1. Anasayfa
  2. Android

Google Pixel Fold’un Ekran Özellikleri Paylaşıldı!

Google Pixel Fold'un ekran özellikleri, bir yazılım geliştiricisi tarafından paylaşıldı. Görünüşe göre ABD'li teknoloji devi Google, katlanabilir telefon pazarına hiç de fena diyemeyeceğimiz bir giriş yapmaya hazırlanıyor. Detaylar haberimizde...

Google Pixel Fold’un Ekran Özellikleri Paylaşıldı!
0

2019 yılında Samsung’un tanıttığı Galaxy Fold ile resmen hayatımıza girmeye başlayan katlanabilir akıllı telefonlar, pek çok gelişme kaydederek ve en önemlisi de çeşitlenerek günümüze kadar geldi. Huawei, Motorola, Xiaomi ve hatta yazılım devi Microsoft bile, katlanabilir akıllı telefon işine girmişken, akıllı telefon alanına daha yeni yeni ısınan Google’ın da, bir süredir katlanabilir akıllı telefon geliştirdiği söyleniyor. İşte muhtemelen o telefonun, Google Pixel Fold’un ekran özellikleri ortaya çıktı.

Şu an katlanabilir telefon piyasasında, genelde 2 kitleye odaklanan cihazlar görmekteyiz, çalışma ortamını büyütmek isteyenlerin tercih edebileceği Galaxy Z Fold serisi, Huawei Mate X serisi ve Motorola Razr serisi gibi akıllı telefonlar ve olabildiğince küçük, gömlek cebinde bile taşınabilecek bir telefon arayanların başvurabileceği Galaxy Z Flip, Huawei P50 Pocked gibi cihazlar. Ancak gerek ekran tasarımı yönünden, gerekse de geliştirilme yönünden en çok ve en farklı ürünleri gördüğümüz cihazlar, büyük ekranlı modeller oluyor.

Google Pixel Fold’un ekran özellikleri ortaya çıktı

Google’ın bir katlanabilir akıllı telefon duyuracağına ilişkin ilk söylentileri sanıyorum yaklaşık 2 sene önce almıştık. Dev teknoloji şirketinin, bu konuda attığı en somut adım ise bu yıl, Android 12’nin çıkışını takip eden aylarda tanıtılan, tabletlere ve katlanabilir telefonlara yönelik deneyimi artırmayı hedefleyen Android 12L işletim sistemiyle görmüştük. Hatta bu işletim sistemini çalıştıran ilk cihaz da, One UI 4.1.1 sürümüyle gelen Galaxy Z Fold4 olmuştu. Koreli teknoloji şirketi Samsung, daha sonra bahsi geçen bu güncellemeyi Galaxy Tab S7 ve Tab S8 serisine ve Galaxy Z Fold3 ve Galaxy Z Fold2 katlanabilir akıllı telefonlarına göndermişti.

Her neyse, Google’ın aynı zamanda bir tablet üzerinde de çalıştığı biliniyorken, ismi muhtemelen Pixel Fold olacak katlanabilir cihazdan da bir süre önce bazı önemli bilgiler elimize ulaşmaya başladı. Bugün ise, telefonun ekran özellikleriyle ilgili bazı detaylar elimizde mevcut. Görünüşe göre Pixel Fold, ekran konusunda iyi bir iş çıkaracak.

Yazılım geliştiricisi Kuba Wojciechowscki, 91Mobiles tarafından hazırlanan özel bir raporda, yakında satışa çıkması beklenen Pixel katlanabilir akıllı telefona ait olduğunu belirttiği bir dizi özelliğe yer verdi. Kod adı “Felix” olan Pixel Fold, Samsung tarafından üretilecek, birisi harici (dışarıda) diğeri ise dahili (içte yer alan ana ekran) 2 adet OLED panele sahip olacak.

Pixel Fold’un içe doğru katlanan ekranı, 1840 x 2208 piksel çözünürlük sunacak ve 5/6 en – boy oranıyla birlikte gelecek. Buradan bakıldığında, medya tüketimi için çok uygun bir cihaz gibi görünmüyor. Ayrıca telefonun geliştirici tarafından paylaşılan boyutları 123 mm x 148 mm x 192,44 mm şeklinde, bu da gerekli matematiksel çevirileri yaptığımızda, 7,58 inçlik bir ekranla karşılaşacağımızı anlıyoruz.

Pixel Fold maketi (kredi: MacRumors)

*Pixel Fold maketi

Şimdi biraz geçmişe dönelim. MacRumors tarafından geçtiğimiz yıl paylaşılan Pixel katlanabilir akıllı telefon konsept tasarımı, Pixel 6 tasarımından ziade 2020 yılında satışa çıkan Pixel 5 serisinin tasarım çizgilerini yansıtıyor.

Hızlı bir şekilde günümüze geri döndüğümüzde, Wojciechowski’ye göre, dahili ekranın ortalama 800nit, maksimum ise 1200nit parlaklık seviyesi sunabileceğini görmekteyiz. Tasarımdan parlaklığa nasıl geldiğimizi sormayın, onu şu an ben de bilmiyorum.

Kaynaktan kesin bir bilgi gelmese de, telefonun bu 7,58 inçlik ana ekranı, 120Hz ekran tazeleme hızına sahip olabilir.

Bu geliştiricinin, Pixel Fold ile ilgili ortaya çıkardığı bilgiler yalnızca ekran özelliklerinden ibaret değil. Bir süre önce Felix kod adlı cihazın, 64MP IMX787 ana kamera, 12MP IMX386 ultrawide ve 10.8MP S5K3J1 telefoto lensten oluşan üçlü kamera kurulumuyla tüketicilerin karşısına çıkacağını söylemişti.

Ayrıca sızdırıcının paylaştığı detaylar arasında, cihazın iç ekranında 8MP çözünürlükteki SONY IMX355 birincil selfie kamerası ve ikincil ekranda S5K3J1 isimli bir diğer öz çekim kamerasının yer aldığı bilgisi var.

Google’ın “Felix” kod adıyla geliştirdiği katlanabilir telefon, şirketin üzerinde çalıştığı ilk katlanabilir cihaz değil. Felix, şirketin üzerinde çalıştığı ikinci katlanabilir telefonu temsil ediyor.

Daha önce Google’ın, bir katlanabilir akıllı telefon üzerinde çalıştığına ilişkin bilgiler aldığımızı haberin başında söylemiştik. İşte rivayet oydu ki, o telefon, geçtiğimiz yılın sonunda piyasada yerini alacaktı ancak işler beklendiği gibi gitmedi ve Google, katlanabilir akıllı telefonunu bir süreliğine rafa kaldırdı. Daha sonra şirket, güncel bir donanımla yeni bir ürün geliştirmeye başlamış gibi görünüyor.

Gelen sızıntılar, üzerinde çalışılan ilk Google katlanabilir cihazının daha mütevazi bir arka kamera kurulumuyla geleceğini (Pixel 5 serisindeki gibi) ve 7,6 inçlik iç ekranla birlikte sunulacağını söylüyordu. Tabii telefon şirket tarafından tarihin tozlu yapraklarına gömüldüğü için, artık bunların pek bir önemi yok. Şimdi, Felix kod adlı cihazla birlikte önümüzdeki maçlara bakacağız.

Peki siz, Google’ın katlanabilir akıllı telefon geliştirmesi hakkında ne düşünüyorsunuz? Fikirlerinizi lütfen yorumlar bölümünden bizimle paylaşmayı unutmayın.

Yazı Kaynakları
https://www.gsmarena.com/google_pixel_folds_internal_display_to_support_120hz_and_1200_nits_of_peak_brightness-news-56174.php
Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım

Uzun yıllardır teknoloji ile iç içeyim. İlk bilgisayar kullanmaya başladığım 2012 yılından beri, teknoloji benim en büyük tutkum oldu. İlerleyen yıllarda çeşitli konularda kompozisyonlar yazdım ve bazı yarışmalarda derece de elde ettim. Teknoloji araştırmalarımı YouTube, diğer teknoloji platformları ve forumlarda yaptım ve bugün bunlara ek yabancı kaynaklar ve makale tarzı içerikleri de inceliyorum. 2017 yılında yazım alanında edindiğim tecrübeleri insanlara aktarmak amacıyla Voice Tekno web sitesini kurdum ve o günden bu güne yazdığım haber ve özgün içeriklerle okuyucularımı memnun etme çalışmalarım devam ediyor. En büyük hayalim, bu platformu tanınan, bilinen bir yer ve teknoloji deyince insanların aklına gelen ilk platformlardan biri haline getirmek. Gelecekte bu konuda daha çok çalışma yapmayı ve iş birliklerimizi geliştirmeyi hedefliyoruz.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir