1. Anasayfa
  2. Genel

Google Bard Google Gemini Oldu, Google Asistan’a Elveda!

Google, bugüne kadar Bard adıyla hizmet veren üretken yapay zeka sohbet robotunun ismini Gemini olarak değiştirdiğini açıkladı. Ayrıca Google Gemini, Google Asistan uygulamasının yerini alıyor. Gemini'den daha fazla yararlanmak isteyenler için ise, Gemini Advance isimli, Google One Premium özelliklerinin de dahil olduğu ücretli bir abonelik planı var. Detaylar haberimizde...

Google Bard Google Gemini Oldu, Google Asistan’a Elveda!
0

Google Bard Google Gemini oldu. Google, geçtiğimiz yılın ortalarında beta sürümü olarak yayına aldığı üretken yapay zeka aracı Google Bard’ın ismini, Google Gemini olarak güncelledi. Ayrıca Gemini üretken yapay zekası için, çeşitli ekstra özellikleri içeren ücretli bir sürüm de kullanıma sunuldu, bunu GPT4 gibi düşünebilirsiniz. Ayrıca, Google Asistan’ın yerini de Gemini alacak.

2022 yılının sonları, adeta bir bomba gibiydi çünkü GPT üretken yapay zeka aracının geliştiricisi OpenAI, GPT 3.5 altyapısıyla çalışan, herkesin yazışarak sohbet edebildiği bir yapay zeka robotu olan ChatGPT’yi yayınladı. Herkesin ödevlerini yaptırdığı, sorular sorduğu, hikayeler yazdırdığı ChatGPT, GPT4 ve ChatGPT’nin internete bağlanabilmesi gibi özellikler için ChatGPT Pro isimli ücretli bir abonelik planını da bir süre sonra erişime açtı.

Microsoft da, kendi yapay zeka aracı Copilot’u GPT4 ile eğitti ve şu anda GPT4‘ün sunduğu kimi özellikleri, herhangi bir ücret ödemeden Microsoft Copilot’ta kullanabiliyorsunuz.

Derken yapay zeka dediğimizde bugüne kadar herkesten daha iddialı bir konumda olan Google, bu gelişmelerden sonra birden bire rakiplerinin gerisinde kalmış, fakat firma daha sonra Google Bard’ı yayınlayarak ChatGPT’ye karşı elinin boş olmadığını göstermişti. Ancak Bard, bazı konularda ChatGPT kadar başarılı değildi ve üstüne üstlük uydurmak konusunda gerçekten efsaneydi. İlk dönemler Google’ın, Bard’ı eğitmek için GPT’yi kullandığı gibi iddialar ortaya atılsa da Google bunu yalanlamıştı.

Geçtiğimiz yılın sonunda Google, yaptığı şeylerle oldukça iddialı görünen yeni üretken yapay zekası Gemini hakkında bir video paylaştı. Google’ın Gemini Pro altyapısıyla çalışan yapay zeka özellikleri, ilk kez Galaxy S24 serisi ve hemen ardından Google Pixel 8 modelleriyle birlikte akıllı telefonlara gelmişti. Şimdi ABD’li devin yeni yapay zekası, artık herkesin cebine girmeye hazırlanıyor. Üstelik Google Bard Google Gemini oldu.

Google Bard Google Gemini oldu, Google’ın yapay zeka sohbet aracı artık daha fazla platformda, Gemini ismiyle hizmet verecek

GENEL KATEGORİSİNDEN ÖNERİLEN YAZI: Disney Plus da Şifre Paylaşımına Savaş Açıyor, İlk Durak ABD!

GİYİLEBİLİR KATEGORİSİNDEN ÖNERİLEN YAZI: Galaxy Fit3 Bir Mağazada Göründü, 3 Yıllık Bekleyişin Sonu!

WEB HİZMETLERİ KATEGORİSİNDEN ÖNERİLEN YAZI: Google Aramalarda Site Önbelleği Özelliğini Sonlandırıyor!

DONANIM KATEGORİSİNDEN ÖNERİLEN YAZI: Yeni Bir Snapdragon 8 Gen Serisi İşlemci Ortaya Çıktı, Amiral Gemisi Değil!

ANDROID KATEGORİSİNDEN ÖNERİLEN YAZI: OnePlus 11 ve 12’ye Yapay Zeka Güncellemesi!

Google, bundan yaklaşık 1 sene önce ChatGPT rakibi üretken yapay zeka botu Google Bard’ı tanıtmıştı. Bard, LaMDA dil modeliyle çalışıyordu ve açıkçası ChatGPT’ye kıyasla Bard’a bir konu hakkında danışmak, pek de güvenilir değildi.

Google, geçtiğimiz Aralık ayında Bard servisinde LaMDA yerine Gemini dil modelini kullanmaya başlamıştı. Bugün de Bard, kendisine güç veren modelin, Gemini’nin adını alıyor.

Yeni adıyla Google Gemini, Gemini Pro 1.0 modeli tarafından destekleniyor. 230 farklı ülkeden erişilebilir olan bu sohbet robotu, 40’tan fazla dili algılayabiliyor ve cevap oluşturabiliyor.

Hizmete bir web arayüzü ile ulaşılabileceği gibi, artık Android ve iOS cihazlar için yayınlanan Google Gemini uygulamasından da (iOS ve iPadOS cihazlarda Google uygulaması üzerinden) bu dev üretken yapay zekaya erişilebilecek.

Google Gemini ile, yazılı veya sözlü olarak iletişim kurabilirsiniz. Diğer taraftan Gemini, çok yönlü iletişimi de destekliyor. Gemini’ye incelemesi için bir fotoğraf gönderebilir ya da ondan, sizin için bir görsel oluşturmasını isteyebilirsiniz.

Google Gemini uygulamasını Android cihazlar için buraya tıklayarak Google Play’den indirebilirsiniz. Gemini’ye erişim sağlayabileceğiniz Google uygulamasının iOS/iPadOS sürümünü ise buraya tıklayarak Apple App Store’dan indirebilirsiniz.

Şu an Android cihazlarıma Gemini’yi yüklemeyi denediğimde, bu uygulamanın hiçbir cihazımda kullanılamadığı uyarısını alıyorum. Muhtemelen uygulama henüz Türkiye’de erişime açılmadı.

Gemini, Google Asistan’ın yerini alacak. Daha önceden Google Asistan’da olduğu gibi Gemini’yi “hey Google” diyerek ya da cihazınızda Google Asistan için tanımlanmış olan kısa yol/güç düğmesine basarak etkinleştirebilirsiniz.

Google Gemini, okuduğunuz bir makaleyi özetlemekten sizin için bir e-posta metni hazırlamaya kadar, Google Asistan ile karşılaştırıldığında pek çok işlemi gerçekleştirebilir.

Ayrıca belirtelim, zamanlayıcıları ayarlama, arama yapma, akıllı ev cihazlarını kontrol etme gibi eski sesli kontrol özellikleri artık Gemini üzerinden çalışmaya devam edecek.

Google Gemini Ultra, Gemini ile daha fazlasını yapmak isteyenlere

Gemini’yi kullanmak, genel itibariyle herkes için ücretsiz olsa da Google, Gemini Ultra 1.0 tarafından desteklenen ücretli planı Gemini Advance’i de tanıttı. 2 aylık ücretsiz deneme imkanı sunan Gemini Advance, sonrasında aylık 20 Dolar/22 Euro/19 Sterlin/1950 Hindistan Rupisi olarak fiyatlandırılacak. Hizmetin Türkiye fiyatı ise aylık 750 TL.

Tabii bu ücreti tek başına Gemini Advance için değil, Google One Premium planı için ödediğinizi hatırlatmakta fayda var. Yani örneğin Türkiye’de, kullanıcılar aylık 719,99 TL ödeyerek sadece Gemini Advance‘e değil, 2 TB Google Drive depolama alanı da dahil olmak üzere Google One Premium‘ın sunduğu tüm avantajlara erişme imkanı yakalayacak.

Şu anda Google One’ın 2 TB bulut depolama alanı sunan seçeneği, Türkiye’de aylık 49,99 TL ücrete sahip. Yani buna ekstra olarak yaklaşık 670 TL ödeyerek, Gemini’nin gelişmiş özelliklerinden faydalanabilirsiniz. Bu, OpenAI’nin sunduğu ve aylık 650 TL fiyata sahip GPT Pro planına kıyasla daha mantıklı olabilir.

Gemini Advance’e de, bugünden itibaren, şimdilik sadece İngilizce dil seçeneğiyle 150’den fazla ülke ve bölgede erişim sağlanabiliyor. Dil seçeneklerinin zamanla artması bekleniyor.

Google Gemini, Microsoft’un Copilot ile yaptığına benzer şekilde Google Dokümanlar, Gmail gibi diğer Google servislerine de yakın zamanda entegre edilecek. Şu anda “Duet AI” ismiyle Google servislerinde sınırlı olarak bulunan yapay zeka, bu entegrasyonla birlikte Gemini ismini alacak ve yeni özelliklerle fazlaca dikkat çekeceği kesin.

Peki siz, Google Gemini hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce Bard ismi mi, yoksa Gemini ismi mi daha güzeldi? Fikirlerinizi lütfen yorumlar bölümünden bizimle paylaşın.

Yazı Kaynakları
https://www.gsmarena.com/google_rebrands_bard_to_gemini_launches_a_paid_version_based_on_a_more_powerful_ai_model-news-61532.php
Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım

Uzun yıllardır teknoloji ile iç içeyim. İlk bilgisayar kullanmaya başladığım 2012 yılından beri, teknoloji benim en büyük tutkum oldu. İlerleyen yıllarda çeşitli konularda kompozisyonlar yazdım ve bazı yarışmalarda derece de elde ettim. Teknoloji araştırmalarımı YouTube, diğer teknoloji platformları ve forumlarda yaptım ve bugün bunlara ek yabancı kaynaklar ve makale tarzı içerikleri de inceliyorum. 2017 yılında yazım alanında edindiğim tecrübeleri insanlara aktarmak amacıyla Voice Tekno web sitesini kurdum ve o günden bu güne yazdığım haber ve özgün içeriklerle okuyucularımı memnun etme çalışmalarım devam ediyor. En büyük hayalim, bu platformu tanınan, bilinen bir yer ve teknoloji deyince insanların aklına gelen ilk platformlardan biri haline getirmek. Gelecekte bu konuda daha çok çalışma yapmayı ve iş birliklerimizi geliştirmeyi hedefliyoruz.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir