1. Anasayfa
  2. Android

Exynos 2100, Snapdragon 888’i Alt Edemedi!

Exynos 2100, Snapdragon 888’i Alt Edemedi!
0

Samsung, 2019 ve 2020 yılında duyurduğu Exynos işlemciler sebebiyle eleştiri oklarının hedefi olmuştu. Galaxy S10 serisinde fazla dikkat çekmeyen performans farkı, Galaxy S20 serisi ile birlikte %10’u aşınca tüketiciler de durmadı ve buna büyük bir tepki gösterdi. Exynos 990’ın Sd 865’e göre en büyük eksiklerinden biri de pil ömründe hissedilir derecede geride kalmasıydı. Asıl konuya geri dönelim,  Avrupa’da, Samsung aleyhine bu konu sebebiyle çeşitli davalar da açıldı. Samsung ise tüm telefonlarımız aynı performansı veriyor demekten başka hiçbir şey yapmadı.

2021 yılı için Samsung’un büyük ders aldığı ve yeni işlemcilerle aradaki farkı kapatacağı söyleniyordu ve şirket, Exynos 2100’ü Galaxy S21 ile tüketicilerin ilgisine sundu. Snapdragon 865+ ve Mediatek işlemcileri geride bırakan 2100’ün en çok merak edilen kıyaslaması, Qualcomm Snapdragon 888 ile durumuydu. Gelen ilk sonuçlarda Exynos 2100’ün GPU tarafında halen Snapdragon 888’in gerisinde olduğu yönündeydi.

Bize geçen yılki 2 işlemciyi karşılaştıran kaynak, bu yıl da Samsung Exynos 2100 ve Qualcomm Snapdragon 888’i yan yana getirdi. Samsung, vaat ettiği gibi işlemcisinde çok büyük iyileştirmeler yapmış ancak yine de, biraz farkla Qualcomm’un gazabına uğramış.

Golden Reviewer, son 12 ayın en iyi işlemcileri için SPECint2006 ile bir karşılaştırma hazırladı. Bu kıyaslama sonucunda bu 2 işlemcinin durumu ile ilgili ilginç veriler elimize geliyor.

Not: bu karşılaştırma, bir yonga setinin çekirdek kümesinin güç kullanımını ve performans derecelendirmesini gösterir.

Gelelim sonuçlara. Saat frekansı daha yüksek olmasına rağmen Exynos 2100’ün içindeki Cortex x1 çekirdeği, Snapdragon 888’in içinde yer alan Cortex X1 çekirdeğinden %7 daha düşük puan alıyor. Bu, Qualcomm yongası lehine% 12’lik bir watt başına performans farkına yol açıyor.

Yine her 2 işlemcide de yer alan 3 adet Cortex A78 çekirdeklerine bakacak olursak burada Exynos 2100, %12 daha yüksek performans gösteriyor ve rakibini yenmeyi başarıyor, fakat bu %12 performans artışı Exynos 2100’ü Watt başına %26 daha az verimli hale getiriyor. Sonuçta, aldığınız performansı 2 kattan daha fazla güç tüketimiyle fazlasıyla geri veriyorsunuz. Yani sayısal veriler bunu söylüyor.

Bir de yeni doğan kardeşi geçen yılki abisi olan Exynos 990 ile karşılaştıralım, burada Exynos 2100 için Samsung’un dersini gerçekten iyi çalıştığını görebiliyoruz. Bu işlemcideki güçlü çekirdek olan X1, Exynos 990’a göre %22 daha yüksek performans sağlarken, yine ona göre %34 daha verimli bir işlemci olarak karşımıza çıkıyor.

Exynos 2100, 990'dan büyük bir adım, hala Snapdragon 888'in gerisinde

Bir de Exynos’lu Galaxy S21 Ultra ile Snapdragon 888’in karşılaştırıldığı bir video var. İşlemciler, farklı senaryolarda birbirlerinden farklı sonuçlar veriyor. 2 işlemcinin de aldıkları puanlar birbirine yakın, ancak Exynos 2100, Snapdragon 888’den daha soğuk kalmayı başarıyor.

Ancak grafik karşılaştırmalarında saniyede kare sayısı söz konusu olduğunda 888, 2100’e göre büyük bir üstünlüğe sahip. Samsung, AMD ile yaptığı iş birliği ile birlikte yakın zamanda, RDNA mimarili grafik yongalarını kullanarak, burada da lider olmak istiyor. Bu da Samsung’un Mali GPU’lardan uzaklaşacağını gösteriyor.

Şimdi sayısal verileri bir kenara bırakalım, Exynos 2100 ile Snapdragon 888 arasında cidden deyecek bir fark var mı? Bunun cevabı hayır. Test sonuçları, bize Snapdragon 888’in üstün olduğunu söylese de aradaki farklar, somut olarak fazla bir şey yansıtmıyor. Sınırlı sayıda pazarda aşırı yüksek performans farkı gördüğümüz 2020’nin aksine, bu yıl hangi Galaxy S21’i aldığınız çok önemli değil. Hatta gelecek yıl, Qualcomm işlemci kullananlar itiraz edebilir, Exynos istiyoruz diye, söyleyeyim.

Konu hakkında ne düşünüyorsunuz?

https://www.gsmarena.com/exynos_2100_is_a_big_step_up_from_990_still_behind_snapdragon_888-news-47523.php

Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım

Uzun yıllardır teknoloji ile iç içeyim. İlk bilgisayar kullanmaya başladığım 2012 yılından beri, teknoloji benim en büyük tutkum oldu. İlerleyen yıllarda çeşitli konularda kompozisyonlar yazdım ve bazı yarışmalarda derece de elde ettim. Teknoloji araştırmalarımı YouTube, diğer teknoloji platformları ve forumlarda yaptım ve bugün bunlara ek yabancı kaynaklar ve makale tarzı içerikleri de inceliyorum. 2017 yılında yazım alanında edindiğim tecrübeleri insanlara aktarmak amacıyla Voice Tekno web sitesini kurdum ve o günden bu güne yazdığım haber ve özgün içeriklerle okuyucularımı memnun etme çalışmalarım devam ediyor. En büyük hayalim, bu platformu tanınan, bilinen bir yer ve teknoloji deyince insanların aklına gelen ilk platformlardan biri haline getirmek. Gelecekte bu konuda daha çok çalışma yapmayı ve iş birliklerimizi geliştirmeyi hedefliyoruz.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir