CPU’sunu tanıttı.

Arm’ın Neoverse V2 CPU’su temel alınarak tasarlanan Google Axion yonga seti, şirketin iddiasına göre çok güçlü. Google, Axion çipinin günümüzde bulut bilişimde kullanılması amacıyla geliştirilen mevcut ARM tabanlı yonga setlerine kıyasla %30 oranında daha iyi performans sergilediğini öne sürüyor. Bu kıyaslamaya Amazon gibi rakiplerinin kullandığı çipler de dahildir sanıyoruz.

ARM’dan sonra bulut sunucularda en çok kullanılan işlemciler X86 mimarili işlemciler ve Google, Axion çipini bu yonga setleriyle de karşılaştırıyor. Firmanın belirttiğine göre bu çip, karşılaştırılabilir X86 tabanlı rakiplerine kıyasla %50 daha yüksek performans sergiliyor ve bunu en az %60 daha yüksek enerji verimliliğiyle başarıyor.

Google Veri Merkezlerine Yönelik İlk ARM Çipi Axion'u Tanıttı!

Google’ın Axion isimli ARM platformu, yakında BigTable, Spanner, BigQuery, Blobstore, Pub/Sub, Google Earth Engine ve YouTube Ads gibi firmanın kendi ürün ve servislerinin tamamında kullanılmaya başlanacak. Axion’un web ve uygulama sunucuları, konteynerli mikro hizmetler, açık kaynaklı veritabanları, bellek içi önbellekler, veri analizi motorları, medya işleme ve CPU tabanlı diğer genel amaçlı iş yüklerinde mevcutta kullanılan donanımlarla karşılaştırıldığında performansta dev sıçramalar yarattığı belirtiliyor, bu nedenle işlemcinin Google ürünleriyle daha uyumlu şekilde çalışması şaşırtıcı olmayacaktır.

Google, Axion çipinin temelini “Titanium” adını verdiği bir alt sistemle kurgulamış. Titanium, Google’ın, ağ oluşturma ve güvenlik gibi platform operasyonlarıyla ilgilenen, amaca yönelik tasarlanmış özel silikon mikrodenetleyiciler ve katmanlı ölçeklendirme sistemlerinin bir bütünü, Titanium sayesinde Axion yonga setleri, daha fazla işlem kapasitesi ve gelişmiş performansı bir arada sunabiliyor.

Google ile yapılan iş birliği hususunda ARM Genel Müdürü Rene Haas şunları söyledi:


Google’ın yeni Axion CPU’yu duyurması, Google’ın altyapısı için optimize edilmiş ve yüksek performanslı Arm Neoverse V2 platformumuz üzerine inşa edilmiş özel silikonun sunulmasında önemli bir dönüm noktasına işaret ediyor. Onlarca yıldır süren ekosistem yatırımları, Google’ın devam eden yenilikleri ve açık kaynaklı yazılım katkılarıyla birleşerek, Arm’ı her yerde çalıştıran müşteriler için en önemli iş yükleri için en iyi deneyimi sağlayacak.

Google Cloud abonesi olan birey ve şirketler, Axion işlemcileri Google Compute Engine, Google Kubernetes Engine, Dataproc, Dataflow ve Cloud Batch gibi hizmetlerle birlikte kullanabilecek. Ek olarak ARM mimarisine uyumlu yazılım ve çözümlere artık, Google Cloud Marketplace üzerinden erişim sağlanabilecek.

Axion markalı ARM işlemcilerinin bu yıl sonuna doğru Google Cloud kullanıcılarına sunulacağı açıklandı, fakat Google, bu konuda net bir tarih vermekten kaçındı. Gerçek şu ki ARM işlemcileri bundan sonra çok daha fazla yerde göreceğiz ve biz fark etmesek de bu yongalar artık her yerde olacak. Tabii ki yeni bir trend ortaya çıkana kadar :).

Peki siz, Google Axion CPU hakkında ne düşünüyorsunuz? Fikirlerinizi lütfen yorumlar bölümünden bizimle paylaşın.

Yazı Kaynakları
GSMArena
Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım

Uzun yıllardır teknoloji ile iç içeyim. İlk bilgisayar kullanmaya başladığım 2012 yılından beri, teknoloji benim en büyük tutkum oldu. İlerleyen yıllarda çeşitli konularda kompozisyonlar yazdım ve bazı yarışmalarda derece de elde ettim. Teknoloji araştırmalarımı YouTube, diğer teknoloji platformları ve forumlarda yaptım ve bugün bunlara ek yabancı kaynaklar ve makale tarzı içerikleri de inceliyorum. 2017 yılında yazım alanında edindiğim tecrübeleri insanlara aktarmak amacıyla Voice Tekno web sitesini kurdum ve o günden bu güne yazdığım haber ve özgün içeriklerle okuyucularımı memnun etme çalışmalarım devam ediyor. En büyük hayalim, bu platformu tanınan, bilinen bir yer ve teknoloji deyince insanların aklına gelen ilk platformlardan biri haline getirmek. Gelecekte bu konuda daha çok çalışma yapmayı ve iş birliklerimizi geliştirmeyi hedefliyoruz.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir