1. Anasayfa
  2. Genel

Apple AppStore’da Uygulama İçi Ödemelerdeki Zincirleri Kırıyor, İlk Başlangıç ABD’de!

Teknoloji devi Apple, şimdilik yalnızca ABD'de, geliştiricilerin uygulamalarında, uygulama içi satın alma işlemleri için kendilerine ait bir ödeme sağlayıcısını ya da üçüncü taraf bir ödeme servisini ödeme aracı olarak kullanmalarına izin vermeye başladı. Cupertinolu dev, konuya ilişkin şartları da paylaştı ve gördüğünüzde siz de diyeceksiniz ki, "acaba geliştiriciler gerçekten bunu mu istiyordu?" Apple'ın bana göre biraz yapmak için yaptığı bu değişiklik hakkında detaylar haberimizde...

Apple AppStore’da Uygulama İçi Ödemelerdeki Zincirleri Kırıyor, İlk Başlangıç ABD’de!
0

Cupertinolu teknoloji devi Apple AppStore’da uygulama içi ödemelerdeki zincirleri kırıyor. Şirket anavatanı ABD’de, üçüncü taraf ödeme API’larının ödeme sağlayıcısı olarak kulanılmasına izin vermeye başlıyor. Fakat her şeye rağmen işler, geliştiriciler için o kadar parlak değil.

Şu anda Android uygulama mağazası Google Play Store ve iOS/iPadOS uygulama mağazası AppStore’da platform sahipleri Google ve Apple, geliştiricilerden her uygulama ve uygulama içi satın alma işleminde %30 oranında komisyon talep ediyor. Örneğin bir geliştirici bu uygulama mağazalarından birisinde 100 TL fiyatla bir uygulama satışa sunmuşsa ve bu uygulama içerisinde 50 TL ücretle sunulan bir ek paket varsa Google ve Apple, uygulama ücretinin 30 TL’lik kısmını, uygulama içinde satın alınabilen ek paketin 15 TL’lik kısmını kendisine alıyor.

Bu duruma karşı ilk yüksek sesli isyan, Fortnite oyununun geliştiricisi Epic Games’ten gelmişti ve şirket, hem Play Store hem de AppStore üzerinde oyun için yayınladığı bir güncellemeyle birlikte kendi ödeme sistemini uygulamaya entegre etmişti. Bu hamleye karşı Google ve Apple, Fortnite’ı uygulama mağazalarından kaldırmıştı.

Epic Games konuyu mahkemeye taşıdı ve bu 2 platform sahibinin pozisyonlarını kötüye kullandığını, %30’luk bir komisyon oranının adil olmadığını iddia etti. Konu daha sonra AB’nin de gündemine geldi ve Google ve Apple’ın üçüncü taraf ödeme API’larına esneklik sağlaması için bir dizi yasal düzenlemenin yürürlüğe girmesi tartışılmaya başlandı. Google, dolaylı olarak üçüncü taraf uygulama mağazalarına izin verdiği için bu işten kısmen yırtsa da Apple, kendisini bekleyen olası tehditten haberdardı ve şirket, üçüncü taraf ödeme API’larına esneklik sağlamaya yönelik ilk adımını attı. Apple AppStore’da uygulama içi ödemelerdeki zincirleri kırıyor.

Apple AppStore’da uygulama içi ödemelerdeki zincirleri kırıyor, ancak amacına uygun değil

GİYİLEBİLİR KATEGORİSİNDEN ÖNERİLEN YAZI: Apple Watch Ultra 2 ve Series 9’daki Kandaki Oksijen Takibi Özelliği Kaldırılıyor!

ANDROID KATEGORİSİNDEN ÖNERİLEN YAZI: Galaxy F55 Tekrar Kendini Gösterdi, 8 Yıl Sonra Galaxy C Serisi Geri Dönüyor!

ANDROID KATEGORİSİNDEN ÖNERİLEN YAZI: Galaxy S24 Serisi Daha Hassas Dokunmatik Ekranlara Sahip Olacak!

GİYİLEBİLİR KATEGORİSİNDEN ÖNERİLEN YAZI: Apple Vision Pro İçin Face ID Destekli Bir Apple Ürününüzün Olması Zorunlu, Ekstra Lensler İçin Reçete İstenecek!

GENEL KATEGORİSİNDEN ÖNERİLEN YAZI: Huawei P70 Serisi Kirin 9010 İsimli Yeni Bir Çiple Gelebilir!

ABD’li teknoloji şirketi Apple, uygulama mağazası AppStore’a ilişkin yönergeleri güncelledi ve yapılan bir değişiklik ile birlikte geliştiriciler artık, uygulamalarına alternatif ödeme platformlarını bağlayabilecek. Apple, geliştiriciler leyine yaptığı bu değişikliği yalnızca ABD’de geçerli kılıyor ve esneklik, iPhone ve iPadOS işletim sistemlerinde bulunan Apple uygulama mağazasını kapsıyor.

Geliştiricilerin, uygulama içerisinden alacakları ödemeleri (uygulama içi satın alma işlemleri) üçüncü taraf platformlara veya web sitelerine bağlama opsiyonunu kullanabilmek için Apple’a özel bir yetkilendirme başvurusu yapmaları gerekecek.

Dış ödemeler için Apple uygulama içi bağlantı satın alma şablonu

*Apple AppStore’da Uygulama İçi Ödemelerdeki Zincirleri Kırıyor, İlk Başlangıç ABD’de!

Apple, söz konusu düzenlemesinde bazı önemli uyarılara yıldız işaretiyle yer vermiş. Bunlardan hiç şüphesiz en önemlisi, Apple’ın ödemeler üçüncü taraf bir sağlayıcıdan alınsa bile geliştiricilerden, %27 oranında komisyon talep edecek olması. Evet, %30’a kıyasla bir miktar daha düşük gibi görünebilir fakat, sanıyoruz geliştiricilerin Apple’dan istediği esneklik bu değildi.

Ayrıca eğer bir geliştiriciyseniz, kendi uygulama içi ödeme API’nızı ya da başka bir ödeme sağlayıcısını tüketicilere tek başına sunamazsınız. Apple sizden, kendi uygulama içi ödeme sistemini de kullanıcılara sunmaya devam etmenizi istiyor. Yani iPhone veya iPad kullanıcıları, eğer geliştirici isterse, 2 farklı ödeme aracısı seçiminden birini (AppStore üzerinden ödeme veya geliştiricinin sunduğu platform üzerinden ödeme) seçebilecekler.

Apple’ın bir süredir, küçük geliştiriciler için uyguladığı, Küçük Geliştiriciler programı kapsamında %50 daha az komisyon uygulaması vardı, bu programa dahil olan geliştiriciler de aynı şekilde, %15 yerine %12’lik bir komisyon yine Apple’a vermek zorundalar.

Biliyorsunuz, Cupertinolu dev güvenliği seviyor, bu nedenle şirket ayrıca StoreKit Harici Satın Alma Bağlantısı API’sinin bir parçası olarak dışarıdaki ödeme ekranlarının ve web sitelerine olan bağlantıların nasıl görünmesi ve davranması gerektiğine ilişkin belirli yönergeleri de yayınladı.

Buna ek olarak Apple, herhangi bir uygulama kullanıcıyı uygulama içi satın alma işlemi için üçüncü taraf bir web sayfasına yada uygulama içine entegre bir API’ya yönlendirdiğinde, bu platform üzerinden gerçekleştirilen satın alma işlemlerinden şirketin sorumlu olmadığını hatırlatan uyarı pencereleri gösterecek. %27 komisyonu alıyorsunuz ama :).

Apple ''uygulama içi sistem açıklama sayfası''

*Apple AppStore’da Uygulama İçi Ödemelerdeki Zincirleri Kırıyor, İlk Başlangıç ABD’de!

*Görsel: Apple “uygulama içi sistem açıklama sayfası

Yönergenin ilgili maddelerini aşağıdan inceleyebilirsiniz.

App Store İnceleme Yönergeleri Bölüm 3.1.1(a)
• Geliştiriciler, bu tür öğeleri satın almak için uygulamalarında, geliştiricinin sahibi olduğu veya sorumluluğunu sürdürdüğü bir web sitesine bağlantı sağlama yetkisine başvurabilir.
• Yetki sözleşmesine uygun olarak bağlantı, kullanıcıları bu uygulama içi satın alma öğelerinin nereden ve nasıl satın alınabileceği ve bu öğelerin nispeten daha düşük bir fiyata bulunabileceği konusunda bilgilendirebilir.
• Yetki yalnızca Amerika Birleşik Devletleri mağazasındaki iOS veya iPadOS App Store’da kullanımla sınırlıdır.
• Diğer tüm vitrinlerde, uygulamalar ve bunların meta verileri, müşterileri uygulama içi satın alma işlemleri dışındaki satın alma mekanizmalarına yönlendiren düğmeler, harici bağlantılar veya diğer eylem çağrılarını içeremez.

Apple AppStore’da uygulama içi ödemelerdeki zincirleri kırıyor, peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Apple’ın yaptığı bu düzenleme, düzenleyici kuruluşların gözünü boyamak için yeterli olacak mı? Geliştiricilerin istediği şey sizce gerçekten bu muydu? Fikirlerinizi lütfen yorumlar bölümünden bizimle paylaşın.

Yazı Kaynakları
https://developer.apple.com/support/storekit-external-entitlement-us/
https://www.gsmarena.com/apple_now_allows_alternative_in_app_payments_on_the_app_store_in_the_us-news-61253.php
Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım

Uzun yıllardır teknoloji ile iç içeyim. İlk bilgisayar kullanmaya başladığım 2012 yılından beri, teknoloji benim en büyük tutkum oldu. İlerleyen yıllarda çeşitli konularda kompozisyonlar yazdım ve bazı yarışmalarda derece de elde ettim. Teknoloji araştırmalarımı YouTube, diğer teknoloji platformları ve forumlarda yaptım ve bugün bunlara ek yabancı kaynaklar ve makale tarzı içerikleri de inceliyorum. 2017 yılında yazım alanında edindiğim tecrübeleri insanlara aktarmak amacıyla Voice Tekno web sitesini kurdum ve o günden bu güne yazdığım haber ve özgün içeriklerle okuyucularımı memnun etme çalışmalarım devam ediyor. En büyük hayalim, bu platformu tanınan, bilinen bir yer ve teknoloji deyince insanların aklına gelen ilk platformlardan biri haline getirmek. Gelecekte bu konuda daha çok çalışma yapmayı ve iş birliklerimizi geliştirmeyi hedefliyoruz.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir