1. Anasayfa
  2. Bilgi

Amiral Gemi Akıllı Telefonlara İlgi Arttıkça Samsung Pazar Payı Kaybediyor!

Counterpoint Research, 2022 yılında amiral gemi akıllı telefonların nasıl bir satış performansı gösterdiğini ortaya koyan yeni araştırma raporunu yayınladı. Bu rapora göre genel olarak akıllı telefon satışları düşüş eğilimi gösterirken, amiral gemi akıllı telefon satışlarında ufak bir artış yaşanmış. Aynı zamanda üst seviye telefonlar, toplam akıllı telefon pazarının %55'ini ele geçirerek, bugüne kadar sektördeki en yüksek konumuna ulaştı. Apple, Samsung'a kıyasla satışlarını önemli derecede artırdı. Detaylar haberimizde...

Amiral Gemi Akıllı Telefonlara İlgi Arttıkça Samsung Pazar Payı Kaybediyor!
0

Counterpoint Research tarafından yayınlanan yeni bir rapora göre, amiral gemi akıllı telefonlara ilgi arttıkça Samsung pazar payı kaybediyor. Güney Koreli teknoloji devi, söz konusu üst seviye akıllı telefonlar olduğunda ilgiyi Cupertinolu rakibi Apple’a kaptırıyor. İnsanlar, söz konusu pahalı bir telefon satın almak olduğunda, Samsung yerine Apple’ı daha çok tercih ediyor.

Amiral gemi telefon pazarında bugün pek çok üretici var. Eskiden global pazarda sadece Apple ve Samsung rekabetini konuştuğumuz sektör bugün bambaşka bir hal aldı ve Çinli markaların hızlı bir şekilde pazar payı kazanmasıyla, pek çok sürprize tanık olduk. Ama yine de, bu 2 üreticinin pazardaki solıksuz rekabeti asla bitmedi ve Dünya genelinde en çok ilgi gören amiral gemisi akıllı telefonlara baktığımızda hep Samsung ve Apple’ı gördük.

Ancak Samsung’un, görünüşe göre yerini korumak için artık daha fazla şey yapması gerekiyor. Çünkü amiral gemi akıllı telefonlara ilgi arttıkça Samsung pazar payı kaybediyor.

Amiral gemi akıllı telefonlara ilgi arttıkça Samsung pazar payı kaybediyor, peki neden?

iOS KATEGORİSİNDEN İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: iPhone 15 Ailesinin Tamamı Dynamic Island ile Gelecek, Ama Fazla Sevinmeyin!

ANDROID KATEGORİSİNDEN İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Huawei Mate X3 Ayrıntılı Özellikleri Sızdı, Güçlü Ama En Güçlü Değil!

ANDROID KATEGORİSİNDEN İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Huawei MatePad 11 2023 Özellikleri, Olmasa da Olur!

ANDROID KATEGORİSİNDEN İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Samsung Hindistan’da Xiaomi’yi Tahttan İndirdi, Pazarda 1 Numara Olmaya Alım Gücünün Etkisi!

Son birkaç yılda, birinci sınıf yani üst seviye akıllı telefonlara olan ilgi önemli derecede artış eğiliminde. Ancak bu pazarın tartışmasız birincisi, iPhone akıllı telefonlarıyla Apple, ve onu, bugüne kadarki en büyük rakibi Samsung takip ediyor. 

Araştırma şirketi Counterpoint Research, kısa bir süre önce 2022 yılına ilişkin üst seviye akıllı telefon pazarının durumunu gözler önüne seren yeni istatistik raporunu yayınladı. Bu istatistiklere baktığımızda ilginç bir şekilde şu göze çarpıyor, küresel akıllı telefon satışları, 2022 yılı ile karşılaştırdığımızda %12 oranında düşmüş olmasına rağmen, üst seviye akıllı telefonların satışları aynı dönemde %1 oranında artış göstermiş. Evet, bu çok küçük bir oran gibi düşünülebilir, ancak piyasanın son yıllardaki gerginliğini göz önüne aldığımızda premium segmentte gelecekte önemli bir canlanma olabileceğinin habercisi olabilir bu veriler. 

Tabii bu %1’lik artışın yol açtığı önemli bir sonuç da var, ileri teknolojiler kullanan üst seviye akıllı telefonların, Dünya çapında toplam akıllı telefon pazarındaki payı, bugüne kadarki en yüksek seviye olan %55’e ulaştı. Yani artık orta ve giriş seviye akıllı telefon kullanan kişi sayısı çok daha azaldı diyebiliriz.

Dünya genelinde tüm akıllı telefon markaları, geçmiştekine kıyasla artık çok daha az giriş seviyesi ve orta seviye akıllı telefon satışı yapıyor. Buna karşılık 1000 Dolar fiyat bandındaki akıllı telefonların satışlarında ciddi bir artış gözlemleniyor. Tüketicilerin gösterdiği bu eğilimin, pazara yansıması tabii ki de kaçınılmaz. 

Samsung Çin pazarında başarı elde edemiyor.

Counterpoint’in araştırması, bizlere sadece amiral gemi akıllı telefonların piyasadaki liderliğini göstermekle kalmıyor. Rapora göre Cupertinolu teknoloji devi Apple, toplam birinci sınıf akıllı telefon pazar payının dörtte üçünü ele geçirmiş durumda. Üst seviyede satılan her 4 telefondan 3ü Apple’a ait ve bu çok ciddi bir oran. 

Apple, bu başarısıyla aynı zamanda global üst seviye akıllı telefon satışlarındaki payını yıllık bazda %6 oranında artırdı.

Şirketin bu başarılarının arkasındaki en temel sebeplerden birisi ise Çin pazarı. Apple, burada Huawei’den uzaklaşan tüketicilerin cebine iPhone modelleriyle girmeyi başardı ve ciddi bir market büyüklüğüne ulaştı. Bildiğiniz gibi Huawei, ABD ambargoları sebebiyle şu an akıllı telefon pazarında ciddi sorunlar yaşıyor. 

Samsung, yazının en başında da belirttiğimiz gibi küresel üst seviye akıllı telefon pazarında Apple’dan sonra ikinci sırada. Fakat şirket, Apple’a kıyasla satışlarda %5 oranında bir düşüşle göz göze geldi. 

Bu düşüşün sebebi de, Samsung’un çeşitli sebeplerden dolayı Çin pazarında aktif bir şekilde pazarlama faaliyetleri gösterememesi. Samsung, maalesef ki Huawei sebebiyle ortaya çıkan ticari boşluktan düzgün bir şekilde faydalanamadı. 

Tabii Samsung’un da silahı yok değil. Koreli şirket, katlanabilir akıllı telefonlarıyla yoğun bir ilgi görmeye devam ediyor ve 2022 yılında, toplam satışlarda bu ürün kategorisinin lideri durumunda. Bu liderliğin, 2023 yılında da sürmesini bekleyebiliriz.

Counterpoint’in raporu, telefonların perakende fiyatları yerine toptan satış fiyatlarını içeriyor, bunun nedeni ise Dünya’nın dört bir yanında değişen satış fiyatları. Counterpoint Research, pazar analizinde daha güvenilir sonuçlar elde etmek için bu faktörü hesaba katıyor.

Samsung telefon gelecekte daha pahalı hale gelebilir

*Amiral Gemi Akıllı Telefonlara İlgi Arttıkça Samsung Pazar Payı Kaybediyor!

Açık konuşmak gerekirse giderek daha fazla tüketicinin, 1000 Dolar’ın üzerinde akıllı telefonlara ilgi göstermesi pek de şaşırtıcı değil. Geçen sizinle paylaştığımız Hindistan örneği gibi, bazı ülkeler ciddi ekonomik sorunlarla boğuşurken, bazıları bu olumsuzluklardan daha az etkilendi. Yani mali açıdan daha esnek olanlar, son yıllarda ortaya çıkan ekonomik sorunlardan daha az zarar gördü. 

Ayrıca müşterilerin, üst seviye akıllı telefonlara yönelmesinin başka sebepleri de var. En başta amiral gemisi akıllı telefonlar daha iyi donanım, daha uzun süreli yazılım desteği, daha iyi kamera gibi detaylarla geldiğinden, bir telefonu uzun süre kullanmak isteyenler direkt bir amiral gemisi cihaz satın alabiliyor.

Ayrıca bizim “fanboyluk” olarak ifade ettiğimiz, belli bir markanın fanatiği olma durumu tüm Dünya’da var ve insanlar, premium bir akıllı telefon satın alarak sevdikleri markaya olan bağlılıklarını gösteriyor. Tabii bu ürünlerin son teknolojileri içeren, modern standartlara uygun ürünler olduğunu unutmamak gerek.

Tüm bunlara rağmen, bu analizin yankılarının tüm akıllı telefon sektöründe hissedileceğini düşünüyoruz. OEM üreticiler, gelecekte daha çok sayıda üst seviye akıllı telefon geliştirme ve üretmeye odaklanacak ve bununla beraber, pazara sunulan orta ve giriş seviye akıllı telefon modellerinde ciddi bir azalma görülecek. 

Amiral gemisi akıllı telefonların temel dayanak noktası olması ve tüketiciler tarafından daha çok tercih edilmesi, üreticilerin de fiyat artışı yapmasıyla sonuçlanacaktır. Yani gelecekte, amiral gemi akıllı telefon satın alırken bugüne kıyasla daha fazla ödeme yapmayı bekleyebilirsiniz.

Tabii Türkiye’de yaşıyorsanız, bu deneyimi zaten tadıyorsunuzdur, ona bir lafım yok :)). 

Amiral gemi akıllı telefonlara ilgi arttıkça Samsung pazar payı kaybediyor, peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Fikirlerinizi lütfen yorumlar bölümünden bizimle paylaşın. 

Yazı Kaynakları
https://www.sammobile.com/news/samsung-high-end-smartphone-demand-grows/
Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım

Uzun yıllardır teknoloji ile iç içeyim. İlk bilgisayar kullanmaya başladığım 2012 yılından beri, teknoloji benim en büyük tutkum oldu. İlerleyen yıllarda çeşitli konularda kompozisyonlar yazdım ve bazı yarışmalarda derece de elde ettim. Teknoloji araştırmalarımı YouTube, diğer teknoloji platformları ve forumlarda yaptım ve bugün bunlara ek yabancı kaynaklar ve makale tarzı içerikleri de inceliyorum. 2017 yılında yazım alanında edindiğim tecrübeleri insanlara aktarmak amacıyla Voice Tekno web sitesini kurdum ve o günden bu güne yazdığım haber ve özgün içeriklerle okuyucularımı memnun etme çalışmalarım devam ediyor. En büyük hayalim, bu platformu tanınan, bilinen bir yer ve teknoloji deyince insanların aklına gelen ilk platformlardan biri haline getirmek. Gelecekte bu konuda daha çok çalışma yapmayı ve iş birliklerimizi geliştirmeyi hedefliyoruz.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir