1. Anasayfa
  2. Android

ESIM Nedir, Hangi Telefonlar Destekler?

ESIM Nedir, Hangi Telefonlar Destekler?
5

Teknolojide son dönemde “vay be” dediğimiz birçok yenilik gerçekleşti. Özellikle ilk iPhone’dan bu yana cebimize giren telefonlar büyük gelişme kaydederken, donanımsal olarak da çok büyük gelişmeler gördük. Mobil işlemciler küçüldü, fakat buna karşılık performansları artmaya devam etti. Daha ince akıllı telefonlar, artık daha hızlı oldu.

Üreticilerin telefonlarına son zamanlarda dahil etmeye başladığı yeni bir teknoloji de ESIM. İşte bu yazımızda, ESIM’in ne olduğuna, hangi cihazlarda kullanılabilir olduğuna ve bize hangi getirileri olduğuna yakından bakacağız. Hoş geldiniz.

thumbnail
Önerilen Yazı
Katlanabilir Akıllı Telefonlar 2024’te Yıllık 30 Milyon Sevkiyat Adedine ulaşacak!

Bu İçerikte Ne Var?

ilk önce tanıyalım, ESIM nedir?

Telefonlarımızda şu an kullandığımız Nano SIM girişlerini zaten biliyorsunuz, kalıp olarak küçülen SIM kartlar, daha az yer kaplıyor. bu SIM kart, telefonunuzla operatörünüz arasında bir köprü görevi görüyor ve siz, iletişim ihtiyaçlarınızı karşılayabiliyorsunuz.

thumbnail
Önerilen Yazı
Galaxy S22’de Exynos CPU Kullanılmamasının Gerçek Sebebi Ne?

Fakat ESIM’de bir SIM kart girişi yerine, telefonun içerisine gömülü bir yonga üzerinden telefon, GSM operatörünüze bağlanıyor. İşte ESIM’in başındaki “E” harfi de, İngilizcede gömülü/entegre anlamına gelen “embedded” kelimesinden geliyor. Bu yonga sayesinde, bir SIM karta ihtiyacınız kalmıyor.

thumbnail
Önerilen Yazı
İşte Bu Harika; Samsung, Ürünleri İçin 4 İşletim Sistemi Güncellemesi ve 5 Yıl Güvenlik Paketi Sağlama Sözü Verdi!

Yani toparlayacak olursak, ESIM, telefonunuzdaki gömülü donanım ile çalışan elektronik bir SIM kartı.

ESIM’in getirdiği avantajlar neler?

En başta çevreci olduğunu belirtelim, fiziksel bir SIM kart olmadığı için doğaya zarar veren plastik parça kullanımı ortadan kalkıyor ve bu sayede, doğaya en azından SIM kartımızla zarar vermemiş oluyoruz.

Gelelim bizim işimize yarayacak faydalarına. ESIM sayesinde telefonunuzda birden fazla numarayı aynı anda, hiçbir fiziksel SIM girişi olmadan kullanabilirsiniz. Örnek veriyorum, sizin bir tane Turkcell hattınız var ve bu hattın yanında bir de Türk Telekom Mobil hattı kullanıyorsunuz. Normalde, bu iş için 2 SIM karta ve aynı zamanda çift SIM girişli bir telefona ihtiyacınız var.

Fakat ESIM sayesinde telefonunuza ana hattınızı ekledikten sonra, çok basit birkaç adımla ikinci numaranızı aynı telefona ekleyebiliyorsunuz, bu sayede hangi telefonda çift SIM kart girişi var diye bir soru sormanıza gerek kalmıyor. İleride üreticiler, daha çok telefon numarasını tek bir yongada kullanabilmemiz için çalışıyor.

thumbnail
Önerilen Yazı
Galaxy Buds2 İnceleme!

ESIM’in sunduğu bir diğer kolaylık da operatör taşıma konusunda oluyor. Günümüz koşullarında siz A operatöründen B operatörüne geçtiğinizde, başvurunuzun ardından eski hattınızın kapanmasını ve yeni SIM kartınızın eline ulaşmasını beklemek zorundasınız. Fakat ESIM sayesinde, operatörünüzün sizin için ilettiği bilgileri kullanarak neredeyse iletişiminizde hiçbir kesinti olmadan hattınızı taşıyabiliyorsunuz.

ESIM’de SIM kart kaybetme diye bir durum da yok, yani telefon değiştirirken veya sürekli SIM kartlarınız arasında geçiş yaparken kartınızı nereye düşürdüğünüzü veya nereye koyduğunuzu bulmak/hatırlamak zorunda değilsiniz. Bunun yanında fiziksel bir kart olmadığı için, çalınma riski de yok.

İnsanlar iş veya bireysel nedenlerden ötürü yurtdışına çıkabiliyor ve SIM kartınızı gittiğiniz ülkede kullanabilmeniz için, telefondan çıkarıp takmanız gerekiyor. İşte bu teknoloji, bu zorunluluğu ortadan kaldırıyor ve ayarlardan ekleyeceğiniz yeni SIM profili ile numaranız, uluslararası dolaşım için kullanılabilir oluyor. Dilediğiniz zaman telefona eklediğiniz ESIM profilleri arasında geçiş yapabilirsiniz.

Son bahsedeceğimiz özellik de aynı numarayı farklı cihazlarda kullanma, yani telefonunuzda kullandığınız numarayı akıllı saatinize ekleyebiliyorsunuz. Fakat bunun için ayrı paket satın almanız gerekiyor.

thumbnail
Önerilen Yazı
2 Faktörlü Kimlik Doğrulama Nedir, Nasıl Etkinleştirilir?

ESIM nasıl çalışıyor?

ESIM’i kullanabilmeniz için ilk öncelikle destekleyen bir cihaza ihtiyacınız var. Bu cihazları yazının ilerleyen kısımlarında bulacaksınız. Bu koşul sağlandıysa hizmeti kullanabilmek için operatörünüze başvurmanız gerekiyor.

GSM operatörünüz, size bir QR kod içeren kart veriyor, bunu numaranızı etkinleştirmek için kullanacaksınız.

Daha sonra telefonunuzun ayarlarından ESIM için size verilen QR kodu okutabilir ya da manuel giriş yaparak telefon numaranızı etkinleştirebilirsiniz. Bundan sonra dilerseniz yeni bir numara ekleyebilir, ESIM’in avantajlarından yararlanabilirsiniz.

ESIM destekleyen cihazlar

Son 2 yılda adını duysak da ESIM, o kadar yeni bir teknoloji değil. Samsung, bu teknolojiyi ilk olarak 2016 yılında duyurduğu akıllı saati Gear S3’te kullanmıştı. Tabii o zaman birçok ülkede bu teknoloji kullanılmıyordu, o yüzden adını çok fazla duymadık.

2018 yılında Apple, düzenlediği etkinlikte o dönemin akıllı telefon modelleri iPhone XS ve XS Max’i duyurmuştu, ve bu telefonlar ile birlikte ESIM’in, ilk kez akıllı telefonlarda kullanıldığını gördük.

Daha sonra gelen Apple Watch, Galaxy Watch gibi birçok akıllı saatte bu teknoloji kullanıldı ve üreticiler, yeni telefonlarında bu küçük entegre yongayı standart hale getirmek için çalışmayı sürdürüyor.

Aşağıda, eSIM’i destekleyen akıllı telefonlara ulaşabilirsiniz. Eğer kullandığınız akıllı saat için bu desteği merak ediyorsanız, yorumlara ürününüzü yazmanız yeterli, araştırıp size döneceğiz.

eSIM destekli akıllı telefonlar

  • Apple iPhone XS,
  • iPhone XS Max,
  • iPhone XR
  • iPhone 11,
  • iPhone 11 Pro,
  • iPhone 11 Pro Max,
  • iPhone 12/12 Mini/12 Pro/12 Pro Max,
  • iPhone SE 2020
  • Samsung Galaxy Note 20 ve Note 20 Ultra
  • Samsung Galaxy Z Fold 2
  • Samsung Galaxy S20 Ultra,
  • Motorola Razr/Razr 5G (2020)
  • Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G
  • Samsung Galaxy Note 20 Ultra
  • Samsung Galaxy Note 20/Note 20 5G
  • Samsung Galaxy Z Flip
  • Google Pixel 4A
  • Google Pixel 4/4XL
  • Google Pixel 5
  • Meizu Zero
  • Huawei P40 serisi
  • Huawei Mate 40 serisi

Burada bizi üzen konu, Apple’da 2018 yılından itibaren tüm iPhone’larda gördüğümüz ESIM, Samsung gibi üreticilerde daha bu sene kullanılmaya başlanmış. Biraz üzücü açıkçası, Galaxy S10’da bile ESIM’i kullanamıyorsunuz

Türkiye’de ESIM

Bizim ülkemizde ESIM, geçtiğimiz hafta Vodafone Türkiye tarafından kullanıma sunuldu. BTK’nın açıklamasına göre ESIM için çalışmalar halen devam ediyor.

ESIM Vodafone tarafından kullanıma sunuldu ancak, şu an yalnızca Galaxy Note 20 serisi, Galaxy Z Fold 2 ve iPhone XS sonrası telefonlar için Vodafone, ESIM kullanılabilirlik garantisi sunabildiğini belirtiyor. Ayrıca Vodafone Türkiye, hizmetin henüz akıllı saatlerde kullanılabilir olmadığını da ifade ediyor.

Gelecekte şirket belki daha eski cihazları da bu listeye dahil eder, bekleyip göreceğiz.

Diğer operatörlerde durum nasıl derseniz, Turkcell’in yıl bitmeden ESIM’i kullanıma sunması bekleniyor. Türk Telekom da benzer şekilde. Belki bu operatörler, Vodafone’dan daha sağlam şekilde teknolojiyi kullanıma sunmayı planlıyordur.

Eğer Vodafone kullanıyor ve ESIM destekli, Vodafone’un listesinde yer alan bir telefona sahipseniz, buraya tıklayarak web sitesinden detaylı bilgi alabilirsiniz.

ESIM bir cihazda nasıl etkinleştirilir?

ESIM’i etkinleştirmek için Vodafone’dan aldığımız rehberi sizlere aktaracağız.

İOS için

Aktivasyona başlamadan önce , telefonunuzun internet bağlantısı olduğundan emin olun

IOS

Android için

Sonuç

ESIM teknolojisi sayesinde;

*Doğaya daha az zarar verirsiniz,

SIM kartınızın çalınması/kaybolmasıyla uğraşmazsınız

Birden çok numarayı kolaylıkla ekleyebilirsiniz,

Yeni hücresel veri profilleri ekleyip yurtdışı seyahatlerinizde bu profiller arasında geçiş yapabilirsiniz,

Hattınızı daha kolay farklı bir operatöre taşıyabilirsiniz.

ESIM, portun ortadan kalkması sebebiyle daha ince telefonların da önünü açıyor. Bu teknoloji, ilerleyen dönemde gelişerek daha çok cihazda, daha farklı özelliklerle cebimizde, kolumuzda ve hatta bilgisayarlarımızda bile yer alacaktır.

Sizlerle birlikte ESIM nedir, hangi cihazlar destekler, Türkiye’deki durumu gibi çeşitli soruları cevaplandırdık. Eğer aklınıza takılan bir soru olursa, veya bir yanlışımızı düzeltmek isterseniz, eklemek istediğiniz bir şey varsa bunu bizlere yorumlar bölümünden ulaştırabilirsiniz. Ayrıca farklı konularda merak ettiğiniz sorular varsa, bize sorarsanız yanıtlamaktan memnuniyet duyarız.

ESİM teknolojisi hakkında ne düşünüyorsunuz?

Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 1
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım

Uzun yıllardır teknoloji ile iç içeyim. İlk bilgisayar kullanmaya başladığım 2012 yılından beri, teknoloji benim en büyük tutkum oldu. İlerleyen yıllarda çeşitli konularda kompozisyonlar yazdım ve bazı yarışmalarda derece de elde ettim. Teknoloji araştırmalarımı YouTube, diğer teknoloji platformları ve forumlarda yaptım ve bugün bunlara ek yabancı kaynaklar ve makale tarzı içerikleri de inceliyorum. 2017 yılında yazım alanında edindiğim tecrübeleri insanlara aktarmak amacıyla Voice Tekno web sitesini kurdum ve o günden bu güne yazdığım haber ve özgün içeriklerle okuyucularımı memnun etme çalışmalarım devam ediyor. En büyük hayalim, bu platformu tanınan, bilinen bir yer ve teknoloji deyince insanların aklına gelen ilk platformlardan biri haline getirmek. Gelecekte bu konuda daha çok çalışma yapmayı ve iş birliklerimizi geliştirmeyi hedefliyoruz.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (5)

  1. 6 Temmuz 2022

    Güzel bir yazı olmuş dostum.

  2. 26 Ekim 2020

    Taha bey merhaba. Size e-sim konusunda iki soru sormak istiyorum. Cevaplarsanız sevinirim ve şimdiden teşekkür ederim.
    1-E-sim’i destekleyen bir telefonda yani iPhone 11 de bir nano bir de e-sim kullanırken iki ayrı telefon rehberi oluşturabilir miyim?
    2-Bu telefonda iki ayrı whatsapp kullanabilir miyim?
    Teşekkür eder çalışmalarınızda başarılar dilerim.

    • 2 ayrı WhatsApp kullanımına iPhone izin vermeyecektir, WhatsApp’ta da zaten 2 ayrı hesap aynı anda kullanılamıyor. ESIM’de dahili fiziksel bir hafıza olmadığı için rehber depolayamazsınız, yani ayrı bir rehber oluşturmanız da mümkün olmayacaktır. Bizım de size bir sorumuz var, bu içeriğe nasıl ulaştınız?

  3. 26 Ekim 2020

    kral yüreğine sağlık süper ötesi olmuş güzel bir teknoloji

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir