1. Anasayfa
  2. Genel

Mozilla Firefox İçin Apple M1 Desteği Geldi, Flash Player Yolculuk Hazırlığında!

Mozilla Firefox İçin Apple M1 Desteği Geldi, Flash Player Yolculuk Hazırlığında!
0

Apple, Haziran ayında bilgisayar sektörünün öncüsü olacak bir adım atarak, ARM tavanlı M1 işlemcisini tanıtmıştı. Bu işlemciye sahip ilk MacBook Pro, iMac ve MacBook Air modelleri, geçtiğimiz ay düzenlenen bir etkinlikte resmiyet kazanmış ve satışa çıkmıştı. Fakat bu platformda önemli bir sorun vardı, tamamen yeni olduğu için mevcut uygulamaların uyumluluğu.

Apple, bu sorunu kendi çapında çözmek için Rosetta 2 isimli bir nevi emülatör görevi gören yazılımını kullanıyor, bu sayede uyumsuz uygulamalar çalıştırılabiliyor. Fakat geliştiriciler, hızlı bir şekilde uygulamalarını ARM Mac’e uyarlamak için çalışıyor. İlk haber Microsoft’tan gelmişti, Microsoft Office, bugün Apple M1 desteğini aldı. Şimdi de Mozilla, eskisi kadar popüler olmayan internet tarayıcısı Firefox için Apple Silicon desteğini içeren 84 sürüm güncellemesini yayınladı. Güncelleme, önemli optimizasyonları da beraberinde getiriyor.

Mozilla Firefox, bu güncelleme ile Safari ve Chrome’dan sonra M1 desteğini alan üçüncü web tarayıcısı oldu. Bugün yayınlanan 84.0 sürümünden itibaren Firefox, hem Intel x86 hem de ARM tabanlı Apple Silicon işlemcileri, M1’den sonrası da dahil olmak üzere yerel olarak destekleyecek. Önceki sürümler Rosetta aracılığıyla kullanılabiliyordu dediğim gibi.

Evet, ARM için ne dedik, daha küçük, daha güçlü, daha hızlı. İşte Firefox’un Apple Silicon desteği alması, artık ARM’nin niteliklerinden faydalanabileceğini gösteriyor. Mozilla’nın belirttiğine göre Firefox, ARM tabanlı Mac’lerde Intel işlemcili modellere göre 2,5 kat daha hızlı açılıyor. Buna ek olarak 84 sürümünde web uygulamaları, önceki sürüme göre 2 kat daha hızlı yanıt veriyor.

Firefox 84, macOS'a yerel Apple Silikon desteği getiriyor

Yeni Mac’inizde Firefox’u güncelleme işlemi, eskisiyle aynı. Menüyü açın ve Yardım bölümüne gelin, burada Firefox 84’e güncelleme seçeneğini göreceksiniz. Güncellemeyi indirin ve yükleyin, işlemden sonra tarayıcınızı yeniden başlatın.

Yeni Mac’inizde Firefox’u Rosetta ile kullanıyordunuz, uygulamanın artık ARM tavanlı çalıştığına emin olmak için tarayıcınızın adres çubuğuna about: support yazın ve aşağıda, Rosetta translated yazan satıra gelin. Bu satırın karşısında, Rosetta’nın etkin olmadığına dair bir ifade görmeniz gerekiyor. Programın Mimari sekmesine giderek, “Intel” veya “Apple” yonga setlerinden hangisini kullandığınızı görmek için Activity Monitor (Etkinlik Monitörü) sekmesinden kontrol yapabilirsiniz.

Gelelim Firefox 84’teki diğer yeniliklere. Öncelikle belirteyim, güncelleme sadece Mac’ler için değil, Windows 7 ve sonrası ile Linux için de yayınlandı. Bu platformlara gelen iyileştirmelere bakacak olursak, WebRender, artık Intel Gen 6 GPU’ya sahip Windows 7 ve 8 işletim sistemleriyle gelen Intel dizüstü bilgisayarlarla kullanılabiliyor. Ek olarak, Linux / GNOME / X11 kullanıcıları için daha modern ve daha hızlı bir işleme hattı da bu güncelleme ile sunuluyor. Linux’ta paylaşılan bellek ayırma, performansı artırma ve Docker ile uyumluluğu artırma tekniklerinin geliştirilmesi, Linux için gelen son yenilikler.

Son olarak Mozilla, Firefox’un 84 sürümünün Adobe Flash desteğini içeren son sürüm olacağını söyledi. Yani bundan sonra yayınlanacak sürümler, Adobe Flash Player’ı içermeyecek. Google da kendisini yakında tarihe gömecek, zaten Adobe da son güncellemesini indirmeye sundu. Böylece reklam ağına dönüşen bir eklenti daha aramızdan ayrılmış olacak.

Mozilla Firefox kullanıyor musunuz?

https://www.gsmarena.com/firefox_84_brings_native_apple_silicon_support_on_macos-news-46774.php

Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım

Uzun yıllardır teknoloji ile iç içeyim. İlk bilgisayar kullanmaya başladığım 2012 yılından beri, teknoloji benim en büyük tutkum oldu. İlerleyen yıllarda çeşitli konularda kompozisyonlar yazdım ve bazı yarışmalarda derece de elde ettim. Teknoloji araştırmalarımı YouTube, diğer teknoloji platformları ve forumlarda yaptım ve bugün bunlara ek yabancı kaynaklar ve makale tarzı içerikleri de inceliyorum. 2017 yılında yazım alanında edindiğim tecrübeleri insanlara aktarmak amacıyla Voice Tekno web sitesini kurdum ve o günden bu güne yazdığım haber ve özgün içeriklerle okuyucularımı memnun etme çalışmalarım devam ediyor. En büyük hayalim, bu platformu tanınan, bilinen bir yer ve teknoloji deyince insanların aklına gelen ilk platformlardan biri haline getirmek. Gelecekte bu konuda daha çok çalışma yapmayı ve iş birliklerimizi geliştirmeyi hedefliyoruz.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir