1. Anasayfa
  2. Android

Huawei, O 2 Ortağını da Kaybediyor, Şimdi Ne Yapacak?

Huawei, O 2 Ortağını da Kaybediyor, Şimdi Ne Yapacak?
0

Benim yazılarımı takip eden herkes bilir, Huawei ve ABD ambargosunu defalarca yazılarımda dile getirdim. Bu yazılarımda Huawei için işlerin kolay olmayacağını, bir şeyler yapmak istiyorsa Google’ın karşısında dik bir duruşla durması gerektiğini defalarca ifade ettim ve tüm bunlara rağmen şirketin başarılı olabileceğine yönelik inancımı da dile getirdim. Fakat gelinen noktada, Huawei için işler iyice çıkılmaza doğru sürükleniyor.

Bir şeyi ne kadar kendiniz üretirseniz, ona o kadar hakim olursunuz. Şimdi söylenen şey tabii biraz bunun tersi, bir şeyin fikri hakları size aitse sorun yok. Fakat tedarikçilerle veya aynı şu durumda olduğu gibi şirketlerin bulunduğu ülkeyle aranız bozulursa ne olacak? 2 seçeneğiniz var, ya aracı şirketlerle bir şekilde ambargoyu delip ürünleri alacaksınız ya da kendi üretim ağınızı kuracaksınız. Eğer bir B planınız yoksa, işler sizin için hiç iyi gitmeyecektir, şu anda olduğu gibi.

Ne dedim, ürünnüze ne kadar hakimsiniz… siz eğer işlemci tasarlıyor ve TSMC’ye ürettiriyorsanız, ABD gelip size bir baskı uyguladğınıda başınız fena halde ağrıyabilir. Düşünün, yeni Cortex işlemcileri kullanamayan Huawei, diğer telefonlardan çok daha düşük performanslı bir amiral gemi işlemcisi sundu piyasaya.

İşin buraya kadar olan kısmını az çok bildiğinizi düşünüyorum, fakat artık bundan daha fazla sorun var. İşlemci konusunda Qualcomm ve Mediatek gibi üreticiler Huawei ile çalışmak istiyor, Huawei de böyle bir ilişkiye yakın. Tabii ABD lisans verecek mi önemli olan bu.

Telefonunuzun güç tuşuna bastığınızda karşınıza çıkan bir şey var, ekran. Güney Kore’li panel üreticileri olan LG ve Samsung, 15 Eylül’den itibaren Huawei’e ekran tedariğini kesecek. Bu, Kore’li bir haber kaynağı tarafından iddia edildi  ve aynı tarihte şirketin yonga seti kullanım hakkı da sona eriyor.

Aslında Huawei’in panel tedariğinde Kore’li devler bildiğim kadarıyla en fazla yarısını oluşturuyor. Şirket farklı bir tedarikçi ile çalışıyor ve onlardan aldığı ekran sayısını arttırmayı planlıyor. Bunu dışında ne yapabilir derseniz birkaç şey var. Fakat bunlar ne ölçüde gerçekleştirilebilir, ABD ve şirketlerin tutumu ne olur bunu da öngörerek söylüyorum. Yani sizlere bu çözüm yöntemlerinin kullanılıp kullanılamayacağını edindiğim bilgiler ışığında  aktaracağım.

İlk olarak, farklı bir tedarikçi ile anlaşmak ki zaten bu yönde çalışma sürdürüyorlar. Şirket Kore’li veya ABD ambargosunu takip eden bir üreticiyle değil de farklı bir üretici ile anlaşırsa, bu sorunu aşacaktır. Tabii Samsung kadar kaliteli bir ekran üreticisi bulmak zor, Xiaomi de dahil ekranlarını Samsung’tan alıyor.

Şirket şimdi söyleyeceğim ikinci yolu da denedi aslında, farklı üreticilerin satın aldığı parçaları, onlardan satın almak. Huawei daha önce, ABD’de faaliyet gösteren yaklaşık 30 şirketi kullanarak ambargoyu delmeyi başarmıştı ve bunu fark eden ABD, bu3 30 şirketin faaliyetini sınırlanndırmıştı.

Ama böyle bir şeyin olmayacağını varsayalım şimdilik. Şirketin kendi milletinden olan Xiaomi, Oppo gibi onlarca farklı akıllı telefon üreticisi var. Mesela Oppo’ya giderek, Samsung’tan aldığın ekranların bir kısmını bana ver diyebilir.

Fakat Samsung Display ile Oppo arasında yapılan ticari anlaşma buna engel olabileceği gibi, üreticiler henüz ağzının yanmadıkları ABD meselesine bu şekil bir tutumla yaklaşmak istemeye de bilirler. Kabul ederlerse ve yaparlarsa bile, bu kez onların başı ağrıyailir. O yüzden bu, çok kalıcı bir çözüm olmayacaktır.

Son çözüm olarak Huawei, ekran işine girebilir. Evet, aslında en risklisi bu, hatta bir nevi kumar. Çünkü şirketin benim bildiğim kadarıyla panel üretimi için hiçbir yatırımı yok. Sıfırdan bu işi yapıp, her şey yolunda gitse bile patent tescili, marka tescili, üretim tesisi kurulumu gibi konular yüzünden iş en az 2 – 4 sene sürer, ki bu iyimser bir tahmindi.

Ama ilk veya ikinci yöntemle birlikte aynı anda bu da sürdürülebilir. Yani Huawei, ambargoya takılmayan bir üreticiden veya ekran satın alan bir şirketten ihtiyacını tedarik ederken, aynı zamanda panel üretimi için çalışma ve Ar-Ge faaliyetleri yürütebilir. Tabii bunların birlikte olması da bir risk, neticede bir yandan yatırım yapıyor, bir yandan satın alıyorsunuz. Eğer yatırımınızın bir getirisi olmazsa bu da pek iç açıcı olmayacaktır.

Ayrıca panel üretimi de öyle kolay bir iş değil. Mesela Samsung, LG ve Sharp da dahil onlarca ekran üreticisi, belirli bir gelişme sürecine ulaşmak için uzun süre çalıştı. Zaten panel üretimi denince de aklımıza sınırlı sayıda üretici geliyor, diğerlerini pek anmıyoruz.

Huawei için tek sorun ekran değil. Samsung, 15 Eylül’den itibaren belirli donanımların gönderimini de durduracak. Bu donanımların içinde sanıyorum RAM ve depolama birimleri vs. var fakat tam bilmiyorum. Esasında şirketin bu konuyla ilgili bazı yatırımları var, hatta ürettiği ürünler de var. Fakat ihtiyaçlarını karşılayamayabilir. Çözüm olarak yukarıdaki yöntemler aynen kullanılabilir, çünkü çok fazla bir fark yok sürecin işleyişinde. Hatta bu sorunu aşmak daha kolay da olabilir.

Firma için işler sadece bu yönde kötü gitmiyor. Hindistan ve belli başlı bazı ülkelerde küçülmeye giden şirket, Mate 40 serisi için ise beklentisini %30 düşürmüştü. Ayrıca mevcut cihazlara güncelleme verme konusunda da zorlanıyor Huawei.

Bunu söylemekten sıkılmayacağım, bir donanım üretici kolay kolay batmaz, çünkü satabileceği, diğer şirketlerle paylaşabileceği onlarca bilgi ve teknoloji vardır. Bugün Huawei’e bir karşı çıkış var, ancak bu aynı zamanda teknoloji gelişimine de bir karşı çıkış. Şu anda ağ ekipmanları sökülen, üretimi kısıtlanan ve zor durumda bırakılan Huawei; diğer tüm üreticilerin de kendini geliştirmesi için önemli bir rakipti. Anlaşılan sektörde Samsung ve Apple rekabetinden memnun birileri var.

Umarım hem biz tüketiciler için hem de Huawei için işler yoluna gider. Her zamman söylüyorum; Apple’a, Samsung’a, Huawei’e ihtiyacımız var. Onların da birbilerine ihtiyaçları var. Rekabet her zaman iyidir, bunu da söylemekten çekinmeyeceğim.

Yazımı beğendiniz mi? Daha neleri değerlendirmemi istersiniz?

 

Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım

Uzun yıllardır teknoloji ile iç içeyim. İlk bilgisayar kullanmaya başladığım 2012 yılından beri, teknoloji benim en büyük tutkum oldu. İlerleyen yıllarda çeşitli konularda kompozisyonlar yazdım ve bazı yarışmalarda derece de elde ettim. Teknoloji araştırmalarımı YouTube, diğer teknoloji platformları ve forumlarda yaptım ve bugün bunlara ek yabancı kaynaklar ve makale tarzı içerikleri de inceliyorum. 2017 yılında yazım alanında edindiğim tecrübeleri insanlara aktarmak amacıyla Voice Tekno web sitesini kurdum ve o günden bu güne yazdığım haber ve özgün içeriklerle okuyucularımı memnun etme çalışmalarım devam ediyor. En büyük hayalim, bu platformu tanınan, bilinen bir yer ve teknoloji deyince insanların aklına gelen ilk platformlardan biri haline getirmek. Gelecekte bu konuda daha çok çalışma yapmayı ve iş birliklerimizi geliştirmeyi hedefliyoruz.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir