1. Anasayfa
  2. Android

Exxen Platformu İle İlgili Ne Düşünüyorum?

Exxen Platformu İle İlgili Ne Düşünüyorum?
0

Evet, yeni yıl bize birçok yenilikle beraber geldi. Bunlardan hiç şüphesiz en çok tartışılan ve eleştiri yağmuruna tutulan ise Acun Ilıcalı’nın yerli dijital içerik platformu Exxen oldu. Henüz bir abonelik satın alıp deneyimleme fırsatı bulamadım ancak, yayınlanan içeriklerden ve web sitesi incelemelerimden yola çıkarak, sizlerle fikirlerimi paylaşacağım.

Her şeyden önce, şunu belirtmek istiyorum. Exxen’in amacı ülkemizde hizmet veren tüm dijital platformlara rakip olmaksa, ki buna Netflix de dahil, şu unsurlara büyük önem vermesi gerekiyordu; reklam ve pazarlama, marka iş birlikleri, yüksek kaliteli içerikler. Fakat Exxen’in web sitesi bile tamamen vasat, o yüzden halka tanıtımını ve rekabeti şimdilik boşverin.

Bizim görme engelli gruplarında bile platformun erişilebilirliği ile ilgili çeşitli sorunlar gündeme geldi ancak demin de dediğim gibi tek sorun, maalesef erişilebilirlik değil. Her şeyden önce televizyondan nasıl izleyebilirim? Sorusuna “HDMI kablonuzun bir ucunu bilgisayara, diğerini televizyona bağlayın” diyen bir müşteri temsilcisi olmamalıydı.

Evet, Exxen’in şu anda ne bir TV ne de bir mobil uygulaması var. Web sitesinde yer alan indirme bağlantıları da çalışmıyor, yani bilgisayarınızdan veya telefonunuzdan biraz “can çekişerek” platformdaki içerikleri izleyeceksiniz.

Ne, izlemek mi? Dediğim gibi web sitesinde dikkat çekici kararlılık sorunları ve ara yüz hataları var. İncelediğinizde siz de göreceksiniz ki, hazırlanan web sitesi sanki aceleyle hazırlanmış ve bitirilemeyince de böyle yayınlayalım demişler. O yüzden, sorunsuz bir izleme deneyimi en azından şu an pek mümkün görünmüyor. Hatta merak ediyorsanız buradaki dizileri, abone olmanıza da gerek yok, duyduğuma göre içeriklerin bazıları korsan sitelere düşmüş durumda.

Geleim biraz da içeriklere. Exxen, çıktığı gün dizi, belgesel ve diğer birçok program türünden içerikle beraber geldi. Ancak içerikler de platformun en çok eleştiriye maruz kalan yönü oldu. Neden mi? Çok basit, çünkü YouTuber topluluğu ile anlaşmış Acun Abimiz. Mükemmel kalitede içerik üretenlerle anlaşmış olsa bir şey demeyeceğim ama içlerinde kaliteli içerik üreten sayısı çok az. Bir de Tolga Çevik gibi ünlülerle yapılan aanlaşmalar var.

Dizi tarafında şu an hala eleştiri odağında olan, Sihirli Annem. Ilıcalı, kızının eski bölümleri yerine yeni bölümleri izlemesini istediğini söyleyerek yapımcı ile görüştüğünü, dizinin Exxen’de yeni bölümleriyle izlenebileceğini duyurdu. Bu açıklama, birçok kişi tarafından Acun Ilıcalı’nın oyunculuk mesleğini değersizleştirdiği, kızını reklam aracı yaptığı gibi şekillerde yorumlandı.

Dizinin fragmanının ise yayınlanmadan sadece bir gün önce beğeniye sunulması, işin bir nevi zorlama olduğunu düşündürdü. Ama neyse, çok kurcalamayalım.

Evet, ortada gördüğünüz gibi teknik olarak birçok eksiği bulunan, mobil, hatta TV uygulaması olmayan, ama “dijital” olduğunu iddia eden bir platform var. İyi içerikler olacaktır belki, buna bir şey diyemem, ama Acun Ilıcalı’nın çıkıp platformumuzun asıl aylık reklamlı ücreti 40 TL olmalıydı gibi söylevleri hiç hoş değil.

Bakın orayı unuttuk, Exxen, reklamlı ve reklamsız olmak üzere 2 farklı abonelik seçeneği ile sunuluyor. Fiyatlar ise 9,90 ve 19,90 TL şeklinde.

Benim aklıma Blutv’nin ilk fiyatları geldi, 6,90 ve 9,90 TL. Ben 2017’de Blutv aboneliği aldığımda, birçok popüler filmi reklamsız bir şekilde izleyebiliyordum, hatta ilk üyeliğim Perdigital’den hediye gelmişti. Blutv de o zamanlar, Netflix gibi, çeşitli markalarla iş birliği yapmıştı.

Şimdi Blutv’nin aylık fiyatı 19,90 TL ve çok iyi içeriklere halen ev sahipliği yapıyor, üstelik kendi yaptıkları çok kaliteli diziler de var. Yerli yabancı bir çok içerikle zenginleştirilmiş bir Blutv var ken, ben tercihimi Exxen’den yana kulanmam.

Yani kısacası şunu diyorum, global rakibi olan Amazon Prime’ı ve Netflix’i bir kenara bırakın, kendisi şu an en büyük yerli rakibi Blutv ile bile rekabet edebilecek teknik ve içeriksel kaliteye sahip değil. Üstelik başında reklam için para alıp, üstüne bu ücret az diyen biri var. Sizce bu kafayla Exxen’in ne kadar şansı olabilir?

Hatta gizlilik metinlerini bile Blutv’ye yönlendirmişler, bence yazılımcıları bile platformla dalga geçiyor. Hatta Java kodları arasında “asd asd” bile var. Yani ben bayağı yazılımcıların bile ciddiye almadığına inandım.

Bir de şu var, abone olanlar abonelik iptali ile ilgili bir sekme göremediklerini söylüyor. Kullanmadığım için bilmiyorum, ama sanıyorum Ilıcalı, meraktan girip üye olan kullanıcılardan aylık abonelik ücretini toplamak için böyle bir şey yapmış. Şakaydı, umarım gerçek olmaz, yoksa Exxen’in başı fena ağrıyacak.

Şunun da anlaşılmasını isterim, ben Exxen kapansın gitsin gibi bir şey söylemiyorum. Hatta tam tersi, bu tip platformların sayısı artsın ve her hafta 2 saatten fazla dizi çekmek zorunda kalanlar artık rahatlasın istiyorum ancak tek istediğim bu değil. İçerik bazlı olarak da artık, büyük bütçeli ama kaliteli işler görmek istiyorum. Bilim kurgu, aksiyon, macera ve gerçekçi savaş sahneleri; düzenli bir konu akışı, tutarlı senaryolar içeren dizi ve filmler istiyorum. Şunlardan birkaçı Exxxen’Deki bir içerikte olsa, ve bunun gibi 3 içerik olsa eminim bir çoğumuzun dikkatini çekebilirdi. Ama bu haliyle, hele ki bitmemiş bir web sitesi, olmayan uygulamalarıyla işi şimdilik epey zor.

Dediğim gibi, en azından TV’den izlemek isteyen bir müşteriye dalga geçer gibi HDMI kablosu önerisi yapılmamalıydı. Exxen’in yerli rakipleri olan Blutv, TV+, gibi platformlara yetişmek için bile büyük çaba harcaması gerekiyor. Hatta işe müşteri temsilcilerini bilinçlendirmek, mobil ve TV uygulamalarını yayınlamaktan başlayabilirler. Daha sonra çok para ama kaliteli iş taktiğini benimsemeleri ve yurtdışından da kaliteli içerikler almaları yararlı olacaktır.

Son olarak marka iş birliklerine gelelim, dediğim gibi Blutv’yi ben Perdigital sayesinde kullanmaya başlamıştım. Netflix de ülkemizde Vodafone sayesinde hızlıca tanındı, yine Puhutv’ye de Vodafone sponsor oldu. Sizin dikkat çekmek için önce bir operatör veya e-ticaret, teknoloji şirketleri vs. ile anlaşmanız gerekiyor. Önce kaliteli içerik deyip, bir süre zarar etmeyi göze almanız gerekiyor. Ben gireyim bu işe, nasıl olsa kazanırım derseniz, sadece batarsınız.

Önemli olan 4 günde 500000 aboneye ulaşmak değil, o aboneleri platforma bağlı tutmak. Bu yorumlarla o 500000 abone, 1 aya tarih olur diyebiliriz. Acun Ilıcalı’yı, rakamları 1 ay sonra açıklamaya davet ediyorum.

Exxen’le ilgili söyleyeceklerim şimdilik bu kadar. Aslında eklemek istediklerim var da yazıyı çok fazla uzatmak istemedim. Siz de fikirlerinizi yorumlardan yazın, tartışalım.

Exxen hakkında ne düşünüyorsunuz?

 

 

Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım

Uzun yıllardır teknoloji ile iç içeyim. İlk bilgisayar kullanmaya başladığım 2012 yılından beri, teknoloji benim en büyük tutkum oldu. İlerleyen yıllarda çeşitli konularda kompozisyonlar yazdım ve bazı yarışmalarda derece de elde ettim. Teknoloji araştırmalarımı YouTube, diğer teknoloji platformları ve forumlarda yaptım ve bugün bunlara ek yabancı kaynaklar ve makale tarzı içerikleri de inceliyorum. 2017 yılında yazım alanında edindiğim tecrübeleri insanlara aktarmak amacıyla Voice Tekno web sitesini kurdum ve o günden bu güne yazdığım haber ve özgün içeriklerle okuyucularımı memnun etme çalışmalarım devam ediyor. En büyük hayalim, bu platformu tanınan, bilinen bir yer ve teknoloji deyince insanların aklına gelen ilk platformlardan biri haline getirmek. Gelecekte bu konuda daha çok çalışma yapmayı ve iş birliklerimizi geliştirmeyi hedefliyoruz.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir