1. Anasayfa
  2. Genel

Huawei, Dijital Finans ve Güvenlik İnovasyon Laboratuvarı Kuruyor, Etkileyici Çalışmalar Yolda!

Huawei, merkezi Finlandiya'da olan yeni bir laboratuvar kurdu. Ülkedeki Ar-ge merkezine bağlı bu yeni çalışma alanı, dijital güvenlik ve bankacılık hizmetlerine ilişkin çalışmalara ek olarak, yeni biyometrik kimlik doğrulama yöntemleri de geliştirecek.

Huawei, Dijital Finans ve Güvenlik İnovasyon Laboratuvarı Kuruyor, Etkileyici Çalışmalar Yolda!
0

Teknoloji üreticileri, pek çok alanda kendilerini geliştirmek ve yeni teknolojiler üretmek için Ar-Ge merkezleri kurarlar. Apple, Samsung ve haberimizin konusu Huawei’in de, Dünya’nın birçok ülkesinde çalışma yaptıkları Ar-Ge merkezleri bulunuyor. İşte Huawei, bu çalışma alanlarına bir yenisini eklemeye hazırlanıyor.

Huawei, ABD ambargoları yüzünden pek çok sorun ile karşı karşıya kaldı. Yonga seti üretimi yaptıramadığı ve diğer ABD merkezli şirketlerle çalışamadığı için Huawei, ilk bakışta oldukça dezavantajlı görünse de şirket bunu bir fırsat olarak görüyor. Bu sıkıntılı konumu daha iyi bir noktaya getirmek için yapılan son hamle ise, Finlandiya’nın Helsinki şehrinde kurulan Dijital Finans ve Güvenlik İnovasyon Laboratuvarı oldu. Bu oluşumun diğer adı ise Fin²Sec). Laboratuvar, Avrupa’daki bankacılık, finans ve ödeme hizmetlerinin gereksinimlerini karşılamaya çalışacak. Huawei, bu alanların her hangi birinde iş yürüten başarılı kişileri, kendileriyle çalışmaya davet ediyor. Şirketin endüstri devlerine yaptığı bu açık davet, elini Avrupa’dan çekmeyeceğini gösteriyor.

Huawei’in çalışmak istediği şirketler Avrupa’da yer alan bankalar, Fintech şirketleri ve benzerlerinin oluşturduğu kuruluşları içine alıyor.

laboratuvar, Helsinki-Aalto Siber Güvenlik Enstitüsü’nün bir bağışçısı tarafından destekleniyor. Ayrıca kendileri, Alto Üniversitesi ile de yakın bir iletişim halinde.

Huawei’in kurduğu yeni araştırma laboratuvarı, şirket için bir kuluçka görevi görecek. Burada, her şeyin son kullanıcılar için kolay ve basit geliştirileceğini söyleyelim. Merkezde çalışan araştırmacılar, tüketiciler ve hizmet sağlayıcılar için güvenliği artırmanın yeni yolları üzerinde mesai harcayacak. Mesela, çalışanların üzerine yoğunlaşacağı konulardan birisi, bir biometrik kimlik doğrulama yöntemi olarak ses tanıma özelliğini kullanmak. Yani amaçlanan şey; parmağımızın, yüzümüzün yanında, sesimizle de birçok cihazı kontrol etmemizin sağlanması.

Huawei, 10 yıldır Finlandiya’da bir Ar-Ge merkezi zaten işletiyor. Yeni açılan alan ise bir nevi bu Ar-Ge merkezine bağlı olacak diyebiliriz. Şirket aynı Ar-Ge merkezinde daha önce, telefonları ve araba anahtarları için kimlik doğrulama çözümleri gibi hizmetler için kritik olan donanım destekli güvenilir ortamların geliştirilmesine yönelik çalışmalar yaptı.

Huawei, Dijital Finans ve Güvenlik İnovasyon Laboratuvarı kuruyor, telefonları araba anahtarı olarak kullanmanın yollarını geliştiriyor

Araba anahtarları demişken, Huawei’in hali hazırda bu özelliğini zaten kullanıma sunduğunu biliyoruz. Huawei Digital Car Key, sadece telefonunuzla arabanızın kilidini açmanıza ve çalıştırmanıza olanak tanıyan NFC tabanlı bir platform. Eğer mevcutta kullandığınız arabanız, dijital anahtar özelliğine sahipse, şirketin ürününüz için geliştirdiği uygulamayı mobil cihazınıza yükleyerek bu özelliği etkinleştirmeniz mümkün. Mesela, myAudi gibi bir uygulama ile Audi otomobilinizin kilidini açabiliyorsunuz.

Gerekli ayarlamaları tamamladıktan sonra, telefonunuzu arabanızın koluna dokundurmanız kilit açma için yeterli. Eğer kullandığınız araçta kablosuz şarj standı bulunuyorsa, telefonu şarj cihazına yerleştirebilir ve “Başlat” tuşuna basıp aracınızı direkt çalıştırabilirsiniz. Aracı durdurmak için ise yine telefon şarj ünitesindeyken, “durdur” tuşuna telefondan basıp arabanızın motorunu durdurabilir, indikten sonra da yine kapı koluna telefonu dokundurup otomobilinizi kilitleyebilirsiniz. Bu özellik telefon kapalı olsa da kullanılabiliyor. Ayrıca telefon kaybedildiğinde, Digital Key üreticinin internet sitesinden devre dışı bırakılabilir.

Finlandiya’daki laboratuvarın kurulmasına yardımcı olan Ar-Ge merkezi, diğer gelişmelerle de söz sahibi. Örneğin Huawei, merkezin “akıllı telefonlarımızdaki birkaç büyük kamera teknolojisinden” sorumlu olduğunu söylüyor.

Yine Huawei, giyilebilir cihazlarında kullandığı uyku takibi teknolojisi için de bu Ar-Ge merkezini çalışma alanı olarak kullandı. Ek olarak şirket burada, birkaç üniversite ile ortaklaşa çalışarak “TrueSport algoritmasını üretmeyi başardı. Hatta bu proje liderlerinden biri, Huawei’nin Ar-Ge çalışmalarına katılmadan önce Nokia’da 18 yıl çalışan Dr. Jan-Erik Ekberg.

Huawei’in yeni laboratuvarı hakkında ne düşünüyorsunuz?

https://www.gsmarena.com/huawei_establishes_digital_finance_and_security_innovation_lab_develops_way_to_use_phones_as_car_key-news-50961.php

Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım

Uzun yıllardır teknoloji ile iç içeyim. İlk bilgisayar kullanmaya başladığım 2012 yılından beri, teknoloji benim en büyük tutkum oldu. İlerleyen yıllarda çeşitli konularda kompozisyonlar yazdım ve bazı yarışmalarda derece de elde ettim. Teknoloji araştırmalarımı YouTube, diğer teknoloji platformları ve forumlarda yaptım ve bugün bunlara ek yabancı kaynaklar ve makale tarzı içerikleri de inceliyorum. 2017 yılında yazım alanında edindiğim tecrübeleri insanlara aktarmak amacıyla Voice Tekno web sitesini kurdum ve o günden bu güne yazdığım haber ve özgün içeriklerle okuyucularımı memnun etme çalışmalarım devam ediyor. En büyük hayalim, bu platformu tanınan, bilinen bir yer ve teknoloji deyince insanların aklına gelen ilk platformlardan biri haline getirmek. Gelecekte bu konuda daha çok çalışma yapmayı ve iş birliklerimizi geliştirmeyi hedefliyoruz.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir