1. Anasayfa
  2. Genel

Küresel Bilgisayar Sevkiyatları Yılın Üçüncü Çeyreğinde %5 Arttı!

Araştırma şirketi Canalys, 2021'in üçüncü çeyreğine ilişkin PC ve Mac'leri kapsayan bilgisayar sevkiyat raporunu yayınladı. Lenovo liderliğini korurken, HP yıllık bazda gerilemesine rağmen pazar payını korudu. Dell ise üçüncü sırada olmasına rağmen yıllık bazda en fazla büyüyen PC üreticisi oldu. Detaylar burada...

Küresel Bilgisayar Sevkiyatları Yılın Üçüncü Çeyreğinde %5 Arttı!
0

Akıllı telefonların vazgeçilmezimiz olduğu bir dönemdeyiz, bir taraftan da tabletler, dizüstü bilgisayarların alternatifi olmaktan çıkıp, onların yerini alma konusunda önemli adımlar atıyor. Ancak hala, bilgisayarların tek başına çok önemli araçlar olduğu su götürmez bir gerçek ve üreticiler, bu alanda yeni ürünlerini sürekli ortaya koyuyor.

Mac tarafında işler, Apple’ın öncülüğünde büyük değişime uğrarken, Windows tarafında da konsept, donanım ve işlevsellik yönünden çok farklı ürünlerle karşılaşıyoruz. Uluslararası araştırma şirketlerinden biri olan Canalys’in son raporuna göre ise, Temmuz ile Eylül 2021 tarihleri arasını kapsayan 2021’in üçüncü çeyreğinde Windows işletim sistemine sahip PC sevkiyatları ile Apple’ın Mac gönderimleri yaklaşık %5 oranında artış gösterdi. Bu da ilginin, bilgisayarlar bazında cüzi bir miktarda dahi olsa güçlendiğini kanıtlıyor.

Canalys tarafından hazırlanan bu raporda açıklanan verilere göz attığımızda, masaüstü ve dizüstü bilgisayar satışlarının, Temmuz – Eylül 2021 döneminde yaklaşık 84,1 milyon adede ulaştığı ilk bakışta göze çarpıyor. Bu sevkiyat adedi, 2020’nin aynı dönemine göre %4,9 daha fazla. Adet bazında bakıldığında ise, 2020’nin üçüncü çeyreğinde 80.2 milyon PC/Mac satışı gerçekleşmiş, yani arada neredeyse 4 milyon adetlik bir fark var.

ASDADSSD

**Dünya genelinde masaüstü, dizüstü ve iş istasyonu bilgisayarlarının sevkiyat rakamları, veriler Canalys’in market araştırma raporuna dayanmaktadır.

Gelelim şimdi marka bazlı değerlere. Bu çeyrekte en fazla gönderim yapan şirket, daha önce de olduğu gibi Lenovo, yani marka, liderliği elinden kaptırmıyor. Lenovo, adet olarak tam 19,8 milyon PC’yi Dünya geneline dağıtmış ve bu da onu, %23,5 pazar payıyla lider yapmış. Ne diyeyim, Çin’in bilgisayar tarafındaki Xiaomi’si mi, yoksa Huawei’i mi, Lenovo’nun yerine dilerseniz siz karar verin.

Onun hemen ardından, köklü PC üreticilerinden HP, yaklaşık 17.6 milyon sevkiyat rakamıyla kendisini ikinci sırada konumlandırıyor. HP’nin sevkiyattaki pazar payı ise, %20.9 olarak karşımıza çıkmakta.  Fakat yaşlı devin pazar payı ve sevk ettiği ürün sayısı her ne kadar iyi gibi görünse de, genel bazda baktığımızda, şirketin PC satışlarının 2020 yılına göre %5,7 oranında gerilemiş durumda. Son yılın verilerine göre yapılan bu değerlendirme, HP tarafındaki koltuğun sallanmaya başladığını gösteriyor, fakat bunun nedeni de açık bence.

Her neyse, PC pazarında üçüncülük ise ABD’li PC üreticisi Dell’e ait. Dell, geçtiğimiz çeyrekte tam 15.2 milyon cihaz sevkiyatı gerçekleştirdi ve pazar payının da %18.1’ine hakim. Ancak Dell’in başarıları bunlarla sınırlı değil, şirket PC pazarında kendisine düşen pasta diliminin boyutunu %3 artırmayı başardı, bu  kazanılan %3’lük pazar payına ek olarak, Del markası yıllık bazda %26.7 gibi oldukça yüksek seviyede bir genişleme göstererek PC sektöründe yıllık olarak en fazla büyüyen üretici oldu. Aşağıda, şirketlerin teker teker, bu yılın üçüncü çeyreğinde Dünya geneline ne kadar ürün gönderdiğini inceleyebilirsiniz. Bu arada, PC pazarı dedik ama tabloda Apple’ın da değerleri mevcut.

ŞirketYılın üçüncü çeyreği2021 Sevkiyatları
(milyon bazı adet)
Q3 2021
Pazar payı (%)
Q3 2020 Sevkiyatları
(milyon bazlı adet)
Q3 2020
Pazar payı (%)
Yıllık değişim (%)
Lenovo19.8%23,519.3%24.1+%2,5
HP17.6%20,918.6%23.3-%5.7
Dell15.2%18.111.9%15,0+%26.7
Apple7.8%9,36.8%8.5+%5.7
Acer6.1%7.25.7%7.2%0.0
Diğerleri17.6%2117.6%22-58
Toplam84.1100%80.2100%+4.9%

Son olarak durumu bir de bölgesel olarak değerlendirelim. Bölge bazlı en fazla büyümeyi, %17 ile Güney Amerika pazarı yaşadı. Onu %16’lık bir büyüme ile Avrupa, Afrika ve Ortadoğu (EMEA) takip etti. Asya Pasifik bölgesinde ise %13’lük bir büyüme gerçekleşti, ancak burası için paylaşılan veriler Japonya’yı içine almıyor. Tek başına değerlendirildiğinde ise Japonya’nın, bilgisayar pazarında %30’luk bir büyüme gördüğünü, tabii kendi içinde görmek mümkün.

Düşüş ise daha düşük seviyelerde oldu, mesela en fazla düşüş görülen Kuzey Amerika bölgesinde yalnızca %9’luk bir daralma, Mac ve PC pazarı için meydana geldi. Bu tarz ufak gerilemelere başka pazarlarda da rastlandı.

Canalys Araştırma Direktörü Rushabh Doshi , ileriye dönük olarak, turizm ve seyahat sektörlerindeki küçük ve orta ölçekli işletmeler (KOBİ’ler) ile PC pazarı için yeni fırsatlar görüyor. Bununla birlikte, tedarik zinciri sorunları ve devam eden yonga seti sıkıntısı, stratejilerini farklı pazarlara uyarlamak için mücadele eden PC satıcılarını olumsuz yönde etkileyecektir. Diyerek araştırma verilerine ilişkin kendi görüşlerini aktardı. Peki PC ve Mac pazarı hakkında siz ne düşünüyorsunuz?

https://www.gsmarena.com/canalys_global_pc_shipments_expand_by_5_in_q3_-news-51381.php

Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım

Uzun yıllardır teknoloji ile iç içeyim. İlk bilgisayar kullanmaya başladığım 2012 yılından beri, teknoloji benim en büyük tutkum oldu. İlerleyen yıllarda çeşitli konularda kompozisyonlar yazdım ve bazı yarışmalarda derece de elde ettim. Teknoloji araştırmalarımı YouTube, diğer teknoloji platformları ve forumlarda yaptım ve bugün bunlara ek yabancı kaynaklar ve makale tarzı içerikleri de inceliyorum. 2017 yılında yazım alanında edindiğim tecrübeleri insanlara aktarmak amacıyla Voice Tekno web sitesini kurdum ve o günden bu güne yazdığım haber ve özgün içeriklerle okuyucularımı memnun etme çalışmalarım devam ediyor. En büyük hayalim, bu platformu tanınan, bilinen bir yer ve teknoloji deyince insanların aklına gelen ilk platformlardan biri haline getirmek. Gelecekte bu konuda daha çok çalışma yapmayı ve iş birliklerimizi geliştirmeyi hedefliyoruz.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir