1. Anasayfa
  2. Android

Farklılıklara Saygı | Eleştiri

Farklılıklara Saygı | Eleştiri
0

Günümüzde Apple, Google, Microsoft ve daha onlarca şirket, kendi teknoloji ve işletim sistemlerini geliştirip tüketicilerin beğenisine sunuyor. Kullanıcılar da hoşlarına giden, ihtiyaçlarını karşılayan platformu seçip kullanıyor. Fakat her işletim sisteminin farklı bir hedef kitlesi var.

Örneğin Windows kullanan kullanıcılar oyunlar için, MacOS kullanan kullanıcılar ise işlevsellik ve profesyonel uygulamalar için bu işletim sistemini tercih ediyor. Fakat bizde çok yanlış bir düşünce biçimi var, bunlardan bir tanesi, diğerinden iyi olmak zorunda.

Yukarıda dediğim gibi, işletim sistemlerinin farklı kitleden kullanıcıları var. O yüzden her platformu kendi içinde değerlendirmeliyiz.

Şimdi diyeceksiniz ki, bu konu nereden çıktı? Geçen günlerde sevdiğim bir YouTube kanalının bir videosunu izledim. Videoda kendisi bir uygulama indirmesi yaparken, aynı uygulamayı Android bir cihazda denemek isteyip inceleme için gelen Galaxy S20 Ultra’yı kullandı. S20 Ultra indirme işleminde biraz yavaş kalınca, Android ve açık kaynak koda pek de hoş olmayacak bir şey söyledi. Bu beni oldukça üzdü.

Arkadaşlar, siz bir editörseniz, objektif olmak, daha da önemlisi farklılıklara saygı duymak zorundasınız. İncelemeye geldiği için mecburen bir cihazı kullansanız bile, bu cihazı tercih etmek isteyen insanların sorularına cevap vermek zorundasınız. Vereceğiniz cevaplarda ise taraf tutmaya çok hakkınız yok.

Gelelim açık kaynak kodlu yazılımlar konusuna. Şuan Android olmasaydı, Samsung olmasaydı, Apple’dan her sene ne kadar farklı bir akıllı telefon görebilirdik? Yazdığım birçok yazıda rekabetin önemini dile getirdim, tekrar söylüyorum. Ortada yeni fikirler olmazsa inovasyon, daha çok para isteğiyle yer değiştirir ve siz, parayla markayı satın almış olursunuz, teknolojiyi değil.

Bu işi en güzel yapan İphonedo. Adam Apple ekosistemini kullanıyor olsa da Galaxy S20, Note 10 gibi modelleri incelerken objektif davranıyor ve İphone’dan iyi olduğu yanlarını ve eksik olduğu yanlarını söylüyor. Onun da zamanında Android şakalarını çok sevmezdim, D. Muhtemelen bahsettiğim kişi de bunu şaka niyetine söylemiştir, ama yine de hoş olmadığını söyleyeyim.

Gelelim, yazının en başında dediğim düşünce yapısına. Arkadaşlar, İOS, Android, Windows ve MacOS içinde en iyisini değil, neye ihtiyacınız olduğunu ararsanız, sizin için olan iyiyi bulabilirsiniz. Bu platformların birbirlerinden üstün veya eksik olduğu alanlar tabi ki var, ama burada da yine ihtiyaç ve istekleriniz devreye giriyor. Amacınız uzun süre güncel kalan, az sorun çıkaran, çok uğraştırmayan stabil bir cihaz satın almaksa, İphone sizin için mantıklı bir seçenek olabilir. Fakat kurcalamayı severim, güncellememi Custom ROM’larla yaparım, uygun fiyatlı olsun ve biraz daha özgür olayım derseniz Android kullanabilirsiniz.

Benzer durum Mac ve Windows için de aynı; eğer mimarlık ve tasarım gibi alanlarda çalışıyorsanız Mac cihazların bu konuda üstünlüğü var. Fakat hem oyun oynarım, hem render yaparım derseniz, Windows tarafında da işinizi fazlasıyla görecek cihazlar var.

Burada sizin için en iyi olanı tercih edin ve satın alın, fakat aldığınız ürünün en iyisi olmadığını unutmayın.

Son olarak, Tweet’lerini İphone cihazlardan atan Xiaomi, Huawei CEO’larından kısaca söz edelim, ben bu işte de bir reklam çalışması seziyorum. Yanlışlıkla İphone’dan Tweet atmanız imkansız, elinizdeki cihazın ne olduğunu bilmiyorsanız o koltukta ne işiniz var?

Fakat iş alanında İphone ve Galaxy Note serilerinin, özellikle de İphone’un daha işlevsel olduğunu söylememiz gerekiyor, eğer bu devler İphone’u bu amaçla kullanıyorsa, ben bir şey demem.

Şunu unutmayın, birbirlerine düşman gibi görünseler de firmalar, birbirleriyle sürekli etkileşim hâlinde. Mesela Google, Apple ve Samsung’un varsayılan arama motoru olmak için bu şirketlere büyük paralar ödüyor. Apple, bazı parçalarını (RAM ve depolama birimi gibi) Samsung’tan alıyor, şuanda ekranlarını da Samsung DisPlay sağlıyor. Sony, akıllı telefon pazarından neredeyse silinse de Samsung, Xiaomi gibi üreticilere kamera lensi satıyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Bu konularda daha çok yazı gelsin mi?

Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım

Uzun yıllardır teknoloji ile iç içeyim. İlk bilgisayar kullanmaya başladığım 2012 yılından beri, teknoloji benim en büyük tutkum oldu. İlerleyen yıllarda çeşitli konularda kompozisyonlar yazdım ve bazı yarışmalarda derece de elde ettim. Teknoloji araştırmalarımı YouTube, diğer teknoloji platformları ve forumlarda yaptım ve bugün bunlara ek yabancı kaynaklar ve makale tarzı içerikleri de inceliyorum. 2017 yılında yazım alanında edindiğim tecrübeleri insanlara aktarmak amacıyla Voice Tekno web sitesini kurdum ve o günden bu güne yazdığım haber ve özgün içeriklerle okuyucularımı memnun etme çalışmalarım devam ediyor. En büyük hayalim, bu platformu tanınan, bilinen bir yer ve teknoloji deyince insanların aklına gelen ilk platformlardan biri haline getirmek. Gelecekte bu konuda daha çok çalışma yapmayı ve iş birliklerimizi geliştirmeyi hedefliyoruz.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir