1. Anasayfa
  2. Android

Pixel 8a Hız Aşırtmalı Tensor G3 CPU ile Göründü!

Google'ın 2024 yılında göreceğimiz orta üst seviye akıllı telefonu Pixel 8a'da yer alması beklenen işlemci gün yüzüne çıktı. Detaylar haberimizde...

Pixel 8a Hız Aşırtmalı Tensor G3 CPU ile Göründü!
0

Google Pixel 8a hız aşırtmalı Tensor G3 CPU ile göründü. Google’ın henüz ne zaman tanıtacağını tam olarak bilmediğimiz, 2024 yılında piyasada boy gösterecek akıllı telefonu, grafik işlem ünitesi tarafında da daha önce duyduğumuz bir yongayla bizleri karşılayacak.

Google, ilk kez 2021 yılında tanıttığı amiral gemisi akıllı telefonlarında Samsung ile ortaklaşa geliştirdiği Tensor işlemcisini kullanmıştı. Qualcomm gibi diğer rakipleriyle karşılaştırıldığında daha düşük seviyede performans gösteren bu çip, yine de ABD’li teknoloji devi Google için önemli bir adımdı.

Google, amiral gemilerine ek olarak bir de fiyat/performans dengesini sürdürmeye odaklandığı Pixel A serisi akıllı telefonlarını da piyasaya sürüyor. Bu telefonlar, genellikle daha makul özelliklere sahip oluyor ve 600 Dolar fiyat bandında satışa sunuluyor.

Tensor G serisi yongalarında geçtiğimiz yıl önemli ilerleme kaydeden Google, gelecekte tıpkı Qualcomm ve Samsung gibi kendi çekirdek mimarisi ve grafik yongası tasarımını yapma sürecine gidebilir ancak, bir süre daha şirketin, ARM’nin sunduğu ürünlerden faydalanmaya devam etmesi kesin görünüyor.

Ne demiştik, uygun fiyatlı Pixel A serisi, işte o serinin en son üyesi Pixel 7a, geçtiğimiz Mayıs ayında tanıtılıp satışa sunulmuştu. Google, genellikle her yılın Ekim ayında önce ana amiral gemisi telefonlarını, daha sonra da Mayıs ayında o serinin “a” serisi modelini piyasaya sürüyor, şirket bu sene de trendi değiştirmedi.

Şimdi o trendin gelecek yılki üyesinden bir haber var. Pixel 8a hız aşırtmalı Tensor G3 CPU ile göründü, diyebilirsiniz, daha Pixel 8 ve Pixel 8 Pro tanıtılmamışken ne bu acele? Olsun, sızıntının affı olmaz.

Google Pixel 8a hız aşırtmalı Tensor G3 CPU ile göründü, daha görmemize uzun bir süre var

FİNANS KATEGORİSİNDEN İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Arm Halka Arz İçin Başvuru Yaptı, Yarı İletken Sektörünün En Büyük Halka Arzı Geliyor!

ANDROID KATEGORİSİNDEN İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Xiaomi’den Redmi K60 Ultra İçin Güncelleme Sözü, Samsung’un İzinden Gidecek!

ANDROID KATEGORİSİNDEN İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Samsung Daha Ucuz Katlanabilir Telefonlar İçin Düğmeye Bastı, Galaxy Z Serisinin FE Modelleri Gelecek!

ANDROID KATEGORİSİNDEN İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Galaxy S22 Serisi İçin Android 14 Vakti!

GENEL KATEGORİSİNDEN İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Google ChromeBook’lar İçin Yeni UWB Özellikleri Üzerinde Çalışıyor!

Google’ın en yeni teknoloji ve yazılımsal özellikleriyle donatacağı akıllı telefon ailesi Pixel 8’i görmemize sadece haftalar kaldı. Bu cihazlara ilişkin sızıntı bilgiler elimize ulaşmaya devam ederken, elbette zaman zaman sonrası için de haberler alıyoruz. Ne de olsa üreticiler, ürünlerini geliştirme ve test etme sürecine çok erken başlıyorlar.

Ve evet, haberimizin konusu Google’ın önümüzdeki sene tanıtmasını beklediğimiz orta seviye akıllı telefonu Pixel 8a. Şirketin seriye daha sonradan dahil edeceği fiyat performans ürünü 8a, Geekbench listesinde yakalandı.

Google, Pixel 8a’yı “Akita” kod adıyla geliştiriyor, bu isim de Geekbench’te gözümüze çarpıyor. Geekbench 5 testinde telefonun, hız aşırtmalı bir Tensor G3 yonga setinden güç alacağını görüyoruz.

Geekbench 5'te Pixel 8a

*Pixel 8a Hız Aşırtmalı Tensor G3 CPU ile Göründü!

*Görsel: Pixel 8a Geekbench 5 verisi

Pixel 8a’nın test edildiği işlemci, 1 adet 2,91Ghz saat hızıyla çalışan ultra yüksek performans çekirdeğine, 4 adet 2,37Ghz hızda çalışan performans çekirdeğine ve 1,7Ghz saat hızında çalışan 4 adet verimlilik çekirdeğine sahip. GPU tarafında da yine Arm’nin, Mali G715 grafik yongasını görmekteyiz.

Tabii ki bu değerleri görenler, “amiral gemisi Pixel 8 ailesinde göreceğimiz işlemci nasıl olacak?” diye sorabilirler, hemen referans olması için ondan da bahsedelim. Bir süre önce, normal Tensor G3’ün de özellikleri sızdırılmıştı.

Buna göre yeni Tensor G3 yonga seti, 3,0Ghz saat hızına ulaşabilen 1 adet Arm Cortex x3 çekirdeğine, 4 adet 2,45Ghz saat hızına ulaşabilen Arm Cortex A715 ve yine 4 adet ve 2,15Ghz hızda çalışan Arm Cortex A510 çekirdeklerine sahip olacak. Saat hızı ve çekirdek sayısını hariç tuttuğumuzda, çekirdek kurulumunun MediaTek Dimensity 9200’e biraz benzediğini söylememiz çok da yanlış olmaz.

Burada Cortex X3’ün en iyi performans çekirdeği, Cortex A715 birimlerinin performans çekirdekleri ve Cortex A510 birimlerinin de verimlilik odaklı çekirdekler olduğunu tekrar belirtmekte fayda var.

Dönelim tekrar Pixel 8a’nın Geekbench verilerine, telefon, görünüşe göre Google’ın çok yakında final sürümünü yayınlayacağı Android 14 işletim sistemiyle beraber gelecek. Ek olarak telefonda, 8 GB RAM mevcut. Tüm bu özellikleriyle cihaz, Geekbench testinde 1218 çoklu çekirdek skoru ve 3175 çoklu çekirdek skoru elde etmeyi başarmış.

Google Pixel 8a hız aşırtmalı Tensor G3 CPU ile gelecek, peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Pixel serisi akıllı telefonlar Türkiye’de satışa çıksa satın alır mısınız? Fikirlerinizi lütfen yorumlar bölümünden bizimle paylaşın.

Yazı Kaynakları
https://m.gsmarena.com/google_pixel_8a_appears_on_geekbench_with_underclocked_tensor_g3_chipset-news-59651.php
Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım

Uzun yıllardır teknoloji ile iç içeyim. İlk bilgisayar kullanmaya başladığım 2012 yılından beri, teknoloji benim en büyük tutkum oldu. İlerleyen yıllarda çeşitli konularda kompozisyonlar yazdım ve bazı yarışmalarda derece de elde ettim. Teknoloji araştırmalarımı YouTube, diğer teknoloji platformları ve forumlarda yaptım ve bugün bunlara ek yabancı kaynaklar ve makale tarzı içerikleri de inceliyorum. 2017 yılında yazım alanında edindiğim tecrübeleri insanlara aktarmak amacıyla Voice Tekno web sitesini kurdum ve o günden bu güne yazdığım haber ve özgün içeriklerle okuyucularımı memnun etme çalışmalarım devam ediyor. En büyük hayalim, bu platformu tanınan, bilinen bir yer ve teknoloji deyince insanların aklına gelen ilk platformlardan biri haline getirmek. Gelecekte bu konuda daha çok çalışma yapmayı ve iş birliklerimizi geliştirmeyi hedefliyoruz.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir