1. Anasayfa
  2. iOS

Apple: Mobil Cihazlarımıza Dışarıdan Uygulama Yüklemek Güvenli Değil!

Apple, ABD Senatosu'na yeni bir mektup gönderdi. Şirket mektubunda, senatonun üzerinde çalıştığı yönetmeliğin risklerine değiniyor.

Apple: Mobil Cihazlarımıza Dışarıdan Uygulama Yüklemek Güvenli Değil!
0

Avrupa Birliği ve ABD, son birkaç yılda, şirketlerin oluşturduğu tekelciliği ortadan kaldırmak veya teknolojik atıkların çevreye verdiği zararı minimuma indirmek için birçok çalışma yapıyor. Bu çalışmaların kimisi şirketlerin itirazına uğramıyor, kimisi de gündemden düşmüyor. İşte şimdiki haberimizin konusu da yine bu gündemden düşmeyenlerden birisi.

ABD’nin rekabete aykırı uygulamaları önleme ve bunlara ilişkin yasalar oluşturma yetkisine sahip olan, bakanlığa bağlı bir komisyon olan Antitrust, bir süre önce tartışmalı bir çalışmasıyla gündeme gelmişti. Komisyondaki yasa oluşturucular, Apple’ın App Store uygulama mağazası dışında uygulama edinilmesine izin vermemesini, rekabete aykırı olarak yorumlamışlar ve Apple’ın, bu konuda daha esnek davranması gerektiğini öne sürmüşlerdi.

Apple, ABD Senatosu’na bir mektup göndererek, Millet Vekillerine, kullanıcıların her hangi bir cihazda, üçüncü parti platformlardan uygulama indirmesine ve yüklemesine izin verecek bir antitröst yasasını reddetme çağrısında bulundu. Senato Yargı Komitesi, bu hafta Apple’ı, iPad, iPhone gibi ürünlerinde, dışarıdan uygulama alımları konusunu görüşmek için davet edecek.

Cupertinolu teknoloji devi, senatonun almaya çalıştığı bu kararın, kullanıcıların güvenliğini riske atacağını, gönderdiği mektubunda söyledi.

Apple, ABD Senatosunu yan yükleme uygulamalarının güvenli olmadığı konusunda uyardı

Apple’ın Amerika Kıtası Devlet İşleri Başkanı Tim Powderly, mektupta, mevzuatın “büyük sosyal medya platformlarının Apple’ın App Store’unun tüketici yanlısı uygulamalarından kaçınmasını kolaylaştıracağını ve her zamanki gibi işlerine devam etmelerine izin vereceğini” yazdı.”

S.2710 sayılı antitröst uygulama tasarısı, yargı komitesinin 2 bölümünden de destekçilere sahip, yani söz konusu yasanın, daha üst bir değerlendirme aşamasına girmesi için, Senatıdan onay alma ihtimali çok yüksek olarak değerlendiriliyor.

Bloomberg, Apple ve diğer tarafların, ABD Senatosunun üzerinde çalıştığı bu yeni uygulama sebebiyle ilerleyen dönemde çok daha baskı altında kalabileceklerini ifade ediyor. Yani Apple’ın, bu konuyu leyhine çevirmek için bayağı uğraşması gerekebilir.

Apple, ABD Senatosunu yan yükleme uygulamalarının güvenli olmadığı konusunda uyardı

Bu mevzuatın yürürlüğe girmesi halinde, Apple’ın geliştiricilerden uygulama ve uygulama içi satın almalar için talep ettiği %15 – %30 komisyonu, isteyen geliştiricinin atlatması mümkün olacak. Ayrıca üçüncü taraf platformlardan elde edilen uygulamalar da, Apple ürünlere yüklenebilecek.

Powderly, yasanın yürürlüğe girmesi halinde üçüncü taraf mağazalardan satın alınan veya edinilen uygulamaların iPad ve iPhone’ların güvenliğini olumsuz etkileyeceğini vurguluyor. Buna ek olarak Powderly, bu tip bir uygulamanın, kötü niyetli kişilerin Apple’ın güvenlik sınırlamalarından kaçmasını sağlayacağını da söylüyor. Kendisi ayrıca, bu hükümlerin kötü amaçlı yazılımların, dolandırıcılıkların ve veri istismarının çoğalmasına izin vereceğini de sözlerine ekledi.

Bu yasanın uygulanmaya başlaması durumunda etkilenecek cihazlar ise yalnızca iPad ve iPhone’lar. MacOS üzerinden, üçüncü taraf uygulamaları edinebiliyor ve bilgisayarınıza yükleyebiliyorsunuz. Gelelim benim fikrime, aslında Apple telefonları ve tabletleri güvenli yapan bir şey yok. Yani Apple’ın politikaları olmasa, iOS ve iPadOS’un, güvenlik konusunda Android’ten çok bir farkı kalmaz.

Peki Apple’ın politikaları doğru mu? Derseniz, açıkçası Android kulanmama rağmen, ülkemizde çalışmayıp yurt dışında kullanılabilen uygulamalar haricinde, üçüncü taraf internet siteleriyle çok bir işim olmuyor. Sadece, harici bir uygulama mağazası olarak telefonda AppGallery var ve onu da, uygulama güncellemelerini daha hızlı gönderdiği için kullanıyorum.

Ancak ben, güvenlik sorumluluğunun büyük ölçüde kullanıcılara ait olduğunu düşünüyorum. Bir akıllı telefon kullanıcısı, cihazına neyin zarar verebileceğini bilmeli ve neyi yükleyip yüklemeyeceğine kendisi karar verebilmelidir. Bunun sonuçlarından da kendisi sorumludur. Ayrıca, Apple’ın geliştiricilerden aldığı paraları ceplediğini de biliyoruz. Böyle bir durum, geliştiricileri veya farklı şirketleri, uygulama mağazası açmaya itecektir ve bu mağazayı açan şirkete bağlı olarak, güvenliğin bu platformlarda da iyi düzeyde olmaması için hiçbir sebep yok. Mesela Android’te kullanılabilen bir diğer uygulama mağazası Amazon Appstore.

Apple, bu yasamanın yürürlüğe girmemesi için fazlaca çaba gösterecek gibi gözüküyor. Peki siz, bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?

https://www.gsmarena.com/apple_warns_us_senate_that_sideloading_apps_is_unsafe-news-53001.php

Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım

Uzun yıllardır teknoloji ile iç içeyim. İlk bilgisayar kullanmaya başladığım 2012 yılından beri, teknoloji benim en büyük tutkum oldu. İlerleyen yıllarda çeşitli konularda kompozisyonlar yazdım ve bazı yarışmalarda derece de elde ettim. Teknoloji araştırmalarımı YouTube, diğer teknoloji platformları ve forumlarda yaptım ve bugün bunlara ek yabancı kaynaklar ve makale tarzı içerikleri de inceliyorum. 2017 yılında yazım alanında edindiğim tecrübeleri insanlara aktarmak amacıyla Voice Tekno web sitesini kurdum ve o günden bu güne yazdığım haber ve özgün içeriklerle okuyucularımı memnun etme çalışmalarım devam ediyor. En büyük hayalim, bu platformu tanınan, bilinen bir yer ve teknoloji deyince insanların aklına gelen ilk platformlardan biri haline getirmek. Gelecekte bu konuda daha çok çalışma yapmayı ve iş birliklerimizi geliştirmeyi hedefliyoruz.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir