1. Anasayfa
  2. Bilgi

Çin Akıllı Telefon Pazarı Son 10 Yılın En Kötü Dönemini Yaşadı!

Ünlü araştırma şirketi Canalys, akıllı telefon pazarının son durumuyla ilgili düzenli olarak paylaştığı raporlarla dikkat çekici bilgileri gözler önüne seriyor. Şirket şimdi de, Çin'de 2022 yılının akıllı telefon sevkiyatları için nasıl geçtiğini gösteren yeni raporunu yayınladı. Ayrıca paylaşılan rapor, 2022 yılının son çeyreğine ilişkin verileri de içeriyor. Bu verilere göre Çin, akıllı telefon sevkiyatları bazında, son 10 yılın en kötü dönemini geride bıraktı, tabii daha kötüsünü bu yıl görmezsek. Birçok marka, cihaz gönderimlerini hissedilir derecede azaltırken, Apple ve Huawei, sevkiyat oranlarını artırmayı başaran 2 üretici olarak listedeki diğer markalardan kendilerini ayrıştırıyor. Detaylar ve çok daha fazlası haberimizde...

Çin Akıllı Telefon Pazarı Son 10 Yılın En Kötü Dönemini Yaşadı!
0

Canalys tarafından paylaşılan yeni rapora göre Çin akıllı telefon pazarı son 10 yılın en kötü dönemini yaşadı. Akıllı telefon üreticileri, geçtiğimiz yıl 300 milyon adetin altında sevkiyat yaparak, 2013 yılından bu yana Çin akıllı telefon pazarına en kötü dönemini yaşattı. 

Cep telefonu endüstrisinin son birkaç yıldır ciddi bir darboğaz ile karşı karşıya kaldığı artık su götürmez bir gerçek. Piyasada, önce tüketicilerin yeni modellere olan ilgilerinin giderek azaldığını gördük, daha sonra işin içine bir de pandemi ve tedarik zinciri sorunları girince, oklar hem satın alım, hem de üretim bazında iyice yaydan çıktı. 

Yani artık bir tarafta akıllı telefonlarda ciddi bir doygunlaşma varken, diğer tarafta da tüketicilerin azalan ilgisi ve üretim zorlukları var ve tüm bunlar birleştiğinde, ortaya düşen sevkiyat adetleri çıkıyor. İşte bizim sürekli web sitemizde, hazırladığı raporlara yer verdiğimiz araştırma şirketi Canalys de, ortaya çıkan bu vahim durumdan haberdar olmamızı sağlıyor. Şirketin yeni raporu bize, Çin akıllı telefon pazarı son 10 yılın en kötü dönemini yaşadı diyor.

Çin akıllı telefon pazarı son 10 yılın en kötü dönemini yaşadı, peki pazarda neler oluyor?

AKILLI TELEFONLARLA İLGİLİ İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: OnePlus 11R Snapdragon 8+ Gen 1 ile Geliyor!

GÜNCELLEME İLE İLGİLİ İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Xiaomi 11T ve Poco F4 İçin Android 13 Çıktı!

SAMSUNG İLE İLGİLİ İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy, S23 Serisinin Tanıtım Görsellerinde!

ÖZGÜN İÇERİK – FİNANS KATEGORİSİNDEN İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Açık Bankacılık Nedir? İlk Kez Yapı Kredi’den Duyduk!

Araştırma ve istatistik şirketi Canalys, Çin’e ait hem 2022 yılının son çeyreğine ait akıllı telefon sevkiyat verilerini hem de piyasanın 2022 yılındaki genel durumunu gözler önüne seren yeni araştırma raporunu kamuoyu ile paylaştı. Bu rapor ışığında elde ettiğimiz en çarpıcı veri, ülkede akıllı telefon sevkiyatları, 2013 yılından bu yana ilk kez yıllık bazda 300 milyonun altına geriledi. Bu verileri bir önceki dönem (2021 yılı) ile karşılaştırdığımızda ise sevkiyat adetlerinin %14 oranında azaldığını görüyoruz. Yani son yıllarda piyasada devam eden düşüş trendi, sert bir şekilde etkisini sürdürüyor. 

Çeyrek bazlı verilerde de durum çok iç açıcı değil. 2022 yılının son çeyreğinde, Çin’deki akıllı telefon gönderimleri yılın üçüncü çeyreğine göre %24 oranında azaldı. Geçtiğimiz çeyrekte en çok sevkiyat yapan üretici ise iPhone gönderimlerini %22 oranında artıran Cupertinolu teknoloji devi Apple oldu.

Canalys: 2022 Çin'deki akıllı telefon pazarı on yılın en kötü seviyelerine geriliyor

*Çin akıllı telefon pazarı son 10 yılın en kötü dönemini yaşadı

Şimdi düşünenler olabilir, Çin, akıllı telefon piyasası için neden önemli? Dünya sadece Çin’den mi ibaret? Evet, ilk bakışta bu yorumu yapabilirsiniz, ancak bu ülkede bir buçuk milyardan fazla insan yaşıyor ve Çin halen, Dünya’da en fazla akıllı telefon satışı yapılan ülke. Bu nedenle, Çin’de düşen sevkiyat adetleri Apple, Samsung, ve hatta Çinli markalar için bile çok önemli. Çin, yapılan satışlar baz alındığında Dünya akıllı telefon pazarının dörtte birini kapsıyor, yani her 100 akıllı telefondan 25i bu Asya ülkesinde satılıyor. 

Peki sevkiyatlar neden düştü? Diye sorarsanız, buradaki en temel sebep, yazının başında da belirttiğim üzere tedarik zinciri ve üretim sorunları. Ayrıca satıcı ve distribitörler de, ellerindeki cihazları satmakta çeşitli problemler yaşadılar. 

Çin, üreticilerin “geliştirilmiş ekosistem deneyimleri” olan ürünleri piyasaya sürmesiyle akıllı telefon tarafında farklı bir yöne doğru ilerliyor. 

Analistler, gelecek için umutlu ve özellikle Xiaomi’nin 13 Pro akıllı telefonunda Leica ile yaptığı ortaklığa ve Oppo’nun, katlanabilir akıllı telefon ailesini Find N2 Flip gibi bir modelle genişletmesine dikkat çekiyorlar. 

Canalys: 2022 Çin'deki akıllı telefon pazarı on yılın en kötü seviyelerine geriliyor

*Çin akıllı telefon pazarı son 10 yılın en kötü dönemini yaşadı

BBK grubunun en sevilen markalarından Vivo, 2022 yılı boyunca en fazla akıllı telefon sevk eden üretici olarak konumunu sağlam bir şekilde korudu. Ancak Honor, Apple ve Oppo, şu anda Vivo’nun ensesinde ve onu çok yakından takip ediyorlar. Bu 4 üreticinin tamamı, toplamda %18’lik pazar payına sahip ve onları %13’lük pazar payıyla bir başka Çinli dev olan Xiaomi takip ediyor.

Küçük bir artış oranıyla Apple’ı ve %30’luk büyük bir artış oranıyla Honor’u hariç tutarsak, akıllı telefon sevkiyat oranlarında, yıllık bazda diğer üreticilerin hepsi, önemli düşüşler gördü. 

Aşağıdan akıllı telefon üreticilerinin Çin’deki yıllık bazda sevkiyat oranlarını ve gönderim adetlerini, 2021 ile karşılaştırmalı olarak inceleyebilirsiniz.

  • Vivo: 2022 yılında 52.2 milyon adet akıllı telefon sevkiyatı yapan Vivo, pastadan %18’lik payın sahibi oldu. Ancak 2021’de marka, 71.5 milyon adet akıllı telefon gönderimi ve %21 pazar payıyla daha iyi bir profil çizmişti. Vivo, geçtiğimiz yıl önceki döneme kıyasla %27 daha düşük oranda akıllı telefon sevk etti.
  • Honor: Honor da 2022 yılında %18 pazar payı ve 52.2 milyon adet sevkiyat adetiyle listedeki yerini aldı. Ancak Huawei’den ayrılan akıllı telefon markası, 2021 yılıyla karşılaştırdığımızda gönderdiği cihaz sayısını ve dolayısıyla da pastadaki payını hissedilir derecede yükseltmiş. Marka 2021 yılında 40.2 milyon adet akıllı telefon gönderimi yaparak %12,2’lik bir pazar payı elde etmişti, ve daha önce de belirttiğimiz gibi sevkiyat oranını %30 oranında artırmayı başarmış.
  • Apple: Cupertinolu teknoloji devi de, az bir oranda olsa da sevkiyat pastasındaki payını artırmış. 2021 yılında 49.4 milyon adet akıllı telefonu satıcılara ulaştıran şirket, o sene %15’lik bir pasta payına hakimdi. Apple 2022 yılında gönderdiği cihaz sayısını 51.3 milyon adete çıkarttı ve sevkiyat pastasındaki payını %18’e yükseltmeyi başardı. Böylece şirket, 2021 yılına kıyasla %4 oranında kazançlı çıktı.
  • Oppo: Oppo, 2021 yılında 50.4 milyon adet akıllı telefon sevk etmiş ve pazar payı da %21’miş. Ancak 2022 yılında sevkiyat adedi 100000 azalarak 50.5 milyona gerilemiş ve bu nedenle pazar payı da 3 puan azalarak %18 seviyesinde kalmış. Marka 2021 yılına kıyasla sevkiyatlarda %27 kayıp yaşamış.
  • Xiaomi: Xiaomi, gönderimlerde yıllık bazda en çok kaybı yaşayan şirket oldu. 2021’de 52.5 milyon adet akıllı telefon sevk eden şirket, %16’lık pazar payını elinde bulunduruyordu. Ancak 2022’de işler değişti ve Xiaomi, yalnızca 38.6 milyon adet akıllı telefon gönderimi yapabildi. Pazar payı da %13 seviyesine geriledi. Şirketin yıllık bazda kayıp oranı ise %19 seviyesinde gerçekleşti.
  • Diğer üreticiler: Listede adı geçmeyen diğer tüm üreticiler de çoğu markayla aynı kaderi yaşadı, daha düşük sevkiyat adetleri. 

2022 yılında üreticiler, Çin pazarına toplam 287.3 milyon adet akıllı telefon dağıttı. Bu sayı, 2021 yılında 332.9 milyondu. 

2023 yılı için ise analistlerin beklentileri yüksek. 6 – 12 ay içerisinde piyasanın talep ettiği ürün sayısının tekrar 300 milyonu aşabileceğini söyleyen analistler, pandeminin artık bir sorun olmaktan çıkmasından, tedarik zincirinin tekrar istikrara kavuşması beklendiğinden ve ticari faaliyetler ile tüketici güveninin geri gelmesinin yüksek olasılıkta olmasından dolayı, genel piyasanın önümüzdeki dönemde daha olumlu sinyaller verebileceğini düşünüyorlar. Tabii tüm bunlar tahmin.

Çin akıllı telefon pazarı son 10 yılın en kötü dönemini yaşadı, peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Fikirlerinizi lütfen yorumlar bölümünden bizimle paylaşın.

Yazı Kaynakları
https://www.gsmarena.com/canalys_2022_smartphone_market_in_china_declines_to_its_worst_levels_in_a_decade-news-57376.php
Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım

Uzun yıllardır teknoloji ile iç içeyim. İlk bilgisayar kullanmaya başladığım 2012 yılından beri, teknoloji benim en büyük tutkum oldu. İlerleyen yıllarda çeşitli konularda kompozisyonlar yazdım ve bazı yarışmalarda derece de elde ettim. Teknoloji araştırmalarımı YouTube, diğer teknoloji platformları ve forumlarda yaptım ve bugün bunlara ek yabancı kaynaklar ve makale tarzı içerikleri de inceliyorum. 2017 yılında yazım alanında edindiğim tecrübeleri insanlara aktarmak amacıyla Voice Tekno web sitesini kurdum ve o günden bu güne yazdığım haber ve özgün içeriklerle okuyucularımı memnun etme çalışmalarım devam ediyor. En büyük hayalim, bu platformu tanınan, bilinen bir yer ve teknoloji deyince insanların aklına gelen ilk platformlardan biri haline getirmek. Gelecekte bu konuda daha çok çalışma yapmayı ve iş birliklerimizi geliştirmeyi hedefliyoruz.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir