1. Anasayfa
  2. Genel

Spotify’a Kayıpsız Ses Deneyimi Geliyor, Mevcut Planlara Dahil Olmayacak!

Spotify, 2 yıldan uzun bir süredir beklenen kayıpsız ses özelliğini nihayet platforma getirmeye karar vermiş gibi görünüyor. Bloomberg'ten gelen bilgiye göre Hi-Fi ses deneyiminin Spotify'a ulaşmasına çok yakınız, ancak bu deneyim, ekstra maliyet getirecek. Spotify, Hi-Fi sesi daha yüksek fiyatlı ayrı bir planla tüketicilerin ilgisine sunacak. Konuya ilişkin ilginç bir söylenti var, detaylar haberimizde...

Spotify’a Kayıpsız Ses Deneyimi Geliyor, Mevcut Planlara Dahil Olmayacak!
0

Aktarılan bilgilere göre Spotify’a kayıpsız ses deneyimi geliyor. Aslında uzun süredir gündemde olan ve bir ara Spotify’nin de yolda olduğunu ifade ettiği Hi-Fi ses desteğine, görünüşe göre artık çok daha yakınız. Fakat kötü haber şu ki, Hi-Fi ses özelliği, mevcut planlara dahil olmayabilir.

Dijital müzik platformları, bugün bir albüm satın almak veya harici kaynaklardan müzik indirmek gibi geleneksel yöntemlere kıyasla çok daha düşük maliyetli ve her geçen gün kendilerini geliştiriyorlar. Aynı zamanda, pazara yeni oyuncuların girmesi, elbette her pazarda olduğu gibi müzik servisleri pazarında da rekabet gücünü artırıyor ve bizlerin daha iyi bir müzik dinleme deneyimi elde etmesini sağlıyor.

İşte bugüne kadar çeşitli müzik servislerinde gördüğümüz kayıpsız ses deneyimi de bunlara dahil. İlk başta Tidal uygulamasında gördüğümüz Hi-Fi yani kayıpsız ses, bir müziği ses kalitesinde herhangi bir sıkıştırma olmadan dinlemenize izin veriyor. Tidal’dan sonra 2016 yılında tanıtıp kullanıma sunduğu Apple Music servisiyle fazlaca popüler olan Apple, kayıpsız ses ile müzik deneyimini kendi uygulamasına getirdi.

Yeni yeni yaygınlaşmaya başlayan ve Google’ın sahibi olduğu YouTube Music ile ülkemizde fazlaca sevilen müzik platformu Fizy ise, kayıpsız ses özelliğine henüz sahip değil. Ancak bunlardan öte, hepsinden popüler olan ve dijital müzik servisleri denildiğinde Dünya genelinde akla ilk gelen platform olan Spotify’de de bu özellik bugüne kadar yer almamıştı.

Görünüşe göre bu durum çok yakında değişecek, çünkü Spotify’a kayıpsız ses deneyimi geliyor. Ancak küçük bir sorun var.

Spotify’a kayıpsız ses deneyimi geliyor, cüzdanlara ekstra yük getirebilir

iOS KATEGORİSİNDEN İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: iPhone 15 Serisi Vision Pro Deneyimini Artırmak İçin Yeni Bir UWB Çipiyle Sunulacak!

iOS KATEGORİSİNDEN İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: iOS 17’den Reklam Verenleri Üzecek Yeni Bir Gizlilik Özelliği!

ANDROID KATEGORİSİNDEN İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Google Play Kitaplar Uygulaması İçin Yeni Özellikler!

ANDROID KATEGORİSİNDEN İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Galaxy S23 Serisi İçin One UI 6 Beta Temmuz’da Geliyor!

Spotify, bundan 2 yıl önce, yani Şubat 2021’de, dijital müzik akış servisi için Spotify Hi-Fi olarak adlandırılan kayıpsız ses özelliğini duyurmuştu. Fakat aradan bu kadar uzun bir süre geçmiş olmasına rağmen müzik platform devi, Hi-Fi ses özelliğini henüz Dünyanın hiçbir yerinde kullanıma sunmuş değil. Oysa ki o günden bugüne, Apple Music başta olmak üzere piyasada yaygın olarak gördüğümüz pek çok müzik platformu, kayıpsız ses özelliğini kullanıcılarla buluşturdu ve hatta, bunun için kullanıcılardan ekstra bir bedel de talep etmediler.

Spotify’nin ise hali hazırda Hi-Fi ses desteği üzerinde çalıştığı ve bir süre sonra platforma bu özelliği getireceği bildiriliyor. Fakat bunun tam olarak ne zaman olacağını bilmiyorduk. Şimdi yine söyleniyor ki şirket, rakipleri erken davrandığı ve bu özelliği kullanıma sunduğu için acele etmek ve Hi-Fi sesi tüketicilerle buluşturmak istiyor.

Spotify’nin Hi-Fi ses desteğini içeren planı “Supremium” olarak biliniyor ve firma, rakiplerine yetişmek ve abone kaybetmemek için, bu planının tanıtım lansmanını öne çekmiş.

Bloomberg’ten gelen bilgiye göre, Spotify’nin Hi-Fi özelliği neredeyse kullanıcılarla buluşmaya hazır, ancak bu özellik mevcut planlara dahil olmayacak ve fiyatı da daha yüksek. Tabii fiyatın ne kadar yüksek olacağını şu anda kestirmek güç, ancak bir tahmin var ki oldukça dikkat çekici.

Birkaç ay önce, Hi-Fi planı için platformun ABD’deki mevcut aylık ücreti olan 10 Dolar’ın tam 2 katı olan 20 Dolarlık bir ücretten söz ediliyordu. Fakat Spotify, Hi-Fi planını Amerika’da kullanıma sunmadan önce farklı pazarlarda deneyebilir.

Şöyle ki, Hi-Fi deneyimini kullanıcılara herhangi bir ekstra maliyet oluşturmadan sunan platformlar varken, Spotify’nin bu deneyimi mevcut fiyatın 2 katına müşterilere sunacak olması abonelerce tepkiyle karşılanabilir. Spotify, olası tepkileri ölçmek için yeni planını öncelikli olarak ABD’de kullanıma sunmak yerine diğer pazarlarda hizmete açabilir.

Hatırlarsanız, Netflix de şifre paylaşımını ücretli hale getirmeyi ilk olarak anavatanı ABD dışındaki sınırlı sayıda kullanıcıya açmıştı. Bu şekilde tepkiler daha kolay ölçülebiliyor ve tabii ki de, olası bir yanlıştan hızlı bir şekilde dönülebiliyor.

Spotify yakında kayıpsız akış ekleyecek, ancak ekstra maliyetli olabilir

*Spotify’a Kayıpsız Ses Deneyimi Geliyor, Mevcut Planlara Dahil Olmayacak!

Spotify, birkaç yıl önce Podcast deneyimini aboneleriyle buluşturdu, bu özellik hem başarılarıyla, hem de Spotify’nin yaptığı bazı yanlış hamlelerle tanındı. Muhtemelen The Joe Rogan Experience’ı duymuşsunuzdur ve Spotify’ın Harry ve Meghan ile yollarını ayırdığına dair raporları görmüş olabilirsiniz. Podcast tarafında önemli yayıncıları kaybetmek, platform için riskli olabilir.

Fakat Spotify’nin belki de hiç duymadığınız bir yönü daha var, sesli kitap. Evet, Spotify, şu anda sesli kitap da satıyor.

Müzik abonelik planlarındaki her şey dahil politikasının aksine Spotify, sesli kitapları bir abonelik yöntemiyle erişim şeklinde değil, doğrudan satış yöntemiyle kullanıcılara sunuyor. Yani dinlemek istediğiniz her kitabı, parasını ödeyerek satın almanız gerekiyor.

Yukarıda 20 Dolarlık bir abonelik ücretinden bahsetmiştik hatırlarsanız. İşte eğer Spotify, Hi-Fi ses desteğini içeren yeni planına sesli kitaplara erişimi de dahil ederse, fiyatın yüksek olacağı konusundaki eleştiriler bir anda ters yöne çevrilebilir. Sonuçta bu parayı vererek hem kayıpsız ses deneyimi ile müziklere, hem de sesli kitaplara erişim sağlayacaksınız.

Bu gerçekleşirse Spotify’nin yeni Supremium planındaki olası bir fiyat artışının, makul bir nedenle olacağını söyleyebiliriz. Tabii sesli kitap satış hizmetinin sunulmadığı Türkiye gibi ülkelerde durumun ne olacağını bilmiyoruz, buralarda yeni plan, bu özelliği içermeyecek şekilde daha az fiyat farkıyla sunulabilir, veya sesli kitap hizmetinin diğer pazarlara açıldığını görebiliriz.

Fakat sesli kitaplar Supremium planına dahil olsa da, dinleme süresinde aylık bazda sınırlama olabileceği ifade ediliyor. Bu sınırlamanın, her ay belirli sayıda bir kitabın dinlenebilmesi şeklinde mi, yoksa kitapların belirli saat süresince dinlenebilmesi şeklinde mi olacağı ise henüz net değil.

Sesli kitaplara erişimi de içeren yeni planın ABD’ye sunulmadan önce diğer pazarlarda test edilmesi bekleniyor. Bu plan, takvimler Ekim ayını gösterdiğinde ise Spotify için önemli bir pazar olan ABD’de kullanıma sunulacak.

Peki diğer platformlarda durum ne? Derseniz, şu an Apple Music’in mevcutta satışta olan Bireysel, Öğrenci ve Aile planları, herhangi bir ek ücret ödeme ihtiyacı olmadan abonelerine kayıpsız ses deneyimini sunuyor. Ülkemizde henüz kullanıma sunulmayan Amazon Music’in ise Unlimited planı, aylık 11 Dolar ücrete sahip ve Hi-Fi ses için ekstra bir ücret talep etmiyor. Amazon Prime üyeleri, aylık yalnızca 9 Dolar ödeyerek Amazon Music Unlimited planından faydalanabiliyor.

Görüleceği üzere eğer Spotify, tüketicileri kitap dinlemeye ikna edemezse Hi-Fi ses desteğini içeren planı sebebiyle bayağı müşteri kaybedebilir. Neler olacağını bekleyip göreceğiz.

Spotify’a kayıpsız ses deneyimi geliyor, peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Fikirlerinizi lütfen yorumlar bölümünden bizimle paylaşın.

Yazı Kaynakları
https://www.gsmarena.com/spotify_will_add_lossless_streaming_soon_but_it_might_cost_extra-news-58913.php
Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım

Uzun yıllardır teknoloji ile iç içeyim. İlk bilgisayar kullanmaya başladığım 2012 yılından beri, teknoloji benim en büyük tutkum oldu. İlerleyen yıllarda çeşitli konularda kompozisyonlar yazdım ve bazı yarışmalarda derece de elde ettim. Teknoloji araştırmalarımı YouTube, diğer teknoloji platformları ve forumlarda yaptım ve bugün bunlara ek yabancı kaynaklar ve makale tarzı içerikleri de inceliyorum. 2017 yılında yazım alanında edindiğim tecrübeleri insanlara aktarmak amacıyla Voice Tekno web sitesini kurdum ve o günden bu güne yazdığım haber ve özgün içeriklerle okuyucularımı memnun etme çalışmalarım devam ediyor. En büyük hayalim, bu platformu tanınan, bilinen bir yer ve teknoloji deyince insanların aklına gelen ilk platformlardan biri haline getirmek. Gelecekte bu konuda daha çok çalışma yapmayı ve iş birliklerimizi geliştirmeyi hedefliyoruz.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir