1. Anasayfa
  2. Android

Biraz Abarttınız Sanki, Samsung, 10000PPI Piksel Yoğunluğuna Sahip Bir OLED Ekran Geliştiriyor!

Biraz Abarttınız Sanki, Samsung, 10000PPI Piksel Yoğunluğuna Sahip Bir OLED Ekran Geliştiriyor!
0

Ekran teknolojileri son yıllarda inanılmaz ilerleme kaydetti fakat, bu ilerlemenin tek olumlu sonucu, evimizdeki televizyonlar, bilgisayarlar ve cebimizdeki telefonlar için olmadı. İşin bir de “sanal gerçeklik” boyutu var. Biliyorsunuz, aldığınız bir VR gözlük ile sanki o atmosferin içindeymiş gibi bir oyun oynayabiliyor veya 360 Derece videolar izleyebiliyorsunuz.

Fakat her aşamada gelişen bu gözlükler, ekran konusunda önemli bir sıkıntıya sahipti, pürüssüz görüntü. Yani bazı durumlarda, izlediğiniz videodaki pikselleri, tabiri caizse sayabiliyorsunuz. Buradaki sorunun nedeni aslında gözlerimizin bu piksellerden daha hızlı hareket etmesi. İşte Samsung, bu sorunu kökten çözmek için, 10000PPI piksel yoğunluğuna sahip bir OLED panel üzerinde çalışıyor.

Şirket, bu çalışmasında yalnız değil, hem Standford’tan mühendislerle hem de kendi mühendisleriyle araştırmalar yürütüyor. Hatta bu mühendisler, bu ilginç projenin gösterime de hazır olduğunu söylüyor. 10000PPI yoğunluğa sahip bu ekran, panel üretimi sektöründe bir ilk olma niteliğini taşıyor, o yüzden bu proje, oldukça değerli.

Gelelim bu teknolojinin kaynağına, Samsung bu ekranı, yepyeni bir OLED üretim mimarisin ürünü olan ultra ince panellerin üstüne inşa etmiş durumda ve teorik olarak bu ekranların kullanılabileceği 2 alandan bahsediliyor, akıllı telefonlar ve VR gözlükler. Bence cebimizdeki telefonlar için bu paneller, fazlaca gereksiz, ama sanal gerçeklik gözlüklerinde görmek, yukarıdaki etmenden ötürü mantıklı olacaktır.

Samsung, Stanford Üniversitesi'nin yardımıyla 10.000 PPI OLED paneli oluşturuyor

Şimdi de şu “Piksel etkisi” muhabbetinden biraz bahsedelim. Bu etki, şu anda piyasada bulunan hemen hemen her VR aksesuarında görülebilir. Gözleriniz gözlüğün ekranından yalnız birkaç cm uzaklıkta olduğu için pikseller arasındaki boşluğu “rahatlıkla” fark edebilirsiniz. Piksel piksel anadolu yani, hatırlayanlar ses versin. İşte şu ana kadar bu piksel boşluklarını ortadan kaldıracak yoğunlukta bir ekranla karşılaşmadık.

Samsung’un bu yeni OLED panelleri ise beyaz ışık yaymak için filmlere güveniyor. Yansıtıcı özellikleri değiştiren ve belirli renklerin yankılanmasını sağlayan yansıtıcı metalden yapılmış bir gümüş katmanla birleştirilmiş farklı bir gümüş katman bu ekranda yer alıyor. Bunun sonucunda, parlaklıktan feragat etmeden yüksek yoğunlukta bir ekran elde ediyorsunuz. 

Bununla birlikte, Samsung bu tür bir ekranı tüketicilere sunabilse bile, bilgi işlem gücüyle ilgili sorunlarla şirketin karşılaşma ihtimali var. Bunun nedeni, sürülecek çok piksel ve mevcut donanımın bu ekranlarla uyumlu olup olmayacağını henüz bilmiyoruz.

Konu hakkında ne düşünüyorsunuz?

https://www.gsmarena.com/samsung_creates_a_10000_ppi_oled_panel_with_the_help_from_stanford_university-news-45969.php

Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım

Uzun yıllardır teknoloji ile iç içeyim. İlk bilgisayar kullanmaya başladığım 2012 yılından beri, teknoloji benim en büyük tutkum oldu. İlerleyen yıllarda çeşitli konularda kompozisyonlar yazdım ve bazı yarışmalarda derece de elde ettim. Teknoloji araştırmalarımı YouTube, diğer teknoloji platformları ve forumlarda yaptım ve bugün bunlara ek yabancı kaynaklar ve makale tarzı içerikleri de inceliyorum. 2017 yılında yazım alanında edindiğim tecrübeleri insanlara aktarmak amacıyla Voice Tekno web sitesini kurdum ve o günden bu güne yazdığım haber ve özgün içeriklerle okuyucularımı memnun etme çalışmalarım devam ediyor. En büyük hayalim, bu platformu tanınan, bilinen bir yer ve teknoloji deyince insanların aklına gelen ilk platformlardan biri haline getirmek. Gelecekte bu konuda daha çok çalışma yapmayı ve iş birliklerimizi geliştirmeyi hedefliyoruz.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir