1. Anasayfa
  2. Genel

2024 Yılında 13,3 İnçlik OLED MacBook Tanıtılacak!

Apple'ın, MacBook ve iPad cihazlarında OLED ekranlarına geçişine ilişkin yeni detaylar ortaya çıktı. Şirketten 2024 yılında OLED ekranlı cihaz bombardımanı gelecek....

2024 Yılında 13,3 İnçlik OLED MacBook Tanıtılacak!
0

Cupertinolu teknoloji devi Apple, 2017 yılında tanıttığı iPhone X’ten beri, telefonlarında OLED panellere yer veriyor. Daha doğrusu, tam amiral gemisi iPhone modellerinde bu ekran teknolojisini görüyoruz. Tabii bir de, 2021 model MacBook Pro 14 ve MacBook Pro 16’larda OLED panel mevcut. Ancak Apple, diğer taraftan iPad tabletlerinde, Mac bilgisayarlarında ve Apple Watch akıllı saatlerinde OLED ekranları yaygınlaştırmaya çalışıyor. Şirket, kendi içinde birçok olasılığı değerlendirerek planladığı bu geçiş sürecini en azında iPad Pro tarafında kontrollü bir şekilde gerçekleştirecek.

13,3 inçlik MacBook, OLED ekranla gelecek!

Ancak eş zamanlı olarak firma, diğer MacBook’larında da OLED panele geçmek için çalışmalar yapıyor. iPad’lerin bir kısmında ve yeni MacBook’ların bazılarında OLED’ten önce MiniLED ekranları görmüştük, OLED teknolojisi ise ekran kalitesi yükselmesinin özellikle giriş seviyesi MacBook modellerinde en üst halkası olacak.

Ekran Tedarik Zinciri Danışmanlarından sektör analisti Ross Young’ın yeni bir raporuna göre Apple, OLE ekranlarla donatılan yeni MacBook ve iPad modellerini tanıtmaya hazırlanıyor. Yeni OLED ekranların yer alacağı bu cihazlar, takvimler 2024 yılını gösterdiğinde satışa çıkmaya başlayacak.


Apple’ın 2024’te 11 inçlik ve 12,9 inçlik OLED ekranlı iPad Pro’lara ek olarak bir de 13,3 inçlik OLED ekranlı dizüstü bilgisayar piyasaya sürmesi giderek daha olası görünüyor. Bu bilgisayarın bir MacBook Air olması bekleniyor, ancak potansiyel olarak bir MacBook, MacBook Pro veya yeni bir MacBook ürün kategorisi olabilir.

Analiste göre Apple, MacBook ailesine dahil olacak yeni bir dizüstü bilgisayar serisiyle yakın gelecekte karşımıza çıkacak. Ayrıca yine ona göre Apple, MacBook Air veya MacBook Pro serisini tamamen yenileyecek. MacBook Air’ın tasarım olarak kısa bir süre önce yenilendiğini düşündüğümüzde, Apple’ın MacBook Pro serisinde devrimsel bir yenilik yapma ihtimalinin daha yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Tabii yeni bilgisayar, farklı isimli bir MacBook ürün grubunun parçası da olabilir. Tabii şu unutulmamalı, 2024 yılına daha çok var ve bu bilgiler, cihazların tanıtım tarihine kadar değişikliğe uğrayabilir.

M2 ile güçlendirilmiş 13,6 inç MacBook Air

*Apple M2 işlemciden güç alan 13,3 inçlik yeni MacBook Air

Bunun yanında, OLED ekranlı iPad Pro’lardan da bazı haberler var. Daha önceleri sadece 12,9 inçlik modelde OLED teknolojisinin karşımıza çıkacağına yönelik birtakım iddialar olsa da, yeni sızıntılar, 2 boyutunda OLED ekrana sahip olacağını söylüyor. Güç tüketimi, bu iPad’larde %30 oranında azalacak ve Apple, bu iPad Pro’larında panelin dayanıklılığını artırması gereken “tandem dizilimi adı verilen görüntüleme teknolojisini kullanacak.

Yine Apple’ın kullanacağı OLED paneller, daha fazla güç verimliliği için değişken yineleme hızı özelliğine de sahip olacaktır.

Şu anda Apple tarafından satılan MacBook Pro 14 ve MacBook Pro 16, şirketin Liquid Retina Display XDR olarak adlandırdığı, OLED ekranla satışta olan tek Apple dizüstü bilgisayar ailesi konumunda bulunuyor.

Apple ile ilgili raporlar asla bitmez. Daha önce de gelen raporlar, şirketin 15 inçlik bir MacBook Air üzerinde çalıştığını öne sürmüştü. Aynı belgenin iddiası, Apple içerisinde, daha küçük boyutlu, yani 12 inçlik başka bir MacBook’a ilişkin de planlar yapılıyor.

Apple’ın yeni MacBook pro ve çok daha fazla cihazında kullanacağı M2 Pro ve M2 Max işlemcileri ise, bu yılın son çeyreğinde seri üretime girecek. Performans odaklı bu yonga setlerinin üretimini ise Tayvanlı yarı iletken üreticisi TSMC üstlenecek. Apple’ın, M2 Pro ve M2 Max işlemcilerinden güç alan MacBook Pro 14 ve MacBook Pro 16 modelleri, önümüzdeki yıl tanıtılacak gibi görünüyor. Ancak 12 inçlik küçük MacBook, OLED ekranlı iPad Pro ve MacBook Air için bir süre daha beklememiz gerekecek.

Apple’ın OLED ekran teknolojisini daha çok ürününde kullanması hakkında ne düşünüyorsunuz?

Yazı Kaynakları
https://www.gsmarena.com/apple_to_launch_133inch_oled_macbook_in_2024_-news-54706.php
Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım

Uzun yıllardır teknoloji ile iç içeyim. İlk bilgisayar kullanmaya başladığım 2012 yılından beri, teknoloji benim en büyük tutkum oldu. İlerleyen yıllarda çeşitli konularda kompozisyonlar yazdım ve bazı yarışmalarda derece de elde ettim. Teknoloji araştırmalarımı YouTube, diğer teknoloji platformları ve forumlarda yaptım ve bugün bunlara ek yabancı kaynaklar ve makale tarzı içerikleri de inceliyorum. 2017 yılında yazım alanında edindiğim tecrübeleri insanlara aktarmak amacıyla Voice Tekno web sitesini kurdum ve o günden bu güne yazdığım haber ve özgün içeriklerle okuyucularımı memnun etme çalışmalarım devam ediyor. En büyük hayalim, bu platformu tanınan, bilinen bir yer ve teknoloji deyince insanların aklına gelen ilk platformlardan biri haline getirmek. Gelecekte bu konuda daha çok çalışma yapmayı ve iş birliklerimizi geliştirmeyi hedefliyoruz.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir