1. Anasayfa
  2. Bilgi

Brezilya da USB-C’yi Zorunlu Yapacak, Ama Sadece Telefonlar İçin!

Avrupa Birliği ve ABD'den sonra, Brezilya da USB-C'yi zorunlu hale getirmek için ilk adımını attı. Ancak Brezilya'nın zorunluluk kapsamı, diğerlerinden çok daha farklı....

Brezilya da USB-C’yi Zorunlu Yapacak, Ama Sadece Telefonlar İçin!
0

2020 yılında Apple’ın, telefonlarının kutusundan şarj cihazlarını çıkarmasından sadece bir süre önce, Avrupa Birliği Komisyonu, akıllı telefonların da dahil olduğu bir dizi ürün grubunda USB-C bağlantı standardının zorunlu olması yönünde bir çalışma yapmayı planladıklarını açıklamıştı. Daha ilk ortaya çıktığı zaman Apple’ın tepkisine yol açan bu konu, bu ayın başlarında nihayet AB Komisyonu tarafından onaylandı.

Karar kapsamında 2024 yılı itibariyle akıllı telefonlar, tabletler, TWS kulaklıklar gibi ürün gruplarında USB-C bağlantı noktasının kullanılması zorunlu olacak. Avrupa Birliği’nin çalışmasının tamamlanmasının ardından, gözler Dünya’nın geri kalanının ne yapacağına çevrildi.

ABD Ticaret Bakanlığı’ndan bir grup politikacı da, AB’den ilham alarak USB-C bağlantı girişinin bazı ürünlerde zorunlu olması yönünde bir çalışmaya başladıklarını açıkladı. Oradan da güzel haberler almayı beklerken, Brezilya da sessiz kalmayacak gibi görünüyor.

Brezilya’nın kablosuz ağ düzenleyici kurumu, konu için direkt karar almak yerine, halkın görüşlerine başvurmayı tercih etti.

Anatel, şirketlerin ve Brezilya vatandaşlarının 26 Ağustos 2022 tarihine kadar oy kullanabilecekleri, USB-C’nin zorunlu olup olmayacağı konusunda herkesin görüşlerini ifade edebileceği, 45/2022 numaralı kamu istişare programını başlattı.

AB, USB-C’yi şu an tablet bilgisayarlar, el konsolları, akıllı telefonlar, hoparlörler, kulaklıklar, ve e-kitap okuyucular gibi çok geniş bir ürün grubuna zorunlu hale getiriyor. Ancak ilginç bir şekilde Brezilya, yalnızca akıllı telefonlar için bir oylama başlatmış, yani Anatel’in önerisi sadece akıllı telefonları kapsamı içine alıyor.

Anatel, sadece telefonda yer alan şarj girişini değil, şarj adaptörüne takılan kablo ucunu da USB-C  ile standart hale getirmek istiyor. AB, yalnızca cihazda yer alan bağlantı noktasının USB-C olmasını yeterli görüyordu.

Buna ek olarak Brezilya’da üzerinde çalışılan yasa, üreticilerin, ürün kullanım kılavuzunda cihazın minimum ne güçte şarj olabileceğini ve hızlı şarjı destekleyip desteklemediğini belirtmesini de mecburi hale getirecek.

Ülke, USB-C’yi, kablolu şarj olan telefonlar için zorunlu yapmak istiyor, yani sadece kablosuz şarj desteğiyle satışa çıkacak telefonlar, bu düzenlemeden muaf olacak.

Brezilya'nın telekomünikasyon ajansı USB-C'yi zorunlu hale getirmeyi düşünüyor, ancak yalnızca telefonlar için

Brezilya’nın yerinde olsam, bu yasanın ismine, “Apple yasası” adını koyardım. Bunu her yazıda söylüyorum, şu an pek çok akıllı telefon üreticisi, giriş seviye cihazları da dahil olmak üzere satışa sundukları çoğu akıllı telefonda USB-C’yi şarj için kullanıyor. Bu telefonların adaptörleri de USB-C destekli oluyor. Yasa, iPhone’larında halen USB-C’yi benimsemeyen Apple’ı daha çok ilgilendiriyor.

Ancak Apple, USB-C ile şarj olabilen iPhone telefonlarını şirket içerisinde test etmeye başladı.

Yani muhtemelen iPhone 15 serisiyle birlikte Apple’ın bu konudaki direnci kırılacak ve şirket USB-C’yi telefonlarında şarj ve veri aktarımı için kullanacak. Ancak Apple’ın, Maxafe’i de geliştirmek için yoğun çaba harcadığı biliniyor, yani gelecekte işler daha da farklı olabilir.

Brezilya Anatel kablosuz düzenleyici kurumu da bunu ilk kez dile getirmiyor. 2019 yılında Anatel, ortak bir şarj cihazı için gereksinimleri tanımlayan bir genelge yayınladı. Kurum, bu çalışmasıyla Avrupa Birliği ve ABD’nin benzer çalışmalarıyla aynı amaca ulaşmayı hedefliyor. Nedir bu amaçlar? Derseniz, en başta elektronik atıkların azaltılması, ki bu temiz bir çevre için çok önemli. İkincisi de, müşterilerin rahatlığını sağlamak. Yani bir arkadaşınızın evine gittiğinizde, artık, “kanka, lightning kablon var mı?” diye sormanıza gerek kalmadan, her  hangi bir USB-C adaptörünü kullanarak telefonunuzu şarj edebileceksiniz.

Apple gibi bazı şirketler, USB-C’nin zorunlu olmasının, endüstride yapılacak geliştirmelerin önünü kapatacağını savunuyordu. Ancak bu ifadeler, hiçbir şekilde doğruyu yansıtmıyor    ve hatta, USB-C Apple’ın şu an yapabildiklerinden daha fazlasını sunabiliyor. Mesela artık, USB-C kablolar 240W’a  kadar güce erişebilecek, yani oyun bilgisayarlarında bile USB-C girişini gelecekte görebiliriz. Yine USB-C girişinden, her hangi bir cihazınıza 8K monitör bağlayabilirsiniz.

Avrupa Birliği, endüstrinin gelişmesi ve yeni standartların ortaya çıkması durumunda bunun takipçisi olacaklarını belirtiyor. Ülkeler topluluğu, daha önceleri Micro-USB’yi zorunlu hale getirmek istemiş ancak bu çalışmalar sonuçsuz kalmıştı.

Brezilya’nın USB-C çalışması hakkında ne düşünüyorsunuz?

Yazı Kaynakları
https://www.gsmarena.com/brazil_is_considering_making_usbc_mandatory_but_only_for_phones-news-54858.php
Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım

Uzun yıllardır teknoloji ile iç içeyim. İlk bilgisayar kullanmaya başladığım 2012 yılından beri, teknoloji benim en büyük tutkum oldu. İlerleyen yıllarda çeşitli konularda kompozisyonlar yazdım ve bazı yarışmalarda derece de elde ettim. Teknoloji araştırmalarımı YouTube, diğer teknoloji platformları ve forumlarda yaptım ve bugün bunlara ek yabancı kaynaklar ve makale tarzı içerikleri de inceliyorum. 2017 yılında yazım alanında edindiğim tecrübeleri insanlara aktarmak amacıyla Voice Tekno web sitesini kurdum ve o günden bu güne yazdığım haber ve özgün içeriklerle okuyucularımı memnun etme çalışmalarım devam ediyor. En büyük hayalim, bu platformu tanınan, bilinen bir yer ve teknoloji deyince insanların aklına gelen ilk platformlardan biri haline getirmek. Gelecekte bu konuda daha çok çalışma yapmayı ve iş birliklerimizi geliştirmeyi hedefliyoruz.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir